Извършваме инсталиране на електрическо подово отопление

Монтаж на електрическо подово отопление

Днес в много апартаменти и селски къщи можете да намерите система от топъл под. Такова индивидуално отопление е най-икономичният, безопасен и екологичен. Правилното инсталиране на електрическо подово отопление гарантира неговата надеждна работа в продължение на много години. И простотата на полагане и възможността да се направи това под всякакво покритие правят електрически топъл под най-популярен.

Видове топли електрически подове

Новите кабелни отоплителни системи са инсталирани в жилищни, офис и промишлени сгради. Скритите източници на топлина ви позволяват да подово отопление във всяка стая без да повредите дизайна.

Топлият електрически под е с няколко положителни качества:

  • В идеалния случай поддържа влажните помещения от кондензирана влага, предотвратява образуването на плесени и гъбички.
  • Поддържа подовото отопление по всяко време на деня.
  • Създава удобен микроклимат.

Електрически топъл под не предизвиква алергични реакции и заболявания. Температурата в помещенията, където е инсталирана, се регулира в зависимост от предназначението им. Топъл подът е безшумен, работи от 220 волта, е устойчив на пожар и взрив.

Подгряващите подове, захранвани от захранващата система, са разделени на два основни типа.

Етаж от отоплителния кабел

Този етаж, чийто отоплителен елемент е специален отоплителен кабел. Той може да бъде резистивен или саморегулиращ се.

Основният елемент на резистивния кабел е нагревателното ядро. Тя е покрита със специален изолационен слой, а след това с метална обвивка. Навън жицата е обвита в защитна обвивка. Резистивният кабел е едноядрен и двуядрен.

Едножичният кабел е с ниска цена и донякъде неудобен за монтаж. Когато се постави, краят трябва да се разгъне в началото. Профилът в нея не изгасва напълно електромагнитното поле, което се формира около жицата.

Опции за отопление

Подов нагревател за оформление

Двупроводният кабел е подсилен със здрави фибростъкло, оборудван с връщаща тел, удобен и безопасен за инсталиране. В допълнение, той съдържа специален екран от фолио, за да елиминира отрицателното електромагнитно излъчване.

Саморегулиращият се кабел има структура, подобна на двужилен кабел. Нагревателният материал в него е специален слой от полимер, разположен между два електрически проводника. Тази полимерна матрица също променя съпротивлението на тока. В случай на прегряване на една от кабелните секции, освобождаването на топлина намалява. Останалите области в тази ситуация работят в обичайния режим.

Етаж от термокамери

Термометрите са подвижни сегменти на нагревателен кабел с определена дължина на ad-hoc основа. Електрическото захранване на термокамените се извършва чрез изходните "монтажни" краища. Основата на термо-рогозките е груба мрежа, върху която е закрепен отоплителният кабел. Структурно те не увеличават височината на пода, а след монтажа напълно се потапят в лепилото за плочки.

Инсталирането на топъл под с конструктивно решение на "отоплителен кабел" е много по-трудно от термоматите. Монтажът на отоплителния кабел изисква допълнителна работа върху изолацията на пода и устройството на малка замазка.

Избор на кабел

Свързване на инфрачервения под

IR филм

Нагревателният кабел преобразува електрическия ток и генерира топлина. За да се създадат оптимални температурни условия, е необходимо да се знае специфичната мощност на този елемент.

Всеки тип стая има свои собствени стойности на специална скала, изчислени за един квадратен метър:

  • Спалня - до 150 вата.
  • Кухня, коридор и коридор - 150 вата.
  • Басейн, баня и баня - 150 W.
  • Лоджия и балкон - 200-250 вата.

Чрез закупуването на отоплителни кабели и термометри можете веднага да получите специална таблица от производителя, за да определите консумацията на електроенергия в определени помещения.

Изборът на кабел зависи пряко от мощността на индивидуалната отоплителна система. Тя се определя, като се умножи свободната площ на определено помещение със специфичната мощност на отоплителния кабел. В същото време, площта на помещенията се счита за свободна, без да се взема предвид това, което се заема от стоящи мебели на пода.

Стъпката на полагане на отоплителния кабел се изчислява по формулата (100xS): L, където S е свободната площ на пода в квадрат. м, а L е дължината на секцията. В този случай разстоянието е посочено на маркировката на кабела или в паспорта на продукта. Параметрите на минималната степен на подреждане са 6-8 сантиметра.

Основни инсталационни работи

Принципът на подреждане на електрическата подова система е доста проста. Нагревателният кабел и едновременно температурен датчик се монтират в бетонната подова замазка. На стената е монтиран регулатор на температурата, който регулира температурата в помещението.

Подготвителна работа

Полагане на плочки

Кабел за плочки

Монтажът на системата започва с подготовката на основата. Бетонната основа се почиства от всякакъв вид механични примеси и се изравнява. Тогава върху него се полага топлоизолационен материал, след което се извършва основното монтиране. За да стартирате инсталирането на системата, е необходимо да имате план с определяне на мястото на основното отопление, както и разположението на температурните сензори и директно самия терморегулатор. Нека разгледаме всичко поетапно.



Термостатът е монтиран директно върху стената с разстояние от нивото на пода 0,5-1,0 метра. Фазата, нулата и земята се подават от главната електрическа кутия до своето местоположение.

В стената от термостата е направена обвивка до нивото на пода, за да се монтират две пластмасови тръби за захранването и отделни проводници на подовия сензор.

Топлоизолация и кабелна инсталация

След приключване на подготвителните работи се монтира топлоизолационен слой, който се полага върху почистена основа. Формираните фуги са залепени с обикновена лента. Без топлинна изолация загубата на топлина е 50. 

Кабелът се фиксира над топлоизолацията и след това се поставя гъвкава лента за монтаж или специална мрежа. И двете са добри, тъй като ви позволяват да прикрепите кабела към кой да е брой крепежни елементи. Поради своята твърдост мрежата не позволява нагревателния кабел да бъде потопен в топлоизолационния слой.

След това основният кабел се поставя директно върху топлоизолационната повърхност. По-лесно е да го подредите с "змия". Започнете да монтирате нагревателния кабел на системата от мястото на свързване на термостата. При монтажа е необходимо да се спазват препоръките и да се спазват всички съвети на производителя. Особено внимание трябва да се обърне на разстоянието между линиите, които ще се инсталират, и на минималния радиус на огъване на кабела при завои. Разстоянието от стената трябва да бъде в рамките на 20 см. Основните области, където се намират мебелите, трябва да се разхождате.

Подово отопление за бетон

Схема за монтаж на слоеве

Преди инсталирането на системата се проверява целостта на целия кабел и електрическото му съпротивление. Сензорът за температурата на топлата подложка се вкарва в пластмасовата тръба. Тя се пасва предварително в стената от термостата и се простира през пода, като се спазва минимално разстояние от стената от половин метър. Краищата на тръбата, където е монтиран температурният сензор, са предварително удавени с електрическа лента, така че циментовият разтвор да не стигне до там.

След това в зоната на залива на слоя за замазка свържете захранващите и отоплителните кабели. Отрежете ги от стената трябва да бъде 20-30см. Свързването на захранващите и нагревателните кабели трябва задължително да се извършва в прави секции. Важен етап на инсталиране е междинното тестване на инсталираната система. Отклонението от първоначалните данни на паспорта на производителя не трябва да надвишава 10.

Не ходете по кабела, за да избегнете смущения на основния отоплителен кабел.

Циментова замазка

Следващият етап от работата ще бъде изливането на циментова замазка. За да направите това, можете да използвате циментова замазка или специални строителни смеси. Разтворът трябва да бъде равномерно разпределен и да се подрежда стриктно в посоката на инсталационната линия на отоплителния кабел.

Цимент-пясъчната смес трябва да се изравнява много внимателно, така че да не останат въздушни кухини вътре в нея. Те могат да променят топлопредаването, да доведат до прегряване на кабела и да нарушат ефективността на цялата подово отоплителна система.

Изсипаният под изсъхва и събира сила за 20-30 дни. След като циментовата шлака е напълно изсъхнала, основната подова настилка е поставена под формата на ламинат, паркет или линолеум. Абонирането на инсталираната отоплителна система се извършва в рамките на един месец.

Преждевременното стартиране води до подуване и пълно повреждане на вече оборудваното подово покритие.

Монтиране на топъл под керамични плочки

Полагане на замазки

Бетонова замазка

Плочките от керемиди и керамика се характеризират с висок топлообмен, поради което той е постоянно студен. Разхождането на такава повърхност не винаги е приятно и удобно, а топлият под напълно решава този проблем. Монтажът на кабела, свързан с монтажа на керамика или керемиди, има своите особености.

Благодарение на сумирането на дебелината на отоплителната система, слоя на лепилото за плочки и самата плоча, нивото на пода може значително да се увеличи. Ето защо, под плочките се препоръчва да инсталирате топъл под от термо-рогозки. Те значително регулират нивото и минимизират повдигането на пода.

Монтажът на термокамените не се различава от инсталирането на отоплителния кабел. Покриващите слоеве са подредени в следната последователност:

  • бетонна основа;
  • termomat;
  • специално лепило за плочки;
  • керамични плочки.

Преди полагането на термокамените върху основата на бетона, нанесете слой грунд. Укрепващата материя се разрязва внимателно с ножици, без да се счупва основният отоплителен кабел. След това подложката се разгъва от дясната страна за стил.

Съседни термомати ленти са подредени на разстояние от 5 сантиметра един от друг.

Термо лентата е фиксирана към повърхността на пода. Има модели на термо-матове вече на готовата база, която има лепилен компонент.

След това на термоматката се разстила специално лепило за плочки, което се изравнява с назъбена конструктивна шпатула. По-горе традиционно се монтират избрани керамични плочки.

заключение

Уютна кухня

Топла кухня

Новите кабелни отоплителни системи позволяват отопление на всякакви помещения - жилищни, мокри бани, студени балкони, тераси и стълби. Особено удобен престой в тези райони, когато улицата е извън сезона, а централното отопление все още не работи. С инсталирането на топъл под, усещате уют и топлина, а студът не ви хваща неподготвен.

Топъл под е иновативно решение, което ни предлага нова ера и нови технологии. Монтирането на електрически топъл под не заема, но освобождава част от стаята, запълвайки го с приятна здрава топлина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
Подгряване на настилкатаПодгряване на настилката
Монтаж на електрическо подово отоплениеМонтаж на електрическо подово отопление
Електрически подгряван под с ръцеЕлектрически подгряван под с ръце
Как да изберем топъл под? Кой да избере?Как да изберем топъл под? Кой да избере?
Направяме ли подовата настилка на балкона?Направяме ли подовата настилка на балкона?
Какви са основите за топъл подКакви са основите за топъл под
Най-икономичния електрически бойлерНай-икономичния електрически бойлер
» » Извършваме инсталиране на електрическо подово отопление
© 2021 BggeHat.com