Кой отоплителен радиатор е най-добре да изберете за апартамент анализ на четирите опции

Кой радиатор е най-подходящ за апартамент? Този въпрос се изисква от всички граждани, които са недоволни от стандартната отоплителна система в дома им. И причините за неудовлетворението могат да бъдат естетически - старата батерия дефигрира дизайна и практически - радиаторът не се затопля, както бихме искали. В тази статия ще се опитаме да ви помогнем при избора на външно привлекателен и наистина топъл радиатор.

Модерни нагревателни батерии за апартамент

Не знам кой радиатор е по-добър? Тогава да преминем през всички възможни варианти. И това ще отнеме много малко време, защото съвременните производители са готови да ни предложат само четири типа "плоски" батерии:

  • Стоманените радиатори са най-простата и евтина версия на отоплителния уред. Такъв нагревател е монтиран на базата на циркулационна верига, зашита от два листа, които не са с най-дебелия валцуван материал. Охладителят протича по протежение на контурния панел и загрява оребрени елементи, закрепени върху неговата повърхност. И тези ребра са много тънки, така че те се нагряват за много кратко време.
  • Алуминиевите батерии са по-скъп нагревател. Вместо евтин черен метал, те използват цвят, който има по-голяма топлопроводимост. Това означава, че циркулация верига (тръба) и плаките (ребра, резба на тръбата) е направен от алуминий не е евтин. Но високата цена се компенсира от много високи емисии на топлина. Такива батерии стимулират повече енергия от охлаждащата течност, отколкото другите радиатори.
  • Чугунени радиатори - този нагревател е изработен от евтин черен метал, но самата технология за производство на такива радиатори не може да се нарече евтина. Чугунът се излива в матрицата, получавайки част от бъдещата батерия. Производството на леярско производство е най-скъпата и освен това екологично замърсена металообработваща техника. Няма обаче оплаквания от самите сектори от чугун: те не увреждат човешкото здраве на етапа на работа и имат удивително дълъг експлоатационен живот и колосална топлинна инерция. Такава батерия се охлажда по-бавно от конкурентите.
  • Биметални батерии - подобно на нагревател, се появяват сравнително наскоро, когато патентоваха технологията за изграждане на радиатор на базата на стоманена или медна тръбна верига и алуминиеви нагревателни елементи (ребра). Благодарение на това производителите успяха да увеличат топлинния трансфер на нагревателния елемент, като същевременно подобриха всички други характеристики.
Биметални батерии

Биметални батерии

Сега, когато вече сте запознати с основните типове батерии, можете да изберете най-добрата опция, която е подходяща за Вас. Как да направите това? Това ще обсъдим по-долу в текста.

Стоманена батерия - подходяща ли е за 9-етажни жители?

Когато избирате батерия, опитайте да не фокусирате върху предимствата, а върху недостатъците на даден вид радиатор. Или по-скоро баланса на плюсовете и минусите на всеки вариант. И ако разгледаме видовете съвременни нагреватели на апартаменти от тази гледна точка, тогава се появява следната картина. Стоманената батерия е подходяща за своята евтиност и огромна активна повърхност. Контурните панели, направени от листова стомана, осигуряват голяма радиационна площ и без оребрени елементи. Те са много леки и не създават трудности при монтажа, тъй като входящите и изходящите тръбопроводи могат да бъдат разположени буквално навсякъде, а не само в ъглите на конструкцията.

Очевидно обаче тези батерии са подобни на кутии, които не украсяват интериора. В допълнение, стоманеният нагревател издържа само на 6-10 атмосфери на вътрешното налягане и корозионната устойчивост на такива батерии е практически несъществуваща, така че те ще живеят в апартамента за не повече от 15-20 години. В допълнение стоманеният нагревател охлажда много бързо. Заключение: стоманеният радиатор е подходящ за бюджетен дефицит, но в този случай могат да го купят само жители на 5-етажни къщи. В девететажните жилища такава батерия ще се спука при първия скок на натиска.

Къде е радиаторът от алуминий - апартамент или частна къща?

Алуминиеви батерии са по-скъпи от радиатори за топлинна енергия, но те имат една невероятна топлина. Поради това голям стоманен панел може да бъде заменен с алуминиева конструкция с по-малки размери. В резултат на това се дължи на разликата в размерите на цената на алуминиеви радиатори може да се доближи до цената на евтини стоманени панели. Освен това, алуминий не ръждясва отвън и вътрешното налягане по такъв отопление елемент може да се повиши до 12 атмосфери.

Алуминиевият радиатор е много популярен

Алуминиевият радиатор е много популярен

Тъмната страна на тази опция е високата чувствителност на алуминия към химичния състав на охлаждащата течност. Този метал се окислява от скок на киселинността, освобождавайки водорода. И образува галванична двойка с месингови фитинги, което също води до корозия, която провокира течове и други проблеми. С една дума, беше необходимо да се плати за висока топлина излъчване от капризен характер на такава батерия. Заключение: Алуминиевата батерия е добра, когато има увереност в стабилността на химичния състав на охлаждащата течност и налягането в системата. Този радиатор е полезен, по-скоро в селска къща, градска къща или къща. В градските условия използването му не е оправдано поради капризния характер.

Кога да използвате продукт от чугун - опция за дълго време

Чугунена батерия може да изглежда като произведение на изкуството. Лети модели и необичайна форма на секциите се преобразуват на радиатор в обект на изкуството, могат да се поберат в всеки стил на интериора. В допълнение, такъв нагревател не се страхува от киселинност и корозия. В края на краищата, чугунната секция има много дебели стени - страничен продукт от технологията на леярно производство, която ще издържа на 50 години експлоатация.

Чудесният радиатор се вписва в класическия дизайн на стаята

Чудесният радиатор се вписва в класическия дизайн на стаята

Сред недостатъците на този вариант са следните: в чугунени секции от висока топлинна инерция, така че те бавно се охлади и се загрява на батерията се нуждае от много горещо течност за пренос на топлина, която може да се затопли до масивните елементи. Освен това значително количество такива конструкции ни принуждава да изградим специална система за закрепване към стената. Ето защо радиаторите с множество секции се доставят с крака (за монтаж на пода). Заключение: чугунен радиатор е подходящ за богати хора, които ще живеят в определен апартамент от десетилетия насам. Освен това максималното налягане в чугунена батерия (10 атмосфери) не позволява поставянето на такъв елемент над 5-7-ия етаж.

Най-добрата батерия от сумата от предимствата и недостатъците

Биметалните радиатори издържат 35 атмосфери, така че не е нужно да се обръщате към етажа на жилището. Освен това качеството на охлаждащата течност и нейната температура също са от значение за непримирими проблеми. Алуминиеви ребра също могат да бъдат управлявани с топъл и горещ поток, както и стоманена тръба и да издържат на висока киселинност, и изобилие от абразивни включвания опитва да надраскате вътрешния контур.

Високата цена е един от недостатъците на биметалните батерии

Високата цена е един от недостатъците на биметалните батерии

И дори такъв нагревател е лесен за инсталиране в системата, тъй като не се нуждае от масивни скоби за стена или специални фитинги, които изключват електрохимичната корозия.

Единственият недостатък на биметалната опция е високата цена, но тя също така се отплаща поради дълъг живот. Заключение: тази батерия може да бъде поставена навсякъде - в пет-етажна сграда и в небостъргач. Да, това не е евтино, но неговите предимства покриват този недостатък. Ето защо само биметалния радиатор може да претендира за заглавие "най-добрата батерия за апартамент".

Как да изберем радиатор според кадрите на стаята - прости формули

С оптималната версия на радиатора вече сме решили, така че сега остава да разберем как да избираме отоплителните батерии в градския апартамент в подножието на къщата. В края на краищата твърде голям или много малък нагревател ще направи условията на живот в един апартамент просто непоносими. От първия ще се почувствате задушителни, а от втория - студено. И златната среда - това е, когато стаята е достатъчно топла, но не гореща - това е много просто.

За целта трябва да изпълните следните препоръки:

  • Първо, определяме кадрите в стаята. За да направите това, умножете дължината и ширината чрез измерване на параметрите с лентова мярка. Ако сте прекалено мързеливи, за да се занимавате с изчисленията, намерете документите за апартамента и вижте кадрите в стаята.
  • След това преобразувайте квадратните метри (единица площ) във ватове (мощности). Използвайте пропорцията: 1 м2 = 100 волта. Това означава, че за голяма стая с 20 квадрата се нуждаете от 2000 вата (20x100) или 2 kW.
  • След това можете да отидете в магазина и да поискате от консултанта да ви покаже батерия с топлинна мощност, равна на изчисления брой ватове.
  • Ако батерията се набира от секциите, е необходимо да се изясни топлопредаването на една секция и да се раздели тази стойност на желаната мощност на батерията. В резултат на това получавате правилния брой секции. Това означава, че ако една секция излъчва 200 вата и имаме нужда от батерия за 2000 W, тогава за монтажа на такъв радиатор ще трябва да купим 10 секции (2000/200).

Ръководени от тези прости правила, можете да си купите батерия, без да плащате за ненужни размери и раздели.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои радиатори са по-добриКои радиатори са по-добри
Кои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райониКои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райони
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
Биметални радиатори, кои са по-добри?Биметални радиатори, кои са по-добри?
Стоманени радиаториСтоманени радиатори
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
Технически характеристики на чугунени радиаториТехнически характеристики на чугунени радиатори
Бойлери с плоски нагревателиБойлери с плоски нагреватели
» » Кой отоплителен радиатор е най-добре да изберете за апартамент анализ на четирите опции
© 2021 BggeHat.com