Работната маса в гаража прави функционална и трайна конструкция

Гаражът на почти всеки модерен шофьор не е просто място за съхранение на кола, а многофункционална стая. В него собственици на превозни средства често оборудват мини склад за стари неща, както и работилница. Изискваният атрибут на последния е работна маса. Ще говорим как да го построим сами.

От кои части се състои работната маса и какъв размер трябва да бъде тя?

Модерните работни площадки са предназначени да извършват разнообразни операции по обработката на определени материали, ремонт на дома и автомобили, всички видове електромеханични, дърводелски и ключарски дейности. Те са настолни компютри, състоящи се от общия случай на следните части:

  • плотове;
  • носенето на твърда рамка, монтирана на стойката за крака;
  • Чекмеджета, нощни шкафчета и рафтове за съхранение на инструменти.

Често работните бази са оборудвани с други елементи. Тук всичко зависи от вида операции, които се планират да бъдат изпълнени. Освен това, всеки от описаните от нас проекти трябва да бъде добре обхванат. Ето защо, над плота, винаги е монтирана фиксирана стационарна лампа (тя е поставена близо до пейка или върху стена над нея). По-напредналите домашни занаятчии и вграждат електрическото осветление в дизайна. Това прави възможно придвижването на масата, ако е необходимо, на всяко място в гаража.

Работна маса в гаража - правим функционална и трайна конструкция

Първоначално работната маса се използваше строго за преработката на дървесина и продукти от нея. Сега има маси за различни цели - дърводелски, дърводелски, ключарски и дори универсален. Всички те имат своите особености, които ще обсъдим по-долу. Качественият работен плот в гаража е лесен за изграждане от метал или дърво. Също така може да се комбинира (основа от дърво, метална маса и калъф, дървени ящички и рафтове). В същото време е необходимо да се помисли за решението кои задачи да се използват на работния плот в моторния дом:

  • за честа поддръжка на автомобила и къщата;
  • за рядко металообработване, дърводелски работи и дребни ремонти;
  • за постоянни ремонтни работи в големи обеми (вариант, когато автомобилистът решава всички свои ежедневни задачи без да се консултира със специалистите).

Независимо от работното натоварване на работната маса, тя трябва да отговаря на редица изисквания, поради ограничената площ на автомобила. По-специално, тя трябва да изпълнява функциите за съхранение, да бъде добре осветена, колкото е възможно по-гъвкава, стабилна, надеждна при работа и компактна. Желателно е, освен това, да оставите под работната маса 15-20 см свободно пространство. Тогава проблемите с почистването на помещенията от собственика на гаража никога няма да възникнат.

Разглежданите настолни компютри обикновено се отдалечават от автомобила с поне 100 см (така че да не се повреди машината при различни операции). Размерите на работната маса зависи от параметрите на авто-къщата и от ръста на човека, който ще използва строителството. Стандартните работни маси имат дължина до 220 см, ширина - до 80. Купете готов работен плот тези дни не е трудно. Но е много по-интересно и по-рационално да го направите сами. В този случай получаваме наистина оптимален дизайн, подходящ за гаражни размери и индивидуални изисквания на собственика.

Кой материал е оптимален - дърво или метал?

Ако решихме да изградим сама работна маса, първо ще определим какъв материал има смисъл да направим. Да кажем, че рядко ремонтирате кола със собствените си ръце и също неправилно извършвате работа по подобряването на вашия дом. В тази ситуация, работната маса може да бъде изработена от дърво, като е похарчила минимални усилия. Вземаме шпонтувански (задължително рендосани) дъски - дъб или бук, изрязваме ги до желания размер, получаваме пълна маса. Вместо нарязания дървен материал може да се използват листа от шперплат (устойчив на влага) с дебелина 1.8 см. Взимаме два такива продукта, ги залепваме заедно, зашиваме сили по ръба. Работната плоча е готова. При желание е лесно да победиш лист от метал с малка дебелина (4-5 мм).

Работна маса в гаража - правим функционална и трайна конструкция

Рамката на дървения плот се сглобява от прътовете 5х10 см или от дъската 4x8 см. От тях се оформя обикновена правоъгълна конструкция с подходящи размери. Закрепваме някои от нейните елементи с пирони или самобръчкови винтове. В долната част на самостоятелно направения работен плот инсталираме рафт (от пода трябва да бъде на 15-20 см от пода) за съхранение на инструменти. Такива елементарни структури трябва да бъдат допълнително подсилени. Не е трудно да се направи това. Достатъчно е да се монтира между краката на разделителната маса отдолу и отгоре. Всички те са изработени от едно и също дърво.

Както можете да видите, работна маса от дърво е изработена без проблеми и много бързо. Но е полезно да се разбере, че надеждността на такъв дизайн ще бъде минимална. Тя ще бъде краткотрайно (кадър бързо се износва и губи своята сила, най-добре с течение на времето тя става негодна за работа), който е склонен към огън. Дървени работни маси не са предназначени за монтаж върху тях на допълнително металообработващо оборудване (тежки зъбци, шлифовъчни устройства, мини пробивни машини и т.н.).

Ето защо, за гараж е по-подходящ метален десктоп. Неговите предимства са очевидни:

  • издържа сериозни натоварвания;
  • ви позволява да инсталирате ключарско оборудване;
  • има компактни размери;
  • Уникална здравина поради своята заварена конструкция;
  • лесно да се грижите;
  • дава възможност за мелене, завъртане, нарязване и виждане на метала;
  • се допълва с всякакви решетки, чекмеджета, рафтове, организатори, в които се съхраняват инструментите.

Работната повърхност и рамката от метал са напълно огнеупорни и практически вечни. Такава маса се експлоатира от десетилетия, без да се губят първоначалните й характеристики и възможности. Обърнете внимание, че дължината и другите размери на металната конструкция могат да бъдат такива. Лесно е да се направи маса върху цялата стена на гаража, да се намали, да се премести, да се сгъва или дори да се сгъва. В този случай някои елементи на работната маса са изработени от дърво. Такава таблица вече може да се нарече комбинирана. Финансирането по него ще се окаже съвсем разумно.

Комбиниран работен плот - какво ще отнеме, за да го изградим?

В следващия раздел описваме процеса на изработване на структура от метал и дърво. Но първо ще определим материалите и инструментите, необходими за извършване на всички монтажни работи. Тук всичко е просто. От инструмента ще се нуждаем от:

  • бормашина;
  • електрически трион;
  • заварчици, електроди;
  • Български (плюс шлифовъчно колело и диск за рязане на метал);
  • отвертка;
  • рулетка и ниво.

Няма да забравяме да купуваме дрехи, както и предпазни средства за заваряване. Сега ние гледаме, какъв материал е необходимо да се купи за изграждане на десктоп в моторни домове:

  • квадратна тръба (дебелина на стената - 2 мм) 6х4 см дължина 24 м;
  • стоманен ъгъл (4 мм) 5х5 см дължина 6,4 м и 4х4 см дължина 6,75 м;
  • ламарина за плота (дебелина - 2 мм, размери - 220x75 см);
  • Стоманена лента (дължина - 8 м, дебелина - 4 мм, широчина - 4 см);
  • листове шперплат (дебелина 15 мм) за страничните и задни стени на конструкцията и за монтаж на кутии;
  • дъски с дебелина 5 см за плота;
  • тънък (2 мм) лист стомана (ще отиде за производството на държачи за кутии).


Работна маса в гаража - правим функционална и трайна конструкция

Ще имате нужда и от крепежни елементи (котви, метални винтове, дървени винтове), водачи на чекмеджета, метални и дървени бои. Даденият списък с материали ще ни позволи да създадем работна маса с ширина 75 и дължина 220 см. Дизайнът ще се окаже надежден, здрав и доста обемист. На нея ще бъде възможно допълнително монтиране на оборудване за обработка на различни материали и поправки.

Ние сами събираме работния плот - стъпка по стъпка

Определете мястото, където ще стои работната маса. Начертаваме диаграма на нашия дизайн с указание за неговите размери. Продължаваме с рязането на материала. Рамката на конструкцията е направена от квадратна тръба, която е направена от ъгъл. Последният в допълнение ще продължи да прави ръбове на масата от дъските. Металната лента е предназначена за водачи (те ще държат страничните панели на създадената структура).

След като изрежете металните елементи до необходимите размери, заварете рамката. Първо, свързване на две тръбни заготовки от 75 см и две 220 cm. След това допълнително тръбата се заварява за засилване на плота (усилващ елемент) накисване между отделните елементи на втвърдяваща разстояние от 0,4 м. Затегнете по краищата на конструкцията носещи четири крака (дължината на всеки домакин 90 cm). Между тях трябва да направим джъмпери. Те са необходими за укрепване на металната работна маса.

Работна маса в гаража - правим функционална и трайна конструкция

Сега можете да създадете дизайн за кутии. Създаваме от тръбите отделни скелети с квадратна форма. Ние ги прикрепяме чрез заваряване към плота на масата (от двете страни). Не забравяйте незабавно заваряване на допълнителни ребра (надлъжно). След това правим скелет за масата от стоманени ъгли. Ние го инсталираме на основната структура на рамката. Заваряваме тези две части на масата. Получихме надежден 8-сантиметров работен плот с подсилени вътрешни ребра.

Създайте панела за фиксиране на инструменти. Заваряваме летва от четири ъгъла на дължина на 95 см и една 220 виж две къси парчета, които се монтират от двете страни, две - в средата. Заваряваме към плота на таблицата получения панел. Имаме солидна композитна рамка на пейката. Желателно е да се укрепи. Отрязахме 24 скоби от стоманената лента. Ние ги прикрепяме, използвайки заваръчна машина, към страничните стени на работната маса. В централната част на всяка скоба правим една дупка. Те са необходими за фиксиране на задните и страничните шперплатови стени с основната конструкция.

Ние правим кутии. Те са изработени от шперплат, свързващ отделните парчета материал с винтове. Можете да направите две кутии за съхранение на голям инструмент или три, ако имате намерение да поставяте по-малки устройства в тях. Следващата стъпка е да инсталирате шейна между страничните части на отделенията под чекмеджетата. Ние ги монтираме отвътре, прикрепвайки ги към предварително направените дупки.

Финални работи - довеждаме продукта до пълното му състояние

Нарязахме дъските в дължини, необходими за дължината им. От тях ще създадем повърхност на плота. Ако направим къси заготовки, ние ги слагаме на масата, ако е дълго - заедно. Преди да инсталираме дървените части, поставяме върху тях антисептик. Той ще предпази плота от вредните въздействия на насекомите и гниенето.

Важно! Преди да полагаме дъските, боядисваме цялата метална рамка с помощта на антикорозионна и водоустойчива композиция. След това по нашия дизайн ръждата няма да се появи скоро. Боядисахме, без да съжаляваме. Обръщаме специално внимание на заваръчните шевове. Ние ги боядисваме възможно най-качествено.

Работна маса в гаража - правим функционална и трайна конструкция

Сега монтираме дъските на повърхността на масата. Не е необходимо твърде много за задвижване на детайлите в рамката. Дървесината неизбежно се свива и се разширява по време на работата на работната маса като влажност и температурна промяна. Поставяме сглобената повърхност с мелница. Завийте всички дъски към рамката с винтове. На върха на дървения плот инсталираме стоманен лист. Препоръчва се да се фиксира с винтове. Въпреки че е възможно този елемент да бъде заварен към рамката. Въпреки това е необходимо да се действа много внимателно, тъй като има възможност за пожар на дъски при използване на заварчик.

На Съвета. Стоманеният лист за плота е за предпочитане да бъде обработен с ръчен преобразувател (от двете страни).

Остава само да се инсталират рафтове и кутии, а в дъното на масата да се монтира щит. Последният може да бъде оборудван с куки за окачване на инструменти и консумативи. Това е всичко. Надежден и траен работен плот е готов. Ние го използваме по предназначение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подреждане на гараж за вашите собствени идеи за съхранение на резервни части и инструментиПодреждане на гараж за вашите собствени идеи за съхранение на резервни части и инструменти
Как да оборудвате гаража със собствените си ръцеКак да оборудвате гаража със собствените си ръце
Как да направите работната маса на металния монтьор със собствените си ръце?Как да направите работната маса на металния монтьор със собствените си ръце?
Как да направите дърводелски работни схеми и инструкцииКак да направите дърводелски работни схеми и инструкции
Работилница със собствените си ръце как да направите свой собствен дърводелски магазин в страната?Работилница със собствените си ръце как да направите свой собствен дърводелски магазин в страната?
Кафе маса как да го избера?Кафе маса как да го избера?
Как да оборудваме малка кухня да направи повечеКак да оборудваме малка кухня да направи повече
Кориански плотовеКориански плотове
Как да оборудвате малък домашен офисКак да оборудвате малък домашен офис
Как и от какво да построим гараж?Как и от какво да построим гараж?
» » Работната маса в гаража прави функционална и трайна конструкция
© 2021 BggeHat.com