Стъпката стълба направи свой собствен лесно!

В домакинството стълбата е полезно и дори необходимо устройство. Тази стълба е лесно да се направи сам.

Какви са стълбите - видове структури

Под изграждането на интерес разбираме малка стълба, предназначена да вдигне човек до определена височина. Стълбата може да се монтира на земята и да се използва без допълнителна опора. Това го отличава от класическата стълба. Стълбата се състои от крака, перила и стъпала. Разстоянието между последната обикновено в диапазона 0.2-0.25 m Структурно описано структури са едно- или двустранен тип (етап с една или две страни), и тяхната функционалност е разделена на .:

  • универсален;
  • класически;
  • Трансформатори.

Класическите стълбища имат едностранчив холистичен дизайн, обикновено са изработени от дърво. Използването на такива устройства не е много удобно. Ето защо, вместо тях, по-често се използват универсални структури с няколко секции от 4-8 стъпки. Тези структури са телескопични и сгъваеми. В първия случай участъците се развиват от стълба, която може да има достатъчно голяма височина. Важно! Разгъващите се секции трябва автоматично да се фиксират с куки или специални закрепващи елементи.

Стъпалата на двустранен тип имат стъпки от двете страни

Стъпалата на двустранен тип имат стъпки от двете страни

Дори по-удобно за използване е конвертируемата стълба, за да я построите със собствените си ръце е по-сложна от обикновената стълба, но е доста реалистична. Конструктивните трансформатори работят на няколко различни позиции. Такива продукти за повдигане до височина се характеризират с компактност и лекота. Те могат да бъдат взети с тях, за да работят в страната, тъй като те лесно се поставят в багажното отделение на колата.

Повечето домашни занаятчии правят стълбища за битови нужди от дърво или метал.

Дървени стълбища бързо, без сериозни разходи за труд. Дизайнът не е много практичен. Дървесината е податлива на механични повреди, тя не понася влагата. Следователно, такива дизайни имат кратък експлоатационен живот. Металните конструкции са много по-здрави и по-трайни в експлоатация. Но теглото им е достатъчно голямо, че може да усложни използването на структурата.

Профилна тръба - подходящ материал за самостоятелно изработена стълба

Леките алуминиеви стълби, продавани в строителството на магазини, не отговарят на всички хора. Някои от тях не отговарят на високата си цена, други - недостатъчна надеждност на структурата. Продукцията ще бъде производството от собствените ни ръце на здрава и евтина преносима структура от профилната тръба. Такива метални продукти позволяват конструирането на сравнително леки, много здрави стълби, които не могат да се огъват, които са идеални за извършване на разнообразни домакински работи на височина.

Стълбата от профилната тръба ще бъде много силна и стабилна

Стълбата от профилната тръба ще бъде много силна и стабилна

За да направите стълб от метални тръбни детайли, всеки майстор-майстор, който има умения да работи със заварчик и прост инструмент за електричество (тренировка, български), ще може сам да го направи. Редът на работата е както следва:

  1. 1. Начертайте елементарна схема на стълбата, определена с височина и други геометрични размери.
  2. 2. Почистете тръбата от ръжда, мръсотия, отрежете от нея два профила с желаната височина. Тези части ще служат като стелажи. Почистването на стари корозионни петна може да се извърши със специална дюза (прилича на обикновена метална четка), монтирана на български.
  3. 3. Изрежете същия брой стъпки, за да се създаде дизайнът от същия профил и напречно сечение на тръбата.
  4. 4. Вземете стъпките на заваръчния агрегат към основата. Оценявайте качеството на работата. Връзките трябва да са равномерни. Ако всичко е наред, извършете пълно заваряване на елементите.
  5. 5. Вземете продукта от профилни тръби с по-малко напречно сечение. Изрежете парчетата за гребените, монтирайте ги. Обърнете внимание. Размер на стъпките и баровете се приемат за еднакви.
  6. 6. Свържете двете стойки на стълбата, като използвате метални козирки с подходящи параметри.
  7. 7. Направете малка дупка в центъра на самостоятелно изработената стълба с електрическа тренировка. В него трябва да преминете силен метален кабел. Той осигурява безопасна работа на стълбището.
  8. 8. Нарежете пластинките от металния лист и затворете всички отвори, които са на разположение на профилната тръба.

Стълбата от метал е готова! Необходимо е само да се третира със състав, който предотвратява появата на ръжда и петна. Ако желаете, закачете специална кука на стълба на удобна за Вас височина. Можете да виси една кофа с боя върху нея, инструментите, използвани в работата на домакинството.

Дървена конструкция - ще направи бързо!



Направете стълба за домашно ползване на дърво е още по-лесно, отколкото от профилни продукти. Конструкцията на дървото е подходяща за работа в градината и къщата. Нейната сила и трайност, както вече отбелязахме, не е най-висока. Но ако имате ненужни дъски или барове, те могат да бъдат пуснати в действие.

За изграждането на стълбите ще трябва да подготвите лента, мелница, електрическа бормашина, електрически триони, молив, чук, длето, български с регулатор на скоростта, и също така:

  • всяко дърво лепило;
  • барове или дъски с размери около 50x30 мм;
  • две парчета въжета или метална верига (по 0.6 м всяка);
  • дървени винтове, гайки с шайби;
  • спици от метал с напречно сечение не повече от 0,7-0,8 cm;
  • Плочи (метални), необходими за съединяване в едно цяло на две части от самостоятелно изработена стълба.

Ще разберем как да направим стълба от стандартни размери от дърво. От лентата са изрязани четири дъски с дължина 150 см всяка и на две дъски с дължина 37, 52, 57, 47. Един и половина сегменти от едната страна трябва да бъдат закръглени. От друга страна, желателно е да се запълнят уплътнителните канали на гумата. Те са необходими, за да се осигури стабилност на конструираната конструкция. Стълба с гумени уплътнения може да се използва дори през зимата. Тя няма да се плъзне върху подпорната повърхност.

След това отстъпвайте на 10 см от долния ръб на детайла. Направете на това място малка (0,5 х 0,25 cm) депресия. Отдръпнете се от него за още 25 см. Изпълнете посочената операция толкова пъти, колкото стъпките ще бъдат инсталирани на стълбата (в нашия случай - 5). Подобни канали в втория полуметров детайл. Сега трябва да направите следното. Под каналите (отдолу) пробийте отвори за монтаж на метални спици. След това трябва да се скъсят крайните секции от всички стъпки. Извършете операцията с длето. Дължината на стеснените краища трябва да бъде около 2 см.

Дървеният стълб може да бъде направен от ненужни дъски и греди

Дървеният стълб може да бъде направен от ненужни дъски и греди

Всички елементи са готови. Обработвайте ги с ленено масло, нанесете антисептичен разтвор. Тези съединения ще защитят стълбата от дървото от отрицателното въздействие на мухъл, микроорганизми, влага, като по този начин ще увеличат здравината на структурата и ще удължат периода на нейното приложение. Окончателна работа - сглобяването на стълбите. Краищата на стъпалата са смазани с дърводелски лепило, задвижвате ги с чук в 1,5-метрови стелажи. След това поставете иглите за плетене, като ги фиксирате с болтове и гайки. В горната част на конструкцията поставете плочките за мебели. Не забравяйте да закрепите металната верига (кабела). Този елемент няма да позволи на стълбата да се раздели, когато се използва.

Дървеният стълб, направен от собствените си ръце, може да се подобри. Ако имате неизползвани парчета големи водопроводни тръби, прикрепете ги към стълбищата на стълбите. В такива оригинални кутии можете да съхранявате инструменти. Завийте куката в конструкцията, за да я окачите на необходимите работни инструменти, кофа с боя или друг състав, използван в строителните работи.

Как да направите самия трансформатор на стълба?

Трансформиращите се стълби са направени от дърво, алуминий и метал. Принципът на тяхното изграждане е същият. Разликите са само в начините за подготовка, обработка и фиксиране на отделните части на конструкцията. Направете удобен стълб-трансформатор възможно, както следва:

  1. 1. Вземете металната тръба. Нарежете го с мелница на 8 парчета със същите размери.
  2. 2. Подгответе стъпките. Те могат да бъдат направени от метал и дърво.
  3. 3. Гответе 8 раздели помежду си.
  4. 4. Свържете стъпките с помощта на заключващи механизми (те лесно се купуват в строителен магазин).
  5. 5. Подредете стълбите, борете ги.

Видеото показва как да се изгради безстепенна стълба. Също така, вземете няколко полезни съвета. Първо, заваръчният шев, който се използва за свързване на елементите на стълбата, трябва да има най-високо качество. Дизайнът при сгъване / разгъване е подложен на силен стрес. Нискокачественият шев при такива условия бързо ще се разпръсне. На второ място е необходимо редовното нанасяне на машинното масло върху стълбите на стълбата, с изключение на възможността за ръжда и счупване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Сгъваеми стълбиСгъваеми стълби
Дървени стълби със собствени ръцеДървени стълби със собствени ръце
Металната стълба със собствен дизайн и качество на ръце зависи само от васМеталната стълба със собствен дизайн и качество на ръце зависи само от вас
Метална стълбаМетална стълба
Размерите на стълбището се поддават сами на всички нюансиРазмерите на стълбището се поддават сами на всички нюанси
Стълбата на металната рамка как да създадете красив дизайн?Стълбата на металната рамка как да създадете красив дизайн?
Метални стълби и техните видове, конструкции и материалиМетални стълби и техните видове, конструкции и материали
Чертежи на стълбиЧертежи на стълби
Бетонови стълбиБетонови стълби
Дървени стълбиДървени стълби
» » Стъпката стълба направи свой собствен лесно!
© 2021 BggeHat.com