Как да направите стълба от дома до мазето

Как да направите стълба от дома до мазето

Много модерни селски къщи са оборудвани със сутеренна стая, която може да бъде използвана и с предимство. Например, много удобно е да се съхраняват строителни материали, рядко използвани имоти, както и кисели краставички и други ядивни консумативи.

Но за да мазе в частна селска къща е подходящ за употреба, той трябва да бъде организиран по удобен начин. Много хора, без специални умения, започват изграждане на обемисти стълби в къщата, които са не само неподходящи за спускане, но често са изключително опасни устройства.

стълби от къщата до мазето

Схемата на устройството и имената на елементите на стълбите от къщата до мазето

Ако собственикът на дадена селска къща иска да получи максимално удобство от използването на мазето, то навлизането в него е много важно да се изгради компетентно, като се използва подробен структурно изтегляне на стълба като се вземат предвид всички съвременни технологии.

Преди да започнете строителните работи, трябва да определите как металното модерно стълбище ще изглежда в мазето, което е най-доброто за вашия дом и какъв ще бъде неговият размер. За тези цели първо трябва да се състави компетентен дизайн чертеж, който веднага разкрива всички детайли на дизайна.

Например, ако мазето е изолирано и използвано като жилищна, това изисква инсталирането на отделна врата. В този случай стълбата от дърво или твърд бетон е най-добрият избор. Сложността на тази опция е само, че стълбището в мазето е най-удобно монтирано на сцената изграждане на къща от отоплителни тела.

конкретно стълбище

Пример за изливане на стълбище в мазето

Ако мазето е икономическо, а не жилище, стълбището може да бъде най-неусложненият, например метален винт. Ако помещението не се използва твърде често, тогава в този случай обичайното метално прикачване или сгъваема стълба.

Важно е да начертаете правилно чертежа и да изчислите необходимите размери на отвора. Най-често срещаната грешка е, че много собственици правят изчисления на базата само на 2 врати, докато едната от тях почти винаги ще бъде в затворено състояние.

Най-правилното изчисление се извършва, като се взема предвид всяка листовка поотделно, а оптималните размери за всяка от тях са 150х120 см. Клапите са най-добре направени от дървесни материали или дървесни ПДЧ. Това е правилното решение, дори ако стълбището до мазето на селска къща е изградено от метал или бетон.

метална стълба рамка

Сглобяване на металната рамка на стълбите към мазето

Този съвет трябва да се вземе с най-голямо внимание, тъй като тези материали (дори след затопляне) ще тежат много по-малко от повечето аналози, люка в мазето ще се отвори с по-малко усилия.

Разновидности на мазета

Един от най-често срещаните варианти е фиксирана стълба към мазето. Основата на конструкцията им е направена от метални греди, заварени заедно и с надеждно закрепване както към подовата настилка, така и към тавана или пода на горния етаж.
Трудно е да се изгради такава стълба, тя може да се направи самостоятелно, но трябва да се има предвид, че такава конструкция задължително изисква люка.

люка за стълби

Устройството за проектиране на люка за стълбата на мазето

Вариант на стълбата е възможен от дървесината, но ако в сутерена няма отоплителна система и благоприятен температурен режим, тогава е по-добре да откажете такава стълба.

Факт е, че дървото, дори обработено със специални средства и антисептици, е подложено на редица отрицателни фактори, например, появата на гъби или мухъл, както и прекалено бързото износване. Спиралните стълби не са много чести, но те постепенно печелят популярност. При избора на тази опция е задължително да инсталирате шахта, която напълно прикрива дизайна.

Такава стълба е най-добре да се изгради в големите и просторни стаи, така че не може да се запишете на техните размери, тъй като все още неудобно да слязат в мазето с тясна вита стълба, особено предвид факта, че по-горните стъпала обикновено са доста стръмни.

Избор на материал за стълбата на мазето

Независимо от вида на стълбите, трябва да изберете подходящ материал за конструкцията му. Както вече беше отбелязано, дървесината е по-малко предпочитана опция поради прекалено бързото износване и излагане на отрицателни въздействия върху околната среда, което може да доведе до опасна експлоатация на конструкцията като цяло.

Това обаче не означава, че използването на дървото трябва да бъде напълно изоставено поради факта, че е възможно да се комбинират материали. Например, когато инсталирате метална стълба, можете да направите дървена обвивка на стъпалата, което ще направи операционния процес по-удобен и удобен, тъй като няма да е възможно да се плъзнете върху такова покритие.


Като цяло проектите, изработени от метал, се отличават с много по-високо ниво на надеждност. Съществува и възможност за построяване на стълби с помощта на бетон.

метално стълбище

Вариант на конструкцията на метално стълбище в мазето



От една страна, това, разбира се, ще изисква допълнителни разходи и усилия, освен това самата конструкция ще бъде по-трудна. От друга страна, такава стълба ще бъде много висококачествена, надеждна и издръжлива, ако спазвате всички правила на строителната технология.
Нека разгледаме подробно всеки отделен материал за изграждането на стълба в сутерена:

  1. Металът е най-често срещаният материал, който често се използва за изграждането на стълбища. Това е оптимална комбинация от качество, надеждност и цена. Металът е добре обработен и променя формата си - всички отделни елементи и части от устройството могат да бъдат изрязани или здраво закрепени заедно със заваръчна машина. С надлежна грижа и спазване на правилата за работа тези стълби могат да продължат десетилетия.
    чертеж на стълби

    Чертеж с размерите на сутеренния лен

    За конструкцията на метална конструкция се допуска използването на метални греди, чиято дебелина не е по-малка от 1 см, а металните ъгли могат да се използват за закрепването им към отделни части. За да може стълбището ви да се впише добре в стаята и в същото време да е удобно и безопасно в процеса на използването му, първо е необходимо да направите чертеж с изчисляването на всички размери. Минималните изисквания е съответствието на стандарти, съгласно които всяка структурна дължина елемент не трябва да бъде повече от 100 см в тази стълба -. Най-малко 26-28 см и 15-20 см височина. Това са т.нар. Средни показатели, които трябва да бъдат ориентирани при проектирането на рамката. Въпреки това, като се вземат предвид индивидуалните особености на структурата, например, ако стълбата е твърде стръмен, тези стойности не отговарят, те трябва да бъдат коригирани, шофиране под изискванията и характеристиките на помещенията на самата структура.

    мазе стълбище

    Различни варианти на стълбата на мазето

  2. Както вече бе споменато, конкретното стълбище е най-скъпата, но в същото време най-издръжлива и надеждна конструкция. Подобно на всички подобни структури, това изисква инсталиране на кофраж в началния етап на строителните работи. Всички елементи на такива стълби, включително стълби, се отливат индивидуално и се закрепват върху специални опори под формата на колони или представляват единичен монолит. Преди да се излива бетон, структурата трябва да бъде допълнително подсилена с армировка, която няма да позволи на покритието да се разцепи или да покаже други видове деформации. При създаване на чертеж и извършване на изчисления е необходимо да се вземат под внимание същите параметри като за дървена конструкция, но ширината на стъпките може леко да се увеличи, ако желаете. Бетонът може да действа и като комбиниран материал, който излива стъпалата на стълбата.
    конкретно стълбище

    Пример за бетонно стълбище на сутерен

    Трябва да се помни, че този вид материал, въпреки силата му, също се нуждае от допълнителна защита - той трябва да бъде покрит със специални багрила или керемиди.

  3. Основното предимство при използването на дървесината като комбиниран материал при изграждането на мазета е нейната лекота на обработка. Използвайки различни триони, можете да получите необходимата дървена част. Готовата конструкция от този тип задължително трябва да бъде покрита с противогъбичен лак и специални антисептици, които намаляват ефектите от негативните ефекти на влагата и студения въздух.

Трябва да се отбележи, че въпросът за избора на материал за изграждане на стълбището трябва да се вземе възможно най-сериозно. Тя ще зависи от такива важни параметри като трайност, цена и сложност на строителството.

дървена стълба

Изграждането на класическо дървено стълбище в мазето

Важно е да запомните, че стълбата трябва да бъде не само силна, но и удобна. Ако мазето, за да бъде използван като мазе, е необходимо да се има предвид, че за да го използвате, ще има, най-вероятно, с заети ръцете и обемисти предмети в ръцете си, така че по стълбата трябва да бъде едновременно широка и в същото време да се гарантира безопасно и лесно спускане и изкачване по него ,

Избор на размери и параметри на наклона на мазето стълбище

Широчината на бъдещото стълбище се определя от размера на помещението, тъй като от тези параметри зависи възможността за монтиране на голяма конструкция. Ако мазето, за да бъде използван като мазе, и има среден размер, това е достатъчно, за да бъде една стълба със стандартна ширина от 70 до 90 cm. Друг важен момент е клирънс под това означава всичко от по-ниските нива на избата в повърхността на тавана.

схема на стълбата

Разположение на стълбището на сутерена

То трябва да се изчислява възможно най-точно, за да се избегнат удари на глави върху греди, тавани и други структурни елементи. За тази цел стойността на лумена, когато се намира на някое от стълбите, трябва да бъде с 15-25 см по-висока от растежа на низходящите или възходящите хора. Ако това е началният етап на строителството и мазето е в етапа на проектиране, идеалната стойност на клирънса е около 2 метра.

Наклонът може да бъде от 22 ° до 75 ° в зависимост от вътрешно оформление на помещенията и разнообразие от стълби. Наклон, равен на 45 ° или по-висока от тази стойност, се счита за стръмен и е допустим само за типове стълби.

наклон на стълбища

Възможни вариации на наклона на мазето стълбище

С намаляването на наклона, стълбището става по-удобно и безопасно по време на работа, но трябва да се има предвид, че тя ще заема пропорционално повече места.

Броят на стъпките, които ще бъдат на стълбата, се определя чрез изчисление: приблизителната дължина на конструкцията се дели на стойността на височината на стъпалото. Ако общата стойност на количеството се получи частично, тогава една от стъпките, първа или последна, може да бъде направена по-висока. Също така е по-добре да не се инсталира една от стъпалата, която се намира в самата дъна на конструкцията, тъй като тя има директен контакт с пода.

Самостоятелно изграждане на маншетна стълба, изработена от метални тръби

Ако изчисленият размер не е прекалено голям, тогава стълбата към мазето със собствени ръце може да бъде направена с метални тръби. Целият процес не отнема много време, ако използвате инвентар или машина за заваряване по време на инсталацията. Помислете как да направите стълбище към мазето с размери 220 х 70 см.

За да направите това, трябва да се подготвят тръби, които имат напречно сечение най-малко 0.5 cm и напречни греди, задължително с разрез под формата на кръг и диаметър 2-3 cm, те ще се нуждаят от около 7 парчета.

Технологията на изграждане и монтаж се осъществява чрез един алгоритъм: от горния край на металната тръба е необходимо да се измерват 20-25 см и да се фиксира първата стъпка на това разстояние. По аналогия се извършва по-нататъшно сглобяване.

стълба на тръбите

Сглобяване на стълба на мазе от профилирани тръби

За хора, които имат поне малко опит в обработката на метални части и заваряване, този процес обикновено не предизвиква специални трудности. В случай, че нямате такъв опит, може да е по-разумно да се обърнете към квалифицирани специалисти или да поръчате производството на стълбище в заваръчен магазин.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Размерите на стълбището се поддават сами на всички нюансиРазмерите на стълбището се поддават сами на всички нюанси
Местоположение на стълбите в къщатаМестоположение на стълбите в къщата
Чертежи на стълбиЧертежи на стълби
Оформлението на модерна къща с мазеОформлението на модерна къща с мазе
Бетонови стълбиБетонови стълби
Предимства на стълбищните трансформаториПредимства на стълбищните трансформатори
Строителен материал и конструкция на стълбищаСтроителен материал и конструкция на стълбища
Изграждане на изба в къщатаИзграждане на изба в къщата
Подреждане на стълба в частна къщаПодреждане на стълба в частна къща
Изграждане на мазе в частна къщаИзграждане на мазе в частна къща
» » Как да направите стълба от дома до мазето
© 2021 BggeHat.com