Плочка на гипсокартон в характеристиките на банята и препоръки за полагане

Всеки човек, който извършва сами ремонтни работи в апартамента, може да се възползва от това да знае как да лепи керемида върху гипсокартон в банята. Тази опция е доста популярна днес, тъй като в този случай е много по-лесно да се поставят плочки поради многобройните положителни качества на гипсокартон. Нека поговорим повече за това как е направено.

Използване на гипсокартон - предимства и недостатъци на материала

Гладките и гладки листове в строителството се използват за изграждане на декоративни конструкции и елементи, създаване на ниши и арки, изравняване на тавани и стени, както и скриване на различни комуникации, включително тръби. Някои смятат, че в помещения с висока влажност този материал не е приложим. Това становище обаче е напълно погрешно, тъй като сухата стена има забележимо ниво на устойчивост на влага, така че когато дойде в контакт с течността, тя не се ексфолира и не набъбва.

Кутия от гипсокартон

Кутия от гипсокартон

Монтирането на керамика върху листа gipsokartonovye има много предимства. Това е универсален довършителен материал, абсолютно всеки може да работи с него, независимо от уменията си в строителния сектор. Следните предимства на плочите могат да бъдат разграничени:

  • Повърхността на гипсокартона първоначално е идеално равна, така че не е нужно да харчите допълнителни пари за подравняване на стените;
  • Ако е необходимо, можете да направите допълнителен слой изолация или топлина върху гипсокартона;
  • Материалът може да се обработва без допълнителни усилия и специфични инструменти, така че не е трудно да се реже елемент с желаната форма за полагане в стави или ъгли;
  • След инсталирането на GCR, сложността на процеса на полагане на плочките се намалява до почти нула;
  • Намаляване на времето, необходимо за завършване на всички довършителни работи в банята.

Гипсокартон за баня под плочката има практически не отрицателни качества. Възможно ли е да се отбележат финансовите разходи, тъй като той ще трябва да купи допълнителен материал за довършване на помещението, както и да намали площта на банята чрез използване на метални рамки.

Предварително завършване на GCR - характеристики на процеса

Преди да започнете с монтажа на гипсокартонени плоскости (GCR), е необходимо да предприемете някои подготвителни мерки. На първо място, това е създаването на рамка, директно към която ще бъде прикрепена гипсовата стена. Препоръчително е да го направите изключително от метални конструкции. Някои майстори казват, че няма значителна разлика между дървена щайга и метална рамка, но това е подвеждащо. Използването на дървени елементи в банята може да доведе до гниене и появата на гъбички или мухъл.

По тази причина е необходимо да се монтират метални конструкции, които не са податливи на високо ниво на влага. Ако говорим директно за самата гипскартон, тя също е влагоустойчива, но някои експерти по време на прилагането на смазване на ръбовете със специален мастик, който предотвратява възникването на гъбични образувания.

В банята инсталирана метална рамка

В банята инсталирана метална рамка

Грундовете също са отлични за тези цели. Единственото изискване е да се купи разтвор, който има противогъбични свойства. Преди монтажа е достатъчно да се третира повърхността на гипсокартона с хоросан, след което никакви гъби, отлично усещане при условия на висока влажност, няма да се страхуват от този материал.

Не можете да направите това, ако купувате листа gipsokartonovye, които имат хидрофобна импрегниция. Този материал е малко по-скъп, но след като го инсталирате вече не можете да се безпокоите, че с течение на времето цялата структура може да бъде изгнила. За приложението се използват обикновени четки, а дори и по-добри, валяци, ако повърхността, върху която ще се полага праймер, е голяма.

Лепило за гипскартон - кой да използва по-добре

Преди да лепирате плочките върху гипсокартон в банята, трябва да се погрижите за качествено и надеждно лепило. Когато го избирате, трябва да обърнете внимание на еластичността. Това се дължи на възможните деформации на керемидите и GCR, при което лепилото трябва да издържа на получения стрес. В противен случай могат да се наблюдават промени като отлепване и дори напукване на плочките. Като правило, няколко основни типа лепило може да се използва за полагане на керамични плочки върху листа gipsokartonovye.

Лепило на циментова основа. Този материал се произвежда в сухи прахообразни смеси, изработени от цимент и пясък. На опаковката винаги има инструкция за употреба, където ясно е посочено в какви количества е необходимо да се разрежда материалът с течността. Циментовото лепило е идеално решение дъски за залепване малки и средни размери. Нивото на еластичност и степента на втвърдяване са основните показатели при подбора и покупката на този тип лепило. Трябва да се вземе предвид факта, че циментовите лепила изсъхват достатъчно бързо. В тази връзка хората, които нямат опит в строителната индустрия, ще бъдат донякъде проблематични да работят с тях.

Еднокомпонентно лепило. Тази паста, която веднага е готова за употреба. Лесно е да се работи с него, не е необходимо да се правят допълнителни усилия за смесване с вода и смесване на разтвора. Скоростта на сушене е на приемливо ниво дори за начинаещи, същото може да се каже и за еластичността на материала

Двукомпонентно лепило. Има два основни типа - епоксидни и полиуретанови лепила. Както подсказва името, материалът е продукт на смесване на два различни компонента. И по време на процеса на смесване лепилото придобива всички свои основни свойства. В зависимост от марката и производителя на лепилото, еластичността може да е малко по-различна. Основното предимство е, че този продукт е идеален за работа при условия на висока влажност.

Гипсокартон под плочката - със собствените си ръце

Преди да започнете процеса на полагане върху гипсокартон, устойчив на влага в банята, е необходимо да поставите мазилка от полипропилен. Това е необходимо, за да се увеличи здравината на закрепването на керамика към GCR. За всички процедури може да се нуждаят от инструменти като:

  • шпатули (едната трябва да е с оребрена повърхност, втората с равна повърхност);
  • Пробийте със специална дюза за смесване на хоросан или смесител за сгради;
  • машина за рязане на плочки;
  • Малък контейнер с лепило;
  • Пластмасови кръстове, необходими за поставяне на мястото на ставите;
  • ниво сграда;


Технологията на подреждане е разделена на няколко основни етапа. Първо, броим колко реда трябва да получим хоризонтално. Това е направено много просто, достатъчно е само да се разделят грубо стената по ширината на една плочка. Ако резултатът е остатък, който е по-малък от половината от ширината на плочката, керамиката трябва да се постави от централната част на стената. В противен случай можете да поставите керемидата от началото на стената.

Полагане на плочки

Полагане на плочки

Сега можете да започнете да смесвате лепилото. Първо, внимателно изучете инструкциите на производителя, така че лепилото да има правилната последователност. Не се препоръчва незабавно да се смеси цялото налично лепило, тъй като това може да доведе до втвърдяване на частта, която е в контейнера. В даден момент трябва да направите толкова лепило, че да е достатъчно за квадратен метър керамични плочки. Смесването изисква конструктивен миксер или обикновена тренировка, оборудвана със специална дюза.

Както вече беше отбелязано, плочките на гипсокартон в банята са инсталирани от центъра или от една от стените. На плочките прилагаме с шпатула малко лепило, дебелината не трябва да надвишава 1 сантиметър. Не е за измерване на дебелината на постоянна линия на лепило, можете да използвате назъбена мистрия, височината на зъбите, които перфектно отговаря на изискванията ни.

След като фиксираме първата плочка, първо продължаваме вертикалния ред, само след тази хоризонтала. Между плочките има шевове, съвсем естествено е да се тревожиш, че не си заслужава. За да контролирате тяхната ширина, трябва да поставите пластмасови кръстове, както и да запечатате мястото на връзките с решение.

Когато керемидата здраво и здраво фиксира на мястото си, след като лепилото изсъхне, трябва леко да почистите повърхността му от замръзналите остатъци от разтвора и също да премахнете всички кръстове. Последният етап на полагане е обработката на шевовете със специален състав, който предотвратява проникването на влага в гипсокартона и под плочките.

Полезни съвети - как да направите всичко възможно

Полагане на плочки върху гипсокартон трябва да се извършва в съответствие с препоръките и препоръките на специалистите. Само в този случай можете да разчитате на факта, че плочките, поставени в банята, ще ви угодят за най-дълго време. Като правило, обърнете внимание на самоинсталацията на влагоустойчив гипсокартон и последващото полагане на керамика е необходимо за следното.

Накланяне на малки плочки

Накланяне на малки плочки

За работа с големи плочки има различни чукове с гумени дюзи. Въпреки това, за малки плочки такъв инструмент не е подходящ както повърхност плочки е много чувствителна, и стачки може да доведе до повреда на материала. Ето защо, ако използвате плочки върху гипсокартон или гилзи от гипсокартон, след това ги натискайте на повърхността с ръце.

Заточването на фугите се извършва само след като лепилото е напълно сухо. Отнема до два дни, в зависимост от марката на производителя.

Ако искате да се завийте винта или винт в плочки, например, за последваща употреба за притежателите на кърпи или лампа, мястото е обект на задължителни водоустойчиви решения за третиране, за да се предотврати проникването на влага и подуване гипсокартон.

На етапа на отстраняване на сухото лепило се препоръчва диагоналното движение с гъбата, в противен случай, ако се избърсва успоредно на шева или перпендикулярно на нея, възможно е да се повреди фугиращата смес. Възможно е също така да се обработват шевове с различни защитни лакове, които запазват своя красив външен вид и не позволяват проникване във влага и мръсотия.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е лепилото. По-точно, неговата плътност. От това зависи гъстотата на плочката към гипсокартона, еластичността, надеждността на залепването. При смесване на разтвора е необходимо да се постигне неговата оптимална консистенция, по-специално, лепилото трябва да прилича в своята плътност със заквасена сметана със средно съдържание на мазнини. Ако го направите прекалено дебела лепило, то няма да се разпределя равномерно върху повърхността на плочките и следователно слабо прикачите към сухото строителство. Течният разтвор се разпространява, което оказва също отрицателно влияние върху нивото на сцепление с листовете GCR.

Накрая, ние отбелязваме, че банята задължително трябва да има вентилационна система. Стандартната система няма да работи, защото капацитетът й не е достатъчен, за да осигури непрекъсната циркулация на въздуха. Необходимо е да се монтира принудителна вентилация, например електрическа, която работи в контролирани и автоматични режими. В този случай, скъпи ремонти в банята ще угоди на собствениците на апартамента за дълго време.

По този начин, банята от гипсокартон се създава със собствени ръце доста просто. Не се нуждаят от конкретни знания и умения. Но в резултат ще получите перфектно равномерни и красиви стени, които са снабдени с чудесна плочка, създавайки усещане за оригиналност, комфорт и красота в стаята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изграждане на гипсокартонИзграждане на гипсокартон
Декорация на тавани от гипсокартон оригинални решенияДекорация на тавани от гипсокартон оригинални решения
Проектиране на тавани от гипсокартон - видове декорацияПроектиране на тавани от гипсокартон - видове декорация
Как да поставите гипсокартон, как да поставите плочки върху гипсокартонКак да поставите гипсокартон, как да поставите плочки върху гипсокартон
Полагане на плочки върху гипсокартонПолагане на плочки върху гипсокартон
Вътрешни арки със собствени ръце от гипсокартонВътрешни арки със собствени ръце от гипсокартон
Оптимална дебелина на гипсокартона за параметри на таванния материалОптимална дебелина на гипсокартона за параметри на таванния материал
Неограниченият потенциал на таваните от гипсокартонНеограниченият потенциал на таваните от гипсокартон
Гипсокартон да вземе или да не приема?Гипсокартон да вземе или да не приема?
Какво трябва да имате предвид при обновяването на банятаКакво трябва да имате предвид при обновяването на банята
» » Плочка на гипсокартон в характеристиките на банята и препоръки за полагане
© 2021 BggeHat.com