Цимент-ПДЧ, къде да се приложи универсалния материал?

Цимент-ПДЧ е универсален строителен материал, подходящ както за вътрешни, така и за външни приложения. При което сумата на неговите характеристики превъзхожда всеки листов материал на базата на дърво (ПДЧ, OSB), тъй като в допълнение към висока температура и звук изолационни качества, както и възхищение и сила, плаката DSP проявява приемлива устойчивост на огън и на практика не свиване или измятане. Благодарение на този DSP може да бъде боядисан, измазан, облицован с керамика (плочки) или сайдинг.

Какво правят тези плочи - нуждаят се от добавки

DSP е многокомпонентен листов строителен материал, в чийто производствен процес се използват порландски цимент и дървени стърготини. В допълнение, съставът на плочата включва специални химически добавки, които позволяват на основните материали да се прилепват без никакви проблеми. В края на краищата, при нормални условия, дървесината не е приятелска с цимента, което предизвиква прекомерна влага и свързано с това изкривяване и изгниване на материала.

Портланд цимент и стърготини се използват за производство на DSP

Портланд цимент и стърготини се използват за производство на DSP

Използването на специални добавки (до 2.5-3 от общия брой) елиминира отрицателните последици от околността на дърво и цимент, позволявайки на DSP такива полезни свойства на първия и втория компонент, като например устойчивост на топлина и понижена горимост. Освен това, тъй като процентът на - 24 да има дърво цимент 65 - плоча придобива други положителни качества: висока якост, устойчивост на замръзване, звукоизолационни свойства, пропускливост пара и пълно пренебрегване на материал, като например насекоми.

Освен това, докато дърво и цимент борда показва такива качества като гъбична резистентност, устойчивост на влага, устойчивост на термично свиване и съвместимост с по-голямата част от материалите, които се обяснява възхитителна адхезия. В същото време химическите добавки в DSP не принадлежат към вредни за околната среда материали, тъй като не съдържат нито азбест, нито формалдехид.

Какви са спецификациите и размерите

Вътрешните предприятия създадоха първите плочи на DSP за подове и стени от края на 80-те години. Сега този композитен материал за строителство и довършителни работи се произвежда в шест предприятия, придържайки се към следния диапазон от размери:

  • Дължина - от 2,7 до 3,2 м. И най-популярните плочи са с дължина 3 метра.
  • Ширината е точно 1,25 м. Този размер е един вид стандарт, който определя стъпката на щайгата при декориране на DSP повърхностите.
  • Дебелина - от 8 до 36 мм. И този параметър разделя номенклатурата на 7 стандартни размера, а дълбочината на най-работещите листове е 10, 16 и 20 mm.

Дебелината и дължината на листа засягат такава стойност, каквато е теглото на DSP. И най-малкото, 8-милиметровата плоча е с дължина 2,7 метра - 36,45 кг, а максималното тегло ще бъде на плочата с диаметър 36 мм и дължина 3,2 м - 194,4 кг.

Другите технически характеристики на борда на DSP са, както следва:

  • Плътността е от 1.2 до 1.4 т / m3. Разликата в плътността зависи от нивото на влажност, което може да бъде нестабилно (стандартите позволяват колебания в рамките на 3).
  • Якост - за огъване 9-12 MPa, за опън - 0.4 MPa. Както можете да видите, плочата реагира лошо както на огъване, така и на разтягане. Друго нещо - надлъжна деформация. В този случай съпротивлението на DSP е толкова голямо, че може да се използва за усилване на носещата стена на къщата.
  • Стандартната влажност е 9. Освен това, след дневен престой във вода този индекс се увеличава само до 16, а линейните размери на листа варират с 0,3 на дължина и 2 с дебелина.
  • Паропропускливостта е 0,03 mg / (m.h.Pa). Благодарение на порестата структура листовете за цимент-частици се наричат ​​"дишащи" материали, които в съчетание с общата екологична основа увеличават привлекателността на тази опция в очите на строителите на безопасни къщи за хора.
  • Коефициентът на топлопроводимост е 0.26 W / (m · K). такъв отчет, който не може да се сравни (0.15) С чист дървен материал, но в сравнение тухлена зидария (0.7) съвети цимент частици изглеждат много по адекватен начин, в сравнение с чист бетон (1.75) и е направил невероятно.
Домашните DSP се произвеждат в шест предприятия

Домашните DSP се произвеждат в шест предприятия

Въпреки това, независимо от това, че табелата DSP показва технически характеристики - приложението на този материал е свързано с решаването на тесен набор от проблеми, които ще бъдат разгледани по-долу в текста.

Недостатъци на плочи от цимент и чипове - какви са те

След като прегледах характеристиките, бих искал да спомена недостатъците на DSP. На първо място, необходимо е да се включи значително тегло на листа, което затруднява транспортирането на панела до горните етажи или покрива. Въпреки това, за формиране на покривни пай обикновено използват 10- или 16-мм листа, с тегло над 75-85 кг, което е доста приемливо за покриви екип от 3-4 души.

Липса на DSP - ниска якост на огъване

Липса на DSP - ниска якост на огъване

Вторият основен недостатък на DSP е ниската якост на огъване. Такива плочи не са подходящи за изграждане на арки и други архитектурни форми с извити линии. Въпреки това, ако е необходимо, един и същ лист OSB може да стане мястото на дъската за цимент-частици.

Практиката на приложение в открити работи - където ще бъде полезна



Благодарение на високата устойчивост на замръзване и допустимото устойчивост на влага, което притежава всяка плоча от цимент и дървесни частици, използването на този материал при външни работи ще бъде оправдано дори при тънки листове от 8 мм. DSP се използва при конструирането на вентилирани фасади. В този случай на стената на сградата са напълнени маси, върху които се полагат листове цимент и стърготини. Допълнителното довършване зависи от степента на смилане на външната страна на панела. Непочистеният материал може да бъде покрит с мазилка, без да се забравя подсилващата се мрежа. Листът обикновено е боядисан или оставен, както е.

В допълнение, благодарение на високата устойчивост на влага на DSP, използването на този материал също е възможно в контекста на основата за сглобяване на подвижен или неразглобяем кофраж. Високата твърдост, минималното изкривяване от влагата и действителната водоустойчивост правят този материал идеална форма за повторно използване или за еднократна употреба. Освен това, листовете се обработват лесно, което позволява да се сглобят структурите дори при много сложна конфигурация. И като фиксиран кофраж DSP има допълнително предимство - листът ще работи като хидроизолация, по пътя изолиране на основата.

Сандвич панели, базирани на листа чипове и цимент, също са много популярни. Тези строителни материали ви позволяват да построите къща след няколко месеца. В този случай основното предимство на DSP е дебелината на листа, която достига 3,6 сантиметра и позволява да се укрепи цялостната твърдост на конструкцията. Ето защо, от сандвичи, базирани на такива листове, е възможно да се построят къщи на почти всички етажи. Вярно е, че сандвич панел, изработен от 36 мм тежък работен плот, тежи повече от 400 килограма, което усложнява до известна степен строителния процес.

Плочите на DSP често се използват за фасади

Плочите на DSP често се използват за фасади

В каменна конструкция DSP плочите се използват не само за подове или тавански етажи. В този случай панелите се използват като кожа, те се пълнят върху рамковите стелажи с предварително нанесена парна бариера. И отвън, плочата се грундира първо, повишавайки адхезията на повърхността и след това боядисана или измазана, като се получава външно привлекателна фасада. Е, и за изолация в рамката къща ще се срещне с вътрешния слой от минерална вата, разположени между стелажите на рамката, така че топлинната устойчивост на DSP в този случай може да бъде пренебрегван.

Вътрешно довършване и подреждане - за всеки вкус

Ако имате DSP борда, използването на този материал в домашна работа е ограничено само от вашето въображение. Листовете произвеждат висококачествено грубо обработване на стените или рамката. И те могат да се прилагат мазилка или грунд и поставили тапети или плочки да наложи, така че DSPs са и в мокри помещения (бани, душове, тоалетни, кухни), и в рамките на редовна стая. Дебели листове могат да се използват за вътрешно разделяне.

И 24 или 36-милиметрови панели се използват дори и без рамка. Те се подреждат на 2 или 3 листа и се закрепват към тавана и пода.

Подобен ход позволява бърз монтаж на интериорни и благодарение на основата на дървесина DSP не може просто да се огъват на винтовете, но също и с чук пирони, висящи картини, огледала, рафтове или декор. DSP в интериора се оценява заради високата си огнеустойчивост. Този материал не само се сблъсква с открития пламък за 50 минути, но също така не отделя токсични изгаряния. Ето защо такива панели са класифицирани като нисковъглероден тип строителни материали G1 - независимо от това, DSP няма да гори при никакви обстоятелства.

Най-често срещаната сфера на приложение на такива плочи е междуетажните, socle или тавански подове. DSP за пода или тавана купуват повече от желание. Този материал може да се използва за изолиране на бетонната плоча, укрепване на пода на рамката, увеличаване на устойчивостта на влага на дървената основа. Монтирането на под (подовата настилка) на базата на DSP поема следните операции:

  • Хидроизолацията и шумоизолацията се поставят върху носещата стойка.
  • Нагоре се поставя закъснение (шина 5х8 сантиметра) и черепни пръти. Стъпалото за разполагане е 60 сантиметра.
  • Дъските са снабдени с дъска от дъски или тънка плоча DSP - приложението за груб под на дебели плочи няма да бъде оправдано по практически причини. В края на краищата, подът е покрит само с нагревател.
  • Над палубата е поставена хидроизолационна мембрана и изолационен слой. И дебелината на този слой трябва да бъде 2-3 см по-малко от дълбочината на изоставането - това пространство ще отиде под вентилационната междина.
  • В крайна сметка, лист DSP се полага на изоставането и се фиксира към конвенционален самонарезен винт с вдлъбната глава.

Чрез това действие е възможно да се получи топъл под с отлични характеристики на здравина, дори и с 20 мм дебел цимент. Панели с дебелина от 24-36 мм могат да бъдат поставени върху пясъчно-циментна подсипку или подсилена глина, изоставяйки колоните. За жилищните къщи тази технология не е подходяща, но за складовите помещения гъсто циментово-ПДЧ, техническите характеристики на които показват готовност да издържат на голям товарен товар, ще дойде в подходящ момент.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Фибролитни пластини и обхват на материалаФибролитни пластини и обхват на материала
Ние изчисляваме сумата на цимента на основата за частна къщаНие изчисляваме сумата на цимента на основата за частна къща
CSP загрява мнения за приложението на фасадите на частни къщиCSP загрява мнения за приложението на фасадите на частни къщи
Приложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетонПриложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетон
CSP технически характеристики и приложение в частното строителствоCSP технически характеристики и приложение в частното строителство
Панели от гипскартон за фасадни работи в частно строителствоПанели от гипскартон за фасадни работи в частно строителство
Arbolit състав, пропорции, когато самостоятелно направени блоковеArbolit състав, пропорции, когато самостоятелно направени блокове
Arbolit недостатъци на материала при изграждането и експлоатацията на частна къщаArbolit недостатъци на материала при изграждането и експлоатацията на частна къща
Технология за производство на бетонТехнология за производство на бетон
Как да транспортираме цимент?Как да транспортираме цимент?
» » Цимент-ПДЧ, къде да се приложи универсалния материал?
© 2021 BggeHat.com