Шперплат върху бетонния под

Шперплат - лесен за работа, екологично безопасен, издръжлив, висококачествен, относително евтин и издръжлив материал, широко използван в различни строителни сектори. Освен това шперплатът може да се използва за подготовка на пода за по-нататъшна довършителна работа - материалът, поставен върху основата на бетона, ще създаде перфектно плоско покритие за финала.

Шперплат върху бетонния под

Шперплат върху бетонния под

Преди да пристъпи към работа, потенциалният изпълнител трябва да обърне дължимото внимание на избора на подходящ материал: пазарът предлага широка гама шперплат, различаващ се в техническите и оперативни характеристики. С тези и други важни нюанси на самоизпълнението на предстоящото събитие, вие сте поканени да прочетете допълнително.

Как да поставите шперплата върху бетонна основа

Как да поставите шперплата върху бетонна основа

Как да изберем правилния шперплат?

Когато избирате подходящия материал, трябва да обърнете внимание на редица важни нюанси, които определят ключовите свойства на листовете и възможностите за тяхното използване. За по-голямо улеснение на възприятието информацията за тази тема е представена под формата на таблица.

Таблица. Избор на шперплат

Критерий за оценка Шперплат и неговите свойства
Устойчивост на влагаFSF - материал с повишена устойчивост на влага. Въпреки впечатляващата устойчивост на влага, такъв шперплат все още не е подходящ за инсталиране на подове в бани, вани, кухни и други помещения с висока влажност.

FK - се характеризира със средни показатели за устойчивост на влага. За да се слепят слоевете от материал, се използва безопасно лепило на базата на карбамидни смоли, което прави възможно използването на листове без ненужен страх при ремонт на жилищни помещения.

Също така на пазара е шперплат на марката FOF, но се използва главно в промишленото строителство, поради което не се разглежда отделно.
Материал на производствоИглолистни видове. Този шперплат се характеризира с висока устойчивост на гъбички и други патогенни микроорганизми, но за използване в жилищни райони този материал не е подходящ и се използва главно за покриви.

Лиственица. "Бреза" шперплат клас FK - идеален вариант за използване при подреждане на подове в жилищни помещения.
Съдържание на формалдехидE1. Съставът на шперплата от тази марка съдържа около 10 mg формалдехид на 100 g материал.

E2. Средното съдържание на формалдехид е 10-30 mg / 100 g.

За работа в жилищни помещения е за предпочитане да се използва шперплат E1.
Как да изберем правилния шперплат

Как да изберем правилния шперплат

По този начин най-предпочитан за вътрешни работи е шперплатът от шперплат. Този материал допълнително се разделя на 4 групи. Класификацията се извършва в съответствие със следните характеристики:

 • външни недостатъци отсъстват или присъстват в незначително количество;
 • възли и фурнирни вложки;
 • материалът има голям брой пукнатини, възли и други недостатъци;
 • най-малко качество шперплат с много голям брой дефекти. Заедно с това, листовете обикновено са залепени доста качествено, което им позволява да бъдат използвани за някои строителни дейности.
Шперплат клас

Шперплат клас

Шперплат последната група за работа в къщата почти никога не се използва. Направете груб етаж на най-високо качество шперплат непрактично финансово. По този начин, най-оптимален за съотношението на стойността на качествени показатели и материал от втората група, имаща малък брой възли и инсерции на фурнир.

Шперплат за пода

Шперплат за пода

Обобщавайки, е възможно да се отдели идеалният вариант на шперплата за пода. Това е материалът, основаващ се на лиственица от клас FK и E1, клас II. Когато избирате дебелината, трябва да се ръководите от стойности в диапазона от 12-16 мм.

Брезови шперплат FK

Брезови шперплат FK

Вид шперплат Описание
Шперплат FC устойчив на влага вид, за свързване на фурнирни листове, се използва карбамид смола. Този шперплат е предназначен за вътрешна употреба
Шперплат FKMе повишена водоустойчивост, е направена на базата на меламинови смоли. Този вид шперплат е уникален, защото за производството му се използват екологично съобразни меламинови смоли. Благодарение на екологичните си характеристики шперплатът се използва в производството на мебели и за вътрешни довършителни работи
Шперплат PSFфурнирните листове са залепени заедно с фенолна смола. Този тип шперплат също има повишена водоустойчивост. Не се препоръчва за вътрешно обзавеждане на помещения, така че фенолните смоли са вредни за здравето. Обикновено се използва за външна довършителна работа
Ламиниран шперплатТя се основава на шперплат PSF, който е покрит от двете страни със специален филм. Шперплатният ламинат се използва за производство на кофраж. Този вид може да се използва многократно
Бакелизиран шперплатЗа лепене на фурнирни листове се използва бакелитова смола. Този тип шперплат се използва в агресивен климат, морска вода, агресивна среда, понякога за монолитни работи
Морски шперплатаналогично на бакелизирано, но по-малко трайно. Изработен от чуждестранни дървесни видове
Шперплат Гъвкавчуждестранен вариант. Отличителна черта е способността да се огъва добре в напречно и надлъжно направление

Нарязване на шлифования и шперплат

След като установите с подходящ клас и марка шперплат, отидете в специализиран магазин и купете точното количество материал. Инсталирайте последната цифра е проста: изчислете площта на пода и добавете около 5-10 към запаса.

План за рязане и свързване на шперплат

План за рязане и свързване на шперплат

В съответствие с одобрените стандарти за технология, размерът на фурнира е 1.25 х 1.25 м. За да работите с елементите на този размер в пода на регенерация в повечето случаи неудобни, така че необходимостта от предварително нарязан фурнир.

Нарязване на шлифования и шперплат

Нарязване на шлифования и шперплат

Най-добрият вариант е да изрежете на 4 квадрата с размери малко над 600x600 мм. При такова рязане ще бъде възможно да се създаде необходимия брой амортисьори, които да компенсират деформацията на температурата и влажността на дървото. В същото време елементите с по-малък размер не са толкова силно засегнати от споменатите деформации в сравнение с големите им колеги.

За рязане на шперплат е за предпочитане да се използва електрическа мозайка - на висококачествен материал този инструмент не оставя чипове или stratifications.

Разширеният материал трябва да се разстила на основата за предварителна настройка, без да се използват лепила и винтове. Така че можете да регулирате елементите до пода, като вземете предвид съществуващите ниши, первази и други характеристики на конфигурацията на помещението.

Разпределение на листовете

Разпределение на листовете

Следете 8-10 мм шевове между квадратите и 15-20 мм междина между крайните елементи на подовата настилка и стените. Поставете листовете като тухлена зидария, т.е. с някои отместени редове, за да изключим възможността да прекосим едновременно четирите бримки на едно място.

След като сте настроили елементи в областта на помещението, да ги броите и да направите снимка или да начертаете схема на повърхността, която да не отделяте време за многократна корекция при изпълнение на работата абсолютно.

Методи за закрепване на шперплат към основата

Елементите се подсилват най-добре с помощта на сложен метод, като се използват лепило и винтове. И ако изборът на винтове се определя основно от дебелината на използваните листове, характеристиките на сместа на свързващото вещество заслужават по-подробно внимание.

Така че съставът на водна основа има редица предимства: такова лепило е безопасно за човешкото здраве и няма остър мирис. Основният недостатък е продължителното изсъхване, до няколко дни, което води до престой и отрицателно влияе върху скоростта на строителните работи.

Лепило за шперплат

Лепило за шперплат

Лепилото на основата на разтворителя изсъхва значително по-бързо, но има значителен недостатък под формата на остър мирис, който запълва цялото околно пространство. За да мирише, това е достатъчно, за да се осигури добра вентилация на стаята, но този нюанс кара много художници да откажат да използват такива свързващи вещества.

Най-предпочитан за закрепване на шперплат към бетонен под е двукомпонентно лепило. Тази композиция бързо изсъхва и няма неприятна миризма. В допълнение, свойствата на двукомпонентно лепило го правят много ефективно да се използва дори в случай на залепване на шперплата към непълно изсъхнала замазка.

Полиуретаново двукомпонентно лепило за шперплат

Полиуретаново двукомпонентно лепило за шперплат

Ръководство стъпка по стъпка за поставяне на листове

Работата по самополагането на шперплат върху бетонния под се състои от няколко технологични етапа. Следвайки инструкциите, вие ще се справите сами с всички необходими мерки, без да привлечете тези изпълнители от трети страни и значително да спестявате услугите си.

Първият етап. Тест за влажност на бетонната основа

Определяне на влажността на бетона със склерометър

Определяне на влажността на бетона със склерометър

Преди да започнете работа, изпълнителят трябва да провери влагата на субстрата. Ако тази цифра превиши допустимите стойности, в бъдеще шперплатът просто ще се отдели. Влажността на повърхността може да се провери и без специални инструменти, като се използва полиетиленово фолио и няколко подходящи товари. Направете следното:

 • Разстилайте полиетиленовото фолио върху бетонния под;
 • натиснете ръба на материала с подходящ товар. Центърът на полиетиленовото фолио, в същото време, трябва да бъде свободен. Оставете домашната конструкция в продължение на няколко дни. За да се получат най-надеждните резултати, експертите препоръчват да издържат една седмица;
 • Проверете състоянието на филма след определеното време. Ако в полиетилена се появи кондензирана влага, не можете да поставите шперплат върху такъв под. Преди това трябва непременно да се работи за създаване на допълнителна водонепроницаема преграда. За да направите това, използвайте подходящите композиции.

Вторият етап. Премахване на основата

Шлайфане на бетонна основа

Шлайфане на бетонна основа

На първо място, размийте съществуващите нередности. За да направите това, можете да използвате мелница с подходяща дюза. След това трябва да премахнете остатъците от стари смеси (шпакловка, боя и т.н.) и да запечатате депресиите, ако има такива. За да се отстранят пукнатините и други подобни дефекти, подходящи са смеси, например цимент-пясъчен разтвор.

По-специално, внимателно е необходимо почистването на субстрата от прах. Ако е възможно, за тази цел се препоръчва промишлена прахосмукачка. При отсъствието на такъв агрегат, можете да правите с обикновена метла, но трябва да отделите много повече време за почистване.

Почистване на бетонната повърхност

Почистване на бетонната повърхност

Важно! Не измивайте метлата с вода. По този начин ще навлажнете замазката, което е изключително нежелателно в случай на последващо полагане на шперплат.

Третият етап. Основен грунд

Основен грунд

Основен грунд

Експертите препоръчват да се даде предимство на т.нар. грундове. Продуктът се нанася с валяк за боядисване и има редица предимства пред обикновения грунд, включително:

 • голямо обезпрашаване на повърхността;
 • добра дълбочина на проникване - това осигурява по-голяма якост на горния слой на подовата конструкция;
 • способността да се увеличи скоростта на сцепление на различни материали.

Четвъртият етап. Полагане на шперплат

На този етап вече сте нарязали чаршафите и сте поставили елементите според зоната на стаята. Започнете нанасянето на шперплата, фокусирайки се върху преди това номерирани. Работата се извършва в следния ред:

 • Основата (бетонният под) е покрита с лепило за шперплат. Препоръчителната дебелина на слоя е до 2 мм. Полезен съвет: Нанесете лепило върху малки участъци на основата, така че да имате време да оформите шперплата преди да поставите свързващото вещество -

  Шперплат върху лепило

  Шперплат върху лепило

 • Шперплатът се полага върху омаслената основа в съответствие с предварително установената схема;
 • Листовете допълнително се фиксират с помощта на самонарезни винтове по периметъра и диагонал. Самонарезни винтове с терена от 150-200 мм, вдлъбнатина от ръбовете на елементите на настилката - не повече от 20 мм. Използвайте крепежни елементи, които са най-малко три пъти по-дебели от шперплата. Ако например сте избрали шперплат от 12 мм, поставете го с 40 мм шперплат,

  Освен това паркетът е фиксиран с винтове

  Освен това паркетът е фиксиран с винтове

 • обработвайте шперплата с мелница с подходяща дюза или шкурка. Внимателното шлайфане ви позволява да се отървете от незначителни несъответствия във височината на съседните листове, отстранявайте бръчките и други незначителни дефекти.

  Шлайфането на шперплат осигурява създаването на идеално плосък и гладък под

  Шлайфането на шперплат осигурява създаването на идеално плосък и гладък под

Петият етап. Проверка на работата

Внимателно проверявайте повърхността. Уверете се, че листовете от шперплат не докосват стените. Проверете за пропуски между отделните елементи.

Освен това трябва да сте сигурни, че няма разлика във височината на повърхността. Максимално допустимата разлика е 2 mm.

В заключение, трябва внимателно да почукате повърхността с дървена пръчка или чук от същия материал. Когато бъде открит глух, нечовешки удар, работата ще трябва да бъде преработена. Такива прояви свидетелстват за отделянето на шперплата от бетон.

На един плосък етаж от шперплат могат да бъдат положени на пода

На един плосък етаж от шперплат могат да бъдат положени на пода

Успешна работа!

Видео - Шперплат върху бетонния под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите шперплат на дървен подКак да поставите шперплат на дървен под
Какво шперплат е по-добре да лежи на пода под ламинатКакво шперплат е по-добре да лежи на пода под ламинат
Как да изравним дървен под с шперплатКак да изравним дървен под с шперплат
Как да поставите шперплатКак да поставите шперплат
Как да подредите пода с шперплатКак да подредите пода с шперплат
Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиранеИзравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
Защо най-добрият шперплат за кофраж е ламиниран и устойчив на влага?Защо най-добрият шперплат за кофраж е ламиниран и устойчив на влага?
Шперплат върху бетонния подШперплат върху бетонния под
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Таваните на шперплат със собствените си ръце са уютни и простиТаваните на шперплат със собствените си ръце са уютни и прости
» » Шперплат върху бетонния под
© 2021 BggeHat.com