Панел таван функция и монтаж



От начина, по който ще бъде проектиран таванът, цялостният интериор на стаята зависи. Тя трябва да бъде не само красива, но и да се приближава към цялостния дизайн, да го допълва, вместо да привлича максимално внимание. В момента има огромно количество довършителни материали, сред които са таванните панели, изработени от експандиран полистирол. Те имат красив вид и ниска цена и можете да ги инсталирате сами. Има и MDF панели, но те са по-трайни от пластмасовите. И двете имат сходни свойства, но MDF панелите са малко по-тежки и по-податливи на влага (виж също:Как да поправяме MDF панелите на тавана").
декоративни панели за тавана

Предимства на панелните тавани

Тъй като панел таван изглежда, можете да видите на снимката.
Този метод на декорация придоби популярност поради такива характеристики:
  • Пластмасовите панели дават отлична възможност да се направи прекрасен таван, без да се харчат значителни суми;
  • инсталирането на окачена конструкция не е особено трудно, затова е напълно възможно да се справите сами с нея;
  • високи естетически качества, разнообразие от нюанси, текстури и рисунки Ви позволяват да украсите всеки интериор, независимо от стила, в който е направен;
  • Преди монтажа не е необходимо да се изравнява, покрива грубата повърхност;
  • За работа не са необходими скъпи материали и инструменти;
  • основният таван, върху който ще бъде инсталирана окачена конструкция, може да бъде боядисан, изравнен или по друг начин завършен - това не влияе на външния вид и надеждността на панелния таван;
  • пластмасата може да се използва в помещения със сложен микроклимат - може да издържи висока влажност и резки температурни промени, които много други материали за довършителни работи не могат да се похвалят;
  • материалът не е податлив на гниене, щети от мухъл и всяка мръсотия лесно се отстранява с влажна кърпа;
  • дори и да направите таван панел сами, без да прибягвате до услугите на специалисти, но следвайки инсталационната технология, ще продължи много години, запазвайки първоначалния си вид;
  • Геометрията на стаята се регулира с щайга, а в горното пространство има електрическа инсталация и други комуникации.
лъскави тавани панели
Таванът, изработен от пластмасови панели, има абсолютно гладка повърхност и изглежда много елегантен. Повърхността на лицето може да бъде монофонична или с оригинален интересен модел. Благодарение на широките си възможности за проектиране е възможно да се получи окачен таван, който е идеален за всеки интериор.

Избор на пластмасови панели

При избора на панели не е неразумно да знаете някои от нюансите на материала и характеристиките на инсталацията:
  1. Светли нюанси визуално увеличават стаята, правят я по-висока (прочетете:Как да направите тавана визуално по-висок: малки ощипвам").
  2. Гланцираните панели за тавана отразяват светлината, поради което също допринасят за разширяването на пространството. Въпреки това, в този случай инсталацията трябва да се извърши много внимателно, защото най-малките нередности ще ви хванат.
  3. Най-добрите панели са от италиански производители. Те са по-скъпи от вътрешния материал с около 20, но тяхната сила е повече от два пъти. По този начин таванът им ще продължи много по-дълго.
Панелен таван със собствени ръце
  • Колкото по-широки са елементите, толкова по-малко забележими са шевовете между тях. Дори така наречените безшевни таванни панели не позволяват създаването на цялостно покритие. Моделите с подчертан шев изглеждат привлекателни не винаги, въпреки че за някои интериори те се вписват перфектно.
  • Преди да купите материал, препоръчително е да изтласкате ъгъла на панела с пръсти. Тя не трябва да се разкъсва или да се деформира. Колкото по-строги са панелите, толкова по-малко е вероятността те да се повредят по време на монтажа. В допълнение, не е нужно да се притеснявате за факта, че с течение на времето структурата ще виси под собствената си тежест.
  • Подготовка за инсталиране

    Декоративните панели на тавана са монтирани по два начина:
    • директно върху грубата повърхност с лепило;
    • върху специална рамка с помощта на скрепителни елементи.
    Във втория случай не се изисква подготовка на основния таван. Таванното пространство може да бъде запълнено със звуко- и топлоизолационни материали.
    За заданието са необходими следните инструменти:
    • бормашина или перфоратор - за пробиване на дупки;
    • пистолет за закрепване на панели;
    • чук за шофиране на ноктите при създаване на щайга;
    • Рулетка за измерване на елементите на щайгата и панелите;
    • ниво на строеж за изравняване на структурата;
    • резачка или мозайка с трион - и двата инструмента трябва да имат малки зъби;
    • ножици за метал - най-често за изграждане на рамка с метални профили, въпреки че за монтаж в хола можете да направите и дървена щайга;
    • Отвертка за закрепване на рамката.
    панел на тавана в стаята
    Преди да купите декоративни панели за тавана, трябва да изчислите площта на стаята, като умножите дължината й по ширината. Полученото число е разделено на площта на един панел - тази стойност е посочена върху опаковката с материала. Към полученото количество се препоръчва да добавите 15 и да закръглите стойността на голямото парти - това увеличение е необходимо поради причината, поради която панелите ще бъдат отрязани. Прочетете също: "Таван и техните видове".
    Също така изчислете броя на елементите за щайгата, но с тях е по-лесно - ако профилите не са достатъчни, те винаги могат да бъдат закупени, но панелите с точно такъв външен вид може да не се продават. Освен това материалите от различни страни се различават в нюанси.
    Ако се направи дървена щайга, нейните елементи трябва да бъдат импрегнирани със забавители на пожара и антисептици.

    Създаване на щайга

    Използвайки нивото на сградата, се проектират линии по периметъра на помещението, по които ще бъде инсталиран специален профил. Към тези елементи, фиксирани около периметъра на помещението, са монтирани напречни ивици - те ще служат допълнително за монтаж на пластмасови панели. Ако е необходимо да се придаде допълнителна здравина на трупа, напречният профил през закачалките се фиксира към тавана. Върху периметъра е прикрепен пластмасов профил с формата на L. Той не само ще изпълнява функцията на водача, но ще стане първият и последен бар.
    Как да направите панел таван, подробна видео инструкция:

    Монтаж на панела

    Панелите на тавана в стаята са свързани много просто. Първата лента се вкарва в стартовата лента до стената и се прикрепя към профила. За тази цел можете да използвате скоби или самонарезни винтове. За закрепване на скобите е удобно да използвате пистолета (прочетете също: "Как да оправя панелите на тавана"). След задника лента монтиран към първия. Последният панел обикновено е необходимо да отрежете. Дори преди да бъде предоставена довършителни събрание достъп до съобщения, които ще бъдат скрити зад окачения структура. Ако е необходимо, може да се финализира, съединяването между панелите.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Пластмасови на тавана минимални разходиПластмасови на тавана минимални разходи
    Таван от подготовка и монтаж на пластмасови панелиТаван от подготовка и монтаж на пластмасови панели
    Закрепването на PVC плоскости към тавана е практичен начин за довършванеЗакрепването на PVC плоскости към тавана е практичен начин за довършване
    Таванът в банята е направен от пластмасови панели, практични и достъпниТаванът в банята е направен от пластмасови панели, практични и достъпни
    Монтиране на фалшив таван от панели по поръчкаМонтиране на фалшив таван от панели по поръчка
    Метални тавани за таван за изборМетални тавани за таван за избор
    Огледални панели на типовете тавани, монтажОгледални панели на типовете тавани, монтаж
    LED таван панели - модерно осветлениеLED таван панели - модерно осветление
    Таванът на сандвич-панелите е лесен и надежденТаванът на сандвич-панелите е лесен и надежден
    Фалшив таван със собствени ръцеФалшив таван със собствени ръце
    » » Панел таван функция и монтаж
    © 2021 BggeHat.com