Хомогенен линолеум

Фирмите, които произвеждат линолеум, непрекъснато подобряват потребителските си характеристики. Сега на пазара има голям избор на този материал за довършителни работи. И качеството на много пробни продукти е такова, че потребителите все повече предпочитат тази подова настилка. Сред различните видове линолеум трябва да се обърне специално внимание на такава новост на пазара на строителни материали като хомогенен линолеум. Той има редица предимства в сравнение с други сортове линолеум, традиционно използвани в довършителните работи на етажите. Основната му разлика е повишената износоустойчивост.

Хомогенен линолеум

Хомогенен линолеум

Хомогенен линолеум. Дизайн решения за подови настилки у дома и в офиса

Хомогенен линолеум. Дизайн решения за подови настилки у дома и в офиса

Състав на хомогенен линолеум

Хетерогенен и хомогенен линолеум

Хетерогенен и хомогенен линолеум

Хомогенният линолеум включва следните компоненти:

  • поливинил хлорид;
  • доломит;
  • кварцов пясък;
  • тебешир;
  • пластификатори;
  • вар;
  • оцветяващи пигменти.

Специалната якост на този финиш материал е прикрепена към слоевете от полиуретан и полиакрил, които покриват повърхността на линолеума в производствения процес. Тънкият слой полиуретан създава допълнителна защита срещу механични повреди. След износване, той подлежи на възстановяване. За тази цел се използват специални средства.

Структура на хомогенен линолеум

Структура на хомогенен линолеум

Таблица на характеристиките на колекцията от линолеум АКЦЕНТ

Таблица на характеристиките на колекцията от линолеум АКЦЕНТ

Най-скъпият компонент на хомогенния линолеум е поливинил хлорид. Някои производители, които искат да намалят разходите за линолеум, намаляват процента на PVC в строителния материал, компенсирайки това чрез включване на различни добавки. От това качеството на продуктите значително намалява. Съдържанието на вар в линолеум в количества, надхвърлящи GOST, води до факта, че когато горният слой се носи, бели петна започват да се появяват върху покритието.

Линолеумът е хомогенен

Линолеумът е хомогенен

Обърнете внимание! При закупуване на хомогенен линолеум се препоръчва да се тества качеството му. Това може да се направи точно на етажа на търговията. Необходимо е огъването на листа от материал. Ако на мястото за сгъване се появи бяла лента, това ще означава, че при производството на линолеум вар е добавен към него в количества, надхвърлящи нормата.

По правило лист от този материал за довършителни работи има дебелина от 1,5 до 3 мм. Колкото по-висока е тази цифра, толкова по-силен е линолеумът.

Хомогенен линолеум. Разнообразие от асортименти

Хомогенен линолеум. Разнообразие от асортименти

В допълнение, в продажба можете да намерите подобрени сортове хомогенен линолеум:

  • с фибростъкло, който служи като усилващ елемент, което прави покритието още по-силно;
  • като разпенено структура, което прави по-добре амортизацията му;
  • с горния слой от полиуретан, което ви позволява да издържате на постоянни товари от доста дълго време.
Хомогенна линолеум с висока плътност

Хомогенна линолеум с висока плътност

Пиктограми за линолеум

Пиктограми за линолеум

Класове на износоустойчивост

Класове на износоустойчивост

Къде се използва хомогенният линолеум?

Този материал за довършителни работи най-често се използва в помещения, в които подовата повърхност изпитва увеличен механичен стрес. То може да бъде както места с често натоварване на хора, така и промишлени магазини.

Използвайки хомогенен линолеум в офиса

Използвайки хомогенен линолеум в офиса

Хомогенният линолеум е избран за довършителни работи в хола. Неговите антистатични качества са много полезни в домовете, където има домашни любимци с дълга коса. В допълнение, това покритие има отлични топлоизолационни свойства.

Armstrong Solid PUR хомогенен линолеум
Хомогенен линолеум DLW Armstrong Contour PUR

Предимства на хомогенния линолеум

Благодарение на съвременните технологии, използвани при производството на строителни материали, както и на иновативния си състав, хомогенният линолеум има следните предимства:

  • повърхностният модел и наситеността на цветовете остават непроменени дори след години на използване;
  • Повишена устойчивост на износване поради включването на модифициран поливинилхлорид и пластификатори;
  • добри емоционални качества, като еластичност, гъвкавост и еластичност;
  • устойчивост на механични повреди, като завои и удари от падащи тежки предмети;
  • антистатична;
  • нетърпение в грижите.
Хомогенният линолеум се разрязва лесно във всяка посока

Хомогенният линолеум се разрязва лесно във всяка посока

Недостатъци на хомогенен линолеум

При наличието на редица очевидни предимства можем да откроим няколко незначителни недостатъка на този материал:

  • сравнително високи разходи;
  • необходимостта от цялостно изравняване на пода преди полагане на балатум;
  • много скромен избор от дизайнерски решения.
Търговски хомогенен линолеум Polyflor Mistique

Търговски хомогенен линолеум Polyflor Mistique

Хомогенен линолеум Grabo Fortis

Хомогенен линолеум Grabo Fortis

Методи за полагане на хомогенен линолеум

Материалът е направен до ширина 2 м, така че ставите могат да се образуват по време на полагането. Приемливо е да се използва един от следните методи за настилка:

  • с огъване на линолеум лист по стените;
  • без огъване.

Начинът, по който стена на завоя, За предпочитане при полагане на хомогенен линолеум на обществени места. Подът покрит с този метод е лесен за измиване. Стените са защитени от влага.

Линолеум на стената

Линолеум на стената

при Покритие на покритието съгласно втория метод тя е отрязана на стената. Подрязването се извършва или в близост до первазите или близо до стените. Ако подовата настилка е направена бързо, без да се премахват первазите, тогава линолеумът е положен така, че тъканта да е плътна към тях. Необходимо е да се огъне ръба на покритието с помощта на жица и да се отреже излишъкът. Но е желателно да свалите первазите, преди да поставите капака. В този случай, при полагане на линолеум, оставете разстояние между ръба си и стената на 0.5-1 см, за да се избегне появата на мехурчета, дължащи се на разширяване на покритието под въздействието на топлина.

Редът за полагане на линолеум - резитба

Редът за полагане на линолеум - резитба



Важно! На пода е необходимо да се има предвид и повишената чупливост на хомогенния линолеум в сравнение с домакинството му. Не е желателно да се допускат силни удари, а също и да се навива линолеумът в прекалено стегната ролка.

Настилката на хомогенен линолеум в частни къщи или апартаменти се прави с помощта на:

  • лепило;
  • двустранна лента за скициране;
  • сух метод.

Материалът се разпростира върху обществените помещения, като се фиксира с лепило. В жилищни и офис помещения, ставите на линолеума трябва да бъдат закрепени към пода с лепило или чрез заваряване.

Мозайка от хомогенен линолеум

Мозайка от хомогенен линолеум

Друга снимка на процеса

Друга снимка на процеса

Резултатът от тази работа, като модел на линолеума, харесва окото

Резултатът от тази работа, като модел на линолеума, харесва окото

Редът на подовата настилка върху лепилото на хомогенен линолеум

За подовата настилка на такова покритие в помещения, които имат голяма площ, са необходими няколко листа. В резултат на това ставите неизбежно ще се образуват.

Използване на самонивелиращо се съединение
Пукнатини на земята

Свързване на първия линолеум

Първо трябва да разпространявате платното на равна основа. Краищата на линолеума трябва да бъдат отрязани близо до стените в съответствие с един от описаните по-горе методи. След това трябва леко да огънете капака от стената с 2/3 от нея. С помощта на назъбена мистрия поставете акрилно лепило върху повърхността на пода.

Полагане на хомогенен линолеум

Полагане на хомогенен линолеум

Може да се изисква лепило в следните количества:

  • ако материалът на обработената подова повърхност има добри абсорбиращи свойства, е необходимо да се налива 1 литър лепило за 4-5 м2 от помещението;
  • в противен случай се нуждаете от 1 литър лепило до 5-6 м2.

В зависимост от материала на подовата повърхност се избира методът на подовата настилка:

  • в случай на добри абсорбиращи характеристики на материала, покритието може да бъде незабавно поставено върху лепилото;
  • в противен случай изчакайте лепилото да изсъхне малко.

Обърнете внимание! В областта на фугите на панели е необходимо да се остави незалепена лента от 10 до 15 см. Обработката на фугите се извършва отделно със специална технология.

Полагане на последващо линолеумно бельо

След завършване на първия плат може да се стартира следващият етаж. В същото време е необходимо да се направи припокриване на първата плат в областта на ставата. Припокриването е необходимо, за да се запази целостта на украса на покритието. В съответствие с това се определя неговата ширина. Ако използвате линолеум, боядисан в хомогенен цвят, можете да направите обиколка ширина 2-3 см.

Препоръчителна схема за поставяне
Материалът се търкаля в ролка

В противен случай, процесът на полагане на втората и следващата линолеум картини е подобен на процеса на полагане на първия. За последното платно трябва да отрежете ръбовете на стените по начин, подобен на начина, по който се обработва първата тъкан.

След като завършите подовата настилка върху цялата стая, ще трябва да проверите дали въздушните мехурчета са се образували някъде под нея. С помощта на гумена кинянка е необходимо да се натисне цялата повърхност. Наличието на мехурчета може да бъде определено от звука на тъп звук, който се случва, когато ударите това място. Ако въздухът не може да бъде отстранен чрез екструзия към ръба на покритието, то може да бъде пробит с шибър.

След полагането на покритието е необходимо да го пренесете с тежък валяк, придвижвайки се до стените от центъра, изтласквайки под капака всички въздушни мехурчета

След като полагате покритието, можете да го използвате с тежък валяк, преместване на стените от центъра, изтласкване от под капака на всички въздушни мехурчета

Обработка на покривни фуги

След 2 дни след поставянето на строителния материал с лепило е възможно да се започне обработката на фугите. Първо трябва да отрежете ръба на острието с остър нож, като го прикрепите към него. Ако не е възможно да улови нож едновременно два слоя линолеум, подредени припокриват, след изрязване на първия слой може да се пристъпи към втория рязане, водени от пистата, оставени от нож. След това огънете останалите ръбове и нанесете лепило върху подовата повърхност под тях. Краищата на покритието са закрепени в задника според метод, подходящ за повърхността на този под.

Към бележката! Излишъкът от лепило е показано на линолеум повърхност след краищата се притиска надолу към пода, може да се отстрани с помощта на мека кърпа. Понякога, когато подовата настилка на този материал може да бъде оформена пролука в кръстопътя на панелите. Те могат да бъдат елиминирани чрез техники на заваряване.

Студено заваряване на линолеум - майсторски клас

Нарежете лентата на припокриване, припокриване (3-5 см), с нож и метален владетел / бар (методът на прерязване на припокриване)
След отрязването на припокриването, отрежете горната и долната ленти
Лепило за студено заваряване на линолеум

Лепило за студено заваряване на линолеум

Монтаж на первази

След като материалът е положен и обработените фуги са необходими первази и ламели по праговете. Перките са закрепени към стените с винтове в предварително пробити отвори, в които са поставени дюбелите. Ако основната повърхност на пода е дървена, тогава трябва да остане известно разстояние между капака и плотовете. Това ще ви помогне да проникнете във въздуха, за да предотвратите появата на мухъл. Тази празнина също така предотвратява образуването на въздушни мехурчета, когато материалът се разширява от топлина.

Kannelnye первази, които могат успешно да се използват за изграждане на линолеум от пода върху страничните повърхности

Kannelurny цокъл, който може успешно да се използва за растенията линолеум от пода върху страничните повърхности

Важно! При прага покритието се закрепва, като се използва прагова лента. Необходимо е, за да се скрие кръстовището с подовата настилка на стаята, прилежаща към тази стая.

Друг пример за използването на материала

Друг пример за използването на материала

Таблица. Настилка на хомогенен линолеум чрез заваряване.

Стъпки, снимкаОписание на действията
Стъпки, снимка
Описание на действията
Стъпка 1

Стъпка 1

Акрилно лепило се нанася върху основата на пода.
Стъпка 2

Стъпка 2

Линолеумът е притиснат плътно към пода.
Стъпка 3

Стъпка 3

В пролуката е инсталиран специален кабел.
Стъпка 4

Стъпка 4

С помощта на нож остатъците от кабела се отстраняват.
Горещо заваряване на линолеум на етапи

Горещо заваряване на линолеум на етапи

Видео - Полагане на хомогенен линолеум с извивка на стената

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как мога да поставя стария балатум върху нов и мога ли да го направя?Как мога да поставя стария балатум върху нов и мога ли да го направя?
Какво е добро за търговския линелиум tarkett?Какво е добро за търговския линелиум tarkett?
Какво е индустриален линолеум?Какво е индустриален линолеум?
Практично решение за хомогенни линолеум на подаПрактично решение за хомогенни линолеум на пода
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Полагане на линолеумПолагане на линолеум
» » Хомогенен линолеум
© 2021 BggeHat.com