Трябва ли да инсталирате радиаторите, преди да започнете работа?

Модерен изграждане на нови сгради и реконструкция на стари предполага задължително подобряване на отоплителни системи, включително всички етапи на работа: проектиране с одобрението на бойлери електрически схеми, магистрали устройства, както и за избора и инсталирането на системата за отопление на батерии. Монтажът на радиатори е един от най-важните етапи на свързване и по-нататъшна работа на цялото отопление на помещенията. За да създадете топлина и уют в дома, поддържането и модернизацията на последващо удобства, необходими, за да знаете как да инсталирате радиатор за отопление най-правилен.

Най-доброто начало - правилният избор на радиатори

Преди да започнете да говорите как да инсталирате отоплителен радиатор, трябва да изберете батериите, които са подходящи за вас, и да изчислите необходимия им брой.

видове

Пазарът на модерно отоплително оборудване може да ви предложи няколко вида радиатори и варианти на моделната гама за всеки от тях:

  • Чугуната, която е "класика", спечели уважението на много поколения. В полза на инсталирането на чугун устройства са отлична износоустойчивост и устойчивост на корозия. Те имат висока инерция, която в някои случаи може да бъде недостатък, а в други - предимство. Освен това инсталирането на акумулаторна батерия изисква ежегодно изплакване и редовно боядисване.
  • Steel. Те имат достатъчно висока топлинна мощност (капацитет), широки възможности за проектиране и ниско запушване на охлаждащите суспензии. Радиаторът, излят от обикновена стомана, може да бъде корозирал и направен от "неръждаема стомана" е относително скъп.
  • Алуминий. Свързването на алуминиеви секции е икономия на разходи, най-добър топлопренос и отлично вътрешно решение. но монтаж на алуминиеви радиатори Не е възможно за системите за централно отопление, тъй като те не понасят прекомерното налягане на водата (хидротропи с капацитет над 25 atm).
  • Биметален. За разлика от алуминиевите батерии, свързването на радиатори от биметал е възможно както в автономни, така и в централни отоплителни системи. Биметалните инструменти имат голямо разсейване на топлината (почти като алуминиеви), но по-висока устойчивост на водни удари и устойчивост на износване.

Освен това, радиаторите от същия тип могат да се различават по дизайн (тубулна или панелна) и по размер (стандартен, нисък, вертикален и т.н.). Техническите възможности на различните модели могат да се различават значително.

Видове радиатори

Направете своя избор правилно

Моля, обърнете внимание! Точно като инсталирането на алуминиеви уреди е проблем да свържете панелните батерии от всички други материали (стомана) към системата за централно отопление, тъй като те също не понасят резки увеличения на налягането на охлаждащата течност.

Преброяване на броя секции

След като изберете радиатор на определен модел, ще трябва да направите проста аритметична калкулация на броя на батериите за монтаж във всяка стая.

За да поддържате постоянна комфортна стайна температура, ще трябва да свържете радиаторите, топлината, от която ще покриете загубата на топлина на улицата през стени, прозорци и врати. За тази цел за всеки 10 м2 от стандартната стая (с таван не по-голям от 3 метра), ще е необходима поне 1 кВт топлинна енергия. Тоест, за да изчислите броя секции, от които се нуждаете:

  1. Първо, изчислете необходимия капацитет за помещението, като разделите общата му площ на стандартна стойност от 10 м2.
  2. Тогава полученият номер трябва да бъде разделен на мощността на един радиатор, посочен в паспорта на устройството (или в списъка с технически характеристики на модела в интернет каталога).
  3. Резултатът трябва да бъде закръглен до цели единици в по-голяма посока - това ще бъде броят елементи, които трябва да бъдат свързани към системата.

Не забравяйте! Монтирането на радиатори в помещения с по-високи тавани (търговски и спортни зали и др.) Предполага увеличаване на броя на устройствата. Това може да се направи, като се умножи полученото в точка 2 число със съотношението на височината на тавана към броя на стандартния 3 и след това се закръгля по същия начин, както в точка 3.

Монтаж на отоплителни батерии

Сега стигнахме до въпроса как да свържете радиатора по всички правила.

Правила за изграждане на инсталацията

Правилата за строеж и правилата (SNiP) гласят, че тръбите на радиаторите трябва да се процедират по следния начин:

  • Инсталацията на батериите трябва да се извършва в местата с най-голяма загуба на топлина, така че стандартното място за тях е пространството под прозорците.
  • Монтажът на акумулатора трябва да отчита изискванията за неговото местоположение, т.е. до разстояние до перваза, под и стени. Тук разстоянието до прозореца трябва да бъде най-малко 10 см, на стената - от 3 см, и на пода - най-малко 6 см.
  • Монтирайте устройството на стената трябва да е най-малко три пъти. Скобите са инсталирани една в долната част на устройството и две - отгоре. Всички скоби се закрепват към стената между отделните секции на батериите, като се използват дюбели и циментов разтвор.
  • В горната част на всяка секция е необходимо да свържете ръчен клапан или да работите независимо (автоматично), за да изтече излишния въздух.
  • Свързването на радиаторите към системата трябва да е в съответствие с одобрената схема.
  • Когато системата се напълни с вода, спирателният вентил на радиатора трябва да се отвори колкото се може по-гладко, за да се избегне чукането с вода.

Самосглобяване

Монтирането на отоплителни уреди може да се извърши самостоятелно. Монтирането на отоплителни радиатори със собствени ръце предполага не само наличието на известен опит, но и последователното изпълнение на етапите.

Така че сте избрали да инсталирате определен тип батерия и ще трябва да инсталирате алуминий, чугун или други устройства.

Моля, обърнете внимание! За да определите вида на устройствата, които новата ви система изисква да се свържете, не забравяйте да прегледате спецификациите на избраните от вас модели. Те дават най-точния отговор на въпроса за типа на отоплителните батерии, от които се нуждаете.

Монтаж на алуминиеви радиатори

Монтаж на алуминиеви радиатори

За по-нататъшна работа ще са ви необходими динамометрични ключове с правилен размер и следните правила за инсталиране на сами радиатори:

1. Трябва предварително да имате готовност за свързване на нови батерии (нов дизайн на системата). В описанието на схемата ще намерите списък на необходимите допълнителни подробности, без които не можете да свържете радиатора и техните линейни размери са диктувани от избрания радиатор. Свързването на същата секция със системата може да се извърши по няколко начина. Вариантите на схемата са, както следва:

  • Горната.
  • Надолу или на пода. По-ниската връзка често се използва, ако е необходимо, за да се скрият излишните дължини на тръбите, например при монтаж на вертикални радиатори.
  • Страничното (еднотръбно) свързване изисква инсталиране на допълнителен байпасен тръбопровод.
  • Диагоналът.


Най-добрият топлопренос е даден от диагонална и подова връзка, но отстрани има топлинни загуби до 15.

байпас

байпас

2. За централните системи се купуват само метални тръби и фитинги, докато в селска къща е възможно да се позволи метална пластмаса.

Бъдете наясно! Често, в съответствие с изискванията на схемата, създадена в монтажните организации, инсталирането на батерията изисква използването на "сферичен кран с американски", който е трудно да се свърже плътно. Когато свързвате радиаторите със собствените си ръце, е по-добре да ги замените с обикновен кран за радиатора.

3. Преди монтажа, или замяна на радиатора трябва да се уверите, че няма вода в системата или да я затворите до уреда, от който се нуждаете.

4. Първо, трябва да подредите правилно планината, с която радиаторът ще остане на стената. Радиаторите на стената обикновено се монтират на скоби, но монтажът може да бъде монтиран на пода, когато устройството е монтирано на специална стойка (по-често в близост до дървени стени). За леки стенни конструкции се използват скоби, чието закрепване се извършва от другата страна на стената.

5. Преди да инсталирате чугунните радиатори, трябва да ги демонтирате и да завиете нипелите.

6. Монтирането на алуминиеви радиатори започва с клапанно устройство за нормално освобождаване на въздуха.

7. За да избегнете изтичане, монтаж на биметални радиатори трябва да мине без използването на файлове и nazhdachki.

7. За защита срещу въздушни щепсели радиаторите не трябва да се свързват хоризонтално, но с лек наклон.

8. Само когато радиаторът е фиксиран към скобите, той може да бъде свързан към системата чрез захващане.

9. При завършване на монтажа на радиатора е необходимо да се извърши кримпване с помощта на специално устройство - машината за кримпване или чрез извикване на съответните услуги.

10. Защитният филм от акумулаторите се отстранява само след завършване на цялата работа - когато батерията е напълно инсталирана.

Закрепване на акумулатора към стената

Закрепване на акумулатора към стената

Внимание! Ако е възможно, инсталирането на отопление в апартамента не струва да се прави от себе си, по-добре е да се предостави този въпрос на специалисти. Разбира се, искам да спестя пари за инсталацията и да го направя сам, но самочувствието често е изпълнено с проблеми и нови разходи за пари.

Грижи и поддръжка

Радиаторите от различен тип служат средно около 20-30 години, а някои дори по-малко (до 15 години). Прахът, влажността, агресивната среда на охлаждащата течност ги носят, в крайна сметка се влошават. Правилното инсталиране на отоплителни батерии удължава техния живот, както и подходяща грижа и поддръжка. Ето защо, по време на тяхната работа, трябва да се вземат предвид няколко правила, описващи начините за управление на отоплението на вашия апартамент:

  • Повърхността на чугунните уреди от време на време трябва да се боядисва, за да се елиминира тяхната корозия,
  • Самолетните алуминиеви и биметални батерии, които не се нуждаят от боядисване, трябва редовно да се почистват от прах, който предпазва топлината да се подаде максимално,
  • Вътрешните кухини на акумулаторите (особено чугунните) трябва да бъдат измити от запушвания в края на сезона.

Не забравяйте! Вътрешните повърхности на биметалната апаратура могат да се корозират при продължителен контакт с въздуха. Поради това, за времето на тяхното изпразване (източване на водата от системите за централно отопление през летния период), всички захранващи вентили трябва да бъдат напълно затворени и само клапаните на вентилационните отвори да останат свободни.

Топли зими!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Как да изберем радиаториКак да изберем радиатори
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
Биметални радиаториБиметални радиатори
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
Радиатори за отопление на частна къщаРадиатори за отопление на частна къща
Как да изберем размерите на радиаторите?Как да изберем размерите на радиаторите?
Бойлери с плоски нагревателиБойлери с плоски нагреватели
» » Трябва ли да инсталирате радиаторите, преди да започнете работа?
© 2021 BggeHat.com