Обърнете внимание на броячите за отопление

Инсталирането на топломери трябва да отговаря на всички правила и разпоредби. В противен случай рискувате да платите за инсталиране и да съдите с комунални услуги или "отоплителни системи" за неправилно заредени разходи за топлинна енергия. А темата е малко скъпа, затова разбираме нейната осъществимост и начините за нейното прилагане ...

Броячи за отопление в експлоатация

Броячи за отопление в експлоатация

Принципи на счетоводството

Принципът на действие на тази термична "контролер" е константа сравнителен анализ на температурата на охлаждащата течност на входа на отоплителния кръг и на изхода на обекта и едновременно регистриране на обема изпомпва през охладителя на обект контур.

Монтаж на записващо устройство за топлина в отоплителна система

Монтаж на записващо устройство за топлина в отоплителна система

На практика съществуват два начина за регистриране на тези стойности:

  • ултразвук;
  • тахометър.

Първият - сравнително точен, надежден и издръжлив и следователно по-скъп. Вторият - малко по-нисък от гледна точка на представянето, но те печелят на стойност.

Цената на инсталацията и поддръжката на системата

За да разберете колко струва един топломер, ще разберем какво е включено в комплекта оборудване. Разходите за самия регистратор се добавят към цената на регулиращия вентил, грубия филтър и изключващото оборудване. В допълнение към цената на оборудването е необходимо да се вземе предвид плащането за инсталацията, което трябва да бъде извършено от компанията, която има разрешение и лицензира правилно. Като цяло индивидуалният топломер ще струва 16-20 хил. Рубли. По-малките разходи ще изискват периодична (веднъж на 4 години) планирана проверка.

Важна точка! Когато купувате топломер за отопление, обърнете внимание на наличието в пакета му на придружаваща техническа документация: паспорт и сертификат. След монтажа измервателните уреди са запечатани с разрешителни.

Технологични ограничения

Монтажът на счетоводни топлинни уреди в стари къщи е трудно - те основно използват вертикално разпределение на отоплителните тръби. Оказва се, че няколко прегради преминават през един апартамент и е необходимо да се постави отделен измервателен уред на всяка стъпало, което по принцип е нерентабилно.

Настройваме броячите за всяка стъпка

Настройваме броячите за всяка стъпка

Но има и решение за такава система за отопление - се използват дистрибутори, които се монтират на повърхността на радиатора.

Дистрибуторът трябва да отчита топлинния изход на радиатора

Дистрибуторът трябва да отчита топлинния изход на радиатора

Измерванията на потока на охлаждащата течност се правят чрез сравняване на температурите на радиатора и въздуха в помещението. Цената на такъв дистрибутор е в рамките на 1000 рубли. за единица, а инсталацията "ще отнеме" 2-7 хил. rbl. според оборудването.

Брояч за разпределено топлинно измерване

Брояч за разпределено топлинно измерване

Устройство за разпределение на топлината

Устройство за разпределение на топлината

Контрол на топлината в нови домове

В апартаментите на модерни сгради се използва хоризонтално разпределение на отоплителната система. И това ви позволява да инсталирате един метър на тръбата, която "доставя" охлаждащата течност към апартамента или към тръбата за връщане.

Обърнете внимание! Охлаждащата течност, постъпваща в измервателните уреди, задължително трябва да преминава през механичен филтър. Това разумно изискване на производителя му позволява да гарантира дълъг работен капацитет на устройството.

Свързване на рекордера с хоризонтално окабеляване

Свързване на рекордера с хоризонтално окабеляване

"Легализация" на оборудването

Опростете живота си, като инсталирате брояч, можете да помогнете, като се свържете с специализирана фирма, която професионално се занимава с всички въпроси, свързани с инсталирането на такова оборудване. Те самите са:

  • разработване на проект;
  • съгласяват се всички нейни нюанси с организацията, отговорна за доставката на топлинна енергия;
  • ще регистрира инсталираното устройство;
  • ще бъдат пуснати в експлоатация и предадени на контролирана организация.

Плащането за използваната топлинна енергия се извършва в зависимост от разликата в показанията на инструмента спрямо предходното плащане.

Нека да говорим за представителите ...

Като примери за нагреватели от механичен тип, помислете за такива устройства.

Supercal 539 е брояч на полската фирма Aquatherm. Той използва два сензора за измерване на разликата в температурата на входа и изхода от отоплителната система на отделен апартамент или къща, а преобразувателят на дебита определя обема на охлаждащата течност, преминаваща през него. Изчислителното устройство изчислява и едновременно показва на екрана стойността на "използваното" количество топлинна енергия, според което се извършва плащането.

Температурните сензори са от резистивен тип и са в състояние да анализират температурната разлика в диапазона от 3-90 ° C, а дебитът на водата се определя от електромеханичния преобразувател.



Устройството с памет на това устройство съхранява общите месечни данни за последните 15 месеца на използване.

Supercal 539 - полски брояч "контролер"

Друг френски представител на немската продукция е механичният термометър Itron Integral -V MaXX. Той има почти същите параметри на предишното устройство и първоначално е програмиран за монтаж в обратния тръбопровод на отоплителната система.

Counter Itron Интеграл -V MaXX

Counter Itron Интеграл -V MaXX

Ултразвуков измервател MULTICAL402 Kamstrup - може да се похвали с изключителна точност при определяне на количеството консумирана енергия от отоплителната система. Правилната инсталация на този модел на устройството е гаранция за дългосрочна безпроблемна работа.

Вградената му батерия може да поддържа живота на устройството до 16 години. Блокът за памет на устройството е в състояние да съхранява пълни архиви на данни (ежедневно, месечно, годишно), както и информация за кодове за грешки и аварии.

Поддържа работа с няколко водомери, има изходи за отдалечено предаване на данни и контрол на работата му, възможност за свързване на допълнителни функционални блокове и модули.

Брояч за запис MULTICAL402 Kamstrup

Брояч за запис MULTICAL402 Kamstrup

Опростете задачата! ..

Ако е невъзможно или не желаете да инсталирате топломери за отопление във всеки апартамент, можете да използвате уред за отопление на къщата. Тогава плащането за наемателите на къщата ще бъде направено само за топлината, която е влязла в къщата им. Ако бързо излезе от къщата - трябва да помислите за увеличаване на топлоизолацията на сградата.

Обща отоплителна кабина за отопление

Обща отоплителна кабина за отопление

Сравнително високата цена на такива броячи (от 16 000 рубли) се компенсира от голям брой апартаменти в къщата, за които разходите за монтаж на счетоводното оборудване са разделени.

Следствие на такива модернизация обитатели ще се опита веднъж и плащане няма да бъдат начислявани върху регулаторните тарифи, както и действителните данни - има икономия, при условие, Q (по отношение на топлоизолация) у дома.

Общата сума на плащането се разделя на тримесечие въз основа на площта им. Неприятно за наемателите е фактът, че през лятото няма да ви се налага да плащате, но през зимата разходите за отопление по индивидуални изчисления ще увеличат разхода за сметка на семейния бюджет. Допълнителните разходи ще изискват услугите на лице, което ще трябва да вземе показания от измервателните уреди и да води отчети.

За да инсталирате метър в жилищна сграда, работете по следния алгоритъм:

  • се провежда среща на собствениците на наематели;
  • решението на заседанието в протокола е определено;
  • молбата се подава до управляващото дружество;

И все пак, най-изгодната опция за вас е да "изрежете" нагревателя в апартамента. Това ще плаща само за топлината, използвана от вашия дом. Някои корекции на сметките са разходите за отопление на общите части на къщата: входове, стълбища.

Разширяване на функционалността!

Измервателите са предназначени да отчитат използваната топлина. Увеличаването на рентабилността на тяхната инсталация ще позволи използването на температурни контролери, които коригират икономичното използване на охлаждаща течност (топла вода), за да се осигури оптимална температура в помещението.

Термостат на радиатора

Термостат на радиатора

Резултатът от такава модернизация ще бъде намаляването на реалните сметки за потреблението на топлинна енергия.

Моля, обърнете внимание! Инсталирането на индивидуален топломер за отопление може да бъде икономически неоправдано в случай на лоша топлоизолация на отопляемите помещения.

Следователно, преди да се приложи план за "уточняване" на топлинното измерване, трябва да се внимава да го запазите в апартамент или къща. За да направите това, елиминирайте всички възможни източници на топлинни загуби:

  • студени мостове, замръзващи ъгли;
  • да променят старите дървени прозорци;
  • слотове под прозорците и входните врати и др.
Топлоизолация на къщата - намаляване на потока на охлаждащата течност

Топлоизолация на къщата - намаляване на потока на охлаждащата течност

Има ли нещо друго? ...

Като алтернатива на централното отопление, възможността за отопление на помещенията може да се счита за проект за организация на отделна котелна къща за отделна жилищна сграда.

Този случай, който е взел солидна сума пари в сградата, ще доведе до значителни икономии в бъдеще при работа с отоплителна система у дома.

Индивидуална котелна помещение на крест

Индивидуална котелна помещение на крест

видео

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Модерни методи на отоплениеМодерни методи на отопление
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиаториСхеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Какво е геотермалното отопление у дома, плюсовете и минусите на такава системаКакво е геотермалното отопление у дома, плюсовете и минусите на такава система
Системи за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схемиСистеми за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схеми
Инсталиране на термостата на радиатораИнсталиране на термостата на радиатора
» » Обърнете внимание на броячите за отопление
© 2021 BggeHat.com