Как да направите дърводелски работни схеми и инструкции

Всеки занаятчия на къща ще може сами да направи работилницата на дърводелците. Времето за тази работа отнема много, но ползите от една работна станция се припокриват, разходите за труд и инвестициите в строителни материали. В тази статия ще намерите пълна информация за самостоятелното изграждане на дърводелски работилници.

Дърводелски работилница - оптимизация на работното място

Удобната работна повърхност е полезна за всеки майстор. Дърводелката се нуждае от по-удобно работно място, отколкото от други специалисти. В края на краищата, той ще трябва да се занимава с големи детайли, чиято дължина достига 3 метра, и без компетентно проектирана работна площ в този случай е абсолютно необходима. Дори и опростеният сгъваем работен плот ви позволява да обработвате дървени трупи или дъски и да събирате продукти от получените бланки. Големият плот с прегради ви позволява да фиксирате дървения материал на всяко място, като обработвате не само повърхностите, но и ръбовете на гредата или дъската. Специална мембрана ще помогне за фиксирането на детайла при рязане, пробиване или съединяване на няколко елемента.

Всеки дърводелец ще се нуждае от удобно оборудвана работна зона

Всеки дърводелец ще се нуждае от удобно оборудвана работна зона

Освен това в кутиите и в рафтовете на работната маса можете да съхранявате подробности за бъдещи продукти, инструменти и всякакви видове домашни дреболии. И в удобно хранилище можете да превърнете не само дърводелска версия на дърво, но и пейка за металообработка, сглобена на базата на стоманени ъгли. В същото време да се направи дървена дограма със собствените си ръце, като се опрости и оптимизира пространството в работното помещение, може да бъде майстор, който не е много запознат с конструкцията. За да направите това, ще ви трябва общи чертежи или разбиране за работната маса, строителни материали и стъпка по стъпка инструкции за монтаж. Всичко това ще намерите по-долу в текста.

Сортове и подреждане на работни площадки за дърводелци

В съвременните дърводелски изделия се използват само три схеми на дизайна на работни платна. На първо място, мобилната версия е преносим дизайн, който може да бъде инсталиран дори на балкона. Този модел е полезен за онези майстори, които желаят да получат универсална работна маса за водопроводни и дърводелски работи. Основното предимство на тази опция е малък размер, основното минус е малка складова площ. Всички инструменти в такава таблица не могат да бъдат сгънати.

На второ място, стационарен работен плот е опция за пълноценна работна среща. За да приберете този модел, имате нужда от просторна стая, но също така ще влезете в голям гараж. Този работен плот може да бъде дървен и стоманен - ​​има възможност за сглобяване на всеки дизайн, защото не е нужно да го прехвърляте. Основното предимство на модела е неговата широка функционалност, умножена от огромното място за съхранение. Основният недостатък е големината и необходимостта от голям обем строителни материали.

В една пълноценна работилница най-добре е да инсталирате стационарна пейка

В една пълноценна работилница най-добре е да инсталирате стационарна пейка

Трето, модулната конструкция - работните бази от този тип заемат междинна позиция между стационарни и мобилни версии. Моделната структура позволява да се увеличава и съкращава дървената маса, краката и други елементи. Ето защо основното предимство на тази опция е комбинацията от оптимални размери и функционалност. И основният недостатък е сложен дизайн. Изграждането на модулна метална работна маса с вашите ръце не е толкова просто и с дърво може да имате проблеми.

В резултат стационарният модел трябва да се разглежда като оптимален модел за самостоятелно строителство, тъй като мобилният не осигурява всички предимства, а модулният е твърде сложен по време на монтажа. В този случай, независимо от принадлежността към един от сортовете, всеки работен плот съдържа следните структурни елементи:

  • Поддръжка (рамка, рамка) - система от вертикални и хоризонтални греди, които държат върха на масата, заготовките и инструментите.
  • Работната повърхност (плот) - на езика на професионалистите този елемент се нарича пейка. Той прави всички необходими канали и вдлъбнатини за спирачките, които ще бъдат полезни за фиксиране на обработените детайли. Следователно, такъв съвет трябва да бъде масивен и надежден.
  • Предната междина и кутия са по същество огромни блокове за затягане, които се конкурират със скобите. Те закрепват детайлите под ъгъл към равнината на работната маса, като ги притискат към страничните стени на плота. И сгъваемият работен плот има само една зъбна междина и неподвижна - поне две захващащи блокове.
  • Рафтовете са места за съхранение, които се намират под плота.

И всички тези части, с изключение на някои части от металната затягаща единица (винтове и гайки), са сглобени от дърво, което опростява избора на конструктивни материали за изграждането на работна маса.

Какви материали са необходими за сглобяване - подготвяме се за работа

Вие ще бъдете в състояние да се изгради дърводелски или работилница себе си, само ако получите следните материали:

  • Шперплат дебелина на листа от 18-20 милиметра и габаритни размери 2,5 х 1,25 метра. И се опитайте да изберете един напълно плосък лист, без мехурчета и спадове на повърхността - тя ще отиде на плота.
  • Гредата е 10 × 10 и 6 × 6 сантиметра. От тези елементи, събрани рамка, следователно, ние трябва около 4 метра "desyatochku" (крака и кръст) и не по-малко от три метра "shesterochki" (за укрепване на елементи). По този начин опитайте да изберете бар без възли и пукнатини.
  • Дължина на дъската от 2 метра - те са полезни при монтажа на плота. И след като ги завършите, можете да направи пода за рафт.
Преди да изградите работна маса, трябва да съберете необходимите материали и инструменти

Преди да изградите работна маса, трябва да съберете необходимите материали и инструменти

Освен това ще се нуждаем от следните инструменти: тренировка с перо и обикновени тренировки, циркуляр (диск), скоби, лепило път (на дърво), квадрат, ниво, болтове с гайки и винтове за мебели със защита срещу корозия. След всички тези материали и инструменти ще бъдат закупени и SVEZA до местоположението и изграждане, може да се изгради работна маса от дърво със собствените си ръце, позовавайки се на нашия инструкции стъпка по стъпка.

Самостоятелно сглобяване - инструкция стъпка по стъпка

Преди да го направите дървена пейка, опитайте се да прочетете тази инструкция от началото до края, като превъртите в главата си всички етапи на монтажа, описани по-долу. Ако разбирате цялата процедура, независимото производство на работна маса ще ви отнеме минимум лично време. А нашите стъпка по стъпка инструкции са предназначени за хора с минимален опит в дърводелството. Е, процесът на изграждане изглежда така.

Първо трябва да съберете масата

Първо трябва да съберете масата

На първия етап събираме таблицата. За тази цел листовият шперплат се скъсява до 1,52 метра с циркулярен трион и се разделя на две части. В резултат на това две части с размери 1,52 х 0,61 метра остават в ръцете на капитана. Те ще послужат като основа за плота. А останалото от 0.98 × 1.25 ще дойде по-удобно по-късно. Следващият етап е залепването на масив от маса на работна маса от две заготовки от шперплат. За това е необходимо да ги смажете с лепило и след като ги сгънете, затегнете ги със скоби и в централната част може да поставите товар от 30 кг. И под скобите трябва да поставите три 1,5-метрови плоскости, които осигуряват тясна форма, когато се поставят по дългата страна на листа.

Освен това, трябва да имаме предвид факта, че когато лепене фасетите да бъдат свързани изпъкнали страни (когато наложени една върху друга), в противен случай целият масив разгръща под формата на дъга, което е нежелателно. След това се пристъпва към укрепване на залепения масив от 36 мм. За да направите това, ние трябва да видя останките на шперплатови плоскости 15 см широка лента и я залепете по периметъра, на гърба на плота. Резултатът трябва да бъде маса с дебелина 54 мм, състояща се от три 18-милиметрови слоя шперплат. И усилвателните ленти ще играят ролята на усилватели.

След това изрязахме масива под размери 1,5 х 0,6 метра. Този етап ще ви позволи да отрежете краищата, като премахнете облицовката и издатините, образувани по време на монтажа на масата, от три слоя шперплат. Самото рязане се извършва от циркулярен трион със слабо подаване на инструмента. Циркулярът трябва да се движи покрай шперплат много бавно, в противен случай ще получите разкъсани ръбове. Следващият етап е сглобяването на вертикалните елементи на рамката. За целта видяхме 10х10 см в четири сегмента с дължина 0,9 метра. Получаваме вертикални опори. И като пешеходни пътеки (долната замазка между вертикалните греди) и царя (горната замазка) ще използваме 6 × 6 сантиметра, като изрязваме съответните жлебове в краката. Местата за закрепване на пешеходните пътеки и палета трябва да бъдат залепени с лепило и болтове или самонарезни винтове.

След това трябва да инсталираме вертикални опори на мястото на работната маса и да съберем цялата рамка, като ги дърпаме заедно с хоризонтални надлъжни връзки. Те могат да бъдат изработени от шина с размери 6 х 6 сантиметра, закрепени в шипове или припокриващи се, върху болтове или винтове за самозатягане.

На долните замазки се поставят рафтовете на 1,5-метрови плоскости, а на върха - плота на масата. Ето защо, преди закрепването на замазките, трябва да проследим вертикалната и хоризонталната част на рамката, която трябва да бъде сглобена. В противен случай таблицата ще бъде наклонена. Закрепването на плота на масата към рамката се извършва с 8 мм самозатягащи се винтове, чиито глави трябва да се удавят в отворите, пробити с перо. Преди закрепването, масата се привлича към горните надлъжни връзки и скобите чрез скоби.

Това завършва сглобяването на масата и можем да продължим с монтирането на мента. И не може да направи всеки един дърводелец за работната маса със собствените си ръце. Така начинаещи ние предлагаме да се обърне внимание на готови модели, които са монтирани в следната последователност: затегнете до края на масата на фиксирана челюстта съединители, закотвяне резбования си елемент. Минаваме през дупките в подвижната гъба с две резбови водачи, завинтваме ги в неподвижна гъба. Вмъкваме в главите на направляващите рамена, които се въртят, с което можете да премествате подвижната част на вибратора към стационарната.

След завършване на етапа на монтиране на визията, можете да използвате работната маса самостоятелно. И кръгли или правоъгълни дупки за спирачките могат да бъдат нарязани на върха на масата според нуждите, като се поставят така, както ви харесва.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подреждане на гараж за вашите собствени идеи за съхранение на резервни части и инструментиПодреждане на гараж за вашите собствени идеи за съхранение на резервни части и инструменти
Работната маса в гаража прави функционална и трайна конструкцияРаботната маса в гаража прави функционална и трайна конструкция
Как да направите работната маса на металния монтьор със собствените си ръце?Как да направите работната маса на металния монтьор със собствените си ръце?
Работилница със собствените си ръце как да направите свой собствен дърводелски магазин в страната?Работилница със собствените си ръце как да направите свой собствен дърводелски магазин в страната?
Каква трябва да бъде височината на бележката за настроените домакиниКаква трябва да бъде височината на бележката за настроените домакини
Каменна плот за кухняКаменна плот за кухня
Сортове и характеристики на скобите за дървесинаСортове и характеристики на скобите за дървесина
Как да оборудвате малък домашен офисКак да оборудвате малък домашен офис
Детски бюра в домашния интериорДетски бюра в домашния интериор
Как да оборудвате офис в обикновен апартаментКак да оборудвате офис в обикновен апартамент
» » Как да направите дърводелски работни схеми и инструкции
© 2021 BggeHat.com