Формите за тротоарни плочки го правите сами

Когато се изисква озеленяване, са необходими плочи за плочи. Следите не само правят територията по-привлекателна, но също така значително увеличават комфорта на нейната работа. Плочки за писти могат да бъдат закупени в магазина или направени самостоятелно. Вторият вариант е много популярен сред много собственици, тъй като позволява значително да се спестят материали, както и да се внедрят най-смелите дизайнерски идеи за озеленяване. Днес ще ви разкажем за начините за създаване на форми за плочки.

Какви материали могат да се използват за направата на плесени за плочки?

Формите за тротоарни плочи могат да бъдат направени от различни материали. С помощта на ръчни инструменти е малко вероятно да бъдат направени калъпи, обаче, при създаването на кофраж за изливане на бетон, не би трябвало да има проблеми дори за неопитни собственици. Най-често дървеният материал се използва за кофраж. С дърво е много лесно и приятно да се работи, но този материал има редица недостатъци:

  1. 1. Позволява ви да създавате само кофраж от прости геометрични форми (квадрат, ромб, шестоъгълник и т.н.). За да създадете декоративно лице, трябва да използвате модели образ, закупени в магазина.
  2. 2. Използвайки един дървен кофраж, можете да направите не повече от 20 плочки.
  3. 3. Не винаги е удобно да се използват предварително приготвени форми.

Положителните качества на дървения кофраж могат да се отдадат на простотата на формата, както и на способността за подсилване на плочките за удължаване на полезния живот на продуктите.

Форми за тротоарни плочки - направете го сами

Домашните метални форми са много по-трайни. Стоманеният кофраж, заварен от метални елементи, е изключително устойчив на изтичане и може да се използва за отливане на бетонови изделия директно в мястото на последващо полагане на плочки. От металната форма керемидата е лесна за отстраняване, а също и за почистване на метални елементи от остатъците от разтвора.

Популярен материал за изработка на плочки е и гипсът. Гипсовите матрици са били много търсени сред собствениците на земя за дълъг период от време поради ниската цена, простотата на производство, както и възможността за създаване на кофраж на най-необичайни и сложни форми. Гипсът обаче е много крехък и един кофраж е достатъчен, за да направи много малко количество плочки.

За да се създаде плочка със сложен модел, все повече се използва пластмасов кофраж. Тя е силна, точна геометрия и лесна за употреба. С негова помощ е възможно да се излее плочката дори от твърди бетонови смеси, които са уплътнени на вибрираща маса.

На пазара има форми за керемиди, направени от каучук, но у дома те са почти невъзможни. Това изисква специално оборудване, което работи под високо налягане. В допълнение, гумените форми могат да се използват само с последващо уплътняване на продуктите на вибриращата маса.

Най-популярните форми в момента са продуктите, изработени от полиуретан и силикон. Полимерите ви позволяват да създадете плочки с различни геометрични форми и те са просто незаменими, ако е необходимо да направите голям брой плочки. Недостатъците на силиконовите форми включват краткия им експлоатационен срок, тъй като експертите препоръчват използването на полиуретанов кофраж, който може да ви отнеме много дълго време.

Форми за тротоарни плочки - направете го сами

Ако трябва да направите малко количество плочки, то за тази цел можете да използвате почти всяка форма, която намирате в гаража или кухнята си. Много собственици използват стъклени контейнери, пластмасови контейнери, пластмасови бутилки, пакети за торта, контейнери за обяд и т.н., за производство на бетонови изделия.

Най-лесният начин е да изрежете тръба с подходящ диаметър, пластмасова бутилка или варел върху пръстените, които след това ще се пълнят само с разтвор.

Да се ​​научим да създаваме кофраж за изливане на бетон с дърво, гипс и метал

Независимо от избрания материал, трябва да начертаете форма, преди да започнете да направите кофража. Схемата е особено важна, ако планирате да направите разглобяеми форми. Много е важно да се обмисли геометрията на кофража по такъв начин, че произведените плочки да могат лесно да се полагат. Цялостното визуално привличане на песните ще зависи от формата на продуктите.

За да направите дървения кофраж, имате нужда от около метър и половина дървесина и около час. Препоръчва се предварително да подготвите следните инструменти:

  • видях;
  • дървени пръти с дебелина 15 мм;
  • шкурка;
  • равнище;
  • отвертка;
  • рулетка;
  • ъгли;
  • винтове.

Първоначално е необходимо да се подготви схема за кофраж, която да посочва размерите на елементите и местата за свързване помежду им. След това подгответе бара на правилния размер и проверете за нередности и грапавост. Всички важни дефекти трябва да се отстранят с шкурка, тъй като дори малък недостатък може да увреди качеството на съединяване на прътите.

Форми за тротоарни плочки - направете го сами

Преди да фиксирате пръчките, трябва да измерите нивото на всички ъгли. Трябва да се има предвид, че фиксирането на елементите на матрицата трябва да бъде такова, че разтворът да не се просмуква между тях, но може да бъде разглобен, след като сместа се втвърди. След като се присъедини към баровете, кофражът трябва да се постави върху равна повърхност и отново да се провери равномерността на конструкцията.

Направете предната страна на релефната плочка по няколко начина:

  1. 1. По време на монтажа на матрицата, можете да монтирате всякакъв полихерен материал вместо дъното на кофража, например, пенопластика или плексиглас.
  2. 2. На пазара можете да намерите специални шаблони или гумени рогозки, които просто се пресоват в бетонното тяло веднага след изливането на разтвора.

Процедурата за създаване на метални кофражи почти изцяло повтаря процеса на изработване на дървена форма. Единствената разлика е, че в точките за закрепване отделните елементи на бъдещия продукт не са усукани заедно, а са заварени заедно. За по-лесна употреба отстрани на матрицата е възможно да се заваряват ръкохватки, които ще опростят задачата за производство на бетонни плочки.

Форми за тротоарни плочки - направете го сами



Процедурата за производство на гипсокартон е съвсем различна. В допълнение към самия гипс (малък и груб смилане), ще ви трябва:

  • матрицата, чиято форма ще бъде под формата на гипс;
  • нефтен желе или масло;
  • вода;
  • суха боя;
  • метална вилица;
  • дървена рамка;
  • тънък проводник.

За начало е необходимо да се създаде дървена рамка, тя ще действа като стени за производството на бъдещата форма. Матрицата трябва да бъде поставена в средата на дървената рамка и изобилно омаслена с масло. Ако е необходимо стените на матрицата да са гипс, дървеният кофраж също трябва да бъде намален.

Сега трябва да подготвите композицията за първия слой. За да направите това, разбъркайте в 1 литър вода 7 грама боя и малко фин мелене на гипс. Съставът трябва да се смеси, докато се превърне в гъста, хомогенна маса. Освен получаване на гипс състав на груб материал в достатъчно количество, за да бъде в състояние да покрие цялата повърхност на кофраж слой е 5 см. Това груби гипс просто се разрежда с вода до гъста консистенция.

Форми за тротоарни плочки - направете го сами

Ние покриваме всички елементи на кофража с дебелина от 8-10 мм, когато гипсът започне да изсъхва, повърхността му трябва да се надраска с вилка, за да се подобри адхезията му към следващия слой. След това формата е покрита с втори състав с дебелина около 5 см. За да се увеличи здравината на конструкцията, между слоевете може да се постави метална тел.

За един ден гипсът трябва да замръзне, може да бъде внимателно отстранен от модела и да постави целия кофраж във вода за няколко секунди, за да направи мухъл по-пластмасов. Сега трябва да разглобите кофража и да извадите матрицата. Ако кофражът не е разглобяем, след това се забиват колчета между него и формата, с която формата е внимателно разхлабена, така че да може да бъде извадена без повреди.

Изработваме пластмасови и полиуретанови форми

Пластмасова матрица може да се направи и на ръка. Цялата процедура за производство на кофраж е проста, но не забравяйте, че когато работите с гореща маса пластмаса, винаги трябва да се вземат мерки за безопасност - да се използват очила и защитни ръкавици, както и плътно облекло. За работа ще ви трябва:

  • нокти и винтове;
  • отвертка;
  • чук;
  • рулетка;
  • равнище;
  • видях;
  • шкурка;
  • модел на плочки, очертанията на които ще бъдат отпечатани от предната страна на готовите продукти;
  • Дъска, чиято дължина трябва да съответства на размера на паветата;
  • пластмаса.

Първо, трябва да направите дървена рамка, чиято форма и размер трябва да съответстват на желаните размери на бъдещите бетонни продукти. При създаването на кофража винаги трябва да използвате нивото, за да проверите равномерността на ъглите. Пластмасата точно повтаря очертанията на дървената рамка, включително дефектите, които ще ви оставят без внимание. За да се направи гладката финална форма, вътрешните повърхности на дървените плоскости трябва предварително да бъдат шлифовани с шкурка. В долната част на готовата кутия се полага моделът с декоративна облицовка. Тя трябва да бъде разположена на разстояние 20 мм от всички стени на дървената рамка.

Форми за тротоарни плочки - направете го сами

Сега трябва да разтопите пластмасата във всеки удобен контейнер и да го излеете в матрицата. В рамките на 60-70 минути пластмасата трябва напълно да се охлади, след което може да бъде извадена от рамката. Това завършва производството на пластмасовата матрица, можете да започнете да изливате паветата.

Процедурата за производство на полиуретанова плесен е подобна в много отношения с процеса на създаване на пластмасов продукт. В допълнение към самия полиуретан вие също ще имате нужда от:

  • четка;
  • шперплат;
  • шпатула;
  • восъчен разтвор или детергент;
  • самобръчкови винтове;
  • отвертка.

Ще ви е необходим и шаблон, модел за създаване на декоративен слой. Като такава проба може да действа вече готов бетон плочки, или всеки друг продукт с модел. Моделът, на която да хвърли форма, трябва да бъде поставен върху равна повърхност и се събират около рамката на шперплат, така че да се получи височина на рамата на 25 мм, простиращи се от модела на шаблон от всички страни с 20 мм.

Форми за тротоарни плочки - направете го сами

Корпусът и моделът трябва да бъдат изцяло обработени с детергент или смазка от восък. Това ще направи възможно отделянето на полимерния кофраж от трупа без проблеми след втвърдяване. Полиуретанът трябва да бъде подготвен за наливане в съответствие с инструкциите за опаковката и изискванията за безопасност. Работата се извършва на открито или в добре проветриви помещения.

Получената смес трябва да бъде напълнена с приготвена проба. Контейнерът с полиуретан трябва да се държи над кофража 2-3 cm, за да можете да отделите излишните въздушни мехурчета от веществото. Пълното втвърдяване на полимера се извършва 1,5 часа след изливането. След това можете да извадите готовия продукт от рамката.

Трябва ли да смазвам предварително напълнените форми преди зареждане?

Форми за тротоарни плочки - направете го сами

За да направите свой собствен кофраж ви е обслужвал възможно най-дълго и е позволено да създадете добра, привлекателна и издръжлива плочка, тя трябва да бъде смазана. Има няколко вида греси, подходящи за извършване на такава работа:

  • специализирани смазочни материали;
  • растително масло;
  • отработено масло (използвайте внимателно, върху готовите продукти може да се появи развод);
  • сапунен разтвор;
  • течност за миене на съдове.

Като цяло, придържайки се към нашите препоръки, ще можете да произвеждате плесени за плочки от почти всеки материал. Изборът на метода за създаване на кофража е необходим с оглед на уменията им за работа с различни материали. Ако просто искате да опитате ръката си, за да направите плесени, тогава е най-добре да започнете с дърво. Дървото е евтино и не изисква специални знания и умения в работата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на тротоарни плочи върху бетонната основа със собствените си ръцеПолагане на тротоарни плочи върху бетонната основа със собствените си ръце
Пластификатори за тротоарни плочиПластификатори за тротоарни плочи
Слепият район около къщата, изработен от тротоарни плочиСлепият район около къщата, изработен от тротоарни плочи
Пигмент за тротоарни плочиПигмент за тротоарни плочи
Как да изберем плочатаКак да изберем плочата
Тротоарни плочиТротоарни плочи
Декоративен бетонДекоративен бетон
Плоча към къщатаПлоча към къщата
Как да изберем качествена паветаКак да изберем качествена павета
Видове кофраж за сградиВидове кофраж за сгради
» » Формите за тротоарни плочки го правите сами
© 2021 BggeHat.com