Какво е винил ламинат?

Винилово покритие

Появата на нови технологии води до раждането на строителни материали, които в своите качества в много отношения надвишават вече съществуващото покритие. Например, неотдавна модерните производители представиха подови настилки от винил ламинат със специална гъвкавост, висока издръжливост и лесен монтаж.

Какви други технически характеристики има? Какви предимства и недостатъци има? Всичко това в статията.

Технически характеристики на гъвкавите панели

Какво е винил ламинат? Тази подова настилка се състои от отделни гъвкави елементи. Всеки от тях има два слоя. Долният слой е направен от винил, а в краищата е специална лепяща лента, която значително улеснява монтажа на продукта. Тя ви позволява да се откажете от керемида лепило и специални брави, които често се използват в производството на ламинат от фибростъкло. Виниловата част на 20-25 мм излиза от под горния слой. С помощта на тези издатини са свързани два отделни елемента. Ставите след правилното разположение не са видими.

Горният слой е изработен от композитен материал на основата на полиуретан и алуминиев оксид. Полиуретанът е отговорен за защитата на покритието, а за устойчивост на механично натоварване той може да бъде подравнен с ламината от клас 43. Под полиуретана е цветно фолио, което имитира всеки естествен материал - дърво, камък, керамични плочки.

Дизайнните характеристики осигуряват изключителни характеристики на покритието.

Предимства на материала

  1. Практичният винилов ламинат има 100 устойчивост на влага. Дори локви, останали трайно на пода, няма да навредят на пода покрит с винил. Поради това материалът може да се използва за довършване на бани, басейни и бани.
  2. Висока устойчивост на абразия. С тази характеристика продуктът се приравнява към ламинат от клас 43. Това ви позволява да го използвате не само в жилищни, но и в обществени и търговски сгради с висок пешеходен трафик.
  3. При производството на плочки се използват компоненти, които са безопасни за човешкото здраве и този материал се възползва от ламината. При производството на последните се използват суровини, в които има формалдехид, меламин и алдехидни смоли. Така че виниловият ламинат е по-безопасен.
  4. Друго предимство - възможността за поставяне на плочките върху всякакви, дори неравномерни груби основи. Поради наличието на лепилна лента, елементите се сглобяват в тъканта доста бързо. Скоростта на монтаж е около 7 квадратни метра на час.
  5. Гъвкави ламинат от винил не се страхува от температурни промени, така че може да се постави върху система от топъл под. Освен това, при подобно подово покритие не е необходима допълнителна топло и звукоизолация на пода - те се осигуряват от самия материал.
  6. Ако една плочка се влоши по време на работа, тя може лесно да бъде заменена с нова. Възстановяването е друга важна техническа характеристика на материала. Да, и поддръжката на винилови подове е съвсем проста. Почистената повърхност може да се почисти с топла вода и домакински почистващи средства.
  7. Материалът не гори, но външно доста правдоподобно имитира дърво и камък. Френската търговска мрежа "Leroy Merlin" предоставя колекции, които имат външна прилика с типа паркет. Визуално тази плочка изглежда красива, скъпа и уважавана като паркет, но е напълно лишена от недостатъците си.
  8. Описаният материал е мек на допир, а повърхността му, за разлика от керемидата, не е студена. Прозрачен защитен слой - надеждна бариера за петна, така че разливът не може да повреди подовата настилка.

недостатъци

PVC ламинат Отлично покритие

Винил ламинат във вътрешността

Описаното подово покритие притежава значителен списък от оперативни предимства. Това е много достъпен материал, но има и недостатъци:

  1. След монтажа материалът, особено в първите дни на експлоатация, отделя летливи химикали, които могат да бъдат токсични. Те са способни да провокират алергични реакции, астматични пристъпи, дразнене на лигавиците и развитие на респираторни заболявания. Колкото е по-висока възрастта на пода, толкова по-малко мирис е в стаята. Най-силната миризма на евтин винил ламинат. Нивото на безопасност на скъпите покрития, които се продават в търговските мрежи на Leroy Merlin, е много по-високо.
  2. След демонтаж, виниловите покрития не трябва да се изхвърлят. Материалът не се разгражда естествено и не може да бъде рециклиран, така че да може да се съхранява на депа за векове. Процесът на производство на винил използва невъзобновяеми природни ресурси. Всичко това предполага, че производството на гъвкав ламинат е вредно от екологична гледна точка.
  3. Винил не се бои от петна, но е способен да взаимодейства с гума. Каучуковата мат, лежаща върху гъвкава плочка, ще предизвика промяна в цвета си. Химическата реакция буквално отстранява основата и я обезцветява.
  4. Нискокачествените плочки под действието на пряка слънчева светлина с времето стават жълти. Скъпият гъвкав ламинат, който може да се намери в магазините на Лерой Мерлин, е лишен от такива недостатъци.

Видове подови настилки от винил

Гъвкавият винил ламинат може да бъде различен. Съгласно методите на производство, той се класифицира в три типа:

  • Практична кварцова винилова керемида - ламинат, чиято структура между първия и втория слой се полага още една от кварцовите трохи. Тази добавка увеличава здравината на материала и неговата издръжливост.
  • PVC ламинат - покритие, произведено чрез пресоване от винил и естествени смоли.
  • Самозалепващи винилови плочки.

Днес търговската марка Leroy Merlin предлага още един вариант на продукти - огледален ламинат. Използва се за декоративни цели. Повърхността се оказва прозрачна, пода буквално излиза от под краката и драстично променя визуалното възприятие на пространството.

С пряко назначение винил ламинатът е разделен на три класа:

  • Гъвкавият ламинат 23-31 клас се използва в жилищни помещения с нисък трафик.
  • В обществени помещения и търговски сгради със среден пешеходен трафик се използват плочки 32-42.
  • Подовете в промишлени магазини, търговски и спортни зали са украсени със специален PVC ламинат от клас 43.

Като се имат предвид тези свойства, вие лесно ще изберете материала, който може да отговори на вашите изисквания.

Опции за свързване

Винилови листове с адхезивен слой

Контис на винилови настилки

Купуването на гъвкав кварцов ламинат, трябва да обърнете внимание на начините за свързване на отделните елементи. Може да има две:

  1. Заключваща система.
  2. Глутинова основа.

Кой вариант е по-добър, трудно е да се каже. И двамата могат лесно да поставят покритието сами, без помощта на професионалисти. Заключващата система е добра, тъй като може да се използва за събиране на водоустойчиви покрития. В този случай, долният слой на всяка ламела се простира над горната част с 2-2,5 см. На тиретата се прилага умна лента. Чрез нея два елемента са здраво закрепени заедно.



Ламинат на адхезивна основа не разполага с тънки ръбове с интелигентна лента, но целият долен слой на всяка лента е запечатан със специален лепилен състав. Ето защо ламелата е залепена директно върху пода. Преди монтажа, долният слой на всяка част е защитен с полиетиленово фолио. Преди монтажа, той се отстранява и лепливият субстрат просто се нанася върху пода.

Обърнете внимание! Основната разлика между двата сорта е, че покритията на лепилото не се свързват помежду си, но са директно залепени на пода.

Какво мога да поставя гъвкава плочка?

Запознавайки се с новото покритие, човекът на улицата се интересува от каква основа може да се постави. Гъвкавата плочка в това отношение е универсална. Може да се сглоби на стара или нова бетонна основа - няма значение. Ако бетонът е в разочароващо състояние, препоръчително е да го ремонтирате предварително предварително - да ремонтирате пукнатини и шевове, както и да излеете тънък слой циментова замазка.

Дървеният под е подходящ и като основа, ако няма пукнатини. Предварителната дървена основа е да инспектира, издаващи се шапки с нокти до границата, за да се кара в пода, както и слотове и чипове, нарязани с кит на дървото.

Също така подходящ като база и плочки. Единственото нещо, което трябва да направите, преди полагане, е да завършите отново шевовете на плочките с фугиращ разтвор, максимално изравнявайки гладката повърхност с фуга.

Обърнете внимание! За всичко казано по-горе, най-добре е да поставите гъвкав ламинат с заключваща система. Ако се използва покритие със залепваща основа, повърхността трябва да бъде предварително внимателно изравнена. Това може да стане чрез напълване на пода или циментово-пясъчна замазка, както и полагане на шперплат върху основата.

Монтаж на ламинат със заключваща система

Видове фиксиране на ламинат

Винилови ламинати от системата за заключване

Гъвкавият ламинат може да се инсталира при температура от +18 градуса. Необходимо е материалът да се донесе два дни предварително и да се остави да лежи при стайна температура. Не изваждайте ламелата от обвивката предварително. Интелигентната лента може да се замърси и шевовете няма да се поберат гладко.

Алгоритъмът за полагане на подови покрития със заключваща система е както следва:

  1. Работата започва в най-отдалечения ъгъл от отварянето на вратата.
  2. Залепващата лента от първия ред се отрязва и елементът се закрепва здраво към стената, като се отчита топлинната междина.
  3. От интелигентната лента се отстранява защитното фолио и се припокрива върху него, припокривайки диагонално втория елемент. Слепващите шевове се изглаждат със специална гумена тампонна вал.
  4. Следващият слой е изместен, така че започнете с кратък елемент. Новата плочка е прикрепена към вече поставената под ъгъл и само след това се разпространява на пода.

Обърнете внимание! Ако предварително разопакованата интелигентна лента се отоплява със сешоар, шевът ще бъде по-лесен за хващане и покритието ще изглежда като куха тъкан.

Как да поставяме летвите на лепилна основа?

Ако използвате лепило, за да украсите пода, не е необходимо да оставяте компенсаторна дупка близо до стената. Предварително основата е напълно почистена от строителни отпадъци, подът се вакуумира и се обработва с грунд. След това защитен филм се отстранява от гърба на ламелите и ламинатът е просто залепен на пода.

Техника на изпълнение, както можете да видите. Но това изглежда само на пръв поглед. Трудността на полагането е да се оформят и лепене елементите стриктно в един ред в една напълно плоска лента. Не можете да позволите на летвите да се движат. Най-малкото отклонение от 1-2 мм ще доведе до появата на пролука на повърхността на новия под, който след това не може да бъде затворен.

Монтаж и полагане на винилови настилки

Полагане на винилова обвивка

Вторият ред, както и в първия случай, започва с кант. Можете да изрежете плочките с конвенционален нож за строителството. С помощта на острието от грешната страна се извършва техническо рязане и след това плочката лесно се счупва в необходимите сегменти

Обърнете внимание! Ако искате да се намали летви технически отвор за тръбата или изпъкнали нишата предварително, за да се направи чертежа, изпълнение на шаблона и след това да го прилага по отношение на елементи, последвани от рязане на дупки с ножица.

Всички следващи серии се побират по същия начин като втория ред. Разходката по сглобения ламинат може да бъде веднага след поставянето му.

Обобщение по темата

Практиката показва, че виниловият ламинат в техническите му характеристики и експлоатационни характеристики в много отношения надминава други известни подови настилки. Има много такива материали, но разходите на универсален етаж със сигурност ще се изплатят в процеса на използване на ново покритие.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов подМодерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов под
Подови настилки в банята пластмасови ламинатПодови настилки в банята пластмасови ламинат
Избор на основните критерии и характеристики на виниловите плочкиИзбор на основните критерии и характеристики на виниловите плочки
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
Ламинат за настилкиЛаминат за настилки
Винилови тапети предимстваВинилови тапети предимства
Винил алкена керамикаВинил алкена керамика
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
Характеристики на ламинатаХарактеристики на ламината
Изключителен ламинатИзключителен ламинат
» » Какво е винил ламинат?
© 2021 BggeHat.com