Преструктуриране на апартамента, съчетавайки кухнята и стаята правилно?

От известно време студиото е влязло в модата, т.е. в жилищно пространство, в което няма помещения между стаите, често между хола и кухнята. Възможно ли е да направите такова оформление от нормален апартамент? Нека разберем кои тънкости трябва да спазвате, за да получите желания резултат.

Кардиналните промени са допустими - апелираме към властите

Само защото вашето внезапно желание да разрушите стените в апартамента не може, това може да доведе до факта, че ще ви бъдат наложени глоби. Освен това, те могат да изискват възстановяването на неразрешени отдалечени дялове. Следователно, преди да направите корекциите си в планирането на проекта, не забравяйте да се свържете с ОТИ, тъй като е там, че всички промени в първоначалния план на апартамента са одобрени. Ако стените не носят, най-вероятно няма да има проблем и ще получите разрешение. Това е съвсем друг въпрос, ако стената се припокрива, в този случай е необходимо да се вземат предвид редица нюанси.

Обединяването на газифицираната кухня и помещения в общо пространство е строго забранено.

Обединяването на газифицираната кухня и помещения в общо пространство е строго забранено.

Първо, е забранено напълно да се разрушат носещите прегради между стените на ОТИ, но е позволено наличието на входна врата в тях, което може да бъде доста широко. Това означава, че можете да направите сводеста врата 2 пъти по-широка от стандартната врата, което ще създаде илюзията за едно пространство. Въпреки това, ширината на това отваряне трябва да бъде съгласувана и одобрена от съответния орган, може да се наложи да подсилите вратата с метална конструкция, скриваща се зад склоновете и преградата.

На второ място, реконструкцията на апартамента е строго забранена чрез комбиниране на газифицирана кухня и стаята в общо пространство. Такава намеса в плана се допуска само там, където има електрически печки. Това означава, че или ще трябва да инсталирате плоча, която работи на електричество, или да отворите затворена плъзгаща се врата. Те могат да бъдат направени от стъкло или да се поставят врати, които са сгънати акордеон (задължително достатъчно плътно припокриване на отвора, когато е затворен).

Мода в кухнята в съчетание с хола - струва ли си да я последва

Студиите са с произход от Европа, но те също са обичайни в Съединените щати, но трябва да се има предвид, че това оформление на жилищното пространство е обусловено от начина на живот на много европейци. Факт е, че на запад бърза храна, полуготови или готови замразени храни е много често, т.е. изисква минимално време и има само микровълнова фурна. Вследствие на това няма нужда да се готви и пържене на печката, която ще бъде придружена от дете или пара, както и изобилие от придружаващи миризми.

Комбинацията от стая и кухня предвижда монтирането на аспиратор

Комбинацията от стая и кухня предвижда монтирането на аспиратор

В Русия ситуацията е малко по-различна, процесът на готвене често отнема много време на домакини, а миризмите на горещо масло, печен лук и разтопена мазнина не са особено приятни. Следователно, трябва да затворите вратата или да включите аспиратора, а понякога и двете опции. Чрез комбинирането на кухнята с хола, ще трябва да инсталирате в сектора за готвене качулка с максимален капацитет (технически или финансово). Само в този случай има вероятност миризмите да не навлизат в жилищната зона на апартамента.

Екстракцията е необходима не само поради миризми. Миризмивото гориво не е най-добрият квартал за мека мебел, която обикновено стои в дневната. Факт е, че мастните частици, които удрят въздуха, се намират на всякакви повърхности. В кухнята стените около зоната за готвене са защитени с престилка от керамични плочки. Тапицерията на мека мебел, върху която се намират молекулите на мазнините, ще бъде безнадеждно повредена за относително кратко време. Същото важи и за килимите. Ето защо, когато комбинирате помещения, кухнята все още е по-добре разделена поне от завесата, ако не искате да използвате плъзгащи се прегради.

Тухлена къща или панел - има ли някаква разлика?

При всяко преструктуриране трябва да се има предвид, че в панелна къща почти всички стени са носители. Особено се отнася до многостайни апартаменти, над които има няколко припокриващи се плочи и, съответно, шевове между тях. Достатъчно е да премахнете една стена, така че всяка плоча да потъне. Въпреки това е много по-лесно да се разширят отворите в такава къща, тъй като в тухлената къща има бетонна греда на преградата над всяка врата.

Тухлените стени могат успешно да се използват при проектирането на студиото

Тухлените стени могат успешно да се използват при проектирането на студиото

Ако имате апартамент в тухлена сграда, задачата с получаване на разрешение за унищожаване на част от преградата между кухнята и хола е значително опростена. Факт е, че вътрешните стени в тези къщи далеч не са изцяло носещи, а някои дори не са изработени от тухли, а от дъски, покрити с гладък плосък лист (има и подобни варианти). Въпреки това е много по-трудно да се счупят такива прегради, особено ако искате да оставите плоска преграда за трета или половина от предната дължина на стената.

Плюсове и минуси на студиото - причините за популярността на това оформление

Първо, нека да разгледаме всички положителни аспекти на обединяването на кухнята и хола. Можете да ги преброите много, например:

  • визуално разширяване на пространството,
  • значително увеличение в трапезарията за приемане на гости,
  • възможността да спестите осветление чрез инсталиране на осветителни тела в центъра на общото пространство,
  • можете да гледате телевизия в хола, докато сте в зоната за готвене.


Както можете да видите, има много плюсове. В допълнение, в студио прозорците могат да отидат в различни посоки на света, ако, например, кухнята е обърната на изток, а дневната - на запад. Тоест, слънцето ще осветява общото пространство на целия ден на светлината.

Визуалното разширяване на пространството е основният плюс на комбинирането на кухнята с стаята

Визуалното разширяване на пространството е основният плюс на комбинирането на кухнята с стаята

Но има и достатъчно минуси. Ако си спомняте, по-рано споменахме необходимостта от закупуване на мощна качулка. Ако готвите много ястия наведнъж и имате цяла плоча, системата за отвеждане на принудителния въздух може да не е в състояние да се справи с зададената задача. И тогава малка част от децата и двойката със сигурност ще попаднат в жилищното пространство. Това означава, че трябва да се осигурят меки покрития за мебели, които ще трябва да се мият по-често. Също така ще трябва да обърнете специално внимание на полирани мебели лакирани.

Сред другите недостатъци студио трябва да бъдат подготвени да се увеличи влажността в жилищната част на апартамента, тъй като в кухнята има мивка, а често и при готвене на големи количества вода се изпарява.

Създаване на студио в едностаен апартамент - как да го направите?

Ако имате малко жилище, разрушаването на стената между кухнята и стаята ще бъде свързано с някои трудности. Факт е, че според изискванията трябва да има поне един апартамент в апартамента. И ако това е единствената ви, тоест тя включва хол, трапезария и спалня, а след това и кухня в това пространство, ще получите стая, която трудно ще се обади на жилище. Ето защо такъв вариант на планиране, най-вероятно, няма да бъде одобрен в ОТИ.

Има обаче изход. Първо, почти сигурно имате в кухнята е на газова печка, която, както бе споменато по-горе, категоричен забрана за бракуване на стената, това е без значение, като се или не. Следователно, ако отидете на властите, не поискайте разрешение за пълно премахване на дяла. Незабавно отбележете, че между помещенията ще има широко отварящи се, припокриващи се плъзгащи се врати.

Ако плочата е електрическа, обединяването на кухнята и стаята ще създаде много по-малко проблеми. В този случай можете да получите разрешение, дори ако нямате намерение да инсталирате плъзгащи се врати. Въпреки това, те няма да боли, защото, когато клапите са отворени, широк отвор създава впечатлението за едно общо пространство, както и в случаите, когато много да готвя, пространството може да се раздели с плъзгащи се врати.

Кухнята може да бъде разделена от останалата част от стаята чрез плъзгащи се врати

Кухнята може да бъде разделена от останалата част от стаята чрез плъзгащи се врати

Много интересен вариант, когато в кухнята и в стаята сте отделили входното помещение. В този случай студиото може да стане още по-голямо поради допълнителното пространство, постигнато чрез присъединяване към коридора. И вие можете да направите това с най-малките загуби, дори ако имате носеща стена между стаите. Достатъчно е да оставите малка колона в пресечната точка на стените като опорна колона, подсилваща я с метална рамка и след това облицовка с всички довършителни материали. Отгоре също така напускат кейовете, т.е. в резултат на това получаваме двойно отваряне, което е затворено с плъзгащи се врати от сближаващия се ъгъл от страната на кухнята.

Коя врата е за предпочитане - плъзгаща или акордеон?

Предимствата са в двата варианта. По-специално, плъзгането, окачването на ролките или поддържането на специални направляващи релси е структурно по-силно и по-надеждно. Също така, такава система е по-трайна и изисква по-малко поддръжка. Въпреки това, в никакъв случай не е възможно да се използва просто плъзгаща се врата отстрани. По-специално, дължината на разделянето може просто да не е достатъчна. В такъв случай се използват припокриващи се клапи, които се плъзгат на едната страна. Ако са направени от стъкло, тогава в този случай дори затворена плъзгаща се врата визуално няма да раздели студиото на 2 части.

Преместването към крилото на вратата е най-надеждното и трайно решение

Преместването към крилото на вратата е най-надеждното и трайно решение

Акордеонът е много по-лесно в тези случаи, ако съюзът с кухненско обзавеждане, за сметка на почти пълното унищожаване на стената между тях (когато остави на няколко сантиметра от стените). Такова разширено "отваряне" е доста трудно да се покрие с плъзгащи се панели, те ще изискват много и те, в сгънато състояние, ще образуват гъста опаковка от листовки.

Друг въпрос, ако използвате 2 "акордеон", вида на двойните врати, който е различен в различни посоки. Единственият недостатък на този проект е големият брой контури, които изискват редовна поддръжка. В допълнение, често тези врати са силно люлеещи се по време на работа, което намалява механизма на окачването.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да намерите в жилището носеща стена и правилно прави реконструкцияКак да намерите в жилището носеща стена и правилно прави реконструкция
Разрешения за монтиране на тази камина в апартаментаРазрешения за монтиране на тази камина в апартамента
Оформлението на студийната стая с кухняОформлението на студийната стая с кухня
Трябва ли разрешение и одобрение за остъкляване на лоджията?Трябва ли разрешение и одобрение за остъкляване на лоджията?
Малка кухня в ХрушчовМалка кухня в Хрушчов
Преструктуриране на жилищните помещенияПреструктуриране на жилищните помещения
Какво е по-добре да се използва при декорация стени в апартаментКакво е по-добре да се използва при декорация стени в апартамент
Как да изберем мебели за нов апартаментКак да изберем мебели за нов апартамент
Монтаж на плъзгащи се преградиМонтаж на плъзгащи се прегради
Ремонт на всекидневнатаРемонт на всекидневната
» » Преструктуриране на апартамента, съчетавайки кухнята и стаята правилно?
© 2021 BggeHat.com