Винилови плочки, плочки, предимства и инсталационни характеристики

Винилови подови плочки

Днес строителният пазар е толкова наситен с различни стоки, включително материали за довършване на пода, че понякога е много трудно потребителят да реши и да направи най-добрия избор за домашното или офис пространството си. Сред широката гама от водещи позиции са евтините винилови плочки. Той е предназначен за монтаж в стаи с прекалено висока пропускливост, както и при постоянно въздействие на вода, мръсотия и неагресивни химикали.

Характеристики и състав

Основата на плочката е фибростъкло, което се слива с поливинил хлорид с добавяне на натрошени кварцови чипове. Това е този компонент, който осигурява здравината на материала, фибростъклото не позволява да се свива, а поливинилхлоридът създава гъвкавост.

След това се нанася декоративно покритие, което се получава чрез метода на фото печат или чрез добавяне на различни пигменти за оцветяване. Последният слой е защитен филм, който предпазва декоративния слой от изгаряне под действието на слънчева светлина.

Разнообразието от винил плочки в дизайна е огромно. Можете да намерите умело имитация на скъпо дърво, мрамор или друг естествен камък. Според своята текстура плочките за подова настилка могат да бъдат гладки или груби, което позволява използването им в различни помещения. И в зависимост от наличието на тези или други компоненти в състава на суровините, плочката е чист винил и кварц-винил.

Всички подови покрития са разделени на класове според интензивността на използване. Виниловите облицовки за жилищно пространство принадлежат към класове 23-31. За използване в обществени сгради покритието трябва да съответства на класове 32-42, а за промишлени и спортни сгради - 43 клас.

За по-добра адхезия към основата, винилната плочка от вътрешната страна има груба повърхност. И този материал се произвежда обикновено в отделни листове с размери 30 × 30 или 50 × 50 cm.

Материални предимства

В сравнение с други подови настилки този материал се радва на редица предимства, които го правят много популярен:

Етажът в просторната баня

Винилови настилки

  1. Висока стабилност и устойчивост на удар. Благодарение на уникалния слой полиуретан, външните механични влияния не са ужасни за това покритие. Използването на тази технология прави възможно значително да се увеличи експлоатационният живот на материала.
  2. Устойчивостта на влажност прави това покритие най-доброто решение за банята. Термичното съпротивление позволява използването на винилови плочки за подреждане на топли подове. В същото време, твърде висока температура няма да доведе до деформация и лесното разглобяване ще осигури бърз достъп до комуникациите.
  3. Пожарната безопасност на материала, която се отнася до слабо запалими продукти, обяснява факта, че при изгарянето на плочки практически не се отделят токсични вещества. Акустичният комфорт се дължи на вискозитета на материала, така че виниловите плочки значително намаляват шума от ударите и следователно са незаменими при полагане на пода в производствени цехове.
  4. Безопасните винилови плочки за подови настилки съдържат само екологични компоненти, така че можете да ги използвате дори и когато подреждате собствен апартамент. В този случай материалът има отличен дизайн - броят на опциите за външен дизайн е просто впечатляващ.
  5. Простота на полагане - ръбовете на плочките се обработват по специален начин, което позволява да се направи инсталацията без видими фуги и също така лесно да се комбинират плочките с други подови настилки. В този случай поддръжката, благодарение на модулната структура на материала, дава възможност за смяна на необходимата част без демонтиране на целия под.
  6. Лесен транспорт - продуктите са опаковани в удобни кутии, които са много по-лесни за повдигане на пода от линолеум. И това е много лесно за почистване - плочките не привличат прах, а петна могат лесно да бъдат отстранени от всякакви разтворители.

Обърнете внимание! Ако сравнявате PVC плочки с керамични покрития, първата опция е много по-силна - тя е устойчива на пукнатини и други повреди. В допълнение, виниловият продукт е много по-лек и по-тънък, а неговата гъвкавост и пластичност избягват характерните проблеми при монтажа.

Павета

Всичко, което трябва да работите

Инструменти за полагане на плочки

Много време преди полагане, винилови настилки трябва да се поставят в стаята, където се предполага, че е инсталирана. Плочките се освобождават от опаковката и се поставят в малки купчини на суха и равна повърхност, така че да се адаптират към атмосферния въздух и температурата. Необходимо е също така да има запас от материал за такива непредвидени обстоятелства като неправилно рязане, нестандартна геометрия на помещението или заобикаляне на комуникациите.

Преди да започнете да залепите плочката на пода, трябва да проверите нейния цвят и монотонност. За да не откриете къщата, че цветът от различните пакети е различен, трябва да закупите материал от една партида.

За специални лепилни плочки се полагат

Полагане на плочки

За да има по-малко подстригване, е необходимо да се разпространи плочката на пода сухо. Освен това при залепване на листа обърнете внимание на обратната страна на всеки елемент, където има стрелки, показващи посоката на полагане. Ако не спазвате това, повърхността на пода може да отразява различно инцидента, което ще наруши цялостното възприятие на интериора и неговия дизайн.



Преди да започнете инсталационния процес, трябва да подготвите инструменти и консумативи:

  • измерване на рулетка;
  • стоманен скрепер;
  • гума киянку;
  • тебешир;
  • строител нож;
  • стоманен квадрат;
  • гъби;
  • шпатула със специална форма;
  • адхезивен състав и самата плочка.

Монтирането на PVC подови настилки се препоръчва да започне само след завършване на всички ремонтни и строителни работи. Ако това не е възможно, тогава за максимална защита на повърхността от външни въздействия, тя трябва да бъде павирана с шперплат с висока плътност.

Етапи на инсталиране

Обърнете внимание! Първият етап е, като правило, изливане на замазката, необходима за изравняване на пода. Покритието в тази ситуация играе много важна роля, тъй като на тази повърхност винилката ще държи най-доброто.

Разбира се, е позволено да се поставят PVC плочки върху старото покритие, ако не е твърде разрушен или мръсен. Но в идеалния случай трябва да се отървете от него, тъй като основата трябва да е плоска и чиста.

Важно е плочката да лежи точно

Друг начин за полагане

Следващият етап е полагане. Използвайки рулетка, трябва да намерите средата на стаята и да приложите линии, разделящи помещението на 4 части. Монтажът на покритието се извършва от далечния квартал. За да направите това, не поставяйте лепило върху подовата повърхност със специална шпатула - трябва да се направи внимателно и равномерно, за да се избегне уплътняването на състава. След узряване на адхезивната маса (около 10-20 минути в зависимост от структурата на основата), повърхността е готова за полагане.

Започнете да поставите PVC подови покрития от центъра на стаята - от пресечната точка на линиите. Чрез силно вдлъбнатина първият лист трябва да бъде инсталиран, като се гарантира, че неговите ръбове съвпадат точно с линиите. Ако е необходимо, продуктът може да бъде захванат с гумен чук или чук.

Ако лепилото попадне от шевовете, трябва да се отстрани с помощта на мека кърпа, предварително навлажнена с денатуриран алкохол или сапунен разтвор. След това отново ще трябва да вървите по повърхността с влажна и чиста гъба.

Когато поставяте винилови материали около тръби, врати, колони и други криволинейни елементи, първо направете шаблон от хартия, по който да отрежете плочката.

След завършване на монтажа на плочки в една четвърт от пода на стаята, процесът на валцоване трябва да се извърши. За такива цели е подходящ специален валяк. С негова помощ е необходимо подовете да се търкалят в продължение на половин час след полагане. Строго се забранява ходенето на винилната повърхност непосредствено след инсталирането - можете да го направите не по-рано от 2 дни по-късно.

Инструкции за поддръжка

Подовите покрития от PVC плочки остават привлекателни и популярни от дълго време. В края на краищата дори грижата за такъв етаж не създава особени трудности за домакинята. Основното нещо е редовността при почистването.

Достатъчно е всяка седмица да се отстранят остатъци и други замърсители от повърхността с прахосмукачка и влажна кърпа. Тези прости процедури ще ви помогнат да запазите оригиналния вид на покритието.

заключение

Извадете хартията и поставете на пода

Плочки на самозалепваща се основа

Виниловото покритие, въпреки изобилието от други подови материали, е с демократична стойност. Ето защо отдавна този тип декорация е извън конкуренцията.

В допълнение, съвременните листове от поливинилхлорид се произвеждат в най-широката гама от цветови палитри, което предоставя големи възможности за дизайнерите. Всъщност от многоцветни плочки е възможно да се направят най-необичайни модели и дори картини.

Ако решите да използвате този продукт като финиш, можете да забравите за проблемите, свързани с подовите настилки в продължение на много години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво представляват виниловите плочки? Прегледи от експерти и характеристики на материалаКакво представляват виниловите плочки? Прегледи от експерти и характеристики на материала
Модерни материали за подови настилки от PVC дограмаМодерни материали за подови настилки от PVC дограма
Винил тапети за кухняВинил тапети за кухня
Винилови подови плочкиВинилови подови плочки
Винилови настилки Предимства и недостатъциВинилови настилки Предимства и недостатъци
Пигмент за тротоарни плочиПигмент за тротоарни плочи
Избор на основните критерии и характеристики на виниловите плочкиИзбор на основните критерии и характеристики на виниловите плочки
8 Плюсове и минуси на винилови подове8 Плюсове и минуси на винилови подове
Керамични плочки и предимстваКерамични плочки и предимства
Какви са PVC прозорците?Какви са PVC прозорците?
» » Винилови плочки, плочки, предимства и инсталационни характеристики
© 2021 BggeHat.com