Как да намалим темперирано стъкло с прости думи за сложен процес

Преди да отрежете стъклото, трябва да подготвите всичко, от което се нуждаете. Процесът изисква точност и внимание, в противен случай материалът може да се срутва в стотици малки части.

Какво трябва да знаете - проучете свойствата на стъклото

Първата характеристика, която прави закалено стъкло много популярно, е неговата повишена здравина. Успешно се използва за лоджии и балкони. Този материал служи като суровина за направата на полупрозрачни структури и мебели. Но за всичко това се използват голям брой скъпи лазери, а опитни специалисти работят върху самия стак. Какво да направите, когато материалът трябва да бъде отрязан у дома? На първо място, трябва да проучите свойствата му.

Рязане на горещо стъкло

Рязане на горещо стъкло

В интерес на истината, стъклото е материал, полиран по термичен начин. За производството му се използват полирани и не полирани стъкла. За охлаждане материалът се поставя в специално приготвени пещи. Вътре в устройството се загрява до около 670 ° С. При тези условия горните слоеве на стъклото стават по-меки. Непосредствено след достигане на необходимата температура стъклото се охлажда. Преди всичко изстийте горните части на материала. Вътрешните зони в същото време се подлагат на силно напрежение и се компресират. След такова третиране материалът става по-трайни и топлоустойчив.

Закаленият материал е 7 пъти по-силен от обикновеното стъкло. Повреждането на повърхността след втвърдяване е трудно, освен ако, разбира се, не го прави умишлено. Дори и в случаите, когато материалът все още се счупи, той се разделя на малки парченца с тъпи ръбове. Това означава, че дори да се наранявате за счупеното стъкло е доста трудно. Всички етапи на подготовка, включително обработката на ръбове, се извършват при производството на материал. След това стъклото се изпраща в пещта за топлинна обработка. В края на втвърдяването не може да се променят. В случаите, когато е необходимо да се промени формата на материала, се извършва отгряване.

Има доста приложения за този материал. Стъклото след охлаждане често се използва при конструирането и производството на отвори за прозорци и врати. Този материал е направен от душ кабини и други подобни конструкции. Голямото търсене на стъкло прави научете повече за това как да работите с него все повече и повече хора.

Възможно ли е да изрежете стъкло след закаляване?

Въпреки мненията на някои "експерти", наистина е възможно да се намали стъклото след охлаждане. За да успеете обаче, трябва внимателно да се подготвите за неговото изпълнение. За да разчупите стъклото, достатъчно е просто да удряте здраво. Но за да му дадете правилната форма, ще ви отнеме много повече усилия и време.

Благодарение на особеностите на производствената технология, върху стъклото се образуват зони, които обикновено се наричат ​​вътрешни зони на натоварване. В процеса на отопление и с допълнително охлаждане тези региони се преразпределят. В резултат вътрешните слоеве стават подобни на течно тяло с определен вискозитет. Външните слоеве, напротив, стават по-трудни и по-силни. Ако прилагате точкова стачка в края на стъклото, има преразпределение на напреженията. Във връзка с появата на микрокредити структурата е нарушена. За да не се нарушава целостта на листа, е необходимо да се справя внимателно.

Изрежете стъклото

Изрежете стъклото

Този принцип може да бъде наблюдаван в случаи на аварии: прозорците на машината буквално се разпръскват от удара на остър предмет. За да направи автомобилното стъкло по-безопасно, помага на филма. Закаленото стъкло придобива всички свои характеристики при втвърдяване. Според технологията, в началото материалът се нарязва на необходимите части, в тях се правят дупки и едва след това започва да се втвърдява. Много експерти съветват да не обработвате по-нататък материала. Въпреки това, ако има нужда от изрязване на вече закалените материали, можете да го направите, следвайки определени препоръки.

Подготовка за работа - какви инструменти са необходими?

Често в ръцете на новодошлите, закаленият материал става безполезен поради бързината и липсата на опит. В такива случаи единствената реална възможност може да се нарече лазер, но не всеки може да си позволи да купи такова устройство. В това отношение ще трябва да потърсим друг изход. Много експерти съветват използването на метода за предварително отгряване. Това ще ви позволи да срязвате стъклото с точност и да го използвате по предназначение.



Необходимо е да се вземе предвид особеността, че когато изсъхненият материал се охлади, външната му страна ще се охлади много по-бързо от вътрешния. Ако повърхността е напълно охладена, това не означава, че вътрешната част е готова за рязане. Поради факта, че стъклото бавно се охлажда, възпрепятства появата на голямо количество стрес в него. Поради това е възможно да се постигне по-добро изрязване. Това си заслужава да се обмисля всеки път, когато искате да намалите материала.

Стъклен нож за работа със стъкло

Стъклен нож за работа със стъкло

За да вършите работата правилно, трябва да подготвите следните инструменти и материали:

  • парче солено стъкло;
  • топла чиста вода;
  • фурна;
  • Термостат обаче, ако не е, тогава можете да отрежете материала без него;
  • квадрат;
  • маркер;
  • камък за шлайфане;
  • стъклорезачка;
  • пръчка от дърво с диаметър, не по-голяма от 6 mm;
  • чаши за защита.

След като подготвите всичко, от което се нуждаете, слезте на работа. По време на процеса на рязане следвайте правилата за безопасност, за да избегнете повреда на ръцете и лицето си.

Режещ материал - подробен алгоритъм за начинаещи

За гладко нарязване на стъклото ще трябва да се изпие. Този процес включва равномерно нагряване на повърхността на материала. По този начин ще бъде възможно да се елиминира напрежението, което се образува в резултат на закаляване. Това е подчертаването, което се превръща в главна пречка пред точното изрязване на материала. Извършвайте охлаждане в определен ред. Първо, загрявайте водата и поддържайте нейната температура. След това стъклото се потопи в течността, докато тя се нагрява до определена температура. За да отрежете различни марки изисква определена температура.

Правилно рязане на стъкло

Правилно рязане на стъкло

Така че, материалът на марката Effetre и Bullseye е необходимо да се загрее до 504 ° C. По-високата температура изисква боросиликатен материал, който трябва да се потопи във вода до температура 567 ° С. Клас на стъклото Satake изисква по-малко нагряване - около 470 ° С. За да се накисва малък топчета, средно не повече от 30 минути. По-големите мъниста трябва да се съхраняват във вода за около час. Теглото на хартията изисква 12 часа накисване. Най-големите продукти, чието тегло надвишава 50 кг, понякога е необходимо да издържат в кипяща вода в продължение на няколко месеца.

Щом достигне желаната температура, материалът бавно се охлажда. Крайната температура на готовото стъкло трябва да бъде малко под температурната граница, при която стъклото се деформира. Тази цифра е средно 1014.5 Poise. Работете всички бавно, за да избегнете най-малкия стрес. За охлаждане е необходима фурна, при която температурата на материала трябва да спадне до стайна температура. След като стъклото се охлади, поставете очилата си и започнете да рязате. За да направите това, вземете гон и нарисувайте линия на разреза.

Задръжте инструмента по линията, която сте оставили. Нарежете го с резачка за стъкло на тази линия. Натиснете материала със средна сила и направете плитка драскотина по линията на шкурката.

Бъдете изключително внимателни, тъй като веднъж можете да направите само един резач за стъкло по линията. Следващата стъпка е да вземете пръчката, да я поставите точно под линията на издатината и да направите остър тътен от двете страни на стъклото. Ако сте направили всичко точно според алгоритъма, то материалът се разпада на две равномерни части. За да се гарантира, че режещите линии са безопасни, те трябва да бъдат обработени с шлифовъчен камък.

Ако има време и желание, то стъклото може да бъде закалено многократно. Най-добрият начин да направите това обаче е да се доверите на специалист, който има както умения, така и оборудване. Поради факта, че процесът на рязане на закалено стъкло е доста дълъг и сложен, много хора се движат в обратна посока. Купуват обикновено стъкло, нарязват го на правилните парчета и след това ги насочват към специалисти за втвърдяване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Без рамки остъкляване на балкони и лоджииБез рамки остъкляване на балкони и лоджии
Смяна на стъкло и аксесоари в пластмасов прозорецСмяна на стъкло и аксесоари в пластмасов прозорец
Избиране на прозорец pvc подчертаваИзбиране на прозорец pvc подчертава
Основни компоненти за пластмасови прозорци и техния ремонтОсновни компоненти за пластмасови прозорци и техния ремонт
Пластмасови прозорци с 2 двойни или 3 тройни стъкла?Пластмасови прозорци с 2 двойни или 3 тройни стъкла?
Стъклена престилка за кухняСтъклена престилка за кухня
Плъзгащи се полупрозрачни структури и техните характеристикиПлъзгащи се полупрозрачни структури и техните характеристики
Тайните на перфектния ред бяха одеяли за кухнятаТайните на перфектния ред бяха одеяли за кухнята
Отстраняване на драскотини от стъклотоОтстраняване на драскотини от стъклото
Пластмасови прозорци rehau цени на разположениеПластмасови прозорци rehau цени на разположение
» » Как да намалим темперирано стъкло с прости думи за сложен процес
© 2021 BggeHat.com