Шперплат на пода под ламинат е изборът на материал и най-добрите начини за монтиране на детайла

Една от характеристиките на подовете от ламинат - те трябва да бъдат поставени само на равни повърхности. Като основа е възможно да се използват устойчиви на влага OSB или плочи от дървесни частици и шперплат, устойчив на влага. Ще разгледаме втория вариант, той се счита за оптимален по много причини.

Шперплат, положен под ламинат

Шперплат, положен под ламинат

Избор на клас шперплат

Фурнирни платна

Фурнирни платна

Не всички шперплат може да се използва като основа. Дебелината на листовете не може да бъде по-малка от един сантиметър, а тези листове могат да се използват по време на подовата настилка на ламинирания под върху бетонна замазка.

Устойчивост на шперплат за огъване (бреза, иглолистен и комбиниран)

Устойчивост на шперплат за огъване (бреза, иглолистен и комбиниран)

Сортове шперплат

Сортове шперплат

Ако се използват дървени трупи за изравняване на пода, дебелината трябва да се увеличи до 1,6 см. В такива случаи е по-целесъобразно шперплатът да се разстила на два слоя с дебелина един сантиметър.

Дебелината на шперплата за пода

Дебелината на шперплата за пода

Размери на различни видове шперплат

Размери на различни видове шперплат

Това не само е много по-лесно физически (дебели листове имат много тегло), но също така повишава крайното качество на работата. Специфичната дебелина на основата зависи от общото максимално натоварване на пода и от разстоянието между закъсненията.

Що се отнася до устойчивостта на влага, колкото е по-висок този индекс, толкова по-добре. Производителите произвеждат няколко вида шперплат, устойчив на влага, като всеки от тях се отличава с неговите физически характеристики.

Влагоустойчив шперплат

Влагоустойчив шперплат

Шперплат за устойчивост на влага и импрегниране

  1. Печатът на ФСС. Има най-висока устойчивост на влага, може да бъде дълго време в пряк контакт с вода. Но за жилищното строителство се използва рядко поради незадоволителни показатели за екологосъобразност. Причината - производственият процес включва използването на много токсични лепила на базата на формалдехид. Такъв шперплат често се използва за кофражи за многократна употреба по време на производството на изляти бетонни конструкции, включително фундаменти. Често се използва при построяването на покриви, стенни покрития на гаражи, стопански постройки и други нежилищни помещения.

    Шперплат от ПЩВ

    Шперплат от ПЩВ

  2. Маркирайте FAA. Универсалната цел, санитарните държавни организации не предлагат никакви ограничения по заявлението. Използва се като основа за много видове подови настилки. Чрез устойчивост на влага взема средни позиции. За лепене на фасети се използва албумин-алвеолатно лепило.

    FBA шперплат

    FBA шперплат

  3. Марка BS. Висококачественият продукт заема първо място във всички физически параметри. Импрегниран е с бакелитно лепило. Има ултра-висока якост, гъвкавост и еластичност, не се огъва, не се намокря, не променя размера си. За съжаление, твърде висока цена не позволява използването на такъв шперплат за строителни цели, той се използва само в корабната и въздухоплавателната индустрия.

    Шперплат клас BS

    Шперплат клас BS

  4. Бранд ФК. Най-естественият продукт, но устойчивостта на влага ограничава обхвата на употреба. Използва се главно в мебелната промишленост, в строителството за изграждане на различни конструкции, които изключват продължителен контакт с вода. Друга област на приложение е проектирането на различни архитектурни проекти в помещения с много високи изисквания за сигурност. По време на производствения процес се използва карбамидно лепило.

    Шперплат FC

    Шперплат FC

Под подовете в спалните и детските стаи може да се използва и шперплат FK, във всички останали помещения се препоръчва да се направи основата за ламинат от шперплат марка FABA. Строго е забранено използването на шперплат под ламинирания под под марката BV. За залепване се импрегнира с водоразтворимо бакелитно лепило. Ако якостните му характеристики не се различават от гореописаните марки, то не е водоустойчива. При по-високи стойности на влажност бакелитното лепило губи свързващите си свойства, листото от шперплат се разделя на отделни фурнири.

Шперплат бакелит

Шперплат бакелит

Що се отнася до качеството и степента, няма ограничения за тези параметри, можете да закупите най-евтините материали. Ако на ръбовете има малки парченца и има възли на фурнир, включително гнезда, това не означава, че основата няма да издържи натоварването на ламинирания под. Индикаторите за физическа здравина се намаляват леко поради такива недостатъци.

Шперплат клас

Шперплат клас

Обмислете два варианта за полагане на шперплат под ламинат: върху бетонна настилка и груб под или закъснение.

Шперплат се полага на пода под ламинат върху замазката

Шперплат върху бетонния под

Шперплат върху бетонния под

Предпоставка - замазката трябва да бъде направена качествено, разликата във височината по цялата повърхност не трябва да надвишава ± 2 мм. Бетонът трябва да е напълно сух.

Влажността може да се провери с елементарен метод. Разстилайте парче полиетиленово фолио върху бетона за нощта, плътно около периметъра, го натиснете с предмети. Ако бетонът е влажен, изпаряването на водата от повърхността ще продължи през цялата нощ, а той сам запазва топлината дълго време. Полиетиленовият филм бързо ще се охлади, високата влажност под него и ниската температура ще създаде условия за кондензация, ще се появи така наречената точка на оросяване. На сутринта, погледнете филма, има кондензация - предприемат активни мерки за изсушаване на бетона, няма конденз - можете да се шперплат.

Методи за измерване на съдържанието на влага в бетона

Методи за измерване на съдържанието на влага в бетона

Стъпка 1. Проверете повърхността на бетонната замазка. Малките пукнатини не е необходимо да бъдат затворени. Освен това, и по-внимателно, заслужава да се провери уеднаквеността на сухия замазка. За това, почука, места с глухо звук показват наличието на кухини, тук строителите позволиха брак.

Решението трябва да се вземе самостоятелно: ако звукът е много тъп и джобът на въздуха е голям, тогава ще е необходимо да извършите ремонтни работи. В този момент премахнете тънкия горен слой на замазката, вдлъбнатината се инсталира отново. Времето, разбира се, ще бъде загубено, но е по-добре и по-евтино, отколкото по-късно да се преобрази целият етаж. Ако на това място ще има тежки мебели, тогава окончателното покритие от ламинат се деформира.

Как да се определи дупки в замазка

Как да се определи дупки в замазка

Стъпка 2. С гладка шпатула, отстранете малко изпъкналите остри части на циментово-пясъчната смес, прахът трябва да се почиства добре или да се почиства по-добре.

Замазката трябва да се почисти и да се изсуши

Замазката трябва да се почисти и да се изсуши

Стъпка 3. Нанесете грунда. Ако е скъпо и висококачествено, достатъчно е да се импрегнира повърхността веднъж. Има съмнения в качеството - много по-спокойно е да направите двоен грунд. Заключение - не купувайте евтини материали. В резултат на това ще загубите повече време и няма да постигнете парични спестявания. Трябва да свършите цялата работа два пъти.

Грундиране на бетон

Грундиране на бетон

Стъпка 4. Подгответе лепилото за строителството. Когато цялата предварителна работа е направена правилно, всяко лепило ще се справи перфектно с неговите задачи. Освен това натоварването на листовете от шперплат е само вертикално и дори незначително. Не се компенсират усилия. Преди да използвате лепилото, прочетете инструкциите на производителя и спазвайте неговите препоръки.

Лепила за шперплат

Лепила за шперплат

Практически съвети. Лепилото не може да се използва, както и да се определи дюбели шперплат листове, на разстояние 30-40 см между тях. Но опитни професионалисти препоръчваме да използвате и лепило, то може да се възстанови най-малката неравност, шперплат, не се огъва, основата става монолитна. Ламинираните подови настилки могат да издържат на значителни товари без проблеми.

Закрепване на шперплата с дюбели

Закрепване на шперплата с дюбели

Стъпка 5. Нанесете лепило върху пода и извадете излишния с гребен. Лепилото трябва да е дебело, наподобяващо фугираща смес за консистенция. Да предположим, че подготвената площ е малко по-голяма от шперплата. Внимателно поставете шперплата върху подготвеното място и го фиксирайте с дюбели. Ще трябва да работите с асистент, не можете точно да поставите такъв.

Нанасяне на лепило под шперплат

Нанасяне на лепило под шперплат

Първо, фиксирайте ъглите, а след това останалата част от повърхността. За монтаж на колебание между плочите се използват картонени облицовки, тяхната дебелина 2-3 мм е достатъчна. Дупки ще трябва да бъдат пробити веднага в шперплат и бетон, трябва да използвате упражнения с печеливша кран. За шперплат, по-лесен за пробиване, не бъдете мързеливи, за да периодично заточвате кранчето.

Закрепване на шперплат

Закрепване на шперплат

Преди да фиксирате следващия лист, не забравяйте да подравните долния ръб с предишния владетел с равномерно влакче. Тази техника ще ви помогне да избегнете допълнително рязане на шперплат, да намалите размера на отпадъците и да ускорите процеса на полагане. Ако дъската е силна, тогава можете да използвате най-простия и най-евтиния хардуер. В бетон, те трябва да влязат около 3-4 сантиметра. Ако бетонът е с лошо качество, трябва да използвате специални дюбели с разделители.

Ние завинтваме винтовете

Ние завинтваме винтовете

Това е важно. Главата на гвоздеите не трябва да изпъква, внимателно ги поставя в лист. Необходимо е да получите специална метална бормашина или заточена армировка.

Поставете следващия ред листове със закръглена смяна, не позволявайте разположението на четирите ъгъла в една точка. Под ламината кръпка дупки от котви шапки, пропуски шпакловка и изстържете дребни нередности в основата не е необходимо, тази работа се извършва само под балатум.

Схема на подреждането на шперплата върху пода

Схема на подреждането на шперплата върху пода

Шперплат носенето със собствени ръце

Шперплат носенето със собствени ръце

Стъпка 6. Шийте пукнатините до стената, не забравяйте да оставите компенсиращата междина.

При тази работа по подготовката на основата на шперплата завършена, можете да започнете да слагате ламинат.

Полагане на шперплат под ламинат за трупи

Шперплат върху трупи

Шперплат върху трупи

Този метод има своите предимства: е възможно да се изолира пода с пяна или минерална вата, в интервалите между закъсненията се позволява да се скрият всички инженерни комуникации.

Схема на полагане на шперплат върху дървени трупи с подгряване и полагане на комуникации

Схема на полагане на шперплат върху дървени трупи с подгряване и полагане на комуникации

Стъпка 1. Проверете хоризонталното положение на дървения материал, като изменението на височината не трябва да надвишава 2-3 мм. Такива колебания във височината след ламиниращите настилки са напълно невидими.

Проверете хоризонталността на изоставането

Проверете хоризонталността на изоставането

Ако трупите не са в една и съща равнина, проблемът може да бъде разрешен по два начина.

Първият метод

  1. Използвайте нивото и въжето, за да намерите регистрационни файлове с проблеми. Всички останали трябва да бъдат изравнени на най-ниското.
  2. Маркирайте стойността на хоризонталното несъответствие. Изпълнявайте прави линии по цялата дължина на изоставането.
  3. С преносима електрическа равнина точно регулирайте височината на всяко закъснение под една хоризонтална равнина. Не си струва да се постигне голяма точност, няколко милиметра не играят никаква роля. Този начин на изравняване на изоставането е доста труден, но най-ефективен и надежден.
Подравняване на изоставането

Подравняване на изоставането

Вторият метод

  1. По същия начин, за да намерите проблемни дизайни, подравнете крайната и разтегнете въжето между тях.
  2. Като се има предвид разликата между въжето и закъснението, за да изберете дървени летви или клинове. За да ги фиксирате към изоставането може да бъде малък болт, е желателно допълнително да се използва дърводелство лепило.
  3. Използвайки плосък бар или дълго ниво, проверете позицията на дневника.

Стъпка 2. Като се вземе предвид разстоянието между дървените трупи, нарязани листа шперплат. Работата трябва да се направи точно, следва да се определят на ставите на два съседни листа при закъснение, а ширината му рядко надхвърля 10 см, върху лист само пет. От тази стойност е необходимо да вземете ширината на тирето от ръба на листа, в противен случай ще се счупи. Простите математически изчисления показват, че грешката е на повече от едно см се счита за брак, листа ще трябва да променям или повторно използвани за други цели.

Пример за схема за рязане

Пример за схема за рязане

Инструменти за рязане шперплат

Инструменти за рязане шперплат

Стъпка 3. Фиксирайте листовете с карамфили или винтове, първата опция е много по-лесно и по-бързо. Ако се страхувате от удари на ноктите след закъснението, можете да направите проста адаптация. В един от краищата на изоставането в средата, ударете карамфил, привържете въжето към него. Вторият край на въжето винаги ще бъде на ръка, с помощта му можете лесно да видите линията, върху която да се залепят карамфилите.

Полагане на пода

Полагане на пода

Под шперплат

Под шперплат

Има моменти, когато безскрупулни или непрофесионални строители са оставили твърде голяма разлика между крайните закъснения и стените. Това значително усложнява процеса на полагане на листове шперплат. Преди началото на работата е необходимо да се фиксират летвите по стените, шперплатните плоскости ще бъдат прикрепени към тях. Позицията на летвите се определя на закъсненията.

Ако е възможно, тогава се препоръчва да се поставят дъски от дървесината и да се нанесе шперплат за тях. Такъв етаж ще бъде по-издръжлив и ще стане по-лесен за работа.

Монтиране на шперплат, използвана изолация

Монтиране на шперплат, използвана изолация

Полагане на шперплат под ламинат на стар дървен под

Най-простият процес. Преди полагане, трябва да проверите позицията на старите плочки за пода. Ако вариацията във височината е малка - е позволено незабавно да се слагат и падат листата от шперплат. Ако е голям, тогава подът може да бъде покрит с брадва, повдигнат с електрическа равнина или да се нарече специалист за цикъл.

Шперплат върху дървения под

Шперплат върху дървения под

Листове от шперплат на стария дървен под

Листове от шперплат на стария дървен под

Това е важно. Когато подравнявате старите етажи, наблюдавайте ноктите. Шапките трябва да бъдат удавени или извадени от ноктите. Тя не работи - това не е проблем, да ги получите всички възможни начини, малки щети на floorboards и задълбочаване не играе никаква роля. Всички те са идеално покрити с шперплат и не влошават ефективността на пода от ламината.

Видео - Шперплат, поставен под ламинат върху замазката

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво шперплат е по-добре да лежи на пода под ламинатКакво шперплат е по-добре да лежи на пода под ламинат
Как да поставите шперплатКак да поставите шперплат
Как да подредите пода с шперплатКак да подредите пода с шперплат
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиранеИзравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
Как правилно да подготвите грубите подове в къщатаКак правилно да подготвите грубите подове в къщата
Защо най-добрият шперплат за кофраж е ламиниран и устойчив на влага?Защо най-добрият шперплат за кофраж е ламиниран и устойчив на влага?
Шперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалистиШперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалисти
Шперплат върху бетонния подШперплат върху бетонния под
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
» » Шперплат на пода под ламинат е изборът на материал и най-добрите начини за монтиране на детайла
© 2021 BggeHat.com