Козирка над верандата от метал предпазва входа от дъжд и слънце

Когато няма покрив над верандата, тя постоянно е изложена на дъжд и слънчеви лъчи. Ако слънцето по някакъв начин може да бъде толерирано, тогава снежната врата е сериозен проблем. Ето защо, за да не се борите с елементите, се препоръчва да се изгради силен метален покрив за верандата. Ще опишем всички нюанси на неговото производство по-долу.

Дизайн - дефиниран с размери и дизайн

На първо място, трябва да решите какъв тип покрив е необходим за вашата веранда. В зависимост от структурата на рамката, покривът може да бъде от два типа:

  • навес - е прикрепена конструкция, която е прикрепена към стената от едната страна, а от другата страна тя лежи върху стълбовете;
  • козирка - се закрепва само към стената, а срещуположният ръб просто се окачва във въздуха, т.е. има конзолен дизайн.

Козирка над верандата от метал - предпази входа от дъжд и слънце

Сенките са подходящи за малки калници, тъй като тяхната дължина рядко надвишава 50-60 см. Не отнемайте повече, защото освен собственото си тегло, ще трябва да издържи натоварването от сняг. Ако имате нужда от покрив за голяма веранда или например с тераса, трябва да направите козирка. Ето защо, за да се определи вида на конструкцията, ние измерваме размера на самата веранда. Имайте предвид, че покривът над входната врата наистина предпазва верандата от валежите само ако нейните размери са малко по-големи от размерите на верандата, т.е. е необходимо да се осигурят видовете надвеси от всяка страна на поне 25 см.

След като определихме размерите на бъдещия балдахин или балдахин, ние избираме вида конструкция на покрива, която може да бъде:

  • насъбран;
  • фронтон;
  • арх.

Повечето козирки и сенници са направени с единична или дъгообразна форма. В първия случай рамката се състои от няколко триъгълни скоби, свързани един към друг, върху които е положен покривният материал. Ако козирката е извита, ние правим почти една и съща рамка, но с дъгообразна покривна система на покрива. Изборът на формата на покрива зависи само от вашите предпочитания и, разбира се, от дизайна на къщата. Ако например къщата е украсена в класически стил и верандата е украсена с балюстради, извитният вариант, покрит с поликарбонат, няма да изглежда на място. Но навес може допълнително да украси входа на такава къща.

Козирка над верандата от метал - предпази входа от дъжд и слънце

Но независимо от версията на дизайна, която сте решили да направите, не забравяйте да я изобразите на хартия и да определите размерите на всички елементи. Една проста рисунка може да бъде "скицирана" дори на ръка. Неговото присъствие пред очите ви значително ще опрости работата ви.

След това ще разгледаме процеса на производство на балдахини от двата типа.

Какво ще е необходимо за строителството - купуваме профил и цимент

Както казахме по-горе, ще направим метална витрина. За нейното производство се нуждаем от следните материали:

  • профилни тръби със сечение не по-малко от 50х50 мм, могат да се използват кръгли тръби с диаметър не по-малък от 50 мм;
  • профилна тръба 20x20 мм;
  • дървени летви;
  • покривен материал;
  • материали за приготвяне - бетон, цимент, натрошен камък и пясък;
  • боя за метал.

Като покривен материал е желателно да се използва същото покритие, което се използва за къщата. Например, ако основният покрив е покрит с метал, тогава трябва да се използва същия метал и за козирката. В резултат на това тя ще изглежда най-хармонично. Изключение е поликарбонатът, който може да се използва независимо от това, кой материал е покрит от основния покрив. Единственият, както вече казахме, поликарбонат не е подходящ за всички видове къщи.

Ако нямате машина за заваряване, можете да направите рамката на козирката със специални скоби за профили и болтове.

Козирка над верандата от метал - предпази входа от дъжд и слънце

Изграждане на един покрив - най-лесният и бърз начин

Преди да започнем да изграждаме козирка за верандата, маркирайте строителната площадка около входа на къщата. Ние сме заинтересовани от външните ъгли на сайта - тук ние копаем дупка дълбочината на 70-100 см отдолу дупка заспаха чакъл или чакъл 15-20 см .. След това поставете полюсите в дупките, нивелирайте ги по вертикала и ги запълнете с бетон от клас M200. В тази позиция опорите трябва да бъдат закрепени с удължения или опори, докато бетона се втвърди. Ако ширината на конструкцията надвишава 2 метра, инсталирайте допълнителни междинни подпори.

Козирка над верандата от метал - предпази входа от дъжд и слънце

Докато бетонът се втвърдява и това изисква 28 дни при нормални метеорологични условия, ние се обръщаме към производството на скоби. Първо, заваряйте ъглите на две парчета тръба под ъгъл от 90 градуса. Дължината на една тръба трябва да бъде равна на дължината (дълбочината) на капака, а дължината на втората тръба трябва да бъде 25-30 сантиметра. Ние свързваме двата края на получения ъгъл с друго парче тръба, което ще служи като решетка, което ще доведе до правоъгълник. Правим няколко такива скоби, като вземем предвид факта, че те ще бъдат разположени на стъпки от 50-60 см.

Козирка над верандата от метал - предпази входа от дъжд и слънце

Ние свързваме установените полюси с мост. По-нататък срещу джъмпера, т.е. в една хоризонтална равнина, нарисувайте ниво на стената, на която ще бъде разположена рамката. На предвидената линия изравнете скобите и ги прикрепете към стената. За да направите това, първо пробийте дупки в конзолата. След това с ръцете ни слагаме скобата на стената, подравняваме вертикално и спрямо планираната линия, а след това правим бележки през монтажните отвори. След това извадете конзолата и пробийте дупки според маркировките. След това прикрепете скобата към стената, така че дупките да съвпадат, и я фиксирайте с дюбели или котви.

Всички монтирани скоби трябва да бъдат свързани с хоризонтални греди, които са заварени над стойката на скобата и под нея, както е показано на диаграмата по-горе. Горният лъч трябва да е равен с ребрата. Тази точка трябва да се вземе предвид при производството на скоби. Гредите също трябва да бъдат закрепени към стената чрез дюбели или винтове. Външният ръб на скобите е заварен към моста, разположен между опорите.



Нашата рамкова конструкция е готова за това. Сега трябва да направите щайга. За тази цел ние поставяме дъски или пръти върху решетките с болтове или самобръчкови винтове за метал, предварително пробити отвори в гредите. Стъпката на релсите трябва да бъде 200-300 мм.

Ако искате да покриете покрива с гъвкави плочки, листовете трябва да бъдат фиксирани с водоустойчив шперплат или OSB.

В края на работата ние закрепваме покривния материал към щайгата с винтове или пирони. Тази процедура е проста, извършва се съгласно стандартната схема, поради което не се изисква обяснение. Единственото, което е необходимо, е да се осигури запечатана връзка на покривния материал със стената. Използваме специален ъглов бар. За да го оправим, изрязваме малък канал, в който поставяме горния край на шината. Закрепваме пръта към стената с дюбели и запълваме канала с уплътнител на сградата. Плочата е фиксирана към покривния материал чрез винтове.

Козирка над верандата от метал - предпази входа от дъжд и слънце

Пространството между шината и покривния материал е изпълнено със специален печат. Последният е желателно да се избере поотделно под профила на гофрирана дъска, метални покриви или други покриви. Ако не намерите профила на уплътнението, трябва да използвате универсална уплътнителна лента.

По същия начин можете да направите дървен балдахин от бар. Единственото нещо, по-добре е да не държите дървените подпори, а да ги поставите върху бетон, т.е. На повърхността на земята с помощта на специални очила или друг фиксиращ хардуер.

Ако покривът е малък, както вече казахме, можете да го направите по същата схема, но без две подпори. В резултат на това ще получим козирка. След завършване на работа всички метални части на конструкцията трябва да бъдат боядисани с боя за метал. Предварително, всички заварки се обработват внимателно с файл, за да изглежда продуктът чист.

Козирка над верандата от метал - предпази входа от дъжд и слънце

Аргон покрив - интересна идея за любителите на оригиналните решения

Ако искате козирката над верандата да изглежда необичайно. В същото време беше "лек", "въздушен", направи го арка и поликарбонатно покритие - това е прозрачен листов материал, който се огъва добре. Дизайнът е направен съвсем просто - както в предишния случай, маркираме областта и инсталираме две подпори в ъглите.

Козирка над верандата от метал - предпази входа от дъжд и слънце

След това правим U-образна рамка от профилирани тръби. Дължината на структурния скок трябва да бъде равна на ширината на капака и две паралелни летви - дължината на покрива (дълбочина). Мостът е закрепен към стената с котви или дюбели. В този случай ръбовете на паралелните пръти са заварени към опорите, като в резултат U-образната рамка трябва да бъде монтирана хоризонтално. Ако направите козирка, до моста на краищата трябва да бъдат заварени две стойки минимална дължина от 30-40 см и ги закрепете към стената. Те ще увеличат носещата способност на конструкцията.

В резултат на това имаме рамка, на която трябва да заваряваме аркадната система. За да го направим, трябва да направим две дъги от дължини на тръби, дължината на които трябва да надвишава ширината на козирката. Колкото по-дълги са тези сегменти, толкова по-малко ще бъде радиусът на фолиото. Огънете тръбите с тръба. Ако не разполагате с такъв инструмент, можете да направите сама тръба. За това имаме нужда от голям лист шперплат или OSB. Начертаваме дъга с необходимия диаметър и закрепваме куките по дължината на маркировката. В близост до крайната кука правим ключалка - просто завъртете една и съща кука и я закрепете с главата надолу. След това поставете тръбата в ключалката и я огънете по куките.

Козирка над верандата от метал - предпази входа от дъжд и слънце

За да се улесни огъването на профила, трябва да се нагрее добре.

Има и друг начин да се получат дъги, които дори не изискват извиване на тръбите - вземаме тръбата и я отрежете. Колкото по-малък е диаметърът на завоя, толкова по-често трябва да има разрез. След това огъваме тръбата с ръцете си и правим разрезите. Получените дъги са прикрепени към рамката - един между стълбовете, а другият - на стената. Между дъгите са закрепени джъмперите с течение на сантиметри 20-30. На тези напречници ние фиксираме един лист от поликарбонат, който ще даде на конструкцията "въздушен" вид. За монтирането на покритието използваме винтове с самонарязващ се елемент.

Козирка над верандата от метал - предпази входа от дъжд и слънце

Това завършва строителството. Единственото нещо, което да украсим дизайна, който правим от металните пръчки и ги заваряваме към външната тръба, както е на снимката по-горе. В края на краищата рисуваме металната рамка. Желателно е да се боядисват преди поликарбонатна инсталация.

Козирка над верандата от метал - предпази входа от дъжд и слънце

Трябва да кажа, че има още една опция за направа на козирка. Неговият принцип е аналогичен на конструкцията на едноетажен балдахин, единственият е грайферите, т.е. хипотенузата на скоби-правоъгълници, не е равна, но е с формата на дъга.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Сенници над верандатаСенници над верандата
Дървен автопортДървен автопорт
Затопляне на верандата на дървена къща отвътреЗатопляне на верандата на дървена къща отвътре
Ремонт на меки покривиРемонт на меки покриви
Как мога да направя поликарбонатен покрив над верандата на къщатаКак мога да направя поликарбонатен покрив над верандата на къщата
Прост балдахин над верандата от поликарбонатна снимка и дизайнПрост балдахин над верандата от поликарбонатна снимка и дизайн
Материал за верандатаМатериал за верандата
Купете готова веранда от поликарбонатКупете готова веранда от поликарбонат
Как да направите веранда от поликарбонат до дървена къща СнимкаКак да направите веранда от поликарбонат до дървена къща Снимка
Проста веранда до къщата от поликарбонатна снимкаПроста веранда до къщата от поликарбонатна снимка
» » Козирка над верандата от метал предпазва входа от дъжд и слънце
© 2021 BggeHat.com