Хидроизолацията на покрива защитава къщата от времето

Защитата на покривната конструкция на всяка сграда от атмосферната влага е задължителна операция. Тя може да се извърши с помощта на голямо разнообразие от материали. Става въпрос за характеристиките им и основните правила за прилагане, за които ще говорим.

Какво е хидроизолацията и какво трябва да знаете за нея?

Всяка къща се нуждае от висококачествена защита от атмосферни валежи. Ако собствениците му не искат жилището им да бъде постоянно наводнено с вода, те трябва да работят за хидроизолация на покрива. Компетентно изпълнява такива мерки може да се осигури правилния избор на защитни материали, които сега са на разположение в огромен диапазон. За да се объркате в тяхното разнообразие на начален майстор на дома, не е трудно. Тук трябва да знаете следното. Всяка хидроизолация трябва да има:

  • топлоустойчивост;
  • механична якост и надеждност на закрепването към покрива;
  • водоустойчивост;
  • еластичност.

Желателно е също така материалите, представляващи интерес за нас, да могат да изпълняват функция за спестяване на топлина. Тогава хидроизолацията ще предпази жилището не само от влага, но и от студа. И това означава, че можем да спестим много пари за отопление на къщата.

Хидроизолация на покрива - защита на дома от времето

Водоустойчивите материали за покривни работи, използвани в момента, са разделени на различни типове в зависимост от това как се прилагат и какъв състав имат. Разграничаване на тези видове хидроизолация:

  • Roll - в последно време най-често срещаните.
  • Пръскаем - течен каучук, акрилат, състоящ се от два компонента, полиуреа.
  • Antikondensatnye и перфорирани специални филми. Вторият от тях обикновено се нарича хидрокар.
  • Инжекционни състави - емулсии, смоли от силикатен произход, състави от полиуретан.
  • Полимерни мембрани и филми - супердифузия, скок, PDM, поливинилхлорид и др.
  • Покритие - полиуретан, битум и други тапи, които могат да се състоят от един или няколко компонента наведнъж.
  • Проникващите и полупроникващи разтвори са така наречените проникващи съединения.

Нека разгледаме тези материали по-подробно, като разберем основните им заслуги и недостатъци.

Ролкови продукти - традиционни и модерни

Покривите на частни жилищни сгради често са защитени от влага чрез изолация на ролките. Препоръчва се за покриви с лек ъгъл на наклон и за плоски конструкции. Тази изолация се характеризира с икономичност, висока оперативна надеждност, сравнително ниско тегло и достъпни разходи. Той винаги се вписва в два слоя, един от които (горният) задължително е поръсен със специална смес. Ролковите материали са:

  • пергамент, рубероид;
  • битумни полимери, чисти полимери или битумни покрития;
  • заваряеми мембрани.

Покривният пергамент се използва като първи слой от водоустойчива ролка. Отгоре основният изолационен материал е монтиран върху него. Пергамът се произвежда от картон с висока плътност, който се обработва по специален начин от битум от нефт. Поради това той става устойчив на вода и механични влияния.

Над пергамина често се прилага покривен филц. Може да се монтира хоризонтално или вертикално. Покритието се полага с 10-20 см припокриване. Към щайгата се фиксира с скоби, направени от поцинкована стомана. Работи с пергамон и покривен филц са доста прости. Всеки капитан е самоук. Но, за съжаление, времето на безработицата при такива материали е минимално (5-7 години). Тогава ще трябва да преосмислим хидроизолацията, като сменим проваления капак. По-модерните видове рубероид са материалите на рубуста и еврорубероида. Техният живот е 10-20 години. Но цената на такова покритие новости е доста висока.

Хидроизолация на покрива - защита на дома от времето

Заварените мембрани, както и подобни битумни полимерни ролки, са по-трайни. Не всеки домакин обаче ще може да организира такова покритие на покрива самостоятелно. За работа той ще се нуждае от специално оборудване, което дава възможност за нагряване на валцувания продукт на висока (над 60-160 °) температура. Ако изберете такава хидроизолация, по-добре е да поверите процеса на нейната инсталация на специалисти.

Течна гума - така че покривът да е добре защитена

Напоследък защитата на покривите на частни къщи се извършва все повече с помощта на течен каучук. Подходящ е за създаване на топло, атмосферна, химическа и водоустойчива изолация на всички покриви (плочки, ролки, дърво, шисти, метал). Такъв материал лесно се монтира на покрива с различни ъгли на наклон, проектите с най-странни конфигурации. Течният каучук има и други предимства. Той осигурява надеждна защита на покрива от ултравиолетови, замръзващи, температурни (остри) капки, не е токсичен, лесно се прилепва към всякакви субстрати. След като монтирате гумата върху покривната повърхност, няма останал един шев. Полученото покритие е огнеупорно и наистина трайно.

Хидроизолация на покрива - защита на дома от времето

Течният каучук се нанася върху покривните повърхности по три начина:

  1. 1. Потопа.
  2. 2. Оцветяване.
  3. 3. С пръскане.

Първият метод включва провеждането на хидропротективни мерки директно върху покрива. Съставът се приготвя и се образува преди началото на работа, след което се излива върху покрива в еднакъв слой. Технологията за боядисване е инсталирането на течен каучук с шпатули, четки, четки, използвани от художници. Всички операции в такива случаи се извършват ръчно. Естествено, това увеличава интензивността на труда и общата продължителност на операцията.

Намаляването на времето за поставяне на защитното покритие позволява техниката на пръскане. Извършва се със специално оборудване (единици с означение RX-27). Пръскането се извършва в рамките на няколко минути.



В същото време завършената хидроизолация е най-издръжливата и ефективна. Чрез такава защитна бариера в къщата няма да падне капка вода, дори при екстремни условия (силен вятър, силен снеговалеж, дъждове). Нека да отделим повече оперативни плюсове от течна гума - възможност за оперативно и евтино възстановяване на отделни места на покритие (висока поддръжка), уникална твърдост на механичните въздействия, пожароустойчивост.

Полимерните мембрани и хидрокарбонаторите са скъпи и достъпни

Филми от полимери - най-иновативните продукти за защита на покривите от дъжд. Такива хидроизолационни агенти са безопасни за околната среда, много издръжливи и дълготрайни (гарантирано време за експлоатация е до 30 години).

Хидроизолация на покрива - защита на дома от времето

Някои видове полимерни мембрани са предназначени за защита от влага на различни видове покриви:

  • Дифузионните, перфорирани и супердифузионни продукти са подходящи за всеки покрив. Последните са особено популярни за изолация на покриви над жилищни тавани.
  • Антиоксидантните филми се използват най-добре за работа върху покриви от метал, тъй като такива мембрани абсорбират целия кондензат, който се образува.
  • Поливинилхлоридни (PVC) и универсални мембрани се използват на плоски и наклонени покриви. Те са полезни за ремонт на старата и инсталиране на нова хидравлична бариера. Такива продукти се състоят от два PVC слоя и допълнителен подсилен слой от полиестер.

Също така популярни са мембраните PDM. С тяхна помощ, като правило, оборудват оригиналните покриви (извити, криви, с няколко наклони, имащи стръмен ъгъл на наклон). PDM продуктите се издават под формата на листове. Те са монтирани един към друг от край до край и фиксирани с лепило.

В случаите, когато PDM мембраните се използват на плоски покриви, полученото покритие трябва да се допълни със слаба смес. Създадената структура обслужва до 50 години. Вярно е, че тя трябва да се третира с акрилен състав (непосредствено след монтажа, а също и на всеки 7-10 години в процеса на работа). Важна точка! Различни агресивни масла, горива и смазочни материали и остри ръбове на плоския покрив могат да унищожат целостта на хидроизолационното покритие PDM.

Вместо скъпи мембрани, могат да се използват и конвенционални хидроизолационни филми. Те изпълняват няколко важни функции:

  1. 1. Защитете се от валежите в пространството под покрива.
  2. 2. Не позволявайте влагата да проникне в изолацията на покрива.
  3. 3. Изключете опасността от кондензация от вътрешната страна на покрива.
  4. 4. Изведете парата.

Защитните фолиа могат да се монтират на покриви от шисти и метал. В този случай, хидроизолационните продукти по време на монтажа не могат да бъдат силно затегнати.

Други видове изолация - кратък преглед

Битуминозните тасове позволяват да се създадат покрития, устойчиви на влага, върху покривите с дебелина 5-40 мм. Тази хидроизолация се нарича смазване. Технологията за формиране на битумно покритие е съвсем проста. Но полученият защитен слой служи не повече от 5 години. Но покритията от битум-полимер и мастилата от полимерни елементи са предназначени за десетилетия на работа. Те са идеални за покриви с ниски ъгли на наклон. Такива състави са подходящи за всяка покривна база. Те се прилепват добре към метал, дърво, бетон, бързо се втвърдяват и образуват каучукова безшевна повърхност. Минус (почти единствените) смеси от полимер-битум - високи разходи. Разположението на 1 квадрат на покрива с тяхна помощ струва около 50-100 долара.

Хидроизолация на покрива - защита на дома от времето

Хидроизолационните мерки ще бъдат по-евтини, ако предпазите покрива с лепилни материали. Мъни, стелки, фибростъкло, покривен филц, както и съвременни аналози като еко-влакна, пластмасова пластмаса, поливинилхлорид, винилова пластмаса, изоеласти и др. Се разбират като такива. Дъбовата изолация обикновено се използва на плоски покриви. Листовете от материал се монтират върху добре почистена покривна повърхност. След това на върха на хидроизолацията се поръсва с каменна трохичка.

Процесът на инсталиране на okleechnyh материали е сложен. Занаятчиите от дома са по-лесни за работа с пръскащи хидроизолационни съединения (полимерно-битумни пластифицирани смеси). Те се прилагат от пистолета или ръчно в няколко (2-4) слоя. Дебелината на всяка част от покритието е не повече от 1,5 мм. На върха на боята изолацията трябва да излее пясък (малък зърно). Този строителен материал значително увеличава силата на параметрите на покритието. Но в този случай, боядисване хидроизолация ще обслужва максимум 5-7 години. След това ще трябва да се актуализира.

Тухлените, варовиковите и бетонните покриви могат да бъдат защитени от утаяване с проникващи разтвори. Те са специални импрегнации, които се нанасят върху покрива чрез пулверизатор. Най-известните видове проникващи състави включват течен битум, течно стъкло, синтетични смоли.

Както можете да видите, можете да запишете покрива на къщата си от влага с различни материали. Трябва само да изберем подходяща хидроизолация за цената и свойствата и да започнем да я инсталираме - самостоятелно или с участието на професионалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да си направите висококачествена хидроизолация на подаКак да си направите висококачествена хидроизолация на пода
Полиуретанов мастикПолиуретанов мастик
Хидроизолация на основата със собствените си ръцеХидроизолация на основата със собствените си ръце
Хидроизолационни хидроизолационни материалиХидроизолационни хидроизолационни материали
Хидроизолация на сутеренХидроизолация на сутерен
Хидроизолация на мазетаХидроизолация на мазета
Хидроизолация на покривиХидроизолация на покриви
Покривна хидроизолацияПокривна хидроизолация
Как да направите покривна хидроизолация?Как да направите покривна хидроизолация?
Ремонт на покривни работи за надеждна защита на покрива от атмосферни валежиРемонт на покривни работи за надеждна защита на покрива от атмосферни валежи
» » Хидроизолацията на покрива защитава къщата от времето
© 2021 BggeHat.com