Работилница със собствените си ръце как да направите свой собствен дърводелски магазин в страната?

Подходящо оборудвани със собствени ръце, работилницата прави възможно извършването на различни дърводелски работи без да се търси помощ от професионалисти. В дачата той е оборудван в отделна сграда, гараж за коли, неизползван навес. В такава домашна работилница се съхраняват работни инструменти, се инсталират един или повече металорежещи машини, закачалки и други устройства, които извършват обикновени ремонти на стари неща, мебели, домакински конструкции.

Стая за дърводелство - коя е подходяща за всички параметри?

Ако работилницата със собствени ръце се засели на крайградски обект, оптимално е да се разпредели отделно пространство за нея, което е възможно най-далече от жилищната сграда. В този случай, шума при извършване на дърводелски работи и чужди миризми няма да ви попречи да се насладите на отморяваща почивка за останалата част от семейството.

В идеалния случай за дървена дограма трябва да бъде издигната нова конструкция, чиято площ е достатъчна за монтажа на всички необходими машини, стелажи и други конструкции. Някои занаятчии адаптират използвания мини-магазин към използваните блокови контейнери. Те са достъпни и имат достатъчен капацитет (около 14 квадрата).

Контейнерът се закупува, когато работилницата се използва редовно. Ако в дърводелеца се планира да се извърши малък обем работа, а дори и от време на време, може да се постави в стар домашен блок, навес, гараж. Подходящ за тези цели и мазето или таванското помещение, прилежащата веранда или лятна кухня.

Минималното подово пространство за работилница на парцел в страната е 6 квадратни метра. Те са достатъчни, за да инсталирате работна маса на дърводелци, малка машина за пробиване и устройство за смилане, 1-2 рафтове за съхранение на инструменти. На 10 квадрата ще се поберат още повече агрегати, които се използват от почти всички домашни майстори.

Правилно проектираното дърводелство има няколко основни зони. Те включват:

  • ъгъл за метла, моп и друго оборудване, което се използва за почистване;
  • места за монтажна маса и маса за маса, машинни инструменти;
  • Отделен шкаф или закачалка за работно облекло;
  • рафтове или шарнирни конструкции за рулетки, триони и други инструменти;
  • дървена кутия (друг контейнер) за боклук, дървени стърготини, отпадъци;
  • малки шкафове за малки части (крепежни елементи, свредла);
  • място за съхранение на произведени (ремонтирани) продукти.

В присъствието на тези функционални зони, работата в домашния мини-магазин ще бъде наистина комфортна.

Изисквания за семинара - какво да разгледаме?

Безопасността и удобството при експлоатацията на дърводелството зависи от правилността на подреждането му. Семинарът е длъжен:

  • да бъдат оборудвани с ефективна вентилация;
  • отговарят на изискванията за противопожарна безопасност;
  • да имат ефективно отопление (ако помещенията се планират да се използват през цялата година);
  • имат висококачествено осветление и звукоизолация.

В работилницата, направена от собствените си ръце, е достатъчно да се инсталира конвенционална система за принудителна вентилация. Тя ще извади дървения прах, който ще спаси дихателните органи на домашния занаятчия от дразнене.

За да се гарантира пожарната безопасност на мини-работилницата на дърводелците, може да се заземи цялото налично оборудване, машини, електрически уреди и пожарогасител на прах. Последният трябва да има обем от 4,5 кг и да принадлежи към клас ABC. Позволява да се гаси запалването на електротехниката и всички материали, които са предразположени към запалване.

Препоръчва се работилницата да се загрее с маслен или инфрачервен нагревател. Алтернатива на тези устройства е термичния вентилатор. Такива устройства бързо отопляват помещението и са най-малко запалими.

Правилното осветление на дърводелството е гаранция за безопасността на труда. Използването на дървообработваща машина или електрически инструмент с недостатъчна видимост е много опасно. Домашната работилница е оборудвана с източници на обща и допълнителна светлина. Последните са монтирани над работна маса, електрически блок.

Важна точка! Лекарите не се препоръчват да използват същия тип лампа в дърводелството. Оптимално, когато се извършва допълнително осветление с устройства с нажежаема жичка, а основното - с устройства за дневна светлина.

Звукоизолационната работилница се изпълнява по стандартни начини. Ако тя се намира в отделна сграда, това е достатъчно, за да облицовам всички довършителни материали, поставянето им под одобрените продукти (плочи пяна, минерална вата). Когато дърводелството се установява в мазето на тавана в една от стаите в къщата, е желателно да се инсталират шумоизолиращи врати и прозорци в него.



Електрическите кабели, поставени за свързване на осветлението и машинните инструменти, са избрани така, че да могат да издържат на сериозни токови натоварвания без проблеми. Всички проводници се крият в метални тръби или специални кутии. Тези устройства с къси съединения изключват възможността от пожар.

Дърводелство в отделна сграда - откъде да започнем?

Трябва незабавно да определим списъка с инструменти и инструменти за сервиза и техния размер. Въз основа на тези данни се създава скица (или пълен чертеж) на стаята. Показва всички функционални зони на бъдещата работилница с геометричните параметри на всеки от тях. Пълната дограма е оборудвана с:

  • Дървообработващ агрегат. Една проста версия на това е лесно да се направи сама. По-сложна машина се закупува в специализиран магазин.
  • Workbench. Обикновено се прави от собствените си ръце, като се избират размерите, като се вземе предвид площта на стаята.
  • Скоби и винтове. Инсталирана на работна маса.
  • Ръчни инструменти за работа с дървени изделия. Към него се включват самолетите, клещите, резачките, длетите, kiyanki и конвенционалните чукове, лента, бормашина, клещи, квадратчета.
  • Електрически уреди - фрези, резачки, отвертки, циркуляри, български.

Скицата дава възможност за рационално планиране и организиране на работното пространство. Ако е налице, цялата работа по изграждането на магазина за домашни дърводелци е безпроблемна.

Следващата стъпка е да попълните фондацията. Препоръчва се да се инсталира отделна работилница на основата на плочата. Направете го прости:

  • На територията, изчистена от дървета и храсти, се планира периметър на строителството и се подбира почвата (до дълбочина 0,7 m).
  • На ръба на получения изкоп е монтиран дървен кофраж. Над повърхността на почвата се издига с 20-25 см.
  • Дъното на ямата е изпълнено със смес от фин пясък и чакъл (височината на слоя е 20 см). Тези материали са внимателно уплътнени.
  • На слой чакъл и пясък се полага в два слоя армираща мрежа. Неговите отделни части са свързани помежду си чрез тел с напречно сечение от 2 мм и пръти с дължина 25-30 см.

Подсилената основа се излива с бетонна смес, покрита с полиетиленово фолио или брезент. Тази структура е оставена сама за 21-28 дни. Толкова време е необходимо, за да се втвърди напълно бетона.

Изграждане на кутия, подреждане на пода и подреждане на оборудването

Стените на работилницата се правят лесно от дърво, пенобетонни блокове или тухли. Първите два материала имат ниско тегло. Ето защо, народните занаятчии предпочитат да работят с тях. Използваното дърво трябва да бъде импрегнирано със забавител на горенето. Изграденият скелет е покрит с покрив - челно, плоско.

Подовете в домашния магазин за дърводелство са от голямо значение. Препоръчително е да ги направите на два слоя:

  • Пясъкът се излива върху основата (височина - 5 мм) и се покрива с последния рубероид.
  • Подсилващата мрежа се полага върху първия слой и се излива с бетонов разтвор. Вторият вариант е изграждането на дървена настилка върху покривен материал.

След подреждане на етаж в работилница има инженерни комуникации. След това се установява вентилация.

Сега можете да оборудвате дограма и дървообработващи машини. Рафтовете, шарнирните рафтове, машинните инструменти се поставят в помещенията и се монтират. Ето няколко важни моменти, които трябва да разгледате:

  • Свободното пространство в домашния мини-магазин трябва да е повече от това, което е заето от оборудването.
  • Достъпът до всяка машина, работна маса, шкаф е организиран от няколко (в идеалния случай - от три) страни.
  • Забранено е покриването на подове на работилницата с хлъзгави материали.

Всички машини и оборудване са здраво закрепени към основата или стените на сградата. Това се прави, за да се избегне рискът от преобръщане на тежки агрегати и причиняването им на нараняване на лице.

Подреждане на сервиза в гаража - важни нюанси

При организирането на работното място на дърводелците в активната кабина за автомобили е необходимо да се вземат предвид особеностите на тази стая. В такива ситуации работната маса, машините, шкафовете и шкафовете се разполагат по протежение на стените на разстояние най-малко на 1-2 м от машината.

В гаражи със стандартни размери, стационарният работен плот трябва за предпочитане да бъде заменен от маса за окачване с накланящ се връх. Ако е необходимо да се извършва някаква работа, тя се разлага и след завършването - сгъната и закрепена към стената със скоби.

Ако размерите на автобуса не позволяват инсталирането на стелажи или шкафове, инструментите се поставят върху куки, специални касети и тави. Всички тези приставки са монтирани по стените.

Последната препоръка. Оборудването на работилницата в колата, използвана за съхраняване на автомобила, трябва да се извършва само в краен случай, така че вероятността от повреда на колата при извършване на дърводелски работи е много висока. По-добре е да организирате собствен ремонтен магазин във всяко друго неизползвано помещение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Детската площадка със собствените си ръце ще осигури на децата си луксозна страна почивкаДетската площадка със собствените си ръце ще осигури на децата си луксозна страна почивка
Как да направите работната маса на металния монтьор със собствените си ръце?Как да направите работната маса на металния монтьор със собствените си ръце?
Как да направите дърводелски работни схеми и инструкцииКак да направите дърводелски работни схеми и инструкции
Барбекю площ в селската къща със собствените си ръцеБарбекю площ в селската къща със собствените си ръце
Полезни уреди за домакинството го правете сами, направете го самиПолезни уреди за домакинството го правете сами, направете го сами
Разпределение на едноетажна къща с гараж и таванско помещениеРазпределение на едноетажна къща с гараж и таванско помещение
Сортове и характеристики на скобите за дървесинаСортове и характеристики на скобите за дървесина
Рустикални мебели за беседкаРустикални мебели за беседка
Видове дърводелциВидове дърводелци
Специални машиниСпециални машини
» » Работилница със собствените си ръце как да направите свой собствен дърводелски магазин в страната?
© 2021 BggeHat.com