Как да замажете тавана от инструкциите за гипсокартон за независими

Гипсокартонът е популярен довършителен материал, с който можете да направите перфектно плоска повърхност. При инсталацията обаче ремонтът не завършва, защото листовете се нуждаят от допълнително довършване, за което обикновено се използва shpaklevku, след което е възможно да се извърши окончателната подложка.

Какъв вид замазка да избирате за довършителни работи - видове материали

Преди да започнете замазване на тавана от гипсокартон, е необходимо да изберете добър завършен материал, който да ви позволи да запечатате ставите и напълно да подготвите повърхността за довършване. Сред замазка на пазара замазка върху състава на:

  1. 1. Цимент. Те се характеризират с повишена устойчивост на влага, затова е най-добре да ги използвате за довършителни тавани в "мокри" зони - в банята, кухнята и тоалетната. Благодарение на дългия период на втвърдяване и силното свиване, циментните съединения практически не се използват за довършителни холове.
  2. 2. Гипс. Най-широката група пълнители, такива материали се характеризират с добра адхезия и бърза настройка. Благодарение на лесната им употреба, те могат да бъдат използвани за завършване на всеки интериор, с изключение на "мокри" области, тъй като гипсовите смеси не са устойчиви на влага.
  3. 3. Полимер (акрил). Универсални довършителни композиции, позволяващи завършване на тавани и стени от гипсокартон във всяка стая. Единственият недостатък на тези шпакловки е тяхната висока цена.
Замазката ще позволи да се запечатат ставите и напълно да се подготви таванът за окончателното покритие

Замазката ще позволи да се запечатат ставите и напълно да се подготви таванът за окончателното покритие

За да запълнете правилно тавана с гипсокартон, трябва да разгледате наличието на пазара на материали за довършителни работи, които се различават по предназначение:

  • за начална обработка;
  • лицеви замазки;
  • универсален.

Друг критерий, по който се споделят представените материали, е готовността за употреба. Пълнителите се продават като сухи строителни смеси, които се нуждаят от разреждане с вода преди употреба и под формата на готови пастообразни формулировки. По-добре е начинаещите да избират готови решения. Най-ефективният начин за запълване на тавана с гипсокартон е да се използват следните търговски решения: Knauf, Vetonit, Eunice слайд, Sheetrock.

Подготовката на тавана от гипсокартон - най-важното

Полагане на повърхности е сложна и отговорна работа, качеството на изпълнение на които ще зависи от визуалните характеристики на стените и таваните. Този ремонт се извършва на няколко етапа, а първият е подготовка на повърхността. След като таванът е покрит с гипсокартон, той трябва да бъде оставен за 10 дни, така че гипсокартонът да бъде правилно поставен и аклиматизиран в стаята. След 10-дневния период проверете болтовете, които фиксират гипсовите плочи върху профилите.

Ако винтовете се изправят малко над повърхността, те трябва да бъдат затегнати

Ако винтовете се изправят малко над повърхността, те трябва да бъдат затегнати

Ако капачката поне един винт действа като мм и още по-малко на повърхността, повърхността е идеално равна замазка няма да работи, или ще трябва да се прилага много дебел слой изравняване хоросан.

За да идентифицирате винтовете за самозатягане, които трябва да бъдат завинтили, почистете точките за закрепване на място. Ако шпатулата се залепи към крепежните елементи, те трябва да бъдат леко затегнати. Обърнете специално внимание на местата на фугите на гипсокартонените плоскости. Там листът е най-уязвим, могат да възникнат пакети. Ако пакетът е визуално забележим, е необходимо да прерязвате хартията под самия корен, след което да третирате проблема с шмиргел.

Подготовка на повърхността - кога е необходимо?

Замазването на тавана от гипсокартон изисква предварителна повърхностна обработка с грунд. Грундирането има за цел да подобри адхезията на замазката с GKL и също така положително влияе върху устойчивостта на листовете към външни отрицателни влияния, включително повишена влажност. Ако цялата площ на тавана не е боядисана, няма желание или възможност, е необходимо да се покрият ставите и ъглите с грунда.



Тук се утаява голямо количество прах, поради което прилепването на повърхностните материали към повърхността може да не е достатъчно надеждно. Възможно е да не се залепва целия таван преди замазка, само ако последното третиране се извършва с боя. За добро поставяне на тапет е задължителен грунд. За грундиране използвайте материали, предназначени за съвместна употреба с шпакловъчен материал. Замазването ще даде най-качествен резултат, ако вземете всички материали от един производител. Нанесете грунд върху тавана с четка или ролка.

Как да запечатате шевовете - ясни инструкции

Сред всички работи, извършени по време на замазката на тавана, запечатването на шевовете е най-трудно. Извършване на такива дейности може да бъде непосредствено след изсъхването на грунда, като се използва един от двата съществуващи метода. Първият вариант на пълнителите включва използването на самозалепваща мрежа, фиксирана с шпакловъчен материал. Най-напред подгответе сместа за работа - разредете сухия пълнеж с вода според инструкциите на производителя или отворете разтвора готов за работа и го разбъркайте добре.

След това поставете шпагата върху шева с тесен шпатула по такъв начин, че след полагането на мрежата, ставата на листовете не се отличава в сравнение с останалата част от тавана. Когато се приготвят шевовете, трябва да отрежете мрежата от подходящ размер, да я прикрепите към шпакловащата се шпакловка и да се натопите малко в разтвора. След запечатване на всички шевове с решетка, вземете широка шпатула и използвайте помощта на ставите, за да запълните ставите с плавни движения без натиск. При нанасяне на шпакловка се препоръчва шпатула да се държи под най-остър ъгъл спрямо повърхността на тавана.

Замазката се прилага върху шева с тесен шпатула, така че пространството за свързване да не се разпределя в сравнение с останалата част от тавана

Замазката се прилага върху шева с тесен шпатула, така че пространството за свързване да не се разпределя в сравнение с останалата част от тавана

Когато уплътнявате шевовете със самозалепваща се мрежа, уверете се, че нишките не излизат от шарнирите след привеждане в съответствие с шпаклата. Ако са такива, те трябва да бъдат нарязани с нож, преди да се постави началото на тавана. Вместо самозалепващо средство за запечатване на фуги, можете да използвате хартиена лента. Този метод на запечатване се използва при проектирането на повърхности в помещения с агресивна среда, т.е. в "мокри" зони. Лентата от хартия ще предотврати деформирането на гипсовите дъски под влияние на висока влажност.

Уплътняването на шевовете чрез хартия се извършва почти както и с самозалепваща се лента. Единствената разлика е, че след предварително напълване на фугите с шпакловка се оставя да изсъхне малко, след което хартиените ленти се фиксират към повърхността с PVA лепило. Когато лепилото е напълно сухо, можете да продължите с изравняването на завършването на фугите. Преди да се стигне до окончателното покритие на тавана, е необходимо да се запечатат съществуващите дупки от винтовете в листовете от гипсокартон. За да се постигне това, сместа за шпакловка се нанася върху повърхността при напречни движения.

Довършване на подготовката на тавана от GKL към облицовката

Сега остава само да се напълни таванът с довършителното палто. Препоръчваме да работите с широка шпатула, като нанесете малък слой от облицовката за цялата дължина. При нанасяне на шпакловъчен слой гладко го опънете по цялата повърхност, опитвайки се да издържи на тънък слой покритие - не по-дебел от 2 мм. Ако, поради липса на опит, не може да се прилага веднага тънък слой покритие на тавана, е възможно да се отстрани излишната смес конична част шпатула след навлажняване с вода. Направете това преди разтворът да започне да изсъхва. Излишъкът се отстранява с малка шпатула от инструмента и се изпраща до общ контейнер с шпакла.

Напълно обработеният таван оставя да изсъхне за един ден, след което с помощта на малка шпатула внимателно отстранява всички неравности и обезцветяване. След това можете да оставите тавана, докато облицовката е напълно суха. Когато замазката изсъхне, полирайте я със шмирк. За да постигнете идеално равна повърхност, след изсушаване на първия слой замазка, нанесете секунда. В някои случаи таванът е покрит не с две, а с три слоя изравняващо съединение. Най-често това се изисква, ако в резултат на прилагането на предишните слоеве таванът не осигури необходимата равномерност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да замаскираме тавана от гипсокартон правилноКак да замаскираме тавана от гипсокартон правилно
Ремонт на кухня в сталинкаРемонт на кухня в сталинка
Таван на гипсокартон таван - инструкцияТаван на гипсокартон таван - инструкция
Таван тава за тавана, изберете най-добритеТаван тава за тавана, изберете най-добрите
Материали за довършване на таванаМатериали за довършване на тавана
Как да шпакловка на тавана под картината на основата на умениеКак да шпакловка на тавана под картината на основата на умение
Таванът от giprok нюанси на инсталациятаТаванът от giprok нюанси на инсталацията
Завършване на тавана в кухнята опцииЗавършване на тавана в кухнята опции
Таван на тавана преди боядисване чрез примериТаван на тавана преди боядисване чрез примери
Популярни тавани завършваПопулярни тавани завършва
» » Как да замажете тавана от инструкциите за гипсокартон за независими
© 2021 BggeHat.com