Как да монтираме облицовката на техниката за монтаж на тавана



Облицовката на стаята винаги е била важна стъпка, която неизменно присъства във всички успешни проекти. В наше време нищо не се е променило, но изборът на материал за обшивка е станал много по-сложен, тъй като се е появил голям брой нови и неизпитани. Облицовка на тавана с подплата - един от доказаните методи, който работи повече от едно десетилетие. Това е за него, че ще говорим днес.
как да поправите облицовката на тавана
Ще разгледаме това, от което ще се нуждаем за работа, без което не можем да се справим, и да обсъдим как да се фиксира облицовката на тавана и какви подготвителни действия са необходими за това. Следвайте тези съвети, можете да направите сами работата си, като не позволите често срещани грешки.

Необходими материали и инструменти

Първо трябва да разберете от какво се състоят дървени тавани, които са облицовани с подплата. Това е рамка, изработена от дървен материал или метален профил, закрепена върху основата на тавана и облицована с дъно. Следователно, процесът на закрепване на облицовката има пряко отношение към избора на рамковия материал и е тясно свързан с него.
За да инсталираме дървена рамка, се нуждаем от следните елементи:
  • скоби или окачвания, с които таванът ще бъде фиксиран;
  • греди за сглобяване на рамката, по-често 40x40 мм;
  • клинове, които ще са необходими за поставяне на скелета в правилната позиция в равнината;
  • Котва с пластмасови дюбели за закрепване на закачалки на тавана;
  • самонарезни винтове, с които ще бъдат свързани гредите и скобите.
При избора на суровини, специално внимание трябва да се обърне на баровете. Те трябва да бъдат:
  • суха;
  • изглаждане;
  • цяло.
как да поправите облицовката на тавана
Тези три фактора са просто необходими за по-нататъшна работа, тъй като фиксирането на облицовката на тавана с неравна повърхност е много трудно и опасно.
Ситуацията с металния профил е различна. Тук списъкът на материалите е малко по-малък, но те обикновено са по-скъпи.
Така че, трябва:
  • закачалки за профила;
  • съединителни елементи;
  • Анкери и самонарезни винтове за метал;
  • и всъщност самият профил.
Металният профил се избира най-добре с валцуваните ръбове. Това ще му осигури допълнителна твърдост, което е много полезно, особено ако решите да подрежете тавана с подплата от дърво.
След като сте избрали материала за рамката, е време да вземете решение за вида на облицовката.
Облицовката може да бъде изработена от голямо разнообразие от материали:
  • от метал;
  • от MDF;
  • от PVC;
  • от дъска от дърво;
  • от поливинил хлорид.
как да поправите облицовката на върховете на тавана
Всеки от тези материали, като цяло, е идеално подходящ за покритие в жилищна сграда. Но в същото време не всеки от тях може да излезе за определена стая. Например, MDF дъска в банята няма да продължи няколко месеца, докато пластмасова облицовка на тавана ще запази свойствата си в продължение на много години. Ето защо е необходимо да се вземат предвид особеностите на помещението и да се избере облицовката.
Ако има такава възможност, изберете естествена подплата от дърво. Никакъв друг материал няма да замени естествената приятна миризма от прясната дъска. Освен това дървото има добри качества и доста силно, така че не пренебрегвайте този вид облицовка.
Когато говорим за избор на сайдинг в хола (например в детска градина, спалнята или коридора), следва да се отбележи, че борови материали могат да отделят много терени, докато скалите на широколистни дървета (дъб, елша, ясен) не пречат на наемателите. От друга страна, в коридора или коридор е възможно да се използват и по този начин, бюджет една облицовка от бор.
Друг фактор, който силно влияе върху избора на облицовка, е неговият клас. Тя се определя въз основа на вида на суровините, тяхното качество и външен вид. Обикновено крайният продукт е разделен на 4 класа: от най-бедното качество и вид до почти съвършен. Но не забравяйте, че цените се променят в обратна посока: най-добрите материали ще трябва да положат почти всичките си средства.
Препоръчваме ви да не отивате в крайности и да изберете подплата от средни класове. Недостатъците, които откриете на повърхността, няма да бъдат толкова трудни за премахване, но в същото време можете да спестите значителна сума пари за бъдеща работа. Не трябва да купувате най-евтиния клас, тъй като ще ви отнеме много време, усилия и пари, за да коригирате грешките на този материал.
от фиксирането на облицовката към препоръките за тавана
Струва си да се отбележи отделен вид подплата - подплата. Основните му различия са в по-доброто производство и възможността за дълбока и надеждна връзка помежду си. Тази връзка е разположена на принципа на "шпиндел-канал" и позволява дъските да се придвижват една спрямо друга, което опростява процеса на инсталиране (по-подробно: "Облицовка: самозалепване").
След като сте решили за вида на трупа, облицовката и сте закупили необходимите материали, трябва да проверите наличието на инструменти, без които е невъзможно да се работи.
Въпреки че повечето от тях вече имат собственик, някои все още трябва да отидат в магазина:
  • удар;
  • лазерно ниво;
  • ниво на водата;
  • рулетка;
  • отвертка (или отвертка, ако нямате нищо против да отделите още няколко минути за завъртане на нокътя);
  • ножици за метал;
  • фрезер за дърво за подрязване;
  • чук.
Като имате всичко това, можете да започнете работа. Нека започнем с подготовката на тавана.
Монтаж на облицовка на тавана, подробно за видео:

Подготовка на тавана за облицовка

Монтирането на облицовката на тавана изисква подготовка на гладка и трайна основа, така че трябва да дадете достатъчно време на основния таван. Процесът на подготовката му може да бъде разделен на два етапа, всеки от които в бъдеще ще разгледаме по-подробно и ще видим снимки, които ще помогнат да се разбере тяхната същност.
  1. Почистване и изолация на тавана.
  2. Монтиране на рамката.
как да поправите облицовката на тавана
Почистването на тавана ще се състои в премахване на старото покритие, почистване на замърсени места и премахване на пукнатини, спадове и издутини. След това цялата повърхност се третира с противогъбично съединение, което убива вредителите и предпазва бъдещата кожа от вредни ефекти отвътре.
Можете да затоплите тавана по различни начини, които отговарят на вашия апартамент. Например, е възможно да се лепира фолиен материал за топлоизолация на изолон или пенофол или да се остави празно пространство за вентилация. В този случай можете да се чувствате свободни!
Сега е време да поговорим за инсталирането на скелети. Защо правим това? На първо място, така че вагонката да крие визуалните недостатъци на тавана. Ако не направите рамка, тогава всички грешки ще бъдат ясно подчертани, а къщата ще изглежда по-зле. Процесът на инсталиране се различава в зависимост от вида на избрания материал. Ние разглеждаме двата случая. Нека започнем с металния вид на лигавицата.
  1. Първо трябва да определите височината на бъдещия таван. За да направите това, внимателно измери височината на основния таван и намерете най-ниската точка от него. Като се върнем от него с 5-10 см, ще получим височината, на която трябва да се намира стартовият профил.
  2. През целия периметър на стените на определена височина ние монтираме метален профил, като го закрепваме с дюбели с пластмасов ръкав.
  3. За припокриването ние прикрепяме окачванията и огъваме плочите надолу от двете страни.
  4. Към последните два елемента - към профила и окачването - фиксираме профилите на щайгата, които са планирани като основни (прочетете "Как правилно да фиксирате профила на тавана").
  5. След завършване на конструкцията на рамката, не я фиксирайте здраво, докато не проверите верността на подреждането на нейните елементи с помощта на ниво.
монтажна облицовка на върховете на тавана
При това монтажът на рамката от метал е завършен, нека се преместим към монтажа на дървения:
  1. Ако нивото на тавана не трябва да се снижава, тогава рамката на рамката може да бъде закрепена директно към тавана. Това създава известни трудности по отношение на неравностите на получената рамка, но те могат да бъдат решени с клинове, които сте купили предварително.
  2. На тавана закрепваме скобите, към тях - решетките за шиене на облицовката, а към тези барове по-късно ще закрепим самата подплата.
Закрепете гредите към тавана удобно с конструктивен пистолет. Това значително ще ускори инсталирането на цялата рамка и ще ви спести по-малко енергия.

Как да оправим облицовката на тавана

Сега стигнахме до кулминацията на нашата работа - това е закрепването на облицовката на тавана. Както винаги, процесът на инсталиране се различава в зависимост от вида на използваната облицовка, но общата процедура остава същата. Нека първо разгледаме разликите в начина на закрепване на облицовката към тавана и обсъдете общите точки.
Олекотената облицовка обикновено се закрепва към летвата с помощта на скоби. Скобата е скоба, която се вкарва заедно с дъската на облицовката в жлеба и която, независимо от дъската, е прикрепена към ламелите. Значително предимство на този метод е, че когато се използва, облицовката не се повреди, както при използването на винтове, гвоздеи и други подобни материали.
как правилно да оформят облицовката на тавана
Тежката подплата е закрепена с конвенционални нокти. Те се колят на външната повърхност на дъската. Естествено, появата на тавана страда много, но този ефект може да бъде сведен до минимум чрез закупуване на нокти с малки шапки.
Независимо от тежестта, всяка облицовка може да бъде прикрепена "в пот", т.е. тя е прикрепена към щайгата с гвоздея през жлеба. Най-удобният вариант е облицовка с офсетов профил, където долната устна на жлеба е по-дълга от горната.
Сега накратко обсъдете общото време за инсталиране:
  1. Подрязаният панел на облицовката е прикрепен към един от ъглите, перпендикулярни на водачите на рамката, и трънът му трябва да бъде завъртян в посоката му.
  2. Подравнете позицията с нивото и фиксирайте панела.
  3. Ние първо вмъкваме скобата на другия панел в жлеба, като нивелираме връзката с помощта на нивото и продължаваме да покриваме целия таван по този начин (по-подробно: "Как да шият таван с подплата: описание на процеса").
  4. Ако е необходимо, последният панел може да бъде отрязан и фиксиран чрез отворен метод.
  5. По периметъра се монтират первази и се наслаждавайте на резултатите.
как да поправите облицовката на тавана
По този начин, в процеса на фиксиране на облицовката на тавана, няма нищо сложно. Надяваме се, че тази статия е в състояние да ви помогне да разберете как и как да закрепите обшивката към тавана, така че крайният резултат да е траен, красив и издръжлив. Прочетете също: "Как да отрежете тавана с сайдинг: технология".
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да шият подплата с подплатаКак да шият подплата с подплата
Как да направите таван от подплатаКак да направите таван от подплата
Възможност за завършване на балкони и лоджии с подплатаВъзможност за завършване на балкони и лоджии с подплата
Облицовка на тавана със собствени ръце дизайн и монтажОблицовка на тавана със собствени ръце дизайн и монтаж
Завършвайки тавана с облицовка, ние избираме монтажния метод за монтажЗавършвайки тавана с облицовка, ние избираме монтажния метод за монтаж
Облицовката на тавана с ръце на ръцете си бързо и красивоОблицовката на тавана с ръце на ръцете си бързо и красиво
Пластмасовата облицовка на тавана представлява закрепванеПластмасовата облицовка на тавана представлява закрепване
Правилно обвиване на тавана с подплатаПравилно обвиване на тавана с подплата
Дървеният таван е екологичен и красивДървеният таван е екологичен и красив
Размери на стълбите и приложение за стенни облицовки у домаРазмери на стълбите и приложение за стенни облицовки у дома
» » Как да монтираме облицовката на техниката за монтаж на тавана
© 2021 BggeHat.com