Циркуляр, неподвижен със собствените си ръце под нашите рисунки и управление, подложени на сила за всички

В домакинството често циркулярът не е достатъчен, особено ако се започне основен ремонт или строителство. Промишлени продукти, които не всеки може да си позволи - твърде скъпо. Но можете сами да направите кръгъл, използвайки материалите, които се предлагат в домакинството.

Дизайн - основните възли, тяхната цел

Циркулярът, неподвижен със собствените си ръце, е създаден с напредък в няколко възможни посоки:

  • адаптирането на наличен ръчен инструмент, използващ двигател и дисков трион за нови възможности;
  • подобряване на промишлените продукти за разширяване на функционалността;
  • монтаж на отделни части, произведени основно от собствените си сили.

Стационарната кръгова машина включва няколко основни компонента: маса, вал, двигател и други, чиито характеристики не са толкова важни.

Създаването на работна маса с вграден трион е евтино и ядосано

Създаването на работна маса с вграден трион е евтино и ядосано

Масата служи за закрепване на дървообработващата машина. Тя може да бъде сглобена изцяло от метал, което е за предпочитане, особено за машини с мощен двигател. От дърво също са добри маси за циркуляри. Но трябва да се има предвид, че плота на масата трябва да бъде покрита с лист метал, в противен случай дървото скоро ще изчезне. Таблиците трябва да са много твърди и стабилни, способни да издържат на значително натоварване по време на работа. Повърхността е направена напълно плоска, инсталирането на защитни предпазители е задължително за въртящите се части.

За самоизработени циркуляри, двигателят от пералнята работи добре. Портативният инструмент е по-малко: колективните му двигатели са проектирани само за краткосрочна експлоатация. Те имат много високи обороти, малко ефективност, страхуват се от запушване. Можете да използвате трифазен електродвигател, но ако фермата няма 380 V, ще трябва да купите кондензатори, които да работят от 220 V.

Циркулярът е неподвижен със собствените си ръце - според нашите чертежи и указания,

Най-важният възел е валът. Използвайте готова, ако има такова, или го изсипете от кръгъл метал. Работата върху струг се извършва в една инсталация, след което се сглобява с работните тела, като се проверява центрирането. Недопустимо е дори минимално изтичане, в противен случай ще стане по-силно в работата, при което е неприемливо да работите. Валът е снабден със седалки: под режещия диск и под шайбите от другата страна. Можете също да направите канали за рендосване на ножове.

Основни параметри - изчисляване на мощността, скоростта, предаването

Характеристиките на циркуляра, двигателя и максималната дебелина на изрязания дървен материал, които могат да бъдат нарязани, са взаимосвързани. На закупения кръгъл диск се показват максималните обороти, за които се изчислява. Броят обороти, предавани от двигателя на вала, трябва да бъде по-малък. Мощността на двигателя засяга максимално допустимия диаметър на триона. Диаметърът трябва да бъде не по-малък от три пъти дебелината на материала, в противен случай ще бъде трудно да се види. Смята се, че за рязане на материали с дебелина 100 mm е необходим мотор с мощност поне 1 kW.

Предаването се извършва само с клиновиден ремък - когато чужди предмети попадат под триона, задръстванията на материала, колана се плъзга върху макарите. Травматизмът в такива случаи е практически изключен. Важно е да изберете правилното предавателно отношение. Взимаме под внимание два фактора: скоростта на двигателя и максималната допустима скорост на циркуляра. Ние изчисляваме необходимите диаметри на ролките. На мотора се монтира макара с голям диаметър и за увеличаване на оборотите се използва по-малък кръгъл вал.

Завъртанията на вала с циркулярен трион са толкова много пъти, колкото много обороти на двигателя, а диаметърът на ролката е от диаметъра на ролката на двигателя.

Дървообработваща машина - основен продукт за дома

За работа с дървесина в големи обеми е по-добре да има машина, която позволява рязане на материал, рендосване, избор на четвърт. Изисква мощен двигател, твърда маса. Представяме дизайна, направен от стоманен ъгъл и стоманена ламарина. Тя осигурява дълбочина на рязане 60 мм, можете да проектирате дъски с ширина 200 мм. Трифазният двигател е 1.1 kW, 2700 об / мин. За свързване към 220 V са необходими кондензатори.

Циркулярът е неподвижен със собствените си ръце - според нашите чертежи и указания,

С 1 - 2 конструкция stanka- - панел- 3 - puskatel- 4 - устройство за контролиране vysoty- 5.7 - настолен две polovin- 6-8 osnovanie- - dvigatel- 9-10 ploschadka- - фиба M10- 11 - кръгъл Диск-12-валови-13-спира на повдигащия механизъм-14-задвижван с теглич-15-лентов-16-задвижващ макара-17-превключвател.

Работната маса измерва 700 × 300 мм. На чертежа виждаме, че височината на цялата конструкция е 350 mm. Височината не е достатъчна за удобна работа, циркулярът трябва да бъде монтиран на допълнителна платформа, тежи само 35 кг. Можете да увеличите дължината и ширината, увеличете височината до 1200 мм. Останалите размери са персонализирани за тях, но характеристиките на дизайна остават непроменени.

Първо правим рамковата рамка от стоманени ъгли 25 × 25 mm. Ако няма да увеличим височината, правим една и съща долна рамка. За трупа с по-голяма височина на горната рамка на първите четири заварките краката на същите части, а след това да ги тръбопроводи на височина 15 до 20 см от дъното. На долната рамка има жлебове за заключващите болтове на платформата на двигателя. Две болтове са заварени към задната страна на площадката, които се отварят в дупките на гърба на долната рамка. Издърпайте винтовете, издърпайте коланите, след това спрете подложката, като завъртите гайките върху винтовете, които влизат в жлебовете.

За да регулираме височината на масата по отношение на триона, използваме обикновен механизъм за повдигане. Състои се от шкафове, в горната част на които се изрязват жлебове под ъгъл 45 °. Общо има осем рафтове - четири от всяка страна. Те са заварени към рамката с канали, разположени в огледалото. Към външните стелажи се прикрепват напречници. В средата на всеки от тях пробиваме дупки, заваръчни гайки. Те ще бъдат задвижвани от резбови валове за регулиране на асансьора.

В края на краищата те се опират на стелажите, заварени към царете, сглобени от ъглите 75 × 50 мм. Странично в тях заваряваме захващащите скоби срещу регулиращия механизъм. Масата се състои от две равни половини, фиксирани на царете с болтове с вдлъбнати глави. Регулиращият механизъм работи, както следва:

  • освобождаваме ядките на стелажите;
  • завъртете винта, който натиска спирачката, повдигайки или спускайки масата;
  • затегнете гайките;
  • ние извършваме подобна настройка за втората половина на работната повърхност.
Многофункционална машина за дървообработване

Многофункционална машина за дървообработване

Дизайнът може да бъде опростен, като не се регулира регулиращия вал. Махнете ръчно масата. Ако съберете маса, която не е от две половини, а една твърда, имате нужда само от четири стойки за повдигащия механизъм.

Ръчен циркуляр - превръща се в стационарен

От ръчен циркуляр не е трудно да се произвежда статичен трион, който разширява възможностите си. Първото нещо, от което се нуждаете, е една маса. Удобен материал ще бъде финландският шперплат, който, за разлика от обичайното, е ламиниран - заготовките са добре плъзгани по повърхността по време на обработката. Той е достатъчно дебел, за да издържи много на тегло, е устойчив на влага, лесен за лечение. Можете да използвате обикновен шперплат 20 мм, само той трябва да бъде боядисан, но е по-добре да се покрие с листова стомана или текстолит.

Трябва да се разбере, че дълбочината на рязане ще намалее с дебелината на капака. Ще ви е необходим диск с голям диаметър, за да не намалите функционалността в сравнение с преносимия инструмент. Размерите на плота са достатъчни, за да се гарантира, че детайлът може да се побере в ширина. Трябва да се добави, че на широката маса е възможно допълнително укрепване на електрическата кука и монтажния трион, което ще направи машината универсална.

С помощта на чертежите и обясненията не е трудно да се направят допълнителни устройства за циркуляра, което ще разшири възможностите му.

Циркулярът е неподвижен със собствените си ръце - според нашите чертежи и указания,

Маркирайте върху листа шперплат правоъгълник с необходимите размери, изрежете, обработвайте ръбовете. Поставяме ръчната кръгла на повърхността с подметката и маркираме с молив точките на закрепване. Правим слот за циркуляра. Можете да прокарате малко точките за фиксиране с помощта на фрезова машина, но не повече от 10 мм, за да не отслабнете плота. Този метод на производство ще направи възможно приближаването на дълбочината на рязането до определеното в паспорта на циркуляра.

Циркулярът е неподвижен със собствените си ръце - според нашите чертежи и указания,

От дъските ние правим рамка (kargi), която ще инсталираме отдолу, за да подсилим структурата. Закрепваме четирите табла в кутия, залепваме ги върху масата, закрепваме ги със скоби. Чрез масата завинтваме в болтовете самонарязващи се винтове. Отвори за тях на върха на гърлото, за да скриете главите на винтовете. На кралете на стационарния трион закрепваме краката, по-добре болтове с шайби и гайки. Масата трябва да осигури допълнителна твърдост, така че в долната част на краката да се правят подпори.

Правим ограничителна лента, равна на дължината на работната повърхност. В нея пробиваме два перпендикулярни дискови жлебове, в които лентата се движи и се фиксира на определено разстояние от режещия диск. Остава да се правят промени в системата за управление: ние поставяме контролния бутон в включено състояние с електрическа лента. На царя инсталирайте контакт, свързан към мрежата. При счупването на телта към триона, инсталираме превключвателя.

Някои моменти на изпълнение на самостоятелно направени устройства

Независимо от това колко добър е направен циркулярът, индивидуалните грешки могат да доведат до факта, че изпълнението му е ограничено. Това засяга на пръв поглед привидно малки неща. Нека започнем с лагерите на вала. Инсталирането на конвенционални е оправдано, ако машината се използва от време на време. За самостоятелно направени устройства с постоянна употреба е по-добре да се монтират самонасочващи се лагери. Те се състоят от два реда топки, регулируеми чрез затягане на затягащата гайка. Поставете капака, за да го предпазите от прах, като се изискват чипове.

На работната повърхност се изчертава скалата на стъпки от сантиметър. Това значително ще улесни работата на дървото при определяне на ширината на рязането. Много игнорира монтирането на предпазна лента над диска, но напразно - лечение на стружки в очите, или в по-тежки случаи по-скъпи.

При работа с различни материали често е необходимо да се регулира скоростта на циркуляра. Домашното проектиране по правило не е в състояние да регулира скоростта на двигателя. Единственото решение е използването на ролки с различни диаметри. Те са монтирани на вала на двигателя. Ако се ангажирате да поръчате макари от търнър, веднага направете твърда макара с два или три различни диаметъра.

Много хора желаят да установят отрезни машини трифазен мотор, като ще бъдат необходими 380 V. кондензатори, изчислена на минималната работно напрежение 600 V хартията или вида хартия-масло.

Циркулярът е неподвижен със собствените си ръце - според нашите чертежи и указания,

Капацитетът на кондензатора се изчислява въз основа на мощността на електрическия мотор: за 1 kW - 100 μF за работния кондензатор Cf. Взимаме два пъти капацитета на пускането на Cn. Спусъкът SB е бутон, който се връща в първоначалната си позиция. Стартиране прост: SQ е включен, SB е натиснат за няколко секунди. След стартиране, бутонът се освобождава, веднага щом двигателят достигне скоростта, можете да видите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Трионите за рязане на дърво от собствените си ръце на устройството за рязане на резачкаТрионите за рязане на дърво от собствените си ръце на устройството за рязане на резачка
Полезни уреди за домакинството го правете сами, направете го самиПолезни уреди за домакинството го правете сами, направете го сами
Всичко, което искахте да знаете за генератора на триене на димВсичко, което искахте да знаете за генератора на триене на дим
Машини за разрязване на плазмаМашини за разрязване на плазма
Избор на машина за заваряванеИзбор на машина за заваряване
Как да изберете резачкаКак да изберете резачка
Сортове и характеристики на верижния трионСортове и характеристики на верижния трион
Как да изберем циркулярен трионКак да изберем циркулярен трион
Ръчно циркулярно триоРъчно циркулярно трио
Заваряване на лентови триониЗаваряване на лентови триони
» » Циркуляр, неподвижен със собствените си ръце под нашите рисунки и управление, подложени на сила за всички
© 2021 BggeHat.com