Технология на изграждане на стени от блокове от пяна

В съвременното строителство стените от пенопласт са станали много популярни. Пянобетонните блокове са изработени от клетъчен бетон. Поради структурата си този строителен материал е с ниско тегло и може лесно да се обработва. Тези качества и проста технология за зидария ви позволяват да изградите структура бързо и лесно със собствените си ръце, без да прибягвате до помощта на строителни екипи.

Стенна схема от блокове от пяна

Схемата на стената от блоковете на пяната.

Подготовка на материали и инструменти

Голямата популярност на пенобетонните блокове се обяснява с техните свойства:

  • леко тегло;
  • ниска топлопроводимост;
  • проста стена зидария технология;
  • висока скорост на инсталиране;
  • екологична чистота;
  • висока пожарна безопасност;
  • издръжливост.

Пяните блокове могат лесно да се обработват с конвенционални инструменти, могат да бъдат режени, нарязани, пробити. В тях закопчалките лесно се задвижват, но това може да е недостатък, ако използваният материал не отговаря на строителните стандарти.

Качеството на блоковете пяна трябва да се проверява при покупка и търсенето от продавача документи, потвърждаващи, че стоките отговарят на изискванията на GOST.

Предимства на блока от пяна

Предимства на блок пяна.

Когато избирате пянобетонови блокове, трябва да обърнете внимание на плътността, означена с буквата D, и размера. За изолация се използват блокове пяна с плътност D300, за вътрешни прегради - D500, за носещи стени D600-D900. Стандартният размер на блоковете от пяна 600х300х200, за прегради можете да използвате пяна блокове с размери 600х300х200.

За да се изчисли необходимото количество, е необходимо да се вземат под внимание: геометричните параметри на къщата, размера на използваните блокове пяна и броя на отворите. Общата площ на стените от блоковете на пяната се изчислява чрез умножаване на периметъра по височина и след това се изчислява обема: площта се умножава по дебелината на стената. От общото количество е необходимо да се премахне обема на отворите. Знаейки силата на звука, можете да изчислите необходимия брой блокове. В един куб има 27-28 пяна блокове със стандартен размер. Така ще отнеме около 650 парчета. Броят на необходимите блокове за вътрешни дялове се счита за подобен. По-добре е да вземете материала с резерв в случай, че някой от блоковете е повреден или има брак.

За полагане на стени от блокове от пяна се нуждаете от циментово-пясъчен разтвор и специално лепило. Лепилото има течаща структура, равномерно се разпространява над повърхността на блока, образувайки тънък слой. Това равномерно разпределя натоварването и прави конструкцията по-трайна. В допълнение, материалите ще се нуждаят от подсилване: пръти с диаметър 8 mm или заварени мрежи.

От инструментите за полагане на стените ще ви трябва:

Инструменти за полагане на блокове от пяна

Инструменти за полагане на блокове от пяна.

  • бормашина с прикачени устройства;
  • ножовка;
  • мистрия за нанасяне на лепило;
  • ниво сграда;
  • гумен чук;
  • ренде или равнина за пенобетон;
  • българският;
  • четка за отстраняване на отломки.

След като сте подготвили материали и инструменти, е възможно да издигнете стени от блокове от пяна.

Поетапно изграждане на стени

На първо място, е необходимо да се постави основата. Тъй като пенобетонът е лек материал, той не се нуждае от масивна основа. Най-добрата плитка основа е най-подходяща. Важно е тя да бъде перфектно подравнена хоризонтално и да има достатъчна здравина, тъй като тя зависи от равномерността на стената на блоковете от пяна и от живота на цялата сграда. За да се предпази пенобетон от прекомерна влага, върху мазето се полага хидроизолация с козирка над цокъла от 2-3 см. Хидроизолацията може да се извърши с помощта на покривен филц.



В ъглите на сградата са монтирани водачи, които трябва да бъдат подравнени вертикално. Дървени или метални стелажи могат да се използват като водачи. Между тях се опъват въжета, които подреждат редовете. Те се движат нагоре, когато стените са построени.

Схема за свързване на пенобетонни блокове

Схема за свързване на пенобетонни блокове.

За първия ред се използва цимент-пясъчен разтвор за свързващо вещество. Започва полагане на стени с полагане на ъгли с твърди блокове. В този случай се извършва обичайното обвиване на редовете. Ако трябва да поставите допълнителен блок от пяна в средата на стената от блока от пяна, тогава неговите странични повърхности трябва да бъдат добре смазани с лепило. Има следните възможности за запълване на лепилото на вертикални фуги:

  • ако стените на блоковете от пяна ще се измажат от двете страни, тогава няма нужда да се пълнят вертикалните ключалки, което увеличава топлоизолацията;
  • ако само една страна е измазана, тогава шевовете се запълват по средата на другата;
  • ако стените на блока от пяна ще изпитат значителни товари, повече от 70 от силата на блоковете, шевовете се пълнят напълно.

Поставянето на първия ред се обръща специално внимание. Всеки блок трябва да бъде изравнен и изравнен с плътно въже. Блокира блоковете с гумен чук. Серията трябва да е перфектно плоска хоризонтално, без вертикални люлки. За да постигнете идеално равна повърхност, използвайте ренде или плоскост за пенобетон. Ако това не стане, тогава в бъдеще може да има пукнатини. Четка почистете добре повърхността на редиците, като премахнете всички остатъци, за да осигурите качествена зидария.

Когато полагате следващата серия от стени от блока от пяна, помнете обличането. Вертикалните шевове трябва да бъдат изместени в следните редове най-малко с 12 см.

Между първата и втората серия заварените отвори или пръти с диаметър 8 mm са задължително подсилени, което предотвратява появата на пукнатини. Ако се използва армировка, тогава в блоковете от пенобетон блокове прабългарите правят шевове. След това те се изсипват с лепкав разтвор и армировката се поставя в тях. След монтажа на армировката, блендите се пълнят напълно с хоросан. При по-нататъшно полагане, армировката се подрежда на всеки четири до пет реда, както и под отворите на прозорците и на местата, където мостовете почиват върху стените.

Довършителни работи

Стените на блока от пяна изискват завършване на фасадата. Може да се направи със следните декоративни строителни материали:

Схема за довършване на пяната от бетонна стена

Схема за довършване на пяната от бетонна стена.

  • мазилка;
  • изкуствен камък;
  • сайдинг;
  • облицовъчни тухли.

Вътрешното покритие е направено от облицовка, гипсокартон, боядисване, тапети и други довършителни материали.

Изграждането на стени от блокове от пяна има своите предимства:

  • материалът е достъпен;
  • благодарение на лесната инсталация, простотата на зиданската технология може да бъде спестена на строителния екип, като се слага зидария със собствените й ръце;
  • Можете да построите къща в един сезон;
  • стените от блока от пяна осигуряват възможност за икономия на топлина благодарение на топлоизолационните свойства на пенобетона.

Ако се наблюдава технология на полагане на стени, къщата от пенобетонни блокове ще продължи много години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво да изберем газов блок, пенобетон, газобетон или полистирол?Какво да изберем газов блок, пенобетон, газобетон или полистирол?
Размери и свойства на блоковете от пенобетонРазмери и свойства на блоковете от пенобетон
Какво да изберем блок от пепел или блок пянаКакво да изберем блок от пепел или блок пяна
Penobloka плюсове и минуси на материала за изграждане на частна къщаPenobloka плюсове и минуси на материала за изграждане на частна къща
Ние използваме пенобетон блокове плюсове и минуси в частно строителствоНие използваме пенобетон блокове плюсове и минуси в частно строителство
Как да се изгради една къща от пяна блоковеКак да се изгради една къща от пяна блокове
Газо-силикатни блокове за стени плюс и минус материалГазо-силикатни блокове за стени плюс и минус материал
Как да се изгради дача от пяна блоковеКак да се изгради дача от пяна блокове
Как да определите качествените блокове от пянаКак да определите качествените блокове от пяна
Сортове светлинни стени блоковеСортове светлинни стени блокове
» » Технология на изграждане на стени от блокове от пяна
© 2021 BggeHat.com