Монтирайте топлата етаж със собствените си ръце

Топъл под с ръце

Топъл под, като алтернатива на традиционните видове отопление, се появи сравнително напоследък, но веднага спечели огромна популярност сред голям брой потребители. Това се дължи на факта, че този тип секс има редица неоспорими предимства. И на първо място е необходимо да отбележим:

  1. Унифицирано разпределение на топлината в помещението от пода до тавана.
  2. Липса на конвекционни токове.
  3. Способността да ходиш на пода бос дори в най-студените от студове. Надолу с чехли, с топли вълнени чорапи.

Преди да започнете инсталирането на система за подово отопление, трябва да се уверите, че котелът е с достатъчна мощност и е в състояние да осигури отоплителната система с необходимото количество гореща вода. Също така е необходимо да се разбере схемата. Необходимо е да се знае точно дали ще бъде инсталирана само една система с топъл под, или двойна система с монтаж на радиатори. Между другото, схемата за двойно отопление често се използва в селски къщи.

За какво е това? Факт е, че отоплителната система, в която циркулационната помпа е включена, се счита за ефективна. Той задвижва топлоносителя равномерно в цялата система, разпределяйки го до крайната точка, където са зададени източниците на топлопренос.

С двойна отоплителна система циркулационната помпа е най-добре монтирана на връщане в близост до котела. Това ще гарантира безопасността на самата помпа, защото в нейния дизайн има гумени ръкави и уплътнения. И те могат да станат негодни за използване под въздействието на гореща вода. При завръщането водата вече е охладена.

Подготвителна работа

Изравняване и втвърдяване на пода

Подготовка на основата за полагане на топъл под

Необходимите условия за полагане на топъл под, са солидна и равна основа. На силата на всичко е ясно, но равновесието е необходимо за тръбопровода да не има завои и люлки. На тези места остава въздух, който по необходимост пада по време на инжектирането на вода в системата. Премахването му от такива места винаги е много трудно, което води до неефективна работа на отоплението.

Идеалната възможност за изравняване и втвърдяване на пода е замазката. Той може да бъде бетон или пясъчен.

Как се прави? Пригответе самия разтвор, например 1 част цимент и 3 части пясък, които се разреждат с вода до определена консистенция. Подът е намокрен и тази смес се нанася върху него. Той е балансиран с маяци, изработени от метал.

Някои важни точки за полагане на замазката на пода:

  • Разстоянието между маяците трябва да бъде определено от дължината на правилото.
  • Съставът на разтвора се определя от използваната марка цимент. Ако марката цимент се увеличи, е възможно да се увеличи количеството пясък и обратно.
  • Времето за изсъхване на замазката варира от 7 до 21 дни, което зависи от температурата в помещението.

Подът е на нивото, можете да продължите да работите. Следващият етап е полагане на хидро-бариера. Обикновено това е ролков материал, който се навива на всяка лента.

Обърнете внимание! Изключителните ролки от хидроизолационен материал се поставят така, че техните ръбове да достигат до стените, като създават височина на преградата 10-12 см.

Дизайн на системата ;

Изграждане на подово отопляем под

Но това не е последният нюанс. Ако отопляемият под е монтиран на първия етаж на една къща или апартамент и няма подово отопление, трябва да изолирате пода. За да направите това, можете да използвате пяна пластмаса, разширена глина, минерална вата и така нататък. В тази връзка, цялата технология на обучение на половете се променя.



Първо, фиксирайте дефектите на основния под с тънка замазка, след това поставете хидроизолационните и топлоизолационните материали. И едва след това се излива замазката, върху която ще се поставят топло подове. Сериозна и трудна работа, която изисква известно време.

Методи за полагане на тръби

Полагане на спирални тръби

Оптималният начин за полагане

В момента експертите препоръчват полагането на тръби от топла подове по два начина: спирала или змия.

Първата опция се счита за оптимална, тъй като тръбата за подаване на охлаждащата течност и връщащият поток се движат успоредно един на друг. Разпределението на топлината на пода е еднородно и във всяка точка на района е същото, което е необходимо за удобно живеене в къщата.

Но без втори начин за полагане на тръби понякога не можете да направите. Това се случва, че има нужда да се защитят препятствията на пода, и тук спиралата не се вписва. По-малкото от змията е, че температурата на охлаждащата течност при входа на системата винаги е по-топла, отколкото в края.

Еднообразното разпределение на топлината по пода не работи. Но това може да бъде избегнато чрез намаляване на стъпката на тръбите. Същевременно потреблението на материали се увеличава, което означава, че финансовите разходи се увеличават.

Монтаж на отопление

Полагане на тръбопроводи чрез маркиране

Монтаж на отоплителни тръби

Така че, подготвителната работа се извършва, веригата е избрана, така че е възможно да се започне монтаж на тръбите. И първият етап е полагане на топлоотразяващ материал, например фолио.

След това трябва да инсталирате крепежни елементи, които са монтирани на пода. Те са предназначени за закрепване на тръбата към пода. За да улесните процеса, можете директно да проектирате тръбопровода на пода.

Моля, обърнете внимание, че оптималното разстояние между паралелните тръби трябва да бъде 20-25 сантиметра. Това, на първо място, ще осигури равномерно разпределение на топлината. И на второ място, ще бъде възможно да се създаде оптимално огъване на тръбата.

За да се фиксират тръбите на пода често използват специални скоби, които се фиксират към основата с дюбели. В случай, че подът е изолиран с допълнителни изолационни материали, най-добре е да използвате специални килими, мрежи или скоби за закрепване на тръбите.

Започнете инсталирането на самите тръби от гребена, т.е. от разпределителя на охлаждащата течност. Задължително е да се монтира температурен сензор, който да следи температурата на охлаждащата течност. Също така се монтира на гениталната основа, но не е далеч от гребена. Освен това трябва да е възможно да се поправи, ако внезапно възникне такава необходимост. За тази цел температурният датчик и свързаните с него тръби се поставят в тръба с по-голям диаметър.

Полагане на плочки

Краен стадий на инсталиране

Когато цялата окабеляване е сглобена и отделните тръби са свързани помежду си, ще има само една стъпка - попълнете новата замазка. Тук е необходимо да се използват маяци, както в първия случай. Те могат да бъдат фиксирани към циментова замазка или към дървени подпори. Първите се използват, ако замазката е с малка дебелина, а втората - с дебел слой.

Замазката е направена, необходимо е да се даде време, за да може тя да издържи своята реколта. Това обикновено отнема до 3 седмици, след което можете да включите котела и да полирате подовете, като инсталирате довършителни материали.

Съвети от специалист

  1. Системата "топъл под" е очевидно спестяване на пари, изразходвани за изграждането на отоплителна система. Освен това, лекарите твърдят, че този вид секс има благотворен ефект върху човешкото тяло. Но за да може този тип отопление да работи оптимално и ефикасно, е необходимо да изберете правилно подходящия материал за подови настилки. Например, под дървен под, такова отопление не е инсталирано.
  2. Идеалните подови покрития са керамични плочки и линолеум, последвани от ламинат, винилови подове и паркет.
  3.  При инсталиране на топъл под, няма нужда да използвате килими, които ще създадат пречка за проникването на топъл въздух в стаята. Освен това, малки частици от килими ще се издигат заедно с топлина, а за много хора това е отрицателен фактор. Ето защо не се препоръчва да се правят килими в детската стая и спалнята.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Какъв е етапътКакъв е етапът
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Имате ли нужда от подово отопление в къщата си?Имате ли нужда от подово отопление в къщата си?
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
Топъл цокълТопъл цокъл
Водоотопляем подов валтекВодоотопляем подов валтек
Схема за отопление ЛенинградскаяСхема за отопление Ленинградская
» » Монтирайте топлата етаж със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com