Размери и свойства на блоковете от пенобетон

С модерните сгради се използват блокове от пяна, чиито размери варират, всичко зависи от предназначението на сградата. За да определите желания размер, трябва да направите изчисление.

Пянобетонен блок

Благодарение на тяхната надеждност, лекота, издръжливост и екологична съвместимост пенобетонните блокове днес се считат за най-популярните строителни материали.

При извършване на изчисления е необходимо да се вземат предвид някои фактори, включително налягането върху блоковете и техните технически характеристики. Един от най-важните параметри на пенобетонните блокове е дебелината, тъй като структурната здравина, топлината и звукоизолационните свойства зависят от него.

Стандартни размери на пенобетонни блокове

Стандартни размери на пенобетонни блокове

Стандартни размери на пенобетонни блокове.

Първоначално пенобетонните продукти се произвеждат в един стандартен размер 200x200x400 мм. В процеса на по-широкото използване на стоманата са необходими блокове с други размери. Съвременните производители произвеждат пяна блокове с други размери, които имат:

  • ширина - 588, 388, 288 мм;
  • дължина - 300, 25, 200 mm;
  • височина - 88, 119, 144, 188, 288 мм.

Параметрите на размера могат да бъдат комбинирани и избрани така, че да отговарят на изискванията на проекта.

Важно е да се спазват геометричните размери на пянобетонните блокове, тъй като това ще определи стабилността и живота на цялата сграда.

Изчисления и размери на пенобетонни блокове

Както беше казано по-горе, при изграждането на пяна блокове от различни размери, това зависи от дизайна на проекта и желанието на клиента, но при никакви обстоятелства трябва да се направи изчисление. Изчисляването на необходимия обем блокове е необходимо да се вземат предвид не само носещите конструкции, но и вътрешните стени. Важно е да се изчисли натоварването, като се вземе предвид плътността и здравината на самите блокове, за да се избере оптималният размер.

Таблица с размерите на пяна бетон и потребление на материали за зидария

Таблица на размерите на пяна бетон и консумация на материал върху зидарията.

Един от най-важните параметри на блока е дебелината, а дължината и височината нямат особено значение. Преди това се използва само класическия размер, но постепенно той престава да бъде популярен и в нашето време с такъв размер е възможно да се срещнат пясъчно-бетонни и глинесто-бетонни блокове. Най-подходящите пяна блокове с размери 200х300х600 мм, а за вътрешните преградни стени с достатъчна дебелина 100 мм.

Дължината на блоковете пяна зависи от спецификата на формоването на пенобетона. Независимо коя технология се използва, рязане или леене, основната форма е с височина 600 mm. След демонтиране на формата на кофража или след рязане, горната част на обработвания детайл става крайна страна.

Чрез технологичното рязане по време на производството е възможно да се получат продукти от всякакъв размер, но максималният размер на пяновите блокове съгласно изискванията на ГОСТ 21520-89 не трябва да надвишава 600 mm.

Благодарение на ниското тегло на пяната бетон, най-голямата единица има тегло не повече от 25 кг, което улеснява безпроблемното натоварване и полагане на материала. Ако се сравнява, тогава конкретен блок с подобни размери ще тежи около 85 кг.

Характеристики на пенобетонните блокове

Сравнение на свойствата на пяна бетон и газ блок

Сравнение на свойствата на пяна бетон и газ блок.



Това са:

  1. Топлоизолацията - поради клетъчната структура има ниска топлинна загуба.
  2. Звукоизолация - акустиката на този материал е такава, че звукът се абсорбира и не се отразява обратно в сравнение с зидарията.
  3. Улеснение - поради теглото, транспортните и инсталационните разходи са намалени, а потреблението на материалите на основата и рамката на сградата е намалено.
  4. Лесен за работа - лесен за работа с прости инструменти по време на монтажа, пенобетонът лесно се разрязва, пробива и пробива, има добра якост на натиск, не подлежи на стареене и гъбични образувания.
  5. Защитена от замръзване и огнеустойчивост - благодарение на структурата с фини пори, има устойчивост на замръзване. И също така е незапалим материал и е способен да устои на въздействието на огъня за около 7 часа.

Трудности при инсталирането на нестандартни блокове пяна

При подготовката на пенобетонни блокове е необходимо да се обърне внимание на стандартните размери на материала. Размерите във височина, ширина и дължина може да не съвпадат с милиметри. Тя може да бъде проверена чрез поставяне на блок от пяна от една партида до нея и разликата в параметрите ще бъде визуално видима.

Предимства на пенобетонните блокове

Предимства на пенобетонните блокове.

Трябва да се има предвид, колкото по-голяма е разликата в размерите, толкова по-голяма е прекомерната загуба на адхезива в процеса на сглобяване. Има моменти, когато не е възможно монтирането на лепилото.

Днешните строителни пазари страдат от изобилие от продукти с разлика в размерите от 1 до 3 см. Такива пенобетонови блокове се монтират само върху циментово-пясъчен разтвор. Но в тази инсталация има един недостатък - колкото по-широки са шевовете, толкова по-интензивен ще бъде студеният въздух в стаята през тях. Циментовите и бетонови разтвори имат лоша топлоизолация и имат студени мостове, което води до влошаване на качеството на сградата.

Има и друг негативен за монтаж на пенобетонови блокове с неточни геометричен силует - е повече разходи за вътрешни и външни стени, като извивката на трасето ще бъде необходимо да се прилагат дебел слой мазилка, което отнема допълнително време и пари.

Много от тях купуват неравномерни блокове поради ниската цена, но това впоследствие се превръща в още по-големи разходи по време на монтаж и довършителни работи.

Причините за нарушаване на размерите на пенобетонните блокове

Причината за появата на различни размери е производственият процес. Както беше казано по-рано, при производството на блокове се използва технология за леене и рязане. Основният проблем на метода на инжектиране е лошото качество на формите, свързани със следните фактори: облегалки, износване, деформация на преградите и други въздействия. С метода на инжектиране е невъзможно да се избегне "кората" в края на самия блок, което значително засяга геометрията.

Чрез метода на рязане е възможно да се постигнат най-точните параметри.

Благодарение на използването на авангардно режещо оборудване е възможно да се получат блокове с минимално несъответствие по размер.

Но не винаги. Най-често срещаният проблем възниква при използване на низове на такива инсталации. По време на рязане, ако по-твърда част от пенообразуващия бетон попадне под нишката, низът се огъва и отива настрани, а повърхността на блока се оказва крива.

Подобни проблеми възникват при рязане на блокове от пяна, които придобиват по-висока сила, отколкото е препоръчана от технологичните изисквания. Неправилното позициониране на струните може да доведе до неравномерно рязане. И в този случай всичко зависи от износването и влиянието на човешкия фактор.

Така че, при подготовката на пенобетонни продукти, е важно да се вземат сериозно размерите. На пръв поглед дребни несъответствия могат да доведат до допълнителни проблеми и увеличаване на разходите за довършителни работи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Определяне на размера на блокове от пенобетон за строителствотоОпределяне на размера на блокове от пенобетон за строителството
Какво да изберем газов блок, пенобетон, газобетон или полистирол?Какво да изберем газов блок, пенобетон, газобетон или полистирол?
Правилно изграждане на къща от пяна блоковеПравилно изграждане на къща от пяна блокове
Технология на изграждане на стени от блокове от пянаТехнология на изграждане на стени от блокове от пяна
Характеристики на Penobloka и приложение на блокове от пянаХарактеристики на Penobloka и приложение на блокове от пяна
Keramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материалKeramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материал
Стандартни размери на блоковете пянаСтандартни размери на блоковете пяна
Топлопроводимост на пенобетонТоплопроводимост на пенобетон
Ние използваме пенобетон блокове плюсове и минуси в частно строителствоНие използваме пенобетон блокове плюсове и минуси в частно строителство
Каква трябва да бъде дебелината на стените на блоковете от пянаКаква трябва да бъде дебелината на стените на блоковете от пяна
» » Размери и свойства на блоковете от пенобетон
© 2021 BggeHat.com