Ценни съвети как да почистите килима у дома

Почистване на килими

Не съвсем наскоро беше модерно да покриваме цялата къща с вълнени килими. Те дори украсяват стените, поддържайки топло през зимата. Днес много се е променило. Съвременните интериори са много аскетични, но те също имат място за меки покрития. Ако се погрижите правилно, можете да запазите цветовата палитра и да намалите риска от прахови алергии. Тези, които не знаят как да почистват килима у дома, ще се възползват от подробния преглед на съществуващите методи.

Какви действия могат да бъдат предприети в тази насока?

Общи препоръки

Почистване на подовата настилка с прахосмукачка

Измиване на прахосмукачката за помощ

Има няколко правила, които трябва да се вземат предвид при грижи за естествени или синтетични килими:

  1. Два пъти седмично, покритието трябва да се вакуумира. Тогава прахът няма да се натрупва в купчината и да яде в структурата си. Четкайте килима бавно, няколко пъти минавайки през същото място. Така че от платното можете да "дърпате" не само праха, но и мръсотията. Вакуумирайте килима с предната и задната част. И не забравяйте да измиете пода под килима.
  2. Появата на петна е по-добре да се предотврати, отколкото да страдат след намиране на решение за тяхното отстраняване. Ето защо, на меки подови настилки, не е нужно да ходите на улични обувки или да вечеряте в стая, където се разпространява скъп лек килим. Струва си да се внимава продуктът да е далеч от входната врата. В края на краищата, прахът постоянно влиза в апартамента през него.
  3. Важно е да знаете кои конци са направени от подови настилки. Това ще помогне правилно да се използват домакински химикали за почистване на мека основа. Например популярното лекарство Vanish може да се използва само за почистване на синтетични килими. Измийте сода разрешени памучни продукти, а вълните не търпят мокро почистване, така че те се почистват най-добре в химическите чистене.
  4. Специалистите обръщат внимание на факта, че свежите петна могат да бъдат извлечени по-лесно от това, което е изсъхнало. Затова трябва предварително да се складирате със средства за премахване на петна и да ги използвате, когато върху килима се излива цветна течност, или нещо мръсно ще се разпръсне върху нея. Необходимо е да се работи с почистващи препарати, но те не могат да разтриват купчината с тях. За да запазите цвета на килима, просто излейте продукта върху петна, изчакайте няколко минути, след което го пъхнете с памучна кърпа. Останките от лекарството се отстраняват с четки и прахосмукачка.
  5. Не забравяйте, че не можете да изсушите мокрия килим. В края на краищата, топлината само по себе си допринася за образуването на петна. Той буквално запечатва старото замърсяване и следователно ще бъде още по-трудно да се премахне. Винаги е необходимо мекият продукт да изсъхва сам.
  6. Мокър килим без добра вентилация може да стане плесен. Ето защо е желателно да изведете продукта на улицата и да го изсушите на сянка далеч от слънчевите лъчи, защото се страхуват от боя. Ако няма начин да поставите мокър килим на улицата, трябва да го изсушите у дома и да го направите правилно. Под дълга кърпа поставете барове или столове и създайте течение. Ако матрицата все още успя да се установи на платното, тя може да бъде отстранена със сода или водороден прекис. Но ефектът от тези инструменти е по-добре да бъде предварително проверен от грешната страна някъде в ъгъла. Ако структурата на купчината не се промени, можете да действате по-решително.

Обърнете внимание! Висока купчина се страхува от гореща вода и твърди четки. Не можете да почиствате килимите от дрямка и да измивате тези продукти повече от веднъж на всеки три месеца.

Премахване на космите с четка

Отстраняване на косми и косми

Такива прости действия ще помогнат за удължаване на живота на всяко меко покритие. Отговаряйки на въпроса как да почистите килима у дома, експертите препоръчват да се обърне внимание на фолк методите и специалните средства за битови химикали. При избора на метод за почистване е важно правилно да се прецени степента на замърсяване. Ето някои съвети за това как да се отстранят ефектите от разлетите течности.

Разляти течности

Всеки топъл и лек килим се страхува от течности. Ако нещо се разлее на пода, е необходимо да действа решително. Основното нещо - бързо да се намокри течност, така че хвърляме куп салфетки върху петна. Отстранете го от ръбовете до центъра. В противен случай течността ще тече, улавяйки новата купчина. Ако има петна, използвайте следните инструменти.

Премахване на прясно петно ​​може да се използва овесена каша от смес от прах за пране и амоняк. Третата съставка е водата. Всичко е взето в еднаква степен. Получената овесена каша се втрива в петна и след това се разпръсква с мека четка. Винаги действайте в посоката на дрямката. Тогава остатъците от каша се отстраняват с влажни салфетки и килима се сухи.

Трудно е да се премахне урината от домашни животни - от нея има силна миризма. Можете да го премахнете с помощта на Zooshampoo. Устойчивият аромат е добре отстранен и сода. Нанася се върху оцветяването с овесена каша и след това се отстранява по описания по-горе начин. Разбира се, можете да измиете изцяло килима, но тази процедура значително ще съкрати срока на експлоатация на продукта.

Почиства се и мазна петна по килима. Технологията за премахването му е както следва:

На място от кафе

Разлято кафе

  • Ние приемаме материал, който може да абсорбира мазнини - това е талк, креда или нишесте.
  • Всяка от изброените съоръжения изливаме мазни петна.
  • Покрийте всичко със салфетка.
  • Оставяме се за нощта.
  • След това изпийте салфетката с горещо желязо.
  • Променяме постоянно кърпичките, докато мастното петно ​​изчезне напълно.

Виното и мастилото се отстраняват от килимите с помощта на сол или разтвор на амоняк - една чаена лъжичка на литър вода. Разлятото мастило може да бъде отстранено с лимонов сок или оцетна киселина. Разтворите се втриват в петна и след това обработената област се промива с вода.

Народни средства за защита

Чисто силно мръсотия може да използва импровизирани средства. Добра помощ, например, кисело зеле, сурови картофи, трици и стърготини, напоени с бензин. Ние работим със сходни продукти, както следва. Първата от тях отстранява излишната течност. За да направите това, изстискани кисело зеле, настъргани картофи и дървени стърготини.



Ние разпръсваме останалото, дори слой по пътя и го изчеткаме с четка, като се търкаляме на платното. Зелето или картофите абсорбират добре мръсотията и бързо се превръщат в черно. Ние го събираме с метла. И тогава отново хвърляме по пътя на описаните продукти. Процедурата се повтаря, докато продуктите станат леки. Крайният етап на почистване е обработката на платното с прахосмукачка. След това трябва да изсъхне напълно.

Чист килим в снега

Народният път

Направете цвета на тъмния килим по-наситен с чай или варел. Процедурата за почистване в този случай е следната: разпръскваме суровините, ги изчеткваме, събираме ги с метла и прахосмукачка. След това цветът ще стане по-ярък от два тона.

Почистването на лек килим е най-добре през зимата със сняг. Вземаме пътя до улицата, разпръскваме го с главата надолу, разбиваме го с моп, издърпваме го на чисто място и го превръщаме. Пяна налейте голям слой сняг и изчакайте няколко минути. Снягът трябва да абсорбира напълно мръсотията и едва след това можете да го измиете с метла. Ако е необходимо, процедурата трябва да се повтори отново.

Обърнете внимание! За почистване на лек килим е възможно само в случай, че на улицата чист сняг. При тежки сланина той приятно притиска и поддържа добре формата. На килима такъв сняг не се разпространява и не образува мокри локви. Перфектно абсорбира мръсотията и ефективно почиства пътя.

Как да използваме домакински химикали?

Почистване с химикали

Химия за спасяване

Много хора се интересуват от въпроса как да почистват килима без прахосмукачка и дали домакинските химикали могат да се използват за отстраняване на мръсотията. Шампоан и прах за пране, както и течен сапун, можете също да изперете продукта, но трябва да направите това, както следва. Всяко лекарство преди употреба е по-добре разтворено във вода и след това към разтвора, за да се добави малко терпентин. На дрямка е необходимо да не се нанася течност, а само пяна. Тя се втрива с кръгло движение с мокър парцал, а след това килима се суши със сухо вещество. Ако е възможно, тази процедура трябва да се извърши в изправено положение на килима.

Обърнете внимание! При изсушаване на продукта във вертикално положение е желателно да се използва силна и голяма напречна греда, която не може да деформира структурата на тъкането и пилота. От изсъхването на шнура или стърчащата ограда, основата на мекото покритие се счупва.

Старите петна се отстраняват с бензин и сапун. Две съставки се смесват заедно в 1х10 пропорции. Към получената смес се прибавя малко вода и получената овесена каша се втрива в петна. След това килимът се измива.

Използване на специални инструменти

Мокър цикъл на почистване

Метод на мокро почистване

В продажба можете да намерите специални инструменти за почистване на меки килими. Най-популярният от тях е шампоанът Vanish. Как да го използвате, е посочено в инструкциите, но има общи препоръки, които трябва да бъдат приети от всеки, който избира тази химия:

  • Преди да приложите продукта, е необходимо напълно да вакуумирате килима или да го разклащате на улицата, за да отстраните големите отломки и замърсявания.

Обърнете внимание! Ако не направите това, след почистване на платното ще има петна.

  • "Vanish" е концентриран продукт, следователно преди употреба той се разрежда с вода с t 40 градуса в съотношение 1 × 9. Агентът се губи в пяната - това е, което почиства килима. Колкото по-добре водата се смесва с продукта, толкова повече пяна става по-дебела, така че килимът ще бъде по-чист след обработката.
  • Пяната се поставя върху мека гъба и се разпределя равномерно по повърхността на тъканта. Действайте бързо, в противен случай платното абсорбира влагата. И това не е необходимо. Пяната бързо прониква в структурата на дрямката, я почиства, събира мръсотия и я залепва.
  • След това пяната трябва да се изсуши. Докато се изсушава, не можете да ходите по платното. За бързото изсушаване на пяната, стаята трябва да отвори всички прозорци и да създаде светлина.
  • Последната стъпка е почистване на повърхността с прахосмукачка. Не е необходимо да шофирате силно с четка. Важно е внимателно да се съберат остатъците от гъста пяна и след това повърхността да се обработва с прахосмукачка.

Почиствайте килима от вълна

Почистването на вълнени килими трябва да бъде изключително внимателно. Благодарение на мекотата на козината е лесно да се повреди купчината на продукта. Можете да се отървете от прах и мръсотия по два начина:

Сушене на гъста тръба

Отстраняване на прах

  1. Използване на сух прах. Прилага се върху повърхността на платното и се оставя там за няколко часа. След това прахът се събира чрез прахосмукачка.
  2. Нанасяне на пенещи шампоани за килими. Те се разтварят в студена вода и след третирането изделието се изсушава в окачена позиция.

Обърнете внимание! Добре премахва мръсотията от разтвора на амоняк от вълна. Две чаени лъжици алкохол се разтварят в един литър вода, в получения разтвор се навлажнява четка, излишъкът от вода се разклаща и след това платното се третира с влажна коса на купчината. След това килимът се избърсва със суха кърпа и се вакуумира.

Завършване по теми

Грижата за килим не е толкова лесно. Но, следвайки правилата, описани по-горе, можете значително да увеличите живота на продукта. Познавайки как да почиствате килима у дома, няма да се притеснявате за сигурността на купчината му и за яркостта на боите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Почистване на килимаПочистване на килима
Избираме килими на подаИзбираме килими на пода
Полагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килимаПолагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килима
Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?
Почистващ килим избираме народни и химически продуктиПочистващ килим избираме народни и химически продукти
Какви са подовите килими и как да се грижим за тяхКакви са подовите килими и как да се грижим за тях
Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!
По-добре да почистите килимаПо-добре да почистите килима
Характеристики на избор на килим за апартамент цвят, височина и плътност на купчинаХарактеристики на избор на килим за апартамент цвят, височина и плътност на купчина
Некомплициран химическо чистене на килими със собствени ръцеНекомплициран химическо чистене на килими със собствени ръце
» » Ценни съвети как да почистите килима у дома
© 2021 BggeHat.com