Заваряване инсталация на пластмасови тръби за вода тръба как да се проведе?

Полимерните тръби се срязват лесно и се съединяват. Включително чрез технологии за заваряване. Ето защо, дори неопитни водопроводчици или монтьори могат да сглобяват пластмасов тръбопровод. И в тази статия ще ви запознаем с технологиите, които ви позволяват да се присъедините към полимерната армировка чрез заваряване.

Сортове от полимерни тръби - 3 опции

В съвременните водопроводни инсталации се използват три вида структурни полимери. От PVC (PVC) се използват тръби с висока структурна твърдост, които се използват в канализационните системи. Не е инсталирана водоснабдяване от такава арматура. Тя не издържа на правилното налягане. Полиетиленът може да се използва дори при изграждането на питейна вода. Такава пластмаса не променя качеството на водата, но в подобна армировка няма почти никаква скованост. Поради това инсталирането на пластмасови тръби се придружава от монтаж на голям брой опори и други фиксиращи елементи. Въпреки това, външните линии от полиетилен могат да се капчат на дълбочина от 12-16 метра без никаква армировка.

Към днешна дата има три разновидности на полимерни структури

Към днешна дата има три разновидности на полимерни структури

Тръби полипропиленови за горещо и студено водоснабдяване. Освен това, такава армировка има висока структурна коравина, така че при монтаж на водопроводна тръба можете да запазвате подпори. Обаче полипропиленовата армировка не е погребана в земята - тя отива при монтажа на вътрешна водопроводна тръба. В резултат на това пластмасовите водопроводни тръби обикновено се сглобяват от полиетиленова (PE) или полипропиленова (PP) армировка, като се използват разглобяеми и неотделяеми монтажни точки.

Разглобяеми и неотделяеми връзки

Ако възнамерявате да инсталирате пластмасови тръби за вашия дом вода тръби със собствените си ръце, защото трябва да разберете, че при проектирането на вашата система ще има два типа монтажни точки - подвижни и еднокомпонентни. Първата версия се основава на резбови или крепежни съединители. С негова помощ се осъществява свързването на пластмасови тръби с консумативни точки (кранове, миксери) и спирателни вентили (клапани). Наличието на сгъваема точка ви позволява да смените водопроводното оборудване, да изключите и свържете всички необходими устройства, без да се намесвате в конструкцията на тръбопровода.

При инсталиране на разглобяема връзка се използва нишка, съединител или звънец

При инсталиране на разглобяема връзка се използва нишка, съединител или звънец

Освен това, всяка връзка от PVC тръби, които са монтирани не на резбата или на съединителя, а на камбаната, може да се отдели. Това се случва, когато гладкият край се вмъква в зоната на издуване, като се използва гумен пръстен като уплътнение. Налягането в домашните канализационни системи не надвишава 1 атмосфера, така че тук не е необходима по-надеждна инсталационна технология.

В случай на постоянно сглобяване, монтажът на пластмасови тръби се монтира изцяло в едно, което при никакви обстоятелства няма да бъде демонтирано по време на работата на водопровода. Обикновено, такива възли, разположени в тениски, тръбопровод на линия мащабируеми до желаната дължина и местоположение в конюгиране клонове наказателна тръба. Основната технология за оформяне на интегрална връзка е лепенето или заваряването на тръби. Освен това, поради естеството на термопластична тръба полимери цели заваръчни кран тела, направени за получаване на висока якост и нетоксични съединения посредством специален апарат или специални съединения.

Сглобяване на пластмасов тръбопровод с помощта на заваръчна машина

Класическата апаратура готви метали, използвайки токове със значителна якост и електрическа дъга, чиято температура се измерва в хиляди градуса по Целзий. Тръбна заваръчна машина за полимерни фитинги е свързана към битовата електрическа мрежа и загрява материали до 170 градуса по Целзий.

Работата по машина за заваряване на тръби не изисква специални умения

Работата по машина за заваряване на тръби не изисква специални умения

Такова устройство не е по-опасно от котела и не изисква собственик на специални умения. Затова заваряването на пластмасови тръби е възможно дори със собствените си ръце. Е, процесът сам по себе си изглежда така:

  • Ключарят изважда устройството от кутията и го поставя на стоп, като постави отоплителната гума върху предварително почистена платформа.
  • След това се монтират калибри на гумата, като се загрява външната част на тръбата и вътрешността на съединителя.
  • Тогава механикът нарязва края на тръбата, образувайки лицева страна под ъгъл 45-60 градуса. След това тръбата се поставя в ръкава на желаната дължина, маркирана с молив или химикалка.
  • В предпоследния етап тръбата се вкарва в своя калибър и съединителят се поставя самостоятелно и уредът се включва. За да направите това, задайте диаметъра и дебелината на стената на арматурата на контролния панел и включете превключвателя.
  • Устройството загрява външната повърхност на тръбата и вътрешността на съединителя до температура 170 градуса по Целзий. След това полимерните вериги се разпадат в загретите слоеве. И след охлаждане молекулите от полипропилен и полиетилен се сглобяват в нови вериги.
  • Накрая, когато звучи звънецът, е необходимо бързо да издърпате тръбата и съединителя от калибъра и да ги вмъкнете в друга, като се фокусирате върху маркираната дълбочина на потапяне. Невъзможно е да завъртите частите след това, така че всичко трябва да бъде направено много внимателно, като задържат свързаните елементи за 10-15 секунди.


След това време слоевете ще започнат да се охлаждат, а молекулите им ще се сглобят в нови полимерни вериги, образувайки суперструйна връзка. Един час по-късно водата може да се пусне през тази връзка. Силата му ще бъде сравнима с характеристиките на единична част от армировката.

Монтаж на водопроводни тръби с електрически заварени съединения

Ако свързването на пластмасови (PE и PP) водопроводи с помощта на устройството ви изглежда трудно, можете да се откажете от тази технология в полза на един много прост процес на свързване с помощта на електрически заварени съединител. В този случай ще ви е необходим специален съединител с вградена нагревателна намотка, чиито контакти са насочени навън и декорирани под формата на винтове. За да загреете тази спирала и заобикалящия полимер, имате нужда от специално отоплително устройство и два проводника.

Методът на докинг с съединител с вградена нагревателна намотка

Методът на докинг с съединител с вградена нагревателна намотка

Самата инсталация се извършва в следния ред. Съединителят е почистван от прах, краищата на тръбите са нарязани и скосени. След това тръбите се вкарват в краищата на съединителя, след което изсипваме два проводника, свързващи терминалите на котвата и нагревателя с нейните контакти. Накрая, ключарят включи уреда и чака известно време, обикновено от 45 секунди до минута. Точната стойност на закъснението зависи от дебелината на стените на тръбите и свързващата арматура.

След като изтече времето за загряване, ще се чува звуков сигнал и машината ще се изключи. След това монтьорите трябва да стоят в продължение на 30-60 секунди (през това време разтопеният полимерен слой ще се втвърди) и да извадят контактите от клемите. Както можете да видите, този метод на докинг изисква минимални усилия от изпълнителите. Всъщност почиствате ставата, изрежете контактите и натиснете няколко бутона. Останалата част ще бъде направена от спирала, която ще разтопи полимера на тръбата и свързващите фитинги. Е, след изключване на електричеството, разтопеният слой ще започне да се охлажда и неговите молекули ще се съберат в нови полимерни вериги, свързващи тръбата и съединителя.

Тази технология е добра и за компактността на работното място. Не е необходимо да се освободи няколко квадратни метра и се намесвате в отоплителната релса и габарити - електро-муфи могат да бъдат използвани дори и в тесен изкоп, в събранието на външния клон на тръбопровода.

Предпазни мерки и ограничения: съвет от специалист

Първо, всички повърхности на присъединителните фитинги трябва да бъдат почистени от прах и обезмаслени с алкохол. Маслените петна и праховите частици могат да станат проводници на кухини, чието образуване ще доведе до снижаване на налягането в ставата. На второ място, тръбите и съединителите с диаметър повече от 50 милиметра са по-добре да бъдат съединени не на ръка, а чрез специална машина, която може да издържи на коаксиалното подреждане на елементите.

На трето място, поялниците загряват повърхността на тръбата до значително висока температура, така че преди да монтирате монтьора, е по-добре да носите ръкавици, които предпазват ръцете ви от изгаряния. Четвърто, тръбите могат да бъдат преместени в ставата за първите 5-10 секунди. След това вече не е възможно да се сменят, въртят, натискат или плъзгат краищата на елементите, които ще бъдат съединени.

Пето, за подрязване на краищата на тръбата, е по-добре да се използва специален резач за тръби и да се образуват скосяване, стрипсер. По-добре да не правите нищо от очите и ръцете. В противен случай целостта на ставите ще пострада.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на тръби за отоплителната системаИзбор на тръби за отоплителната система
Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?
Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?
Монтаж на водопроводни тръби в апартаментаМонтаж на водопроводни тръби в апартамента
Подмяна на водопроводни тръбиПодмяна на водопроводни тръби
Заваръчна машина за полипропиленови тръби, която е по-добре да избиратеЗаваръчна машина за полипропиленови тръби, която е по-добре да избирате
Избор на пластмасови тръбиИзбор на пластмасови тръби
Тръби и моноблок характеристики и предимстваТръби и моноблок характеристики и предимства
Избор на канализационни тръби за къщатаИзбор на канализационни тръби за къщата
Качествени и надеждни полипропиленови тръби от алтернативни пластмасиКачествени и надеждни полипропиленови тръби от алтернативни пластмаси
» » Заваряване инсталация на пластмасови тръби за вода тръба как да се проведе?
© 2021 BggeHat.com