Линолеум за кухнята

Тази статия ще ви покаже как да изберете правилния линолеум за кухнята, как да я поставите и какво трябва да знаете, преди да я купите.

Линолеум - универсален тип подови настилки. Може да се използва за проектиране на най-стилен и модерен интериор.

Продуктовата гама се характеризира с разнообразие от цветове и декоративни елементи, както и с необичайни текстури. Линолеумът е много удобен за употреба, той е устойчив на влажност в помещението, има антимикробни свойства и цената му е достъпна за всички. Ето защо тази настилка е най-добре в хармония с дизайна на модерна къща.

Кое е по-добре да изберете линолеум?

линолеум за кухняПреди да започнете трудния избор на линолеум, първо трябва да определите материала на покритието.

Линолеумът е древен вид покритие. За пръв път се появява през XVII век, когато материалът за нея служи като дървесен катран и ленено масло. Те се приготвят заедно с терпентиново или дървено (корк) брашно. Към състава бяха добавени варовик и багрила. После се изглади от юта.

Измина доста време, но естественият линолеум не се е променил много. В състава си - само материали от естествен произход, към които производителите придават силен, богат тон, както и уникални рисунки. Суровината за този линолеум е 100 екологично чисти и хигиенични, без да губи своята практичност. И лененото масло, което е част от разтвора за линолеум, има отлични антисептични свойства.

Много полезно свойство на линолеума е неговата огнеустойчивост, защото има способността да се самозагася. Много е лесно да се измие, линолеумът не се страхува от домакински химикали и кухненски петна. Подът е покрит с шумоизолация и топлоизолация. Единственият недостатък на естествения линолеум е относително високата му цена. Неговите аналози на синтетични материали са много по-малко.

Материалът за синтетичното покритие е поливинилхлорид - твърдо, полимерно, физиологично безвредно вещество с бял цвят. Предимствата на този линолеум са силови, антистатични свойства. Той абсорбира абсолютно влагата и е удобен за поддръжка.

Синтетичните продукти са разделени на хетерогенни и хомогенни. Първият продукт има няколко слоя. В допълнение към основата има 2 слоя PVC, както и прозрачен декоративен горни слой, който предпазва материала от избърсване. При хомогенни продукти, покриващият слой е хомогенен и няма основа. Този материал е тънък, въпреки че е достатъчно силен и неговият дизайн е устойчив на механични влияния.

Преди да отговорите на въпроса, който линолеум е по-добре да изберете за кухнята, трябва да се запознаете с недостатъците на синтетичния линолеум:

  • Неговият експлоатационен живот при запазване на първоначалните експлоатационни свойства е кратък - 5-10 години.
  • Синтетичният линолеум не е устойчив на високи температури и също така се разтваря, когато е изложен на органични съединения, така че при неговото пречистване с изключително внимание да се използват агресивни химикали.

Качественият линолеум трябва задължително да притежава сертификат за съответствие със стандартите за качество на държавата и EN стандартите. Той не трябва да има остър мирис и "мазен блясък".

Практическа употреба на линолеум

домашен линолеумАко вече е направена от избора на материал за бъдещето на подови настилки, за да започне съставянето на списък на необходимите за изпълнение и обработка на имотите, които зависят от целите на балатум.

Според метода на употреба линолеумът може да бъде класифициран както следва:

Домакинство - линолеум, който се използва в жилищни сгради

Полуобществени - линолеумът е разположен в административни и обществени сгради с умерен трафик, както и в жилищни райони с висока степен на проходимост.

Търговски - линолеум, се използва в административни и обществени сгради с повишена способност за пребиваване.

Също така има специални видове покрития.

Линолеум с антисептична защита

линолеум с антисептично действиеТози вид линолеум е особено подходящ в кухнята, защото се обработва със специален антимикробен състав, който не позволява възпроизвеждането на бактерии и микроби. И някои видове линолеум дори имат противогъбично лечение. Необходимо е обаче да се вземе предвид факта, че с течение на времето антисептичните свойства на материала значително отслабват.

Следователно, оптималното вариант за кухня - полагане на естествен компоненти линолеум, защото лененото масло (един компонент) - достатъчно мощен антисептик, който не само предпазва пода, но и пречиства въздуха. Този ефект не се губи във времето.

Също така има линолеум с противоплъзгаща релефна повърхност или повърхност, върху която се нанася специален слой с много микрочастици, които увеличават силата на триене. Някои производители осигуряват линолеум с вдлъбнатини.

Ето защо, за кухнята е по-добре да изберете покритие - полу-търговски линолеум, с антисептични и противоплъзгащи свойства.

Производители на линолеум, цветове и декоративни елементи

декоративен балатумИзборът на производител на линолеум е отговорна стъпка. Компанията трябва да съществува достатъчно дълго време на пазара и да има добри прегледи.



За такива фирми е възможно да бъдат пренесени Sommer, Armstrong-dwl, Tarkett, Juteks и Upofloor.

Последният етап от избора на линолеум - избор на цвят и декор. Днес пазарът предлага широка гама от различни видове линолеум.

Сега всички видове имитации на паркет или масивна дъска, както и скъп паркет, придобиват специална популярност. Образът на корицата повтаря традиционните видове дървесина - орех, кедър, дъб, череша, а също и екзотични видове - бамбук, роза и др.

Също така, полагането на линолеум симулира технологията на интериор - мозайка върху дърво от различни видове фурнир.

За обикновените хора ще направите смели рисунки и необичайни декорации. Например, можете да си купите линолеум Tarkett със скрап от парчета акула, змия, крокодил или слон. За тези, които обичат да експериментират с дизайна, има модели с шарени или абстрактни орнаменти.

Уважавано и солидно изглежда линолеум, чиято текстура възпроизвежда гранит, мрамор и други естествени камъни. Има достатъчно популярни покрития, които имитират "вечен материал" - очукан камък с отпечатъци от време или дърво. Класическият вариант - линолеум с изображение на плочки. Използвайки покритие с модел от два различни типа плочки, можете да раздели визуално кухнята и трапезарията.

"Течен" линолеум

Един вид подови настилки е така нареченият "течен" линолеум или полимерна основа. В работно състояние тя наистина прилича на линолеум, а на допир тя е подобна на плочки.

Има 4 вида настилки:

  • Метил метакрилат (на базата на метилметакрилни смоли).
  • Епоксид (на база епоксидни смоли).
  • Акрил (изработен от полимерна суспензия и суха смес).
  • Полиуретан (на основата на полиуретан).

Основните цветове на този тип подове са нюанси на сиво, светло зелено, кафяво и бежово. Дебелината на полученото покритие зависи от вида на пода и средно варира от 1 до 7 mm.

Основни предимства:

  • "Течен" линолеум - безшевни, така че неговата цялост е 100.
  • Много е лесно да се почисти, а също и такъв под е много хигиеничен.
  • Пълнещите полимерни подове имат висока механична якост и устойчивост на агресивни химически агенти.
  • Те са удароустойчиви и могат да поддържат висока производителност дори когато са изложени на високи температури.
  • Способни са да прехвърлят влиянието на химически агресивни връзки.
  • Тази подова настилка не се подхлъзва.

течност балатумСамонивелиращите се подови настилки имат свойството да се самонивелират, така че те изглеждат перфектно гладки и блестящи, без черупки, фуги и пукнатини.

Тяхната повърхност може да бъде гладка или груба, а също така да има допълнителни антистатични, топлоизолационни и диелектрични свойства.

На втвърдяването на такъв етаж ще отнеме само няколко часа до един ден, докато на него можете да ходите. Напълно подовите настилки ще бъдат готови за употреба в рамките на 5-7 дни, когато ще настъпи пълна полимеризация.

Ако е необходимо, "течен" линолеум няма да бъде трудно да се актуализира или поправи.

Някои препоръки за полагане на полимерни подове

Полагане на полимерни подовеЗа да бъде процесът на подреждане на подготвените подове успешен, е необходимо да се обърне особено внимание, за да се подготви основата. За да направите това, трябва да се обезмасли, отстранете от него прах и мръсотия, както и петна от боя. Всички тези действия са необходими за подобряване на свързването на основата с покритието. Меката или слаба основа е задължително отстранена.

Ако основата е стара бетонна настилка, тя трябва да бъде смляна, шлифована или почистена с голяма вода.

Някои видове "течен" линолеум, например, метил метакрилат покритие, определени много бързо - в рамките на 45 минути или няколко часа. За да работите с този материал, трябва да имате достатъчно опит, в противен случай просто не можете да го направите своевременно, за да завършите цялата работа по изливането на пода. Ето защо е по-добре да използвате професионална помощ.

Подготовка на основата

подготовка на рамкаПодът в кухнята трябва да бъде подготвен по такъв начин, че да стане равен и твърд. Основното правило при полагане на подови покрития: по-тънкото покритие, по-гладката база, в противен случай материалът бързо ще загуби своите оригинални свойства.

Растените участъци от замазка, дупки, неравности и пукнатини трябва да бъдат покрити с мастика или шпакловка. Най-добре е да се обработва пода със специална смес за изравняване. Когато се изсуши, повърхността трябва да бъде почистена.

Преди да подовите линолеума с прахосмукачка или със сешоар за строителството, извадете целия прах от основата. Повърхността не трябва да бъде влажна, в противен случай линолеумът може да се надуе.

Полагане на линолеум

линолеумЗа полагане на линолеум не изисква специални умения или скъпи инструменти. Все пак трябва да се има предвид, че колкото по-плътен и по-дебел е материалът, толкова по-трудно е да се постави. Ако имате в кухнята много ъгли, пътни възли и прогнози трябва да бъдат много сериозен подход към процеса на измерване и рязане на ролката.

Трябва да се помни, че синтетичният линолеум в крайна сметка изсъхва и се свива. Ето защо, рязането на покритието трябва да се извършва с припокриване по стените на няколко милиметра. Когато фиксирате линолеума, не го затягайте прекалено, той трябва да е леко насипен.

Има два начина за фиксиране. Първият метод включва използването на специално лепило. Във втория метод фугите са запечатани със специален състав - т.нар. Студено заваряване. Методът на фиксиране трябва да бъде избран на базата на вида на подовото покритие, както и неговата дебелина и други качествени характеристики.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как мога да поставя стария балатум върху нов и мога ли да го направя?Как мога да поставя стария балатум върху нов и мога ли да го направя?
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Полагане на линолеумПолагане на линолеум
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
» » Линолеум за кухнята
© 2021 BggeHat.com