Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?

Полипропиленът и металопластът могат да се използват за монтаж на водопроводни тръби (включително питейна вода) и за организиране на разпределението на отоплителната система или захранването с топла вода. И двата материала не ръждясват, не променят качеството на водата и лесно се обработват. Ето защо е много трудно да изберете най-добрия тип основа за тръбни фитинги от тази двойка. Но ние ще се опитаме да направим това, като разбрахме характеристиките, предимствата и недостатъците на полипропилен и металопластика.

Сортове и характеристики на полипропиленовите тръби

Според дизайнерските характеристики гамата от полипропиленови фитинги на продуктите е разделена на две основни групи, които включват еднослойни и трислойни тръби. Първият вариант е монолитна тръба, изработена само от полипропилен. Вторият вариант е по-сложна тръба в тръба форма арматура. Стените му са изработени от два слоя полипропилен, между които е подсилен слой. И за подсилване на използването като обикновен фибростъкло и фолио.

И двата вида полипропиленови тръби имат почти еднакви физически характеристики:

  • Работното налягане е до 2,5 МРа.
  • Ограничената температура на изпомпаната среда е 70-95 ° C (в зависимост от вида на полипропилена и наличието на армировка).
  • Работна температура: до 120 ° С.
  • Топлопроводимостта на стените на армировката е 0.15 W m / ° C
  • Дълбочина - 0,015.
Полипропиленовите тръби са еднослойни и трислойни

Полипропиленовите тръби са еднослойни и трислойни

Разликата между еднослойния вариант и многопластовия аналог е само в устойчивостта на разширяване под въздействието на висока температура. И ако еднослойната тръба има коефициент на разширение от 0.15, то в трипластовата версия е 0.3-0.07. И най-малката стойност е типична за тръбите, подсилени със стъклени влакна.

Съгласно вида на използваните структурни материали, обхватът на полипропиленовото подсилване може да бъде разделен на четири групи:

  • PPH е вариант за студена вода, направен от полипропиленов хомополимер.
  • RRV - тръби за топла и студена вода, изработени от полипропиленов блок съполимер.
  • PPR - фитинги за топла вода и отоплителни системи, изработени от полипропилен произволен съполимер.
  • PPS - топлоустойчива версия на огнеупорен полипропилен.

Според геометрията, асортиментът е разделен на 34 размера с пропускателен диаметър от 10 до 1600 милиметра. В ежедневието обаче се използват PP-тръби с диаметър от 10 до 40 милиметра. Оставащият диапазон от размери е по-екзотичен от нормата.

Предимствата и недостатъците на полипропиленовите фитинги

В списъка с предимствата на PP тръби от всякакъв вид можете да включите следните факти:

  • Ниска грапавост на вътрешната повърхност на армировката. Гладката тръба не натрупва отлагания.
  • Висока устойчивост на топлина, поради която повърхността на тръбата не е покрита с конденз.
  • Инертност на структурния материал. Полипропиленът не ръждясва, не реагира на киселини и основи, не променя качеството на водата.
  • Запишете ниска плътност. Теглото на PP-армировката е девет пъти по-ниско от теглото на стоманените тръби. Поради това е лесно да се сглобява и транспортира.

Освен това не можем да споменем рекордния период на действие на такива фитинги. За топла вода или за отопление периодът на работа на PP тръба е 50 години, а за водопровод (студен клон) - 100 години.

За недостатъците на PP-армировката трябва да се отбележи забележима склонност към термично разширение, като се принуди да се приложи специална монтажна технология. В допълнение, такива тръби не могат да бъдат огънати, така че, за да организирате завоите трябва да използвате специални фитинги. Технологията за подсилване на тръбата със стъклопласт обаче може да намали последиците от термичната експанзия до приемливи нива.

Видове и свойства на армирана пластмаса

Металопластичните тръби имат само трислойна конструкция. Това означава, че такава арматура във всеки случай се състои от външен полимерен, междинен метален и вътрешен пластмасов слой. Освен това, като усилващ материал в средния слой се използва алуминиево фолио и като материал за външния и вътрешния слой се използват различни структурни полимери. Ето защо, за структурните материали композитът от метал-пластмаса може да бъде разделен на три групи:

  • полиетилен (PE-AL-PE),
  • полипропилен (РР-АЛ-РР),
  • полибутен (PB-AL-PB).
Металната пластмасова армировка се състои от три слоя: полимер, метал и пластмаса

Металната пластмасова армировка се състои от три слоя: полимер, метал и пластмаса

Всъщност поради това понякога е невъзможно да се разбере, че сме пред нас - полипропилен или метал-пластмаса. В крайна сметка трислойна PP-армировка с метална армировка може да бъде приписана, макар и с известно разтягане, на метални пластмасови тръби. Ето защо основните характеристики на металопластиката изглеждат много подобно на PP-версията:

  • Работното налягане е до 2,5 МРа.
  • Ограничената температура на изпомпваната среда е 95-110 ° С.
  • Работна температура: до 120 ° С.
  • Топлопроводимост на стените на армировката 0,43 W / m * K.
  • Дълбочина - 0,07.

Според геометрията асортиментът е разделен на 11 стандартни размера с размери на вътрешния диаметър от 10 до 90 милиметра. Минималният външен диаметър на такава тръба е 14 мм, а максималният - 110 мм.



За къщата в повечето случаи се използват тръби с външен / вътрешен диаметър 16/11, 20/14, 25/20, 32/25 mm.

Предимства и недостатъци на металопластика

Основният набор от предимства на металопластиката е практически неразличим от предимствата на PP-армировката. Тук можете да намерите ниска грапавост, която гарантира висока чистота на вътрешните стени на тръбата, ниска топлопроводимост и дори малко тегло.

Въпреки това, при тези параметри металната пластмаса губи до PP тръби. И в случай на топлопроводимост загубата може да се нарече значима - металопластичната тръба е покрита с пот. Освен това е по-тежък от полипропиленовия аналог. И експлоатационният му живот се измерва с 25 или 50 години.

Металопластичните тръби са лесни за огъване, нарязване и съединяване

Металопластичните тръби са лесни за огъване, нарязване и съединяване

Тези несъответствия обаче се компенсират от високото термично съпротивление на металопластичната тръба. Тя може да издържа дори на 110 градуса по Целзий. Ето защо такава арматура се купува доброволно не само за водоснабдяване, но и за инсталиране на отоплителни системи, включително топло подове.

Друго плюс от метал-пластмаса е неговата висока гъвкавост, поради което можете да откажете да използвате ъглови фитинги. Вярно е, че тази гъвкавост се демонстрира само от тези тръби, в които се използва полиетилен като полимерна обвивка.

От недостатъците на металната пластмаса може да се отбележи традиционната ниска устойчивост на термична деформация при полимерна армировка, въпреки че тя е осем пъти по-малка от стойността на чистите PP тръби. Освен това, в случай на свръхналягане, такава тръба не се разрушава на едно място, а се разслоява - металният междинен слой се отлепва от полимерната обвивка и вложката. Поради това последствията от хидравличен шок за собственика на металопластична армировка могат да бъдат много сериозни.

Методи за монтиране на полипропиленови и металопластични тръбопроводи

PP-армировката е монтирана с помощта на специални фитинги, използващи дифузионна заваръчна техника. Този процес се основава на частичното топене на тялото на тръбата и монтажа и последващото пресоване на един елемент в другия. И в процеса на топене полимерни вериги от полипропилен се разпадат на отделни молекули, и след втвърдяване те се връщат към бившата, подредена държава. В резултат на това фитингите и тръбите са свързани на молекулно ниво, образувайки шев, чиято здравина е сравнима с тази на единична част от армировката.

Разделените връзки на PP тръби се правят с помощта на резбовани фитинги. Единият край на тези елементи е украсен под камбаната, а вторият - под удар. И на резбования край може да бъде както външна, така и вътрешна резба. В такива фитинги клапите и другите изключващи и контролни елементи се завинтват главно. Стружките, разклоненията, докингът и връзките в тръбопроводите се правят с помощта на отделни ъгли, типове и съединители, във вид на еднокомпонентна връзка.

За да монтирате съединенията

За да монтирате съединенията "всичко в едно", натиснете скобите

Металопластиковата арматура се съединява чрез клещи и конусни фитинги. Първата форма е разцепена става, втората - една част. В същото време можете да запишете ъгловите фитинги, въпреки че те са в обхвата. В края на краищата пластичната армировка се огъва около радиуса 80-500 милиметра. Е, за да подготвите завоите, потупването и разделителите, ще трябва да използвате тийзи, кръстове и гребени. В същото време, потупването в клапанната система не изисква използването на отделен монтаж - има продукти за регулиране на заключването с клипси за закрепване на краищата при отворена продажба.

За инсталирането на връзка "всичко в едно" един механик ще се нуждае от клещи за натиск, които детето може да използва. Самият процес се реализира не по-силно от ядките. Разделените фуги се сглобяват още по-лесно - ключарят просто затяга ключалката на фитинга, след като е носела тръбата на съединението. При полипропиленова армировка тази простота не се наблюдава. За нея ще трябва да купите специална машина за заваряване. И с метална пластмаса е възможно да се направи с обичайния гаечен ключ.

Какво е по-добре - пластмаса или полипропилен?

Съвременните водопроводни и монтажни инсталатори предпочитат да използват в домашните водопроводни тръби и топлинни тръби не метални фитинги, а металопластични тръби или полипропиленови аналози. Изборът на конкретен тип подсилване зависи от много фактори. И ако не сте професионален водопроводчик, препоръчваме да обърнете внимание на следните препоръки при избора на тръби:

  • Ако направите сами водопровод или окабеляване - изберете пластмаса. Фитингите за тези тръби могат да бъдат инсталирани ръчно с помощта на гаечен ключ.
  • Ако купите водопровод или окабеляване "до ключ" от капитана - изберете полипропиленови тръби. Такива фитинги са по-евтини от аналозите от метал-пластмаса.
  • В затворени пространства (вътрешни стени, в стебла и т.н.) опитайте да използвате усилена полипропиленова армировка с постоянни фуги. Фитинги с резба за метал-пластмаса в крайна сметка ще се разхлабят и ще загубят своята плътност.
  • Искате да прехвърлите вашето водоснабдяване на вашите внуци - изберете полипропиленови тръби. Те ще продължат два пъти по-дълго, отколкото металопластичните колеги.
  • За топлата вода е по-добре да се използва метална пластмаса - тя продължава да се нагрява до 110 градуса, а полипропилен се предава дори при 90-95 ° С.
  • За водопроводи и топлинни тръби с налягане над 10 атмосфери, опитайте да изберете подсилени PP тръби с минимум разглобяеми връзки.

От останалите параметри няма значителни разлики между металопластичните и полипропиленовите тръби.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление в собствен дом от полипропиленови тръби от собствени ръцеОтопление в собствен дом от полипропиленови тръби от собствени ръце
Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?
Появата на полипропиленови тръби е правилна?Появата на полипропиленови тръби е правилна?
Тръбопроводи на водопроводни тръби със собствени ръцеТръбопроводи на водопроводни тръби със собствени ръце
Полипропиленови тръби за отоплениеПолипропиленови тръби за отопление
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Тръбопроводи на радиатори с полипропиленТръбопроводи на радиатори с полипропилен
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?
Монтаж на отопление от полипропиленови тръбиМонтаж на отопление от полипропиленови тръби
» » Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?
© 2021 BggeHat.com