Дървена баня със собствени ръце

Изграждането на дървена баня е сложен технически и творчески процес. Въпреки това, с наличието на определени умения и внимателен подход за изграждане на руска баня с дърва от собствените си ръце, почти всеки може.

Помислете как да изградите баня от дърво със собствените си ръце

Помислете как да изградите баня от дърво със собствените си ръце

Имайки готов проект на ръка, той може да бъде реализиран последователно чрез извършване на няколко основни етапа на строителство:

  • Подготовка на фундаментна фундаментна фундаментна фундамент;
  • нанасяне на хидроизолационен слой върху основата;
  • поставяне на дървени трупи от кръгли трупи;
  • подреждане на отвори за врати и прозорци;
  • залепване на шевове;
  • монтаж на покрива;
  • вътрешната украса на стаята и монтажа на нагревателя.

Подготовка на фундаментни основи и хидроизолационни работи

Тъй като теглото на ваната от закръгления дървен материал не е прекалено голямо, достатъчно е да се създаде основа на лента или колонен тип. Монолитна вдлъбната конструкция ще бъде твърде скъпа и ненужна.

За изграждането на мазето се подготвя изкоп, чиято дълбочина варира от 0.7 до 1 метър. В дъното на окопа се намира пясък и чакъл. Всичко това е напоено и внимателно подтискано. След това в окопа се полага метална мрежа, предназначена да подсили основата.

При необходимата височина кофражът се повдига и се излива бетон.

Задълбочаването на основата се обуславя от климатичните условия на района, а именно дълбочината на замръзване на почвата. Основата на фондацията трябва да е на най-малко 0,5 м над нивото на земята. В противен случай долните джанти могат да изгният от влагата. Повърхността вътре в периметъра е покрита със смес от пясък и чакъл с едновременно затихване на слоевете. Това покритие е подходящо за по-нататъшната организация на пода.

Основата на стълбовете е по-евтина и трудоемка. За подреждането му по периметъра на бъдещата сграда азбестовите тръби се изливат и напълват с бетонов разтвор. Всяка тръба трябва да се постави върху бетонна основа, а интервалът между съседните блокове да не надвишава 1,5 метра.

След основаването на фондацията е необходимо да се спре работата за период от 3 до 5 седмици. През това време бетона ще получи сила и ще бъде готов да инсталира рамката.

Хидроизолационните работи са неразделна част от всяка конструкция. За да се осигури надеждна защита срещу влага и влажност, основата се излива с разтопен битум и се покрива със слой покривен материал.

След изсушаване на първия слой хидроизолация, операцията трябва да се повтори.

Нека ви дам някои примери за фото дизайн на дървена вана със собствените си ръце

Помислете как да изградите баня от дърво със собствените си ръце

Накланяне за баня и залепване на шевове

Преди да започнете изграждането на баня, трябва да решите избора на материал. За днес каменните вани за баня могат да бъдат от смърч, кедър, лиственица и бор. И използването на дървесина от последния тип е за предпочитане, тъй като борът е по-добър от други материали, за да устои на влагата.

Накланяне за баня и залепване на шевове

При избора на дървена кабина за вана се препоръчва да се използват дървени трупи, събрани през зимата, с диаметър от 250 милиметра или повече. Боровете с този размер имат следните предимства:

  • ниска топлопроводимост и абсорбция на топлина;
  • стабилен лек мирис;
  • висока якост и устойчивост на влага;
  • няма смолни изходи на повърхността.

Дървените трупи не трябва да имат много възли, а структурата на дървото трябва да е гъста и да предизвиква бум на звука при удара. В допълнение, дневниците не трябва да имат пропуски и различни места. Ако всички дневници къща се изпълняват качествено, тази баня ще служи на собственика в продължение на много години.

Поставянето на първата корона изисква определени умения. Две трупи, които съставят долния ред на рамката, са разположени успоредно един на друг, като жлебовете са обърнати нагоре. Следващите две трупи са подредени в подготвени канали. Купичките трябва да бъдат направени по такъв начин, че трупите да се издигат само наполовина над основата на рамката.

По същия начин се полагат останалите корони.



След изграждането на дървената къща дървените трупи трябва да се изсушат добре. Само след това можете да започнете да залепвате конците. За да извършите тази операция, можете да използвате влакън, мъх или филц. Понастоящем алтернативата е изолацията от юта. Zakonopachivat прорези следва посоката от горе до долу, като обръща специално внимание на ъглите и ставите на стените с тавана.

Покривна конструкция за баня

Покривна конструкция за баня

Фазата на изграждане на покрива започва, след като рамката се е свила. В противен случай съществува риск от деформация и разрушаване на покрива. Конструкцията на покрива се осъществява на няколко етапа:

  • Дървените греди се поставят върху горната корона, които се фиксират от строителните скоби (интервалът между гредите не трябва да бъде повече от един метър);
  • Рафтовете се закрепват към гредите, поставени под определен ъгъл, което им позволява да бъдат закрепени заедно;
  • перпендикулярно на гредите, летвата е пълнена и ще бъде твърдо, ако се планира покриването на покрива с покривен материал (при използването на листов материал като желязо и шисти, не се извършва непрекъсната летва);
  • покриване на избрания материал и подреждане на колелото от галванизиран метал;
  • всеки наличен материал, например дъска или обшивка;
  • крайният етап е изолацията на тавана на ваната: за това се използват шлака, пръст или съвременни изолационни материали.

Вътрешно довършване на банята

Вътрешно довършване на банята

Истинска руска баня разполага с терми и съблекалня. Възможно е също така да се организира стая за релакс. За вътрешното декориране на тези помещения се използват различни материали. За парната баня са подходящи варовиков борд и лиственица.

Подплатата е много лесна за пълнене, а за замяна на гниловите дъски е необходимо минимално усилие. Между стената и плота за довършителни работи трябва да се постави изолационен материал, позволяващ по-ефективно използване на ваната.

За обшивката на зоната за отдих и съблекалнята е най-добре борът от бор.

Миризмата на такова дърво не може да се сравни с нищо. В допълнение, боровата облицовка ще продължи много дълго време.

При подреждане на вътрешната част на банята е необходимо да се извърши работата съгласно следните правила:

  • На първо място се извършва подова настилка на плочката. В този случай се препоръчва използването на лиственица, а повърхността на пода трябва да се повдига с 0,1 метра. В резултат на това дъските ще се изсушат добре;
  • Горният рафт се намира на 0,15 метра над нивото на нагревателя;
  • след подовата настилка и подготовката на полка, пакетирането на стените и варовите ленти;
  • накрая таванът е пришит.

Работата по вътрешната подредба на ваната трябва да се извърши след внимателно изравняване на подовите и стенните повърхности. В противен случай борда ще легне леко и ще разваля външния вид. Рейки за щайгата трябва да бъдат отделени един от друг с 0,7 метра. Като крепежни елементи се използват самонарезни винтове, направени от неръждаема стомана или поцинкована метална конструкция. Същото важи и за крепежите за облицовката.

Така че, нека да разгледаме рисунката на дървена баня с нашите ръце

Така че, нека да разгледаме рисунката на дървена баня с нашите ръце

Избор на нагревател за сауна

Истинска руска баня не може да съществува без печка. Независимата конструкция на пещта изисква изграждането на отделна основа. Освен това само опитен специалист може да постави фурната.

Много по-реалистично е възможността да се инсталира модерна фурна за баня, която има висока ефективност и икономичност. Обикновено тези нагреватели имат камина и пепел, излизащи в чакалнята. Не поставяйте фурната върху стената.

Избор на нагревател за сауна

Размерът на нагревателя директно зависи от площта на парното помещение. Повечето съвременни пещи позволяват постоянно полагане на дърва за огрев от съседна стая. Основната част от топлинната мощност попада върху термата, а допълнителната в тоалетната и стаята за почивка.

По този начин изпълнението на проекта за изграждане на сауна е трудоемко и скъпо, но е напълно осъществимо само по себе си. За това е необходимо да имате свободно време и финансови възможности.

Ако имате мечта за собствената си баня - това е страхотно, ако не, проверете нашите бани от дърво и това непременно ще се появи във вас.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изборът и технологията за изграждане на фундамент за банятаИзборът и технологията за изграждане на фундамент за банята
Подът в парната баня със собствените си ръцеПодът в парната баня със собствените си ръце
Фино разчистена основа на лентата върху абразивни почвиФино разчистена основа на лентата върху абразивни почви
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
Избор на материал за дървена къщаИзбор на материал за дървена къща
Как да си направим баня със собствените си ръцеКак да си направим баня със собствените си ръце
От какъв материал да се построи баняОт какъв материал да се построи баня
Изграждане на основата на лентатаИзграждане на основата на лентата
Някои нюанси на изграждането на баняНякои нюанси на изграждането на баня
Как да се изгради баня правилноКак да се изгради баня правилно
» » Дървена баня със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com