Етажът в сградата потрепва какво да прави?

подскачащи подове

До неотдавна най-често срещаната подова настилка е дървена настилка. Днес той се намира в много домове, защото това е най-добрият начин да направите стаята топла, уютна и с благоприятен микроклимат. Дървото е екологично чист материал, който може да регулира влажността в помещението. Това свойство провокира появата на различни дефекти с течение на времето. Подовите плочи и дървените трупи са деформирани и се появяват пукнатини. Но сега това не е за тях, както и за това, защо етажите скърцат, какво да се прави в такава ситуация, и дали е възможно да се избегне това неприятно явление на себе си, без помощта на професионални художници.

Основните причини за скърцането

За да се отговори на поставените въпроси, е необходимо да се идентифицират причините за изтръпването и след това да се предприемат действия. Възможно е да се появи неприятен звук поради липсата на топлинна разлика, която опитни дърводери излизат между стената и подовата настилка. Характерни звуци могат да бъдат чути дори когато гвоздеят или винтът се разхлабят в местата на закрепване и връзки. Свиването може да се появи в резултат на естествени промени, които се формират поради механично напрежение по време на интензивната експлоатация на дървената конструкция. Но това не е всичко.

Старият дървен под може да започне да скърца поради промените в размерите на дъските и дървените трупи. Това задължително ще се случи, ако за подови настилки се използва лошо изсъхнало дърво. През лятото тя ще се свие тежко и ще се надуе през зимата. Следователно подобен дефект. Понякога дървени подови настилки се свличат, защото има счупване на жлеб или гребен. В случай, че има паркет на пода, появата на скърцане може да се дължи на пилинг на основата на ламелите или частично разделяне.

Как да действате в конкретна ситуация

Ако в стаята има дървен под, може да премахнете неприятния звук само чрез поправяне на дефектния сайт. Но трябва да започнете с задълбочена диагностика на основанията.

За да направите това, премахва цокъла, както и няколко дървени зарчета, и се идентифицира причината за проблема. Ето няколко прости начина, по които можете да вземете услугата на всеки, който иска да реши проблема сам по себе си.

Плетива клинове

Специална течност

Премахване на скриптирането

Най-често дървените подови настилки се свличат поради лошо фиксиране на дъските до закъсненията. Какво да направя в тази ситуация? Да вкараш между закъснения и дъски специални клинове. За целта е необходимо да разглобявате дървените подови настилки и да ги издърпате.

Понякога пролуката се появява поради триенето на няколко лежащи дъски. В тази ситуация действаме по различен начин - вмъкваме клин във всеки слот и го забиваме с чук, покривайки по-голямата част от пролуката. Повторете операцията по цялата дължина на процепа и задвижете клиновете на стъпки от 15-20 см.

Затягане на подовата настилка

Подробните инструкции за тези, които искат да ремонтират самия дървен под, ще помогнат за осъществяването на този процес. Ще се придвижим от факта, че в стаята на пода има ламинат, а дървената база под него започва да крещи. Алгоритъмът на действията е, както следва:

Подмяна на паркетни елементи

Замяна на дъски

  • Отстраняваме цокъла, отбелязваме марката върху него, върху стената на фиксиращата точка и номера на винта. Това ще помогне в бъдеще, без никакви проблеми, да върне плинтажа обратно, без да прави нови дупки. За да улесним работата, използваме електрическа бормашина или отвертка.

Обърнете внимание! Опитни майстори на външни декоративни ъгли се пълнят отвътре с монтажна пяна. Това е много компетентно решение, което помага за ясното оправяне на тези декоративни елементи.

  • Демонтираме ламината. Системата за заключване ще направи това без много затруднения. След това, за да направи по-лесно да се възстанови събира повърхността на пода, е препоръчително молив номерирани всяка плоча, изписана върху него номера на реда и регистрационните номера от поредицата. Сгъваме подложката - тя също ще бъде удобна.
  • Ние оценяваме базата. Като правило, под ламинат обикновено е шперплат, поставен плосък. Шевовете между отделните листове могат да бъдат разпенени с монтажна пяна. Ето защо, преди всичко се борим с нож и внимателно отрязваме всеки шев. Ако това не е направено, няма да е възможно да разкъсате листовете една от друга. Ние извършваме тази работа много внимателно и не забравяйте дали има пяна под окабеляване.
  • Ние се въоръжихме с електрическа бормашина и развихме винтовете, които закрепват листовете от шперплат. Ако е възможно, ние изваждаме всички материали извън помещенията, които се ремонтират. Отвореното пространство ще позволи наистина да се оцени мащаба на по-нататъшните ремонтни дейности.
  • Следващата стъпка е да се търсят напречни изоставания. За да разберат къде са, ще помогне на ставите на кръстосаните дъски. Като правило, те винаги се формират на специфична подкрепа. Ако настилката се връща в съветско време, тогава следващото закъснение ще откриете на 50 см от първата връзка. След това имаше строги норми, които опитни майстори винаги поддържаха. Внимателно разгледайте слоя боя - под него лесно можете да намерите многобройни шапки с железни нокти. Начертайте хоризонтална линия върху тях - ще бъде лесно да се движите в процеса на работа.
  • Освен това можете да действате на две схеми - да направите затягане на пода или напълно да го подредите. Първият метод е по-малко времеемък. То ще бъде ефективно, когато скърцането възниква от лошо заземени плочки. Всеки от етапите му позволява цялостен подход към решаването на проблема и спестява колкото е възможно повече от ремонтите. В този случай не е необходимо да премахвате старите нокти. Просто добавете два нови нокти към всяка подова настилка под наклона, като държите здраво дъските към дървените основи. Шапките в този случай, в никакъв случай не трябва да стоят над борда, те трябва да бъдат изкопани по-дълбоко с чук.

След подобна операция, в обратен ред, монтирайте нова основа за шперплат и завършващ под.

горна палуба

Инструмент за премахване на дъската

Инструменти за работа

Трудно е да подредите подовата настилка сами. Поради това е целесъобразно първо да проучите подробно последователността на операциите и да разберете дали сте в състояние да свършите такава работа. Преградата се прилага, когато дървените подове не само викат, но също така и малко "разходка", а някои floorboards леко падат и се огъват.



Така че, трябва да:

  1. Напълно премахнете дървения под.
  2. Проверете и проверете състоянието на дневника. Разградените фрагменти се коригират и е по-добре напълно да се замени дефектната опора.
  3. Заменете всички гвоздеи с винтове за самобръсначка.

Експертите не препоръчват използването на нокти. И затова. Желязната им касета, фиксирана веднъж на едно дърво, разделя дървото. С течение на времето металът може да причини ръжда, съединителят от него се отслабва и има реакция и с него се появява скърцане. Смяната на всички пирони с винтове напълно отстранява проблема.

Инсталация на основа на шперплат

Ако подовете в къщата са равномерни, можете да премахнете описания дефект, като поставите слоеве от шперплат с дебелина 12 mm върху основата. Той седи върху лепилото и след това се закрепи с винтове. Шевовете между листовете са замърсени с монтажна пяна.

Тази опция ще ви позволи да се отървете от скърцането за дълго време. Но да кажа, че никога няма да се появи отново, е невъзможно.

Използвайки котви

Удари чука на работната маса

Зареждане на слотове

Понякога дървената настилка почива върху бетонна основа. В този случай можете да използвате анкерите. Те са прикрепени изключително ръчно. За да направите това, първо се пробиват дупки в бетонната основа. В тях се монтират метални обвивки, в които е завинтен щифтът на анкерния болт.

Този метод за елиминиране на проблема е много ефективен, но няма да струва много. Така че разгледайте това обстоятелство.

Гъбични лезии

В къщата дървеният подът понякога кървя и защото основата му е заразена с гъбички. Най-често този проблем възниква в апартаментите на приземните етажи, където процентът на влажност е силно надценен и няма добра вентилация. Премахване на такъв дефект може само един начин - напълно замени дървени под, преди премахване на източника на влажност и инсталиране на вентилация.

Ако няма такава възможност, действаме по различен начин:

Големи прорези

Стар дъска

  1. Гъбичката трябва да бъде добре остъргвана и изгорена.
  2. Цялото дърво, включително и това, което е било засегнато, както и съседните дървени елементи, които не са заразени с гъби, са обработени с железен сулфат.
  3. Проучете получената основа.
  4. Приложете един от описаните по-горе методи.

Обърнете внимание! Експерти твърдят, че образуването на гъбички е много по-лесно да се предотврати от "лечение".

Като превантивна мярка съветват да приемат следните препоръки:

  • Никога не използвайте суровина или дърво, които вече са били използвани за изграждане на дървена основа в жилищен апартамент.
  • Ако е възможно, при сглобяването на подовата настилка, дървото да се третира със специални антисептични и противогъбични съединения. И тогава в процеса на експлоатация, боядисайте го по-често.
  • Не покривайте напълно подземните площи и оставяйте отвори, които могат да осигурят всмукване на въздух и отвеждане на вентилацията. Често проветрявате избите и наблюдавате състоянието на комуникациите. Изтичащите тръби трябва да бъдат заменени незабавно с нови тръби.

Какво ще стане, ако ламинатът или паркетът се разклатят?

Комбиниран под

Ламинат в къщата

Ламинат или паркет се разтъркват по две причини - ако има триене между самите дъски или между подовата настилка и основата на пода. В първия случай е необходимо да се използва графит или талк. Прахът се покрива изобилно в съществуващите пукнатини. След тази операция характерният звук трябва да изчезне.

Когато подовото покритие потъва поради триенето на основата и самия под, има само един начин за решаване на този проблем. Подовите настилки трябва да бъдат напълно разглобени и сглобени, като елиминират грешките, направени по време на предишното сглобяване. В този случай експертите допълнително препоръчват да се промени подложката, като се замени с по-дебел материал.

Обобщение по темата

Както можете да видите, можете да решите сериозен проблем по няколко прости начина. Изпълнете ги под властта на всеки, който може да държи инструментите в ръка. Основното нещо е да се определи основната причина и да се намери правилното решение.

Ако се получи неприятен звук от триенето на плочките между тях, достатъчно е да се напълнят с графит, а по-големите слотове се захванат с клинове. Понякога дървените подове се свличат поради факта, че плочките за подова настилка са леко разхлабени. В този случай е достатъчно да караш 2 пирони във всяка плочка, без да издърпаш старите. По-сериозните дефекти изискват пълното отстраняване на подовата настилка и замяната на изоставането.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ремонт на дървен подРемонт на дървен под
Ако дървените подове викат какво да правят?Ако дървените подове викат какво да правят?
Капитал и козметичен ремонт на пода в ХрушчовКапитал и козметичен ремонт на пода в Хрушчов
Как да направите дървен под на дървени трупиКак да направите дървен под на дървени трупи
Ремонт на подове Ремонт на паркетРемонт на подове Ремонт на паркет
Дървени подове в апартамента с достойнство и инсталационни правилаДървени подове в апартамента с достойнство и инсталационни правила
Тънък ремонт, отколкото покриване на пукнатините в дървения подТънък ремонт, отколкото покриване на пукнатините в дървения под
Как да направите топла под в дървена къща стъпка по стъпка инструкцииКак да направите топла под в дървена къща стъпка по стъпка инструкции
Няколко ефективни начини за премахване на скърцането на сексаНяколко ефективни начини за премахване на скърцането на секса
Правилно полагане на плочкатаПравилно полагане на плочката
» » Етажът в сградата потрепва какво да прави?
© 2021 BggeHat.com