Подготовка на пода за ламинат

Ламинат - многослойна подова настилка, основата на която е дървесината. Въпреки факта, че тя е направена по специална технология и по този начин от специално сила при най-малкото отклонение от правилния вариант на полагане бързо се прояви всички отрицателни свойства на композитния материал.

Подготовка на пода за ламинат

Подготовка на пода за ламинат

Видео - Подготовка на пода за ламиниран паркет

Какво е страхът от ламинат?

Първо, влагата. Това важи и за сортове, устойчиви на влага, тъй като незащитената странична част страда. Съхранението и функционирането на плочите в недостатъчно суха стая може да доведе до крехкост, подуване и пълна загуба на якост в ставата. В никакъв случай не е поставен такъв върху бетон с висока остатъчна влага.

На второ място, напречни деформации. Durable в най-дебелата част, ламинат все още може да се счупи, ако под него нищожен, и много уязвими към стрес в областта на замъка, където тънък слой на плочи от дървесни влакна. Променливото движение нагоре и надолу много бързо разхлабва връзката. И това се случва, ако покритието е поставено на неравномерен под и се огъва, когато се движи.

Трето, има видими хълмове на основата. Те обикновено минават през целия лист, а най-горният защитен слой започва да се износва в тази точка. Има петно, в бъдеще такъв ламинат може да набъбва от влага.

Подът на ламината трябва да се полага само на суха, сплескана и изравнена повърхност без дефекти в обема.

Какво е страхът от ламинат?

Какво е страхът от ламинат?

Тъй като такива подове се отличават със специален бум звук, под този материал се разпространява шумоизолиращ субстрат с дебелина до 3 мм. Не е правилно да мислиш, че е в състояние да изглади очевидната неравномерност на пода. Единственото нещо, което субстрата може да затвори, е малките пукнатини в бетона.

Основата за ламинат се подготвя с максимална разлика в хоризонталното ниво, което е 3 mm на всеки 2 метра от пода. Не се допуска забележима грапавост на повърхността, върху бетонната замазка не трябва да има натрупвания на развалини. За да се постигне добро качество на основата под ламинат, това означава спестяване на пари за замяната му.

Първият етап е оценката на сложността на работата и избора на метода за подготовка на основата

Планиране на полагане на ламинат, оценка на необходимостта от предварителна работа и решаване на метода за подготовка на пода, въз основа на такива съображения.

  1. Състоянието на пода.
  2. Височината на стаята.
  3. Необходимостта от звукоизолация и изолация.
  4. Специален бюджет.
  5. Времето, с което разполагате.

Всеки от тези фактори може да направи корекции на избраната технология за обучение. Ако, измерване на хоризонталната бетонния под, вие забележите значителна разлика във височина, а след това всички правила, необходими за запълване на два слоя: циментов под и изравняване слой. Но това означава големи финансови разходи и дълъг период на сушене, около 6-7 седмици.

Можете да видите по-бърза версия на полагането на основите трябва да бъде суха замазка или етаж, повдигнат на греди. Въпреки това, в този случай, на пода ще бъде по-висока, а това може да бъде неприемлива опция, ако височината на стаята е само 2.5 метра след това трябва да имате предвид алтернатива -. Етаж изравняване с помощта на шперплат без закъснение. Правилното решение е най-рано, за да не се усложнява последващата работа.

Методи за подготовка на бетонен под за полагане на ламинат

Мокро замазка

Мокро замазка

Мокро замазка

Изпълнява се само там, където подовете могат да издържат на бетонни подове. Ако ремонтът се извършва в стара сграда, този метод не се използва.

Етапи на мократа замазка

Преразглеждане на разликата в кота. Ако разликата е по-голяма от 2 см, не можете да направите без изливането на първия слой от груба циментова пясъчна смес.

Бетонова работа.

Хидроизолация или грундиране на пода се извършва, ако няма пукнатини в основата.

На разстояние около 1 м един от друг са настроени маяци с помощта на лазерно ниво. То може да бъде парчета барове, профил.

Решението се омесва според инструкциите и се излива върху пода. Дълго правило е да съответства на нивото, зададено от маяците. Няколко дни по-късно маяците се отстраняват и дупките се пълнят със смес. Изчаква се зададена сила от 50, за да продължите да работите с пода. Обикновено трябва да изчакате 4 седмици.

Завършващо покритие. Ако грешката от хоризонталната позиция на най-релефната зона е по-малка от 3 сантиметра, можете да освободите от прилагането само на слой от саморазливна смес без груба замазка.

Бетонът е напълно почистен от отпадъци и прах. Ако слоят на сместа е голям, се използва армировка от стъклени влакна. Разбъркайте внимателно сместа до кремообразно състояние. Изсипете, изравнявайте с широка шпатула. Те преобръщат целия етаж с иглена ролка, а сместа не замръзва.

Контрол на силата. Подовете могат да се извършват само чрез изсушаване на бетонната смес. Съществува техника за оценка на готовността на замазката за по-нататъшна работа. На него вечер един стъклен буркан с капацитет от 3 литра се потапя в гърлото. Ако сутринта на вътрешната повърхност на видимите капки, това означава, че подът не е достатъчно изсушен. Ламинатът не може да се полага върху полиетиленова основа за защита от мокър замазка. Бетонът ще бъде унищожен, мухта ще расте под филма. Това е вредно за хората, живеещи в апартамента, и не е от полза за секса.

Суха замазка

Суха замазка

Суха замазка

Изпълнява се както върху бетонна основа, така и върху стар дървен под. Има няколко предимства на този метод на подготовка за полагане на ламинат. Като основна основа се използва обикновено керамичен, лек и нископроводим материал.



Понякога се използва и сух пясък с голяма фракция. Пясъкът няма такива изолационни характеристики и има значително тегло. Следователно, пясъчна възглавница трябва да се изпълнява само в малък обем, когато подът се нуждае от лека корекция. Под сухата замазка поставете слой от пароизолация или просто пластмасов филм.

Разликата между замазката и стената е оформена от уплътняващо и шумозаглушаващо уплътнение, например от изолон. Излагайте маяците на нивото.

Суха подова настилка

Суха подова настилка

На внимателно подравнени също с помощта на правилото на хоризонта листове от гипсокартон в два слоя с припокриващи се шевове. Слоевете често се закрепват заедно чрез самобръчкови винтове. Не е забранено използването на други листови материали, възможно е да се поставят шперплат, ориентирана ПДЧ, ПДЧ. Последният материал освобождава вредни съединения, така че трябва да бъде боядисан.

Дори ако правите подови настилки от дебели плочи, не можете да се ограничите само до един слой. Трябва да се отбележи, че сухата замазка не е толкова трайна, колкото мокри. С течение на времето се разширява глина и пясък, на пода може да има неравности. Поставянето на по-тънък материал на два слоя ще изглади нарушенията на геометрията. И с този метод, подуването на ръба на листа, което е възможно при полагането на един слой, е практически елиминирано.

Ако бюджетът ограничава използването на два слоя скъп материал, но искате да постигнете добро качество на основата, можете да поставите долния слой гипсокартон и горната част на шперплата. В този случай е достатъчно да закрепите винтовете на шевовете след 10 см, с вдлъбнатина от 5 см.

Подготовка на дървен под за ламинат

В случай на сравнително плосък дървен под с известни признаци на износване, той просто се възстановява и покрива с листове OSB или шперплат.

Подготовка на дървен под за ламинат

Подготовка на дървен под за ламинат

Списък на необходимите работи

  1. Идентифицирайте смачкващите плочки. Те трябва да бъдат изтеглени до закъсненията чрез винтове.
  2. Подмяна на предната страна на най-износените дъски. Обърнете борда - опция за отстраняване на ситуацията, ако има значителни щети.
  3. Поставяне на замазка върху най-забележимите пукнатини и нередности.
  4. Премахване на изпъкналите шапки на ноктите.
  5. Тогава дъска шперплат на пода или OSB, внимателно подреждане на листата по такъв начин, че фугата получава Т-образен, с други думи, фугите трябва да са с припокриване. Това ще помогне да се избегне ситуацията на подуване на ръбовете на листовете на мястото на тяхната връзка под ламинат. Под шперплат е да се слой слой от субстрат, за по-добро подравняване, топло и звукоизолация.
По-лошо е ситуацията, когато има забележимо понижаване на част от пода поради лошо изоставане

По-лошо е ситуацията, когато има забележимо понижаване на част от пода поради лошо изоставане

По-лошо е ситуацията, когато има забележимо понижаване на част от пода поради лоши закъснения. Пол трябва да се отвори и да се извърши задълбочен преглед на тяхното състояние. Може би някои се разхлабват, някои трябва да бъдат заменени изцяло или частично. Тези елементи, които не държат твърде плътно, болтова. Под лагерите се постига желаното ниво, ако е необходимо, добавете изолация. Плочите се поставят на място, фиксирани с винтове. След това започват да се изравняват, като поставят листовия материал.

Силният и равен паркет може да бъде и основата за ламинат

Силният и равен паркет може да бъде и основата за ламинат

Много неравен, но силен дървен под може да бъде изравнен с малък слой суха замазка, обикновено от пясък, като се поставя директно върху дъските. Работата се извършва с полиетиленово фолио, покрито е с два слоя шперплат.

Подова настилка от нов под на трупи с уплътнение от топлоизолация

Подова настилка от нов под на трупи с уплътнение от топлоизолация

Но не винаги ситуацията ви позволява да правите с прости средства. Може да се наложи да поставите нов под на дървените трупи с уплътнение от топлоизолация. Това е по-сложна работа, която се извършва в такава последователност:

  • поставяне на шумоизолация за трупи;
  • свързвайки периметъра на стаята с барове до хоризонта;
  • монтаж на лаг на уплътнения, подравняване на дадено ниво. Те са ориентирани в хода на движението. За хоризонталната ориентация на инсталацията се използват различни методи за прикрепване на изоставането към основата. Можете да използвате регулируеми крепежни елементи, просто можете да добавите допълнителен амортизиращ слой под тях;

Важно е дървените трупи да имат клирънс с базата. Необходимо е за свободно движение на въздуха и за защита на дървото от разваляне.

  • монтаж на пръти в посока, перпендикулярна на закъсненията. Те ще служат като опора за ръбовете на листовете от шперплат или OSB. За да не се намали височината на пода, тези пръчки могат да бъдат прикрепени на същата височина като трупите, с помощта на ъгли. Ясно е, че баровете се монтират на разстояние, избрано в зависимост от размера на листовете;
  • поставяне на топлоизолация в пространството между закъсненията;
  • подови настилки. Всяко съединение трябва да лежи върху решетките. Между листата остава малка разлика, достатъчно е 2 мм. Под гнездата за самобръчкови винтове. Скрепителните елементи се поставят по дължината на шевовете с стъпка от около 15 см, разстоянието от ръба е около 2 см. По стените листовете не трябва да лежат равномерно. Разрешава се разстоянието до 2 см, лесно е да покриете основата.
Дървен под на трупи

Дървен под на трупи

Завършената дървена основа трябва да отговаря на изискванията за хоризонтално положение, да не прави пропуск при ходене, да няма изпъкнали части за закрепване.

Полагане на защитни материали под ламинат

След като сте подготвили една здрава и здрава основа, можете да започнете да полагате материали, които значително подобряват експлоатацията на пода от ламината. Става дума за парна бариера и субстрата.

Полагане на защитни материали под ламинат

Полагане на защитни материали под ламинат

Не трябва да се пренебрегва полагането на слоя бариера срещу пара. Защитата на основата от проникването на водна пара няма да позволи натрупването на влага и предпазването на покритието от повреда. Полагане се извършва чрез припокриване на лентите с припокриване от 15 см. И на стените, долният слой трябва да върви с надбавката. Не е необходимо да се поставя отделна парна бариера в случай, че такъв слой съдържа обикновен субстрат за ламината. Ако производителите на субстрата не посочват такива качества на субстрата, тогава е необходимо защитата да се извърши независимо от пара.

EPP субстрат

EPP субстрат

Амортизира стъпките, изгасва звуците, предотвратява загубите на топлина през пода, специален субстрат под ламинат. Произвежда се под формата на листове и се търкаля в ролка. Може да бъде синтетичен или корк.

С пенеста структура синтетичният субстрат неутрализира най-малките неравности на основата, но в крайна сметка губи своя обем и вследствие на това неговите свойства. Подложката от корк е по-стабилна, перфектно задържа топлината, значително намалява звука на стъпалата.

Всички видове субстрат за ламинат се монтират от край до край. Пропастта е необходима само при стените. След поставяне на основата внимателно и внимателно се закрепва заедно с лента за боядисване. Основата под ламинат е напълно готова.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подовете станаха много еластичниПодовете станаха много еластични
Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
Ламинатни и ламинатни видовеЛаминатни и ламинатни видове
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
» » Подготовка на пода за ламинат
© 2021 BggeHat.com