Заточваме тренировката у дома, ъгъла на заточване и други нюанси

Всяко приспособление за рязане на свредла по време на работа е оголена, което всъщност не изисква доказателство. Не бързайте обаче да ги изхвърлите, тъй като можете да възстановите първоначалния капацитет, като го заточите. След това ще опишем подробно как да направите това.

Кога се изисква заточване?

Ако тренировките на дърво могат да се използват дълго време и в същото време да останат остри, тогава металният инструмент става неизползваем много бързо. Разбира се, опитен майстор определя тънка тренировка в очите или при първия контакт с повърхността на метала. Ако сте начинаещ, можете да определите нуждата от инструмента за заточване чрез следните функции:

  • в процеса на сондиране има драскотина и свирка;
  • инструментът се нагрява много по-бързо от обикновено;
  • качеството на дупката е ниско - има назъбени и издутини;
  • бръсненето излиза само от един спирален жлеб (този знак може също да показва неправилно заточване).

Заточваме тренировка у дома - ъгъла на заточване и други нюанси

Имайте предвид, че като работите с тъп връх, се излагате на риск, за да може да се разпадне. В този случай летящите части от него могат да причинят сериозни наранявания. В допълнение, тренировката може да "яде". В тази ситуация, ако тренировката е мощна или работите върху машината, частта се откъсва от ръцете ви, което често завършва и при нараняване. Поради това в никакъв случай не е възможно да се затегне с наточване или замяна на върха.

Заточваме тренировка у дома - ъгъла на заточване и други нюанси

Параметри на основната част

За да можете правилно да изострите върха, нека първо разгледаме неговите основни елементи, които включват:

  • Режеща част (режещ ръб), образувана от конвергенцията на повърхността на жлеба и задната повърхност;
  • Предната повърхност, разположена под режещия ръб;
  • Задната повърхност, която се намира зад ръба:
  • Мост, разположен между двете задни повърхности.

Заточваме тренировка у дома - ъгъла на заточване и други нюанси

По време на работа на дюзата най-много страдат режещия ръб, джъмпер и задни повърхности. Следователно, възстановяването на инструмента става чрез заточване на задните повърхности, които са в съседство с режещия ръб и джъмпера. Обаче не всичко е толкова просто: за да се остри отново и да се образува ясен скок, ъглите на заточване трябва да съответстват на стойностите от таблицата:

Тип ъгълСтойност в градуси
α (ъгъл, ъгъл между равнината на задната повърхност и режещия ръб)10
γ (ъгъл на заточване на режещия ръб)20
2φ (основният ъгъл, образуван от задните повърхности или ъгълът отгоре)116 градуса / - 30 градуса

Спазването на тези стойности ще позволи на ножа да бъде винаги в контакт с повърхността на детайла, което ще гарантира максимална ефективност на инструмента. Дължината на режещия ръб зависи от ъгъла отгоре. Неговото съответствие ще позволи на чипа да се побере добре в жлеба и да излезе навън. Ако направите ъгъла по-рязък, ширината на нарязаната лента ще се увеличи, в резултат на което бръсненето ще убие жлеба и ще престане да се отстранява от дупката с всички последващи последствия. Твърде ъглов ъгъл ще намали ефективността на сондата.

Заточване на мелницата

Заточване на бормашините у дома не е трудно на обикновен камък. Единственото нещо, желателно е машината да е снабдена с инструмент, т.е. Малка платформа, разположена пред работната повърхност на шлифовъчното колело. Разстоянието между тласкача и края на кръга не трябва да бъде повече от един милиметър.

Заточваме тренировка у дома - ъгъла на заточване и други нюанси

Оптималната скорост на въртене на шлифовъчното колело е една и половина хиляди оборота в минута.

Ако дюзата е силно затъпена, т.е. режещите ръбове със задните повърхности са асиметрични за правилното заточване на инструмента, е желателно да направите проста адаптация, като изпълните следните стъпки:

  • Начертайте равномерна линия върху шпонката под ъгъл от 60 градуса по отношение на работната повърхност на абразивния диск. Линията трябва да бъде разположена срещу работната повърхност;
  • върху килера, фиксирайте ръба на металния ъгъл, като го подредите по желаната линия, както е показано на снимката по-долу. Т.е. Ъгловият ъгъл също трябва да бъде разположен под ъгъл от 60 градуса по отношение на работната повърхност на окръжността. За да фиксирате ъгъла, можете да използвате скоба. Ако заточите острие, можете да пробивате дупки и да фиксирате ъгловите болтове.

Заточваме тренировка у дома - ъгъла на заточване и други нюанси

Благодарение на това устройство можете да поставите тренировка с ръцете си в задната част на ъгъла и по този начин да осигурите ъгъл от 60 градуса на задната повърхност. Сега, когато всичко е готово, можете да започнете работа. Преди всичко трябва да инсталирате голям абразивен диск и да включите машината. След това трябва да вземете правилно тренировката. За да направите това, поставете два пръста на дясната си ръка върху коша и поставете заострения инструмент върху тях. В резултат на това пръстите ще служат като подкрепа. С лявата си ръка хванете стеблото на наточения инструмент. Завъртете свредлото така, че режещият ръб, който ще смилате, да е разположен хоризонтално.

Заточваме тренировка у дома - ъгъла на заточване и други нюанси

Сега прикрепете инструмента с странична плоскост към задната част на ъгъла и придърпайте ръцете си към работната повърхност на остриера. Дясната ръка трябва да остане неподвижна, а лявата ръка, която държи инструмента до стеблото, трябва леко да се движи във вертикалната равнина, като се завърта с тренировката. По този начин, заточването трябва да се осъществи от режещия ръб до края на задната повърхност.

В процеса на заточване се образува голям брой искри, за да се извърши тази операция, винаги носете защитни очила.

При такава схема направете няколко движения с ляво нагоре / надолу. Не е нужно да опъвате ръцете си, защото тренировката няма да повърне, така че внимавайте. След като сте заострени една задна повърхност, е необходимо с лявата ръка да превъртите сондаж на 180 градуса и по същия начин да заострите втората задна повърхност. След завършване на работа, уверете се, че ъгълът на заточване на свредлото, т.е. ъгълът на върха е 120 градуса, което е оптимално за метален инструмент. Освен това се уверете, че ръбовете и гърбовете са симетрични. Ако инструментът далеч не е идеален, трябва да го подкопаете.

Трябва да кажа, че в резултат на движението на стъблото във вертикална равнина задната повърхност е закръглена. Ето защо това заточване се нарича конично. Използва се за свредла с диаметър повече от три милиметра. Правилното заточване на по-фина метална бормашина е още по-лесно: рязаната й част се притиска към равнината на острието и се заточва без никакво люлеене. В резултат на това задната повърхност придобива една плоска равнина. Следователно, този вид заточване се нарича единична равнина. Сондата е показана на снимката по-долу.



Заточваме тренировка у дома - ъгъла на заточване и други нюанси

След като заострянето е приключило и инструментът е придобил правилната форма, е необходимо да извършите отстраняването на грешки. Факт е, че повърхността след заточване на голям абразив далеч не е идеална. Ето защо трябва да инсталирате на машината диск с фин абразив и да премахнете всякаква грапавост. В резултат на това повърхността трябва да бъде идеално гладка.

Поставете наострения инструмент на работната повърхност на острието гладко, така че да не настъпва удар.

За да сте сигурни, че работата е извършена правилно, опитайте да пробиете дупка, дори не можете да я направите дълбоко и да се уверите, че ръбът е гладък и гладък. Това е основният индикатор за заострен инструмент.

Абсолютно тренирайте и на едно дърво. Единственото нещо, ъгълът им на върха става по-остър - 140 градуса. Съответно инструментът се довежда до острието под ъгъл от 70 градуса.

Без шлифовъчна машина - български за всички случаи

Ако нямате шлифовъчна машина, но спешно трябва да заточите бормашина, можете да използвате куршума (USM). Но имайте предвид, че мелницата е един от най-опасните ръчни електрически инструменти. Нарушаването на мерките за безопасност при работа с него води до сериозни наранявания, а понякога до смърт. Следователно, ако нямате опит с USM, е по-добре да не се опитвате да запазите, а да купите нова дюза.

Заточваме тренировка у дома - ъгъла на заточване и други нюанси

Ако все още сте решили да наточите тренировка с българин, използвайте само кръга на крайния лоб за тези цели. В допълнение, желателно е самият българин да е малък, т.е. ниска мощност. Процесът на заточване е както следва:

  1. 1. Българският е поставен на хоризонтална равнина с диск нагоре, така че дискът е разположен също хоризонтално. Инструментът трябва да бъде здраво задържан с лявата ръка, а бутонът за захранване трябва да бъде наблюдаван със същата ръка.
  2. 2. След това сондата трябва да бъде доведена до диска и заточена, като се опита да спази фабричните ъгли. В същото време, машината за шлифоване трябва да се включва при минимална скорост.

Недостатъкът на този метод е, че заточването се извършва "наоколо", така че ако не сте заточили металната тренировка преди това, е по-добре да откажете този метод. Чрез неефективни действия можете допълнително да повредите инструмента.

Използвайте устройството - когато теорията не е необходима

Най-лесният начин да наточите тренировка в дърво или метал, което не изисква умения и знания - е да използвате специални инструменти за пробиване или завинтване. Устройството е дюза с отвори с различни диаметри.

Заточваме тренировка у дома - ъгъла на заточване и други нюанси

За заточване трябва да поставите дюзата на електроинструмента, след това да вкарате инструмента в отвора, съответстващ на диаметъра му, и да го завъртите на стоп. Специалните жлебове фиксират бита в работно положение. Имайте предвид, че е изключително важно правилно да поставите свредлото в отвора, тъй като само в този случай задната повърхност ще се обработва под прав ъгъл. След като монтирате уреда, трябва да включите електроинструмента и да изчакате известно време, докато една от страните му бъде заострена. Тогава заточеният инструмент трябва да се завърти на 180 градуса и да се повтори процедурата.

Недостатъкът на устройството се крие във факта, че има ограничение на диаметъра. Минималният диаметър на свредлото, който може да бъде заточен, е 3-3,5 мм, а максималният - 10 мм. Обикновено стъпката на диаметъра е 5 mm. За домакинските цели обаче това е достатъчно. Цената на такова устройство е в диапазона от 600 до 4000 рубли, в зависимост от производителя. Най-скъпите продукти са от немския производител Bosch.

Няколко думи за ремонт на тренировки за бетон

Всички гореописани методи за заточване се отнасят до инструменти за метал и дърво. Въпреки това, тренировка с върха от победа също може да бъде смазана. В същото време тя се проявява по същия начин като метален инструмент - той тренира зле, бързо се прегрява и създава неприятен високочестотен звук по време на работа. Трябва да кажа, че принципът на заточване на печелившите тренировки е почти същият като за металния инструмент, но има някои важни нюанси.

На първо място, необходимо е да се измери височината на режещата част на тъпия инструмент. Заточването на свредла има смисъл, ако височината е най-малко 7-10 мм. Ако височината е по-малко, за да се постигне високо качество на резултатите не са толкова печеливши, за да си купи нова дюза. За да изостряме, се нуждаем от кръг с разпрашаване на диаманти. Имайте предвид, че карбидните върхове не понасят високи температури. Ето защо е необходимо да работите с минимална скорост.

Заточваме тренировка у дома - ъгъла на заточване и други нюанси

За да наточите правилно карбидната тренировка, първо трябва да настроите ръбовете на върха, които първо "лижат" по време на работа върху бетон. Ъглите на краищата на крана трябва да са равни, т.е. под 90 градуса. След това заострете задните повърхности, докато съвпадат, както е показано на снимката по-горе. Ако карбид, залепен към стоманата, е необходимо да се изостри предната част. В противен случай меката стомана ще излезе на повърхността на режещия ръб, съответно няма ефективност и качество на пробиване в този случай от инструмента не е постигната.

За да заострите печелившата бита и да не я прегрявате, използвайте охлаждаща течност - вода или двигателно масло - по време на работа.

Както при всички други тренировки, не забравяйте да проверите симетрията. Страниците за рязане трябва да са с еднакъв размер. Ако ос се измести центъра, инструментът ще намали ефективността, освен това, на откриването ще бъде получена неравномерно. Съществува и друго важно правило - колкото по-трудно е върхът, толкова по-рязък е ъгълът отгоре. За победоносен napayek този ъгъл трябва да бъде 170 градуса.

Тук, всъщност, и всичко, което трябва да знаете за самозаточване на тренировки.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да пробиете метал Научете как да правите дупки с различни диаметриКак правилно да пробиете метал Научете как да правите дупки с различни диаметри
Как да изостря веригата на верижната верига у дома, от която се нуждаете?Как да изостря веригата на верижната верига у дома, от която се нуждаете?
Как да изберем кухненски ножовеКак да изберем кухненски ножове
За да направите бормашините остър как да направите машина за шлайфане за собствените си ръцеЗа да направите бормашините остър как да направите машина за шлайфане за собствените си ръце
Устройството за правилно заточване на верижни верижни триониУстройството за правилно заточване на верижни верижни триони
Как и какво да пробие порцеланови плочкиКак и какво да пробие порцеланови плочки
Пробийте какви са и как работятПробийте какви са и как работят
Специални машиниСпециални машини
Как да изберем гравьорКак да изберем гравьор
Ръчен фрезер за домашен занаятчияРъчен фрезер за домашен занаятчия
» » Заточваме тренировката у дома, ъгъла на заточване и други нюанси
© 2021 BggeHat.com