Фонтан със собствените си ръце няколко прости опции за градината и дома

В най-горещото време малък фонтан в местната зона за отдих създава приятна атмосфера за няколко метра наоколо, овлажнява и охлажда въздуха. Но закупуването или поръчването на такава структура е много скъпо, така че нека разгледаме начините за самопроизводство.

Сортовете на фонтаните - предимства и недостатъци на конструкциите

Нека си спомним какви типове джетове могат да бъдат. Първо, единична, т.е. от една тясна дюза. Ъгълът може да бъде всичко от вертикално до хоризонтално направление, включително възможни произволни склонове. В зависимост от диаметъра на отвора на дюзата, дюзата и главата на водата могат да се получат или като гейзер, или като тънка струя или като спрей. Съответно, възможно е да се монтира дюза с няколко дюзи, за да се получи фонтан с множество потоци. Ако направите препятствие под формата на кръгла или куполна плоча над изходите, можете да получите алтернатива, като например камбана, когато водата удари и лети, образувайки полукълбо. И накрая, комплексен вариант, когато няколко от горепосочените видове съчетават и добавят например каскада от водопади.

За изграждането на фонтани-гейзери, само купи са достатъчни

За изграждането на фонтани-гейзери, само купи са достатъчни

Най-удобните фонтани за вили са гейзери, тъй като няма абсолютно никакви пръски, всичко, което е необходимо, е дълбока купа. Също така подобен тип е лесен за инсталиране в центъра изкуствено езерце. Малка купа по-лошо, защото водата, борейки се под високо налягане, попада в големи количества и когато те удари дъното на фонтана, дали плоча или камъни, ще създаде голям брой спрейове. За тънък канал е подходящ малък приемник. А ако искате да се изработи спрей или с множество потоци в различни посоки под определен ъгъл, купата трябва да бъде голяма площ, в противен случай водата ще бъде насочена извън стените.

Най-трудно е да се направи каскада, особено в комбинация с някои видове фонтани. Фактът, че купата в този случай трябва да се намира или под формата на по стълби - пейки, или пирамида с постепенно намаляващи нива. Логично е, ако най-горната купата е малък, а след това на пръскане или многопосочни джетове, а понякога и в случай на вода звънец ще се насочи към по-ниска. Част от каскадата ще бъде суха. Ето защо, с такъв дизайн, че е най-добре в съчетание гейзер или единична версия, насочена вертикално, както и само една малка камбана фонтан.

Методи на производство - от прости до сложни

Така че, преди да направите фонтан, решете дали водата ще потече в дюзата чрез гравитация или под изкуствен натиск. В първия случай всичко, от което се нуждаете, е да изглеждате като водна кула. Капацитетът трябва да бъде поставен над купата, след което тръбата да бъде изтласкана до точката, където ще бъде хвърлена вода, независимо дали е фигура отстрани на басейна или дюза с впръскване с камък в центъра. Уверете се, че сте инсталирали вентила за регулиране на налягането на водата. Сега остава само да се напълни резервоара, който може да се използва като голям цев или дори резервоар. След това отворете вентила, като следите височината на дюзата. И не забравяйте за канализацията или инсталирайте помпа, която ще изпомпва водата, филтрираща, обратно в резервоара.

Оригиналната версия на фонтана, която работи чрез гравитация, която е лесна за самостоятелно изпълнение

Оригиналната версия на фонтана, която работи чрез гравитация, която е лесна за самостоятелно изпълнение

Вторият вариант, който осигурява и постоянно отводняване - връзка директно към централното водоснабдяване. Ако това е направено за вас на сайта, трябва само да направите кран в необходимия ъгъл на съседната територия. След това се нуждаете от резервоар за съхранение, от който тръбата ще минава покрай предварително изкопаната изкопа под купа. След като го премахнете на правилното място, трябва само да инсталирате подходяща дюза за случая. Между другото, ако размерът и дълбочината на резервоара ви позволява да променяте дюзите от време на време, за да получите различни видове фонтани.

И накрая, най-удобната от гледна точка на автономност и сравнително икономична възможност - с помощта на помпа. Последните могат да бъдат потопяеми или повърхностни и всеки вариант има своите предимства и недостатъци, които ще разгледаме по-подробно по-късно. Предимството на този дизайн е, че водата от чаши на басейна Изпомпва се през филтърната система и отново се подава под налягане към дюзата. Това означава, че няма нужда от изтичане и е необходимо само да се допълни течността, тъй като тя се изпарява или пръска извън резервоара. Но за такава система е абсолютно необходимо да се доставят електрическите кабели с всички предпазни мерки, тъй като ще бъде необходимо да се издърпат през откритата зона.

Потопяеми и повърхностни помпи - предимствата и недостатъците на избора

Предимството на потапящата се помпа е, че няма да са необходими допълнителни конструкции на брега, например декоративни за прикриване. Разбира се, уредът може да бъде скрит в малка подземна камера с дъно и стени от бетон и надеждно покритие, но в този случай ще се изисква допълнителна защита от силни дъждове. Помпата, предназначена за монтаж под вода, е удобна, тъй като не е видима и в повечето случаи е трудна за открадване, особено ако има специална платформа на дъното на резервоара. Друго предимство - водната колона изгасва шума от работата, намираща се в дълбочината на устройството. И накрая, тази опция ви позволява да настроите фоновото осветление до изхвърлената струя.

Потопяемата помпа не изисква допълнително маскиране и декорация

Потопяемата помпа не изисква допълнително маскиране и декорация



Но съществуват значителни недостатъци на този тип устройство. По-специално е доста трудно да се поддържа помпата, ще е необходимо да се демонтира цялата структура, включително дюзата, която е била извадена над водата. Освен това през зимата, когато градинските езерца са покрити с лед, потопяемата помпа трябва да бъде демонтирана. Докато сте повърхностни, инсталирани на брега в малка кабина или дори в кладенец, можете да го оставите на място. Освен това, когато работите с помпа, инсталирана на дъното, можете да промените позицията само в достатъчно дълбока част на купата. Популярността на такова устройство се подкрепя от факта, че е съвсем лесно да го инсталирате.

Когато избирате дадена помпа, не забравяйте да вземете предвид нейната мощност, не инсталирайте уреда с много висока производителност, ако имате малка купа на басейна или езерото.

Ако не се страхувате от трудности и искате да имате много възможности за поставяне на дюзи за фонтани, най-добрият вариант е да инсталирате земна помпа някъде на суха площадка. В същото време е желателно поне да се предвиди метална кутия за устройството, която може да бъде декорирана външно с алпийски плъзгач, изработен от камъни. Това устройство ще ви позволи да монтирате дюзите дори отстрани на басейна или извън него, във всякакви фигури, така че водата да се наклони към купата. С помощта на маркуч и филтър можете да монтирате дюза на дъното, което напълно имитира действието на потапящата се помпа. Тя ще изглежда особено впечатляваща със задно осветяване. Както вече беше споменато, демонтирането на повърхностната помпа за зимата не се изисква и е доста лесно да се поддържа.

Що се отнася до недостатъците на втория тип помпи, те са очевидни. Ако електродвигателят на помпата не е скрит под вода, шума ще се чува на известно разстояние от резервоара. Инсталирането на подслон за уреда изисква допълнителна инвестиция, освен това трябва да хвърлите маркуча над ръба на басейна или да издърпате тръбата до мястото на дюзата на фонтана. Това означава, че инсталацията е доста сложна. Струва си струва, че повърхностната помпа е по-скъпа от потапяема помпа и най-подходящо е тя да се използва за големи водни тела и големи езера, тъй като мощността често е по-висока.

Изграждаме фонтан - няколко решения за градината

Така че, при снабдяване с вода се сортира. Сега подготвяме чашата. Най-лесният начин е да се вземе една стара баня, отново го рисувам с емайл, включете преминаване дупки (ако случай на стомана, за приготвяне на кафе) и вкопана в земята. Ще налагат само камъните, поставени на дъното на специалния водоустойчиви фенери осветление, разположени в центъра на тежки метали или камък платформа за потопяема помпа постави помпата на него. В някои случаи ваната може да бъде заменена с всеки пластмасов контейнер, цев, разрязан във вертикална секция.

Купата може да бъде украсена с големи камъни

Купата може да бъде украсена с големи камъни

Друг вариант - големи протектори от трактор или КАМАЗ (ако имате късмет, можете и от BelAZ). И абсолютно не е необходимо да се ограничава до един резервоар, възможно е да се организират няколко наблизо, като група езера. Вярно е, че инсталирането на отделни дюзи в няколко купи предвижда повърхностна помпа с подаване на тръби за всяка точка на изхвърляне на водата. В останалата част от работата, като в случая на банята, започнете с изкопаване на ями, в които ще трябва да поставите гумата. По-нататък, сложете пясък с чакъл и дебел слой глина, внимателно го компактирайте. Поставяме защитника на върха. Нарежете останалата част на повърхността и вземете купа, в която можете да излеете цимент или да поставите филм. След това просто спуснете подводната помпа.

И накрая, доста лесен вариант - просто поставете палет на земята, направете дъска около големи камъни, поставете каменна плочка в центъра и върху нея - помпа. Основното е, че помпата е под нивото на страниците и може да изтегля вода. След това отнемаме по-големи парчета от парцал от естествен камък и започваме да полагаме уреда, преди да прикрепим маркуч към изпускателната му тръба. Когато могилата е достатъчно висока, можете да добавите малко развалини. Сега на насипа можете да поставите (по никакъв начин в центъра) фигура или фрагмент от скала с проходна вертикална дупка. Преминаваме през канала с маркуч и вземем чешма, а водата изглежда се влива в земята, всъщност се отцежда в палета.

Дом гейзер - направете прост модел от саксия

Лесно е да направите домашен фонтан със собствените си ръце, особено ако е настолен или само миниатюрен вариант. Първо, вземете саксия за цветя, за предпочитане без дупки в долната част. В центъра лепим една плочка, един фрагмент от мрамор, един плосък буркан, най-важното е да направим кота на помпата. Инсталираме потапяща се помпа с минимална мощност, прикрепете към нея тънък маркуч и, като го държите от свободния край, започнете да слагате пота с големи камъни до самия връх. След това ние поставяме тънък слой декоративни камъни за аквариума, можете да стъкло или пластмаса "скъпоценни камъни".

Дължината на маркуча се регулира така, че да не се вижда почти над слоя камъни. Сега имаме нужда от инжектор. Можете да си купите готови дюзи или да направите дюза от тръба от силикон. Силата на струята се регулира на самия уред, но главата също зависи от диаметъра на канала на дюзата, така че да се регулира до желаната височина на фонтана, като постепенно разширява изхода. Дюзата също е покрита с камъчета и, като се постави вертикалата, ние фиксираме горещо стопи целия централен хълм. Ако се нуждаете от фоново осветление, можете да направите с обикновена лента, залепена по ръба, но не забравяйте да я запечатате - за надеждност и дълъг сервиз. Можете да добавите малко изкуствена зеленина, все пак - от аквариума, разделяне на клонки. Ние го залепваме на ръба над светодиодите и фонтана е готов.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Организиране на автоматична поливна система в дача със собствени ръцеОрганизиране на автоматична поливна система в дача със собствени ръце
Нарязване с водна струяНарязване с водна струя
Заточваме тренировката у дома, ъгъла на заточване и други нюансиЗаточваме тренировката у дома, ъгъла на заточване и други нюанси
Плазмени горелки за рязанеПлазмени горелки за рязане
Битове за винтоверти и характеристики на маркировкатаБитове за винтоверти и характеристики на маркировката
Плазмено заваряванеПлазмено заваряване
Ежектор какво е и как работи?Ежектор какво е и как работи?
Как да направите завод за пенобетон със собствените си ръце?Как да направите завод за пенобетон със собствените си ръце?
Хамам в апартамента създаваме турска парна баня у домаХамам в апартамента създаваме турска парна баня у дома
Асансьорно отоплениеАсансьорно отопление
» » Фонтан със собствените си ръце няколко прости опции за градината и дома
© 2021 BggeHat.com