Гъвкава перваза за подова настилка

Традиционно, довършителните работи в помещенията завършват с монтаж на подова настилка. С тази елементарна декоративни продукти могат да се подчертае, дизайн и естетически вид на крайното покритие, да се крият по-малки нередности и малки дефекти споразумението си, за да скриете кабелите и т.н.

Гъвкава перваза за подова настилка

Гъвкава перваза за подова настилка

По-рано на пазара са представени само дървени декоративни елементи, които поради своето свойство не позволяват плътно прилепване на полата към повърхността на стената. И това, по-скоро, проблемът не е самата перваза, а стените, защото Последните рядко се гордеят с перфектната равномерност. В резултат на това е необходимо да се отделят допълнителни ресурси за запълване на пропуските и елиминиране на издутите, което причинява много неудобства и не отразява по-добре състоянието на подовата настилка.

Мек плинт

Мек плинт

С появата на гъвкав плинт на пазара ситуацията се промени драматично. Такива елементи са изключително лесни за инсталиране и не изискват допълнителна трудоемка работа, за разлика от техните дървени колеги. В този случай потребителят има възможност да избира между полиуретанов (пластмасов) и корк гъвкав плинт, който дава много по-голяма възможност за реализиране на различни дизайнерски идеи.

Гъвкав пластмасов плинт

Гъвкав пластмасов плинт

Изчисляване на необходимия брой цокли

Работата трябва да започне с определянето на необходимия брой елементи. Изчислението е в метри. Освен това се отчита броят на съединителните части и ъгловите елементи.

Извършете измервания, за да определите необходимия размер на перваза

Извършете измервания, за да определите необходимия размер на перваза

Вземете лентата и измерете периметъра на стаята. От общата стойност изключвайте ширината на вратите. След това просто ще трябва да разделите номера, получен по дължината на една дъска от цокъла.

Например, чрез измерване на периметъра на помещението и изваждане на размерите на отворите от него, имаме число равно на 23 м. Решено е да се използват елементи с дължина 2,5 метра за довършителни работи. Разделяйки 23 по 2.5, получавате 9.2. Кръг до 10.

Препоръки за избор на первази и аксесоари

Най-важните характеристики за потребителя на основата са следните параметри:

  • цвета на продукта. Има няколко опции: первазът може да се комбинира с покритието в цвят или да се контрастира с него. Тази точка остава по преценка на собственика / дизайнера на интериора;
  • наличието на специален канал за маршрутизиране на кабелите. Това решение е много удобно: можете да скриете проводниците, които ще отразяват добре вътрешността на стаята;
  • форма.

При избора на цокъл с кабелни канали предпочитайте специални видове продукти, чийто дизайн включва подвижни елементи. Ако има нужда от ремонт на окабеляването, това събитие няма да причини никакви затруднения.

Ако искате да скриете малките неравности на стените и подовете, купете пластмасова перваза с гъвкави ръбове - това ще стане без много усилия.

Корк подова настилка

Корк подова настилка

В края на фазата на проектиране трябва да изчертаете план на стаята и да маркирате върху него мястото на свързващите елементи, декоративните капачки и ъглите. Това ще определи точно необходимия брой фитинги. За да завършите успешно този етап, трябва да знаете няколко важни нюанса:

  • Ъглите, предназначени за вътрешни и външни ъгли, се различават по форма;
  • запушалките, монтирани на краищата на основата, са монтирани отдясно и отляво, така че и формата им да се различава;
  • е много трудно да извършите точно изчисление на необходимия брой съединители преди да започнете работа, така че трябва да купите тези елементи с известна разлика. Те са евтини, така че няма да имате значителни парични загуби, но можете да избегнете ненужното време, прекарано в многократни екскурзии до магазините в търсене на липсващи елементи.

Видео - Rico Flex гъвкав подов профил

Настроен за работа

Монтажът на подови первази традиционно се извършва след завършване на стените (в някои случаи преди завършване на завършването) и на пода. За да извършите тази работа, се нуждаете от следните инструменти:

  • Измервателна лента;
  • нож;
  • дограма митра кутия;
  • шпатула;
  • парцал за премахване на излишното лепило;
  • молив за маркиране;
  • пяна от гумена пяна;
  • инструменти за фиксиране на елементите на декорация. Този момент се определя от избрания метод за закрепване на прътите. Например, ако решите да лепите цокъла, купете подходящото свързващо вещество. При монтаж с винтове или специални крепежни елементи, ги пригответе, както и отвертка / удар.

Редът за монтаж на полиуретанов гъвкав плинт

Редът за монтаж на полиуретанов гъвкав плинт

Редът за монтаж на полиуретанов гъвкав плинт

Характеристики на закрепване и работа

Има няколко метода за монтиране на гъвкава подова решетка. Изборът на потребителя позволява наличието на опции за закрепване с лепило, винтове, както и специални системи за закрепване.

Въпросният материал може да бъде огънат във всяка посока, без да се накърнява целостта му и ключовите характеристики на изпълнението.

С помощта на гъвкав плинт е възможно ефективно да се скрият малки дефекти и неравности, без да е необходимо допълнително грубоване.

Гъвкавите елементи позволяват закръгляване на остри ъгли, поради което ситуацията в стаята става по-удобна.

В случай на използване на лепилен метод за фиксиране на основата, по-добре е да се даде предпочитание на специални синтетични съединения.

Монтирането на гъвкава перваза се извършва в най-кратки срокове. Необходима е трудно достъпни инструменти и скъпи материали.

Размерите на технологичните пропуски се избират в зависимост от характеристиките на довършителните материали, в комбинация с които се използва цокълът. Например, между плочката и основата, разликата не може да бъде оставена изобщо. В случай на използване на ламинат или паркет, се препоръчва да направите 0,5-сантиметър празнина, защото материалът за производство на такава мебел има свойството да разширява и ограничава температурните промени.

С помощта на лепило

Най-простият и най-малко прашен метод за инсталиране на гъвкав плинт. Не е необходимо сондиране. За закрепване се използват течни нокти или специални лепилни съединения.

Редът на монтаж може да варира леко в зависимост от използваните свойства на лепилото, но ключовите позиции остават същите.

Първата стъпка. Измерваме стената, за да определим необходимата дължина на основата. За по-голямо удобство можете да поставите белези по стените.

Втората стъпка. Покриваме с лепило задната страна на панела. При закрепване на следните елементи, лепилото също ще трябва да бъде нанесено върху краищата.

Монтиране с лепило

Монтиране с лепило



Третата стъпка. Нанесете завършващия елемент върху стените и подовите повърхности, плътно натискайте, след това откъснете и изчакайте около минута. След това отново натиснете елемента върху повърхностите, подравнете в желаната позиция и задръжте за времето, посочено в инструкциите на производителя. Ние се опитваме незабавно да избърсваме лепилото с чист парцал.

За по-голямо удобство можете да затваряте предната част на хранителната лента на основата, след което не е нужно да отделяте време за премахване на следите от лепило - просто ще бъдат премахнати и ще бъдат изхвърлени мръсни филми.

Гъвкава основа за боядисване на подови настилки Quick-Step

Гъвкава основа за боядисване на подови настилки Quick-Step

Особено внимание заслужава области с голям радиус на кривина. За да фиксирате успешно основата в такива места, трябва да знаете редица важни нюанси. Най-често срещаният проблем на този етап е периодичното разкъсване на лентите от заоблените секции. В резултат на това лепилото не разполага с достатъчно време, за да изсъхне, което го прави ленти са здраво прикрепени към повърхността. Решението е изключително лесно: просто укрепвате цокъла с лента за боядисване и след това извадете самозалепващата лента след изсушаване на избраното свързващо вещество.

В случай на фиксиране на гъвкав цокъл към пластмасови или дървени повърхности, ноктите под довършителните елементи тънки пирони около 2 см. След това можете да ги издърпате с клещи, без да оставяте видими следи.

Гъвкав оребрен плинт

Гъвкав оребрен плинт

Ако поради някаква причина лепилото не е подходящо, изберете следния метод.

С помощта на самонарязващи се винтове

Основното предимство на тази опция е надеждността. Основният недостатък е сравнително ниската декоративност в сравнение с метода на лепилото, защото Поставянето на самонарязващи се винтове трябва да бъде маскирано със специални декоративни щекери.

Процедурата е следната:

  • пробийте в профила на отворите на плотовете с диаметър около 2 мм. Придържайте се към стъпка от 0.4-0.5 метра;
  • в подготвените дупки с помощта на голяма тренировка създават конусовидни депресии. Те могат да бъдат "удавени" ключалки;
  • започнете да монтирате панелите. Традиционно първият елемент е фиксиран в ъгъла на стаята;
  • Натиснете елемента върху стената и направете маркера в мястото на дупките;
  • пробийте дупки в стената по маркировките и поставете дюбели в тях;
  • поставете основата към стената и завъртете винтовете.

Бъдете изключително внимателни при затягане на винтовете. Уверете се, че первазът не се раздробява или падне.

Съгласно описания алгоритъм, фиксирайте всички елементи на финала. Накрая скрийте шапките на винтовете под декоративните пластмасови тапи в цвета на перваза. За по-надеждно закрепване на щепселите можете допълнително да ги залепите.

В случай на съвместно използване на перваза и на профила на монтаж, последната трябва да бъде нарязана достатъчно внимателно на необходимите места и ръчно изискваното огъване.

С помощта на специални скрепителни елементи

Предлагат се специални скрепителни елементи за подова настилка. Ако е необходимо, те могат да бъдат демонтирани без специални проблеми и след това лесно да се инсталират отново - няма да има следи от повърхността на панелите. Но тази технология има свой собствен недостатък - подът и стените трябва да бъдат внимателно подравнени предварително, което увеличава трудността на работата. В този случай закрепващата система може да бъде отслабена по време на демонтирането и повторното сглобяване, в резултат на което ще намалее плътността на монтажа на основата.

Гъвкав плинт

Гъвкав плинт

Процедурата за работа е следната.

Първата стъпка. В местата за монтаж на крепежни елементи на стената се правят марки.

Втората стъпка. Дупките се пробиват на дълбочина 20-30 мм.

Третата стъпка. В отворите се вкарват пластмасови дюбели. Винтовете се завинтват в дюбелите, за да фиксират крепежните елементи. Закрепващите елементи се препоръчват да бъдат монтирани на стъпки от 300-500 мм. Важно е в бъдеще първият панел да е фиксиран на разстояние не повече от 100 мм от ъгъла. Обърнете внимание на този момент, когато правите този етап от работата.

Крепежни винтове

Самонарязване на монтажната лента

Четвъртата стъпка. Монтажната система е монтирана. Преди това трябва да проучите инструкциите на производителя. процедурата може да се различава леко.

Пета стъпка. Панелите се инсталират.

Монтаж на первази

Монтаж на первази

Закрепване на корк гъвкав плинт

В допълнение към пластмасата, на пазара се предлага и корк гъвкав плинт. Такъв материал се характеризира с по-високи екологични свойства и има редица допълнителни предимства, включително простота на самосглобяване.

Закрепване на корк гъвкав плинт

Закрепване на корк гъвкав плинт

Първата стъпка. Покрийте основата с чист лак. Ако желаете, можете да добавите цвят към лак и да осигурите тонизиращ материал. За нанасянето на лак е за предпочитане да се използват гъби от пенопласт - това ще създаде най-равномерния слой без ленти, ивици и други дефекти. В инструкциите за избрания състав трябва да се уточни времето за изсъхване на лак.

Втората стъпка. Подрязваме елементите на подреждането и ги съединяваме помежду си по периметъра на помещението. За подрязване използваме дърводелски изделия.

Третата стъпка. Подписваме коригираните елементи, за да не се загубим в бъдеще. След това вземете изпъкналата шпатула и смажете цокъла с лепило.

Четвъртата стъпка. Последователно монтирайте елементите на декорацията.

След приключване на работата, ние проверяваме качеството на изпълнението му. Ако финалът изглежда като черна цяла линия без пукнатини и други дефекти, всичко се прави.

Видео - Гъвкава основа за пода

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разнообразие от избор на външни цокли в интериораРазнообразие от избор на външни цокли в интериора
Бял плинт в интериораБял плинт в интериора
Как да изберем перваза за всички случаи?Как да изберем перваза за всички случаи?
Полагане на гъвкав плинт за подаПолагане на гъвкав плинт за пода
Редактирането на перваза е крайното докосване при полаганеРедактирането на перваза е крайното докосване при полагане
Широкият стилен и елегантен интериорен елемент се подсилваШирокият стилен и елегантен интериорен елемент се подсилва
Инсталация за подова настилкаИнсталация за подова настилка
Как да поставите плинтКак да поставите плинт
Как да накарам цокъла?Как да накарам цокъла?
Монтаж на первазиМонтаж на первази
» » Гъвкава перваза за подова настилка
© 2021 BggeHat.com