Рязане на стъкло у дома. Характеристики на работа с и без щори

Стъклото е много необичаен материал, характеризиран с красота и елегантност. Но обработването на стъкла с импровизирани инструменти е трудна задача. Особено за тези цели са изобретени стъклени ножове, които се предлагат в различни модификации. Днес ще говорим за правилата за рязане на стъкло със стъклени ножове, както и за други инструменти, които всеки майстор трябва да има.

Подготвителна работа - какво трябва да се направи преди рязане на стъкло?

За да получите качествено рязане и да не разваляте суровината, е необходима компетентна подготовка. Много по-лесно е да се справим с обработката на ново стъкло, защото в този случай е достатъчно да се почисти повърхността на мръсотията. Едно парче тук няма да помогне, защото може да остане развод, така че е добре да използвате обикновен вестник, който напълно премахва влагата и мръсотията.

Рязане на стъкло у дома - характеристиките на работа с и без щори

Ако трябва да работите със старото използвано огледало, например, подготовката трябва да бъде по-задълбочена:

  • На първо място, ние премахва мръсотията с помощта на препарати, които обикновено лекува прозорците в апартамента.
  • Обезмасляване - внимателно избършете повърхността на прах, напоен с керосин или подобен състав.
  • Сушене - необходимо е да изчакате известно време, докато материалът напълно изсъхне, и е по-добре да оставите стъклото в затворено пространство, за да избегнете проникването на прах.

Рязане на стъкло у дома също включва разрязване на материала след почистване. В бъдеще ще има много отпадъци и скрап, но грамотното рязане може да избегне това, като минимизира отпадъците. Съответно, можете да спестите малко, като купите малко по-малко материал, отколкото първоначално е планирано. Експертите съветват да се извърши такова рязане, при което най-дългата страна на детайла се комбинира със съответното лице на огледалото. Но дори и при този подход, няма да е възможно напълно да се избегне появата на парчета отпадъци.

Видове стъкло - ключовите точки в обработката на ръчните инструменти

Лесно е да се нарязва стъкло със специални приспособления, необходимо е само да се вдигне стъкло и режещ инструмент, отговарящ на него. На първо място, необходимо е да разберете какви видове стъкло в момента съществуват, тъй като в допълнение към най-често срещаното гладко стъкло се разграничават още няколко категории:

  1. 1. Вълно стъкло - красив шарени продукт, който по-късно може да се използва като декор за мебели или врати. Обработката на такъв материал няма да отнеме много време, особено ако стъклото е гофрирано само от едната страна. В този случай линията се извършва на гладка повърхност. Идеалният инструмент в този случай е ролковият резач.
  2. 2. Закаленото стъкло - за изрязване на нещо, особено продукти с неправилна или кръгла форма, е много, много проблематично от такъв материал. У дома е почти невъзможно да се обработва закалено стъкло, което е свързано със сложността на операцията, както и с висока вероятност за загуба на основни качества. Така че, без професионално оборудване в този случай е малко вероятно да се справи.
  3. 3. Биологично или акрилно стъкло - както може да предположите от името, произведено е от синтетични пластмаси. Крайният резултат е пластмаса с различна степен на прозрачност. Работа с него е много проста, можете да използвате дори обикновена пишеща машина. Плексиглас с дебелина до 2 мм може да бъде нарязан дори и с нож за писане.

Рязане на стъкло у дома - характеристиките на работа с и без щори

Изборът на продукта също е от голямо значение за по-нататъшната обработка. Така че, ако си купувате нов детайл, с цел да се получат красиви шарени продукти, изборът трябва да се дава на очила, които имат зелен или син оттенък свършва - знак за високо качество материал, който няма да има проблеми като фрактури или разпада. Отървените листове абсолютно не си струва да се купуват, в противен случай може да има дефекти под формата на ленти, които изкривяват картината.

Не забравяйте да направите цялата работа в защитни ръкавици и очила, защото частите могат да причинят огромно увреждане на човешкото здраве. Масата, върху която са направени стъклените работи, трябва да бъде покрита с кърпа или вестник, за да се отървете от всички фрагменти в бъдеще.

Трябва да се има предвид и размерът на крайните листове. Нарязаното стъкло е необходимо, така че размерите му да са няколко милиметра по-малки от размера на рамката, където ще бъдат поставени. Проблемът на остъкляването в дома се дължи на факта, че рамките могат да имат леки изкривявания, в който случай вмъкването на обработения продукт ще бъде проблематично. По-лесно е да направите детайла малко по-малък, след това няма да има никакви затруднения в процеса на вкарване в рамката.

Фрези за рязане - необходим помощник за всеки производител на стъкло

Най-простият вариант е закупуването на резачка за стъкло. Това устройство е много лесно да се използва, особено след като с опит, работата ще се движи още по-бързо. Съвременният пазар може да предложи огромен избор от разнообразни инструменти, които се различават в собствените си характеристики в работата.

За да избегнете проблеми и резултатът от крайния продукт, който сте доволни, трябва да разберете съществуващите устройства:

  • Диамантите за рязане на стъкло са един от най-популярните инструменти, които са били в търсенето в продължение на много години. Качествените продукти могат да нарязват стъкло с около 10 км разфасовки, които не могат да бъдат сравнени с друг шлифовъчен инструмент. С течение на времето режещият ръб трябва да бъде заточен с конвенционална греда, така че инструментът да не загуби предишната си острота.
  • Ролковият резач е друго много популярно устройство, което се отличава с това, че е оборудван с ролки. Комплектът може да достигне до 6 ролки от волфрам и кобалтова сплав. Благодарение на комбинацията от трайна сплав и голям брой ролки, този инструмент с колело може да намали гофрираните стъкла без особени затруднения.
  • Машина за рязане на маслени стъкла - дизайнът е много подобен на ножчето за ролкови стъкла, но в допълнение има малък капацитет с масло. При рязане маслото се подава директно върху повърхността на стъклото, което осигурява максимална ефективност на режещия ръб. С такъв инструмент можете да изрежете дори дебели стъкла за секунди.

Рязане на стъкло у дома - характеристиките на работа с и без щори

  • Ако възнамерявате да изрежете овални или кръгли заготовки, тогава за вас е идеален кръгъл резач за стъкло. Тя изглежда като чифт компаси, но това устройство е прикрепено към огледалото със специален глупак. След това се изисква да се установи радиусът на бъдещия кръг в контролирана скала, след което остава само да се завърти скалата, за да се създаде необходимото изрязване. Сега се произвеждат подобни устройства, допълнително оборудвани с капацитет на маслото.


В допълнение към самия резач на стъкло ще се нуждаем от допълнителни материали, например шаблон, който е специализиран владетел.

Също така се уверете, че резачката за стъкло е подходяща за работа, т.е. проверявайте нейното заточване. Това се прави експериментално - опитайте да изрежете парче стъкло върху използвания материал. Движенията на инструмента трябва да бъдат придружени от лек шумолене, оставяйки тънка линия зад тях. Ако по време на рязането се получи неприятно удавяне и линията е по-скоро като драскотина, необходимо е ножът да бъде наточен.

Редът на работа - как да не разваляте стъклената повърхност

За да извършим качествено рязане, се нуждаем от перфектно плоска повърхност на масата. На него поставете сухо и чисто стъкло и маркирайте линията с маркер. По-нататък поставяме крива или владетел по протежението на изтеглената линия и започваме да работим директно със стъклен нож. Самият апарат трябва да се държи много плътно, така че да се движи само по линията. Ние го държим като молив и започваме да се движим по линията, като прилагаме малко физически усилия.

Рязане на стъкло у дома - характеристиките на работа с и без щори

Ако сте купили диамантен инструмент, то трябва да се съхранява под определен ъгъл, който може да бъде определен само чрез експериментален експеримент. Ако решите да използвате ролков инструмент, той се монтира под прав ъгъл спрямо повърхността на стъклото. В този случай палецът и средните пръсти го държат в това положение и показалецът натиска уреда. За разлика от диаманта, трябва да натиснете малко по-трудно, за да постигнете същия ефект.

Необходимо е да се следват препоръките на специалистите, за да се постигне еднакво и висококачествено прекъсване на продукцията:

  1. 1. За да натиснете може да бъде само елмаз, а оказват натиск върху стъклото, особено чрез преместване на инструмента, е строго забранено, в противен случай парчета, чиито краища са неравни, а кройката ще бъде твърде дълбоко.
  2. 2. Разрезът е достатъчно бърз, със скорост най-малко 20 см в секунда. Не можете да опитате да повтаряте врязването през линията многократно, тъй като то заплашва да раздели стъклото.
  3. 3. За да улесните счупването на стъклото, можете само леко да почукате на гърба на огледалото. След това тя ще се счупи прекрасно точно по линията на изрязване.

Във всеки случай, опитът в работата с такива инструменти е от голямо значение в тази област. Ето защо не забравяйте да практикувате преди това на малки парчета, за да намерите идеалния ъгъл на устройството (в случай на работа с диамант) и правилната сила на натиск върху инструмента.

Как иначе можеш да скъсаш стъкло вкъщи?

В някои случаи е необходимо бързо да отрежете парче стъкло, но няма подходящи инструменти. За щастие, можете да опитате да изпълните тази процедура без резачка за стъкло, въпреки че е много по-трудно да се направи. Например, може да се появи обикновена запояваща лента и папка - последната, която внимателно правим, и лепилото трябва внимателно да се извърши по маркировката. Законите на физиката влизат в сила - продуктът трябва да се счупи и да се скъса по линията на рязане поради разликата в температурата на противоположните страни на стъклото.

Българинът, оборудван с тънък диамантен диск, също може да замени резачката за стъкло. Но всичко трябва да се направи много внимателно и внимателно. На линията на маркиране извършваме въртящ се трион, но трябва да сме сигурни, че стъклото не прегрява. Самият инструмент трябва да бъде с много високо качество, с минимални вибрации, в противен случай стъклото няма да издържи на удара на диска и ще се разпадне на малки парчета.

Рязане на стъкло у дома - характеристиките на работа с и без щори

Следващият начин е да използвате нишка, импрегнирана със запалимо вещество. Влакната се полага върху повърхността на стъклото по протежение на маркировката и се запалва. Веднага след като пламъкът изгасне, конецът трябва да бъде рязко откъснат от повърхността и мястото на бъдещия участък трябва незабавно да бъде охладено със запечатана вода. Отново, поради разликата в температурата, можем да разчупим стъклото без никакви допълнителни усилия, просто да почукаме на обратната повърхност на продукта.

Много по-лесно е да нарязвате стъкло с резачка за стъкло, особено ако тази операция се извършва вкъщи. Придобиването на инструмента не е трудно и дори е по-лесно да се работи с него. Но дори и при отсъствието му, винаги може да се намери изход от ситуацията, като се използват наличните средства и знания за законите на физиката.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кислородно рязанеКислородно рязане
Как да намалим темперирано стъкло с прости думи за сложен процесКак да намалим темперирано стъкло с прости думи за сложен процес
Рязане на керемиди с фрезови режещи инструменти и режещи инструментиРязане на керемиди с фрезови режещи инструменти и режещи инструменти
Тогава да изрежете керамични плочки?Тогава да изрежете керамични плочки?
Стъклени тавани с осветеност хармоничен интериорСтъклени тавани с осветеност хармоничен интериор
Специални машиниСпециални машини
Стъклото блокира материалните характеристикиСтъклото блокира материалните характеристики
Отстраняване на драскотини от стъклотоОтстраняване на драскотини от стъклото
Характеристики на диамантен рязанеХарактеристики на диамантен рязане
Стъклени преградиСтъклени прегради
» » Рязане на стъкло у дома. Характеристики на работа с и без щори
© 2021 BggeHat.com