Технология на топлоизолацията на фасади с минерална вата

Затопляне на фасадата с минерална ватаПреди много време, когато съветските времена, когато къщите бяха малки, а цените за газ и електричество бяха дори по-ниски, нямаше въпрос за икономия на енергия. Но днес енергийните цени се развиват толкова бързо, че стават малко неудобни. Монополистите ни притискат толкова силно, че трябва да се научим да пестим енергия за отопление, а тенденцията е, че това ще продължи и през следващите години. Затоплянето на фасадата с вълна или пластмасова пяна е много полезно за спестяване на парите през зимата. През лятото нашата изолирана къща ще поддържа приятна прохлада без използване на климатик, което означава, че няма да има допълнителни разходи за електроенергия.

Дори и най-добрата система за отопление няма да ви спести от студа, ако нямате изолирани стени и подове и просто ще затоплите улицата, хвърляйки пари във вятъра.

Каква е ролята на затоплянето на къщата?

Много се говори за факта, че къщата трябва да бъде изолирана отвътре и отвън. Що се отнася до изолацията вътре, тогава има правило желязо - изолира вътрешни стени може да бъде само между вътрешното пространство на сградата, защото изолацията от вътрешната страна предотвратява вътрешна топлина да се затопли и се изсушава стените и така те са постоянно влажна.

От това често се засажда гъбичка в стената и за да се отървем от нея, е необходимо да разглобим стената. Така че преди всичко трябва да се справим с изолацията на външните стени.

Затопляне на фасадата с минерална вата 1

Основните предимства, които осигуряват изолацията на външната предна стена:

  • Стените са защитени от валежи, температурни колебания и следователно не подлежат на унищожаване.
  • Не допринасяйте за появата на гъбични отлагания по стените.
  • Поддържайте топлината в средата на къщата или апартамента си.
  • Шумоизолация на стаята.

Ако все пак решите да изолирате дома си, не забравяйте да разгледате някои фактори при избора на вида изолация: температурни колебания в района, сеизмична активност, валежи, вятърни товари и т.н. Ако приближите правилно този случай, ще избегнете проблеми с недостатъчната топлоизолация, появата на гъбичките и бързото износване на материала.

Какви са начините за затопляне на фасадата?

Има такива начини на затопляне:

  • Затопляне на фасадата с пластмасова пяна;
  • Топлоизолация на стените на къщата с пенополиетилен;
  • Затопляне на фасадата с минерална вата;
  • Затопляне на външни стени с пресована целулоза.

Най-разпространеният метод е изолацията на фасадните стени с пластмасова пяна. Това е най-евтиният, но не и най-добрият вариант. Неговите недостатъци са, че той е много кратък, огнеупорен, опасен за околната среда, може лесно да бъде повреден и не може да бъде ремонтиран.

Пяната от полиетилен е сравнително нов материал, но и краткотрайно, силно запалим, не е екологичен. Предимството е, че той е удобен за транспортиране.



Пресованата целулоза е нарязана отпадъчна хартия и целулоза. Обработката на целулозата, която е изпаряване на излишната вода. Това е по-екологичен материал. Също така е предмет на рециклиране.

Затопляне на фасадата с минерална вата 2

Най-често срещаният и надежден метод е изолацията на фасадата с минерална вата. Този материал е по-скъп, отколкото например стиропор. Минералната вата има добра пропускливост на парите. Парата преминава между влакната и не се абсорбира в тях.

Минералната вата е изработена от незапалим материал, който при нагряване не излъчва вредни вещества. В случай на пожар минералната вата почти не образува дим.

Минералната вата памук много добре защитава къщата от топлинни загуби и запазва охлаждането през лятото. Също така този материал има добра звукоизолация.

Затопляне на фасадата с минерален пай

Минералната вата се произвежда от два основни материала:

  1. От стъкло (стъклена вата). Този материал от светло жълт цвят се получава в резултат на високотемпературно сливане на кварцов пясък или стъклопакет. След това се вкарва в по-фини влакна.
  2. От камък (каменна вата). Той често се нарича "базалтова памучна вата". Производственият процес е подобен на процеса на производство на стъклена вата, но вместо стъкло, се взема скала и затова този материал е по-твърд и огнеупорен. Той се смята за един от най-добрите. Сенките на базалната вълна са различни - от жълто до зеленикаво.

Всъщност това е доста прост процес - изолацията на фасадата с минерална вата - нейната технология не е много различна от работата с полистирол. Нека да разгледаме стъпките:

Затопляне на фасадата с технология от минерална вата

  1. Първото нещо, което диктува технологията на топлоизолация на фасадите с минерална вата, е да подготви пространството за тази работа и да подреди работната повърхност. За да направите това, трябва да премахнете или да се подготвите за окабеляване на всички кабели и комуникации, премахнете излишните елементи от стената.
  2. Необходимо е да се отстрани дренажната система и да се монтира само в края на довършителните работи. По-добре е да направи това специално бригада, така че по-късно няма да има проблеми с повредената фасада и ненужното изливане на парите ви за нови материали.
  3. Ако старата гипсова мазилка остава на фасадата, тогава преди тя да е изолирана с фасадата на къщата от минералната вата, тя трябва да бъде отстранена, защото тогава тя ще падне заедно с новата. Необходимо е да премахнете всички ръждясали карамфили, излишна армировка, защото след затоплянето може да се появят ръждиви петна. Също така се препоръчва фасадата на къщата да няма мъх и мухъл.
  4. За да започнете работата си бързо и правилно, конвенционално разчупете стената в зони, за да установите, че в тях се намират увиснали. За увисване трябва да вземете найлонов шнур с диаметър до 4 мм, да направите дупка в горната част на стената си и да направите другата в долната част.
  5. След това вземете арматурата с желания диаметър (така че котвата да може да се извади свободно), задайте разстоянието от стената до дебелината на листа, добавете един сантиметър към материала към лепилото. След това здраво затегнете кабела. Това ще бъде вертикално провисване. Със същата схема инсталирате други удари. Използвайте дюбелите на котвата.
  6. Сега направете хоризонтални платна - едната ще бъде отдолу, а другата - отгоре. Те трябва да са много опънати, тъй като те помагат да се види облекчението на стената.
  7. Сега вземете рулетката и измерете ламелите от точката, в която са запушени до точката X от другата страна. Измерванията трябва да се правят на всеки 50 см - това е нормалната височина на листа за изолация.
  8. Повърхността на фасадата не може да бъде напълно плоска, защото ще видите неравности и издутини. Ако дебелината на листа е около петдесет сантиметра, тогава тези удари се поставят на шестдесет сантиметра.
  9. Преди монтажа на платките, е необходимо да се извърши грунд с изолирани стени. Произвежда се от грунд за дълбоко проникване. Ако се сблъскате с проблема с гъбичките, по-добре е да използвате лекарство срещу гъбичките или лекарство за плесени.
  10. Използвайте четката (maklovitsu), валякът е много неудобен за работа, както и голяма консумация на грунда.
  11. След грундирането можете да направите монтаж на минерална вата на фасадата. Имаме нужда от специално полимерно лепило за фасадни листове, с помощта на които фасадите са изолирани с памучна вата. Лепилото се разпространява върху плочата, след което плочата е здраво притиснат към стената.
  12. Можете допълнително да фиксирате плочите с дюбели. Това ще гарантира, че фасадата ще ви продължи дълго. Това изисква специални дюбели, желателно е пръчката да е метална. Такива дюбели се препоръчват от производителите на нагреватели. Броят на дюбелите на квадратен метър трябва да бъде от 5 броя до 7 броя (в сгради с 5 етажа) и до 8 броя над петия етаж.
  13. Следващата стъпка е подсилването на изолираната фасада. Това се прави, за да се предпази стената от вредните въздействия на околната среда и да не се покрива с пукнатини. На стената се поставя специално лепило, върху него се залепва мрежа и върху него се полага още един слой лепило. След това всичко трябва да се изсуши добре.
  14. Сега дойде сцената на декориране на стената. За тази цел използвайте полимер или минерална мазилка.

Полимерната мазилка е по-устойчива на температурата и висока влажност. След това всичко трябва да изсъхне напълно.

Затопляне на фасадата с минерална вата 3

По този начин фасадната изолация е завършена. Можете да продължите с декоративна украса и декорация на фасадата с елементи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затопляме стените на къщата и виждаме как и какЗатопляме стените на къщата и виждаме как и как
Топлоизолация на фасади с пяна технологияТоплоизолация на фасади с пяна технология
Икономично отопление на частна къщаИкономично отопление на частна къща
Затопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариантЗатопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариант
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
Как да изолираме тухлени външни стени с пластмасова пянаКак да изолираме тухлени външни стени с пластмасова пяна
Затопляне на верандата на дървена къща отвътреЗатопляне на верандата на дървена къща отвътре
Начини за затопляне на дървени стени отвътре с пластмасова пянаНачини за затопляне на дървени стени отвътре с пластмасова пяна
Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?
Затопляне на фасадитеЗатопляне на фасадите
» » Технология на топлоизолацията на фасади с минерална вата
© 2021 BggeHat.com