Ние правим сгъваема стълба на тавана с люка

В тавана на частна къща и вила е удобно да се съхраняват стари неща, инструменти. Въпреки това, за да стигнете до тези "камери", имате нужда от стълба. Разбира се, можете да използвате стационарно, не сглобено стълбище, което заема много място, но сгъваемата стълба с люка е много по-удобна. Можете да го купите в магазина или да го направите сами. Предимствата и разновидностите на такава конструкция ще бъдат обсъдени.

Видове тавански стълби - разберете конструкцията на монтажа

Стълбите за таваните се събират от дърво или метал, средната им височина варира от 2,7 до 3,2 м. За нестандартни височини на тавана стълбищата се правят по индивидуална поръчка. В зависимост от конфигурацията сгъваемите стълби издържат значително тегло - от 150 до 250 кг. В допълнение към самата стълба, комплектът включва люка, която при сгъване затваря отвора в тавана и подемна конструкция. За да се предотврати проникването на студен въздух в къщата през зимата, много модели плъзгащи стълби са оборудвани със специален топлоизолационен материал (изолация), монтиран по вътрешния периметър на люка. Тези стълби са лесни за разгръщане. В сгънато състояние издърпайте висящия кабел от люка и издърпайте долната част на стълбата или го разгънете в зависимост от монтажа.

Има няколко основни вида стълби за тавана. Нека започнем с плъзгаща стълба с две секции. Първата секция е съкратена, в разгъната форма тя заема пространството между помещенията, а вторият - много по-дълго, почива на пода. По време на трансформацията дългата част на стълбата се плъзга по късата, докато се придържа към твърдата повърхност. Този дизайн е по-надежден от 3 и 4 секционни сгъваеми модели, издържа на голямо натоварване, ставите на секциите са по-малко склонни към абразия. Единственият недостатък - неудобството на съхранение, дизайн заема полезна площ на тавана. Ако това е проблем за вас, препоръчваме ви да обърнете внимание на по-компактните модели.

Компактна таванска стълба е подходяща за стаи, където няма място за инсталиране на стандарт

Компактна таванска стълба е подходяща за стаи, където няма място за инсталиране на стандарт

Категорията компактни сгъваеми / сгъваеми стълби са модели с три и четири секции, които са закрепени заедно от панти. Те се трансформират според принципа на "книгите". Структурата е сглобена по такъв начин, че когато се сгъва, стълбата заема отвора на люка и не надхвърля границите й и в демонтираното тя достига необходимата дължина от основата на тавана до пода на жилищния етаж. Средният размер на всяка секция е 0,9 м, а дълбочината е 12 см. За повдигане и спускане е по-безопасно, метални парапети са монтирани в горната част на повдигащата конструкция. Тези модели са най-добре инсталирани на тавана.

Сгъваема стълба на три секции

Сгъваема стълба на три секции

Стълбата-акордеон или плъзгащи се "ножици" е друга практична и компактна версия с таванско таванско помещение. Името напълно отразява принципа на работа на системата. При сгъване зигзаговите секции се компресират, а в обратната посока са изправени. Тези стълби са направени само от анодирана стомана. Характеристиките на конструкцията на конструкцията не позволяват тя да бъде направена от дърво, тя няма да издържи на товара. В комбинираната форма, стълбата-акордеон заема минимално пространство.

Хармоничната стълба е лесна и лесна за работа

Хармоничната стълба е лесна и лесна за работа

Също удобно е телескопичната версия на стълбището на тавана. Този прибиращ се дизайн прилича на стълба, но не заема много място, лесно се сгъва и се простира до желаната височина. Дължината на стъпалата на телескопичната стълба, като правило, се стеснява нагоре. Това се дължи на дизайнерските функции, които ви позволяват да сгъвате стълбата без усилие. В по-модерни модели са осигурени водачи, които допълнително улесняват работата на стълбищния трансформатор.

Телескопично стълбище за тавана

Телескопично стълбище за тавана

И, разбира се, винаги можете да изберете обикновена стълба, ако не преследвате запазването на свободно пространство и рядко отивате на тавана.

Предимства и избор на сгъваема стълба

Таванското стълбище с люка е особено удобно в малките стаи. Няма нужда да вдигате място за стълбите. Сгъваемият тип дизайн лесно се крие под люка. Освен това опциите за сгъване се считат за по-безопасни от сглобяемите модели. На върха на конструкцията е прикрепена към люка, а под нея лежи върху пода върху стабилни гумирани крака. Допълнително предимство при инсталирането на сгъваема стълба е наличието на люка за таван с нагревател. В допълнение към топло и шумоизолация този панел може да изпълнява декоративна функция, тъй като модерните подемни конструкции са не само практични, но и привлекателни, което подчертава дизайна на стаята. Ако къщата има малки деца, скрито стълбище с люка също ще стане незаменима. Сега шансът да падне от нестабилните стълби и да се нараните е намален до нула. Лука се приближава непосредствено до отварянето и за да достигне до дантела, за да отвори тавана, само възрастен може.

Вградено стълбище в люка на тавана

Вградено стълбище в люка на тавана

Недостатъците на такива стълби почти няма, освен заради високата цена и тесната широчина на напречните греди. Ако погледнете сгъваемата стълба на тавана, първо обърнете внимание на силата на крепежните елементи и също така поискайте максималното тегло, което структурата да издържи. В допълнение към собственото си телесно тегло, помислете за масата на мебели, инструменти и други неща, които ще прехвърлите на тавана. Капацитетът за товар от 160-180 кг обикновено е достатъчен. Вземете предвид размерите на стълбището, така че след преобразуването стълбището да се придържа стриктно към пода. Ако разстоянието между пода и тавана е малко, в магазина се продават специални мини-стълби. С високи тавани, напротив, смело купуваме сгъваеми стълби с 4 секции.

Преди да купите стълба в магазина, измерваме ширината на отвора, височината на тавана и другите параметри на помещението. Това ще ви позволи да изберете оптималния модел за повдигане до горния етаж.

При избора на модел, ние също не забравяме безопасността. Избираме комплект с релси и широки стъпала. В идеалния случай ширината на стъпалата трябва да е равна или да е малко по-малка от дължината на стъпалото. Обърнете внимание на удобния ъгъл на повдигане. Стълби със стръмни изкачвания, близо до 90 градуса, е по-добре да не изберете. Те са по-малко удобни и вероятността от подхлъзване се увеличава понякога.

Монтаж на тавански стълби от магазина - обикновен мамят лист



Водещ сред сгъваемите тавански стълби е полската фирма Fakro. В колекцията на този производител има много дизайнерски модели, които освен атрактивния външен вид са събрани от надеждни части със силни панти и плъзгащи механизми. На пример за стълба на тази фирма ще разгледаме инсталирането на сгъваема стълба с люка. Сглобяването на друг стълбищен трансформатор на тавана е подобно и след като сте прочели инструкциите, можете лесно да инсталирате модел на друга компания.

  1. 1. Проверяваме съвпадението на размерите на отвора на тавана с размерите на люка.
  2. 2. Вътрешната част на отвора на тавана е облицована около периметъра с дъски, върху тях се прикрепва плъзгаща стълба с люка.
  3. 3. Вдигаме стълбата и я фиксираме върху носещите дъски. При фиксиране на конструкцията не забравяме да издържим прави ъгли, поставяме разделителни болтове между краищата на отвора.
  4. 4. Завийте конструкцията отстрани на отвора с болтове.
  5. 5. Попълнете пролуката между кутията и отвора на монтажната пяна.
  6. 6. Леко разхлабете крайните болтове и наклонете стълбата надолу.
  7. 7. Когато стълбата е отдолу, стягайте болтовете плътно.
  8. 8. Ако стълбата е дървена, надвишавайте височината на тавана след монтажа, отсечете излишните сегменти. След триона стълбата трябва да образува права линия и да не се огъва.
  9. 9. След завършване на монтажа, проверете наклона, ако е необходимо, регулирайте го, като смените страничните закрепвания.

Ние събираме катерене в тавана - подробно ръководство за капитана

Ако не искате да харчите пари, за да купите скъпо стълбище, предлагаме да го направите сами с помощта на предложеното рисуване. Ние сме сигурни, че повечето от материалите за нейното производство ще бъдат намерени в гаража ви и крайната цена на строителството ще ви струва една стотинка. От дървените части ще ви трябва:

  • секция на шината 40х80 мм за колона (стълбищни подпори);
  • блок за стъпки (40х50 мм);
  • дъска от бор или бреза с дебелина 30 мм за люка.

Дължината на лъча за подпорите на стълбищата трябва да бъде повече от 1 м от височината на тавана, така че да може да бъде наклонена на наклона, а излишната част да може да бъде изрязана. Преди работа цялото дърво се третира със специален антисептик. В допълнение към дъските и гредите ще ви трябват линии и панти, броят на които зависи от броя на участъците и дължината на конструкцията. Ако не искате да търсите алтернативни ъгли и метални планки за закрепване в резервоарите на резервни части, вече се сглобявайте аксесоари за сгъваеми стълби.

Започваме с подготовката на откриването. Ако вече имате такъв, не е нужно да правите нищо. Размерите на отвора се избират индивидуално по желание. На периметъра на отвора се монтира кутия от дъски, върху която ще се закрепват краищата на стълбището. След това изрежете люка. Размерите му трябва да отговарят на размерите на стълбата в сглобена форма. За това вземаме предвид пропуските от 7-8 мм в ъглите на люка. За да се събере люка, в допълнение към дървения щит ще са необходими две къси и дълги пръти с разрез от 50 х 50 мм. Ако няма цял лист, ние го шиете от две половини. Когато закрепваме дъските, временно укрепваме козирките от шперплата върху решетките, така че диагоналът да не се движи. След това ги развийте, шийте люка с втория лист.

Изкарване на люка за стълбите

Изкарване на люка за стълбите

Сега отидете до механизма за събиране, който ще отговаря за отварянето / затварянето на люка. Ние събираме от материалите, които намирате. За да сглобите един такъв въртящ се крепеж, вземете ъгъл, малък лист метал и метални ленти с различни дължини. Опитаме правилното подреждане на лентите и маркирайте мястото за фиксиране на болтовете M10. Докато болтовете не са затегнати до спирачката, трябва да регулираме правилния ъгъл. За да направите това, ние използваме специален инструмент - malk, при отсъствие можете да използвате пробойник. Направете дупки и проверете правилното прикрепване. За да направите ивиците по-естетически приятни и не се вкопчвайте, изрежете парчетата, излизащи отвъд ъглите на ъгъла и около тях. Ние отново събираме всичко в първоначалното си положение. Нуждаем се още едно подобно закрепване, за да фиксираме люка от другата страна. За да се гарантира, че детайлите са симетрични, ние закрепваме вече направената част със заготовката на заготовката. Пробийте дупки на едно и също място и фиксирайте плочите. Завъртаме детайлите с болтове, правим ги еднакви, отрязваме излишъка. Към подпорните греди на отвора и капака изграждаме изградените контури. Надеждно фиксирайте конструкцията надеждно. Използвайте усилватели и не съжалявайте за болтовете. Това е тази част, която ще отчете основното тегло на конструкцията, така че тя трябва да издържи на значително натоварване.

Събираме механизма за отваряне на стълбата

Събираме механизма за отваряне на стълбата

Покривът на капака на тавана е сглобен, сега отидете на стълбите. Перила за хващане 40x80 мм, видяха от две еднакви подкрепа за първата част, всички от тях ще бъде втората част 3. Дължината трябва да е малко по-малък от първия, а третият - на остатъка. Ние прехвърляме ъгъла на наклон към опората с малко количество. Изрежете желания брой стъпки. Чрез цялата дължина на страничните стени правим маркировка за монтажа на стъпалата, като избираме стъпката за фиксиране по наша преценка. За да отбележим съвпадането и от двете страни на опорите, ги поставяме заедно с лента за боядисване. Пробийте дупки с бормашина с диаметър 25 мм, около краищата. Видяхме ставата наполовина. За да се задълбочи подкрепа в етап се извършва в тези вдлъбнатини приблизително 0,5 см. Като се използва лепило за дърво, болтове M6 и M8 събира приготвени стълба части заедно.

Правим рамката на стълбището

Правим рамката на стълбището

Отидете до монтажа на контурите за 3 секции. Този брой секции ще изисква 8 метални ленти с дължина 25 мм. Ние ги закрепваме на две и тренираме във всеки от 3 дупки. Един за шарнир, а другите две - към стълбите. Закрепваме първата и втората секции заедно с цикъл. Внимание, шарнирният болт трябва да бъде в центъра на връзката, а краищата на лентите преминават по ръба на крилото. На противоположната страна на ставите на секциите, ние подобно прикрепяме една верига.

Сглобяване на вериги

Сглобяване на вериги

Сглобените контури ги проверявайте в действие за огъване / огъване. Механизмът работи, всичко е наред, свързваме структурата с последната секция и фиксираме същия принцип на кръга на кръстовището.

Свързваме всички секции на стълбата

Свързваме всички секции на стълбата

Докато прикачим стълбата към люка, опитайте върху нея и вижте дали всичко е подходящо. Ако всичко е наред, прикрепете горния ръб на крилото към люка. В допълнение, ние укрепваме структурата, прикрепвайки я към люка още по дългата ивица с ъгъл.

Сглобяема сгъваема стълба

Сглобяема сгъваема стълба

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите стълба от дома до мазетоКак да направите стълба от дома до мазето
Сгъваеми стълбиСгъваеми стълби
Люк на тавана със собствените си ръцеЛюк на тавана със собствените си ръце
Чертежи на стълбиЧертежи на стълби
Люк на тавана ще организира удобен лазер без помощта на специалистиЛюк на тавана ще организира удобен лазер без помощта на специалисти
Железни стълби към втория етаж от металЖелезни стълби към втория етаж от метал
Бетонови стълбиБетонови стълби
Какво е скеле?Какво е скеле?
Дървени стълбища в интериораДървени стълбища в интериора
Предимства на стълбищните трансформаториПредимства на стълбищните трансформатори
» » Ние правим сгъваема стълба на тавана с люка
© 2021 BggeHat.com