Как да изостря веригата на верижната верига у дома, от която се нуждаете?

Верижни триони се използват активно от много летни обитатели и собственици на селски къщи. Този инструмент е незаменим за подготовката на дърва за огрев и други работи в градината. Ефективното му използване е възможно, при условие че веригите винаги остават остри. Нека видим как можете да я изострите, ако е необходимо.

При необходимост от заточване - признаци на грубо рязане

Острата верига на веригата е задължителна предпоставка за безопасно и продуктивно използване на инструмента, представляващ интерес. Специална машина може да го смила. Но това не е всеки господар на дома. Следователно, повечето летни жители използват файл за заточване. Такава работа е доста сложна, което се дължи на специалната геометрия на зъбите на триона, които имат два режещи ръба - горната и страничната. И първата от тях има добре дефинирана скоба

Как да изострям верижните верижки в домашни условия - от какво се нуждаете?

С активното използване на инструмента веригата много бързо губи остротата си. Това значително усложнява процеса на използване на триона и води до неприятни резултати:

  • Гумата и водещото зъбно колело на режещото устройство могат да се сринат, което ще изисква подмяна или скъпо ремонт;
  • верижният трион консумира много гориво;
  • инструментът има високо циклично натоварване;
  • Рязането на дърво става нестандартно и изисква допълнителни усилия;
  • Полезният живот на устройството се намалява от износването на неговите механизми и компоненти.

Да се ​​примиряваме с това, разбира се, е невъзможно. Колкото по-рано сме поставили подредената верига, толкова по-бързо и по-добре можем да изпълним цялата планирана работа с трион. Заточването на описания инструмент трябва да се извърши незабавно в следните случаи:

  1. 1. Ако почувстваме, че триото започва да реже лошо дървото (изисква много усилия, за да се направи последното рязане). Обикновено заточеното устройство се вкарва в рязане без силно натискане.
  2. 2. Когато бръсненето излиза от под триона, променя цвета си. По-специално, тя стана по-тъмна.
  3. 3. Ако вместо дебели и големи талашки, рязането започва да става изключително тънка и плитка.

Освен това смазването на инструмента е лесно да се види с просто око. И занаятчиите, които използват фургона достатъчно често и без допълнителна проверка, се чувстват страхотно, когато се нуждаят от друго заточване. Веднага щом забелязам, че производителността на труда пада и използването на инструмента става трудно, това е ясен знак за замазването му.

Характеристиките на зъбите - какво трябва да знаете?

Режещата връзка на бензомоторното устройство, считано от нас конструктивно включва: основа, лопата, специален ограничител.

Как да изострям верижните верижки в домашни условия - от какво се нуждаете?

На зъбното острие е първото острие (крайно лице). Намира се вертикално. Над него (хоризонтално) е друго острие. За да работи трионът наистина ефективно, трябва да дадем на двата режещи елемента ъгли с определен размер. Накратко ги опишете:

  1. 1. Ъгълът (гърба) на горната част на ножа. Той образува гърба на зъба. Той позволява на триона да нарязва на обработвания материал.
  2. 2. Ъгъл на крайното острие. Сформиран стеснен гръб с лопата. Това прави възможно отрязването на чиповете отстрани.
  3. 3. Предния ъгъл. Тя се формира от плъзгащата се повърхност на острието и неговия ръб.

Ъгълът на рязане може да бъде избран индивидуално, като се ръководи от каква работа се планира да се извърши с помощта на трион. Тук е необходимо да се вземат под внимание два нюанса. Първата - намаляването на ъгъла на смилане по време на обработката на твърдо дърво намалява вибрациите на инструмента. Това осигурява гладък ход на последното. Второ - при рязане на меки дървета, увеличаването на ъгъла на заточване увеличава производителността на триона.

Минималният препоръчителен ъгъл на заточване е 25 °, максималният - 35 °.



Ограничителят на дълбочината е на всяка отделна връзка. Той се намира пред острието на зъбите. Размерът на ограничителя е разстоянието между неговия ръб и режещия ръб на зъба. Той определя производителността на процеса на рязане, тъй като определя дълбочината на навлизането на дървото в дървото. В повечето случаи разстоянието между ограничителя се взема в рамките на 0.5-0.8 mm.

Комплект от файлове - правим всякакъв вид трион

За остряне на веригата на модерна верижна верига в домашни условия е най-лесно чрез специално настроени инструменти. Препоръчително е да закупите стандартен набор от устройства за извършване на подобна работа, който включва:

  1. 1. Кръгла досие. С негова помощ ще заточим режещия зъб на триона.
  2. 2. Плоско досие. Той служи за смилане на дълбочината.
  3. 3. Специален шаблон. Необходимо е да проверите параметрите на завъртане и редактиране.
  4. 4. Специална кука, която ви позволява да почиствате резачката от дървени стърготини.

Кръглата папка е снабдена с държач, върху който са отбелязани кръгли маркери. Те правят възможно поставянето на инструмента за заточване в правилната позиция по отношение на веригата, която се обработва. Държачът е монтиран на посочените линии върху зъба на триона. Самият файл е под ръба. Важна точка! Избираме файловете, като вземем под внимание верижния тип на нашия трион. Има много опции. Плоските файлове могат да имат ширина от 4 до 12 мм. А диаметърът на кръглите устройства варира от 3 до 6 мм.

Как да изострям верижните верижки в домашни условия - от какво се нуждаете?

Когато се наточва 1/5 от файла, трябва да изпъкне над режещия ръб. Това е предпоставка. В процеса на изпълнение на работата файлът се премества стриктно в една посока, а не напред-назад. Освен това леко подкопайте ограничителя след всяко малко заточване. По принцип схемата за възстановяване на остротата на зъбите на резачката изглежда съвсем проста:

  1. 1.Свалете триона между коленете. Сложихме верижната спирачка.
  2. 2.Сложете шаблона, който се доставя с опаковката. Водещите му стрелки трябва да гледат предната част на гумата.
  3. 3. Означаваме първия заострен зъб с тебешир.
  4. 4. Ние се движим (от себе си) кръг файл, което се изостря.
  5. 5. Вземаме плоско шлифоване. С него излитаме контролен зъб. В този случай можете да преместите файла във всяка посока.
  6. 6. По същия начин обработваме останалите зъби.

Както можете да видите, процесът не е сложен. Въпреки че в началото много занаятчии в дома си създават трудности. Всичко е наред. Майсторството идва с опит. Правим гладки, бавни и измерени движения. От време на време превръщаме файла, използван за остряне на веригите на веригата, за да предотвратим износването от едната страна.

Nuance. При заточване броим броя на движенията на файла за отделни зъби. Трябва да е същото за всички елементи. Поради това получаваме верига със същата дължина на зъбите. Ако размерите им са различни, верижният трион ще се развие неравномерно, което гарантира, че ще доведе до появата на чипове и пукнатини в него.

Машина за шлайфане - ако файлът не работи

Някои вериги не могат да бъдат изострими с файл. Подобни ситуации се появяват, когато триото не е последвано, дълго време не възстановява рязкостта на зъбите си или експлоатира изключително небрежно. В такива случаи има само един изход - използването на специални машини. Те са опитни и електрически. Машините имат работна част, която визуално прилича на циркулярен трион, при който дългият кръг файл изпълнява функцията на повърхността за смилане.

Как да изострям верижните верижки в домашни условия - от какво се нуждаете?

Електрогенераторите бяха широко използвани. Те могат да бъдат приспособени към всякакви ъгли на заточване. Много от тях произвеждат затягащи челюсти и други операции в автоматичен режим. Основното предимство на тези устройства е високата точност на работата. Алгоритъмът за заточване на веригите върху тях изглежда така:

  1. 1. Нагласете верижната скоба. Работата се извършва чрез винт или друго устройство на устройството.
  2. 2. Поставяме веригата в жлеба на машината. Връзките на триона трябва да бъдат насочени към файла.
  3. 3. Задаваме желания ъгъл на лечение.
  4. 4. Изберете полярността, като се съсредоточите върху опцията за заточване на инструмента (дясно или ляво).
  5. 5. Включете машината. Ние изостряме всеки втори зъб (ако не искаме постоянно да променяме полярността) или всичко (след това, след всеки зъб, ще трябва да зададем нова полярност).

След изостряне експертите съветват да се издуха верига с струя сгъстен въздух и след това да се постави за 20-30 минути в моторно масло.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Резачката за вили и къщи избира добър и евтин моделРезачката за вили и къщи избира добър и евтин модел
Заточваме тренировката у дома, ъгъла на заточване и други нюансиЗаточваме тренировката у дома, ъгъла на заточване и други нюанси
Рязане на трупите на верижния трион е ефективно и безопасно!Рязане на трупите на верижния трион е ефективно и безопасно!
Трионите за рязане на дърво от собствените си ръце на устройството за рязане на резачкаТрионите за рязане на дърво от собствените си ръце на устройството за рязане на резачка
Верижни триони за дърводобив, как да изберем най-добрата машинаВерижни триони за дърводобив, как да изберем най-добрата машина
Как да изберем мозайката?Как да изберем мозайката?
Устройството за правилно заточване на верижни верижни триониУстройството за правилно заточване на верижни верижни триони
Коя резачка е най-добре спокойна или хъски stihl или husqvarnaКоя резачка е най-добре спокойна или хъски stihl или husqvarna
Специални машиниСпециални машини
Как да изберете резачкаКак да изберете резачка
» » Как да изостря веригата на верижната верига у дома, от която се нуждаете?
© 2021 BggeHat.com