Радиатори за подово отопление

В днешно време подходът към организирането на отоплителната система изисква не само прилагането на всички правила и разпоредби, но и потребителите на отоплителната система трябва да прилягат добре своите елементи във вътрешността на помещенията. Търсенето представлява предложение и затова сега можете да намерите различни опции за всеки елемент на отоплителната система. По-специално, разгледайте такива елементи като радиатори.

Радиаторите за подово отопление съчетават елементи от новост и традиционен подход. В края на краищата, ако разгледате дизайна, те не се различават от стената. И единствената разлика е, че радиаторите за подово отопление са инсталирани на пода. Те не могат просто да бъдат поставени на пода, но и прикрепени към нея - всичко ще зависи от дизайнерските характеристики на модела.

радиатори за подово отопление
Радиатор за подово отопление

Струва си да се отбележи, че в допълнение към факторите на дизайна, подовите модели на радиатори възникнаха в резултат на необходимостта. В крайна сметка, чугунните батерии са много тежки. Освен това те все още ще имат охладител. Единствено столичната стена може да издържи на такава маса. Какво мога да кажа, ако радиаторът трябва да бъде окачен на гипсокартон?

Струва си да се отбележи, че днес производителите могат да ви предложат монтирани на стената радиатори до 1 метър височина.

Теглото на участъка на такива батерии е около 20 кг. Този товар може да издържи само на пода и подовата стойка за радиатори, но не на стената.

Варианти на модели на пода

Батериите за подово отопление са изработени от същите материали като стените. Това е чугун, стомана, алуминий, биметал.

Чугунени батерии се появяват в самото начало на 20-ти век. Но в съветските времена беше решено, че моделите на стените са по-икономични, така че те са пуснати само в това изпълнение. Чудотворните водни радиатори за подово отопление, особено странно, принадлежат към категорията на елита. Цената на такива устройства е достатъчно голяма, така че не всеки може да си ги позволи.

подово отопление батерии
Чугунена външна батерия

Алуминиеви радиатори с подови настилки, които няма да намерите в ценовите листи на производителите. И всичко това, защото стените могат лесно да бъдат превърнати в модели на пода. За да направите това, използвайте различни скоби.

Биметалните отоплителни радиатори за подови покрития също имат способността да се трансформират. Въпреки това, понастоящем е възможно да се намерят чисти подови варианти на такива радиатори. Вярно е, че те обикновено са изработени от алуминий и стомана. Тръбите за охлаждащата течност са изработени от стомана, а перките са направени от алуминиеви плочи. Благодарение на такива инсталации се поддържа високо работно налягане, надеждно и мощно, а експлоатационният живот е дълъг.

Имайте предвид, че не всички специалисти стигат до същото мнение, че биметалните подови конвектори могат да бъдат приписани на традиционните батерии.

Що се отнася до принципа на работата и дизайнерските характеристики, те са подобни една на друга. И от различията - основата е дебела медна тръба, по която се движи охладителната течност.

радиатори за подово отопление
Биметални конвектори от типа под

Такъв материал като медта има отлични технически параметри на просото - особено висока топлопроводимост. Медта обаче е много скъпа, така че хоризонталните отоплителни акумулатори имат само вътрешна медна тръба. За да се увеличи топлообменната площ, върху тръбата се поставят алуминиеви перки.

Такава конструкция, която е направена от меки метали, няма да може да издържи на определени механични натоварвания на устройства. Ето защо капакът на радиатора е направен от стомана.



Tandem стомана-алуминий-мед има много предимства, сред които - малки размери на устройството, висока степен на топлопредаване, механична здравина, необходимост от измиване.

Сега нека да поговорим за стоманени радиатори от типа под. Те могат да бъдат разделени на няколко групи:

  • Конвектори, изработени изцяло от стомана. По дизайн, те са прости, мощни, но евтини. Разсейването на топлината е по-ниско, дори ако размерът на устройството е еднакъв.
  • Tubular. Такива радиатори могат да бъдат огънати, поставени вертикално, кръстосани.
  • Регистри. Обикновено това са домашно приготвени уреди от стоманени тръби. Техният дизайн е прост, тук тръбите с голям диаметър са свързани с напречници на тръби с по-малък диаметър. Така се създава затворен цикъл. В допълнение, този дизайн е евтин.

подово закрепване за радиатори
Стоманени подови конвектори

конзола за радиатор за подово отопление
Тръбни батерии за под

Предимства и недостатъци на подовите радиатори

Първо, нека да кажем за заслугите, някои от които вече бяха споменати. Голямото тегло на подовите нагреватели се прехвърля на силен и надежден под, а стената се освобождава от товара. Краката на радиатора могат да издържат на теглото на радиаторите. Също така, можете да създадете отоплителна завеса на местата, където не можете да поставите радиатора.

Процесът на инсталиране е много прост - няма нужда да пробивате стената за държачите.

Можете да прикачите радиатори към пода, като използвате специална подова скоба за радиатора. Има и рафтове за радиатори.

рафтове за радиатори
Подовият радиатор е много лесен за инсталиране

Тъй като подовите модели са поставени на пода, можете да направите скрита кабели само под пода. За да извърши такава работа, ще бъде необходимо да се създадат добри условия, тъй като във времето всеки материал ще се провали.

алтернатива

Моделите на радиатора за подово отопление, разбира се, не заемат много място за вас, но също така трябва да го изберете и разпределите. Какво може да се направи вместо това? Има такива устройства като отоплителни радиатори в пода. Обикновено те са конвектори, те са поставени в специални ниши в основата на пода. Тръби за охлаждаща течност се поставят и в дебелината на пода. Над нишата се поставя декоративна решетка.

хоризонтални отоплителни
Радиатори за отопление в пода

Съществува и така нареченият вариант въздух-вода. В този случай се използват конвектори, оборудвани с вентилатор. Обикновено те са окачени от тавана, така че въздухът е насочен надолу към пода. По този начин се получава добра отоплителна завеса. И под окачваната структура можете да скриете всички комуникации.

Също така има спорен въпрос - възможно ли е да се включат електрически нагреватели за подово отопление за подово отопление. Ако разгледаме от гледна точка на дизайна, то е възможно. Само охладителят тук не минава през тръбите, но всичко е поставено в един контейнер от готовите панели. Масленият радиатор е удобно устройство, което може лесно да се носи, тъй като не е прикрепено към никакви повърхности. Основното е да имате електрическа връзка.

По този начин виждаме, че днес радиаторите на пода имат различен дизайн и широка гама. Не е полезно да се сравняват различни материали за изпълнение, защото всяко устройство има свои предимства и недостатъци. Цветните метали имат висока топлопроводимост, но те са доста скъпи. Чугуната дава по-малко топлина, издържа по-дълго и струва по-малко. Критериите за избор на радиатори за подово отопление са достатъчни, така че ще трябва да изберете отоплителните устройства, които се основават на тях.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на радиаториИзбор на радиатори
Отоплителни радиаториОтоплителни радиатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Устройството на отоплителния радиаторУстройството на отоплителния радиатор
Как да изберем размерите на радиаторите?Как да изберем размерите на радиаторите?
Бойлери с плоски нагревателиБойлери с плоски нагреватели
Как да свържете алуминиеви радиатори?Как да свържете алуминиеви радиатори?
Правила за инсталиране на радиаториПравила за инсталиране на радиатори
» » Радиатори за подово отопление
© 2021 BggeHat.com