Размерите на стълбището се поддават сами на всички нюанси

Размерите на стълбата зависят пряко от конструкцията и от материала за производство. Ако направите грешки при изчисленията, тогава структурата може да изглежда непривлекателна и да стане потенциално опасна. Как да избегнем грешки в дизайна и да направим правилните изчисления - прочетете в нашата статия.

Какви конструкции на стълбите са и от кои от тях е по-добре да се направи

В зависимост от местоположението можете да изберете една от следните опции:

  • Odnomarshevye. Този тип е изключително рядък, тъй като не е подходящ за използване в стаи със стандартна височина. Най-често тези конструкции се използват за слизане в мазето, както и когато се катерят на малки височини на улицата. Когато стълбището има дълга дължина, на него са разположени специални междинни платформи, за да организират почивка по време на изкачването.
  • Half-темпо. Най-разпространеният тип, намиращ се в жилищни и административни сгради, на два етажа. Могат да имат стандартни формуляри или да бъдат изпълнени под формата на буквата "G". Липса на дизайн - необходимо е да има голяма площ за конструкцията.
  • Винт (извит). Тези стълби са оборудвани, за да спестят място. Поради изключителния си дизайн те могат да бъдат опасни за деца и възрастни хора, особено с малка ширина.
  • В комбинация. Стълбите съдържат различни елементи. Благодарение на правилното им разположение е възможно да се създадат уникални структури, които да са практични и естетически привлекателни.
Най-често срещаните стълбища в двуетажни къщи са двуетажните

Най-често срещаните стълбища в двуетажни къщи са двуетажните

В зависимост от функционалните цели и условията на работа, изберете материала, от който ще бъде направена бъдещата стълба. Тя може да бъде направена от един материал, например дърво или бетон, или да се състои от няколко. Такива варианти се наричат ​​комбинирани. За използване на открито си струва да се използват строителни материали, устойчиви на атмосферни влияния. За тази перфектна бетон, стъкло, метал и др. Но по стълбата на закрито по-малко капризен, макар че той може да бъде отнесен към тежките изисквания, особено ако те се намират в райони с голям брой пътници.

При създаването на стълбища от естествени материали се препоръчва да ги обработвате със специални импрегнации, които предотвратяват излагането на вредни фактори. С правилния подход сградите могат да се използват не само вътре, но и извън помещенията. Обработката се извършва както след завършване на цялата работа, така и на етапа на изграждане на стълбите. Дървени, метални, бетонни, тухлени конструкции - всички от тях се нуждаят от периодична защита, за да предотвратят корозия, разрушаване и разлагане.

Основните характеристики на стълбите - какво да обърне специално внимание на

При проектирането на стълби е необходимо да се създаде структура, която ще бъде най-удобен за ежедневна употреба. За да направите това, има норми и стандарти, за да направи сградата по-удобно и безопасно. Значението е дадена и широчина. В частни къщи този параметър варира от 80 до 140 см, в обществени сгради, тъй като започва от 135 см и 240 см ограничени. Ако планирате да използвате стълбата по време на евакуацията като аварийния изход, по стълби размери не трябва да бъде по-малко от 90 см.

За стълби с голям брой стъпала е необходимо да се оборудват междинните платформи

За стълби с голям брой стъпала е необходимо да се оборудват междинните платформи

Когато структурата има голям брой стъпки, предпочита се оборудването на междинните платформи. Тяхната ширина е съставена от ширина от два манипулации и още 10 см. Ако е възможно, се препоръчва да се направи голяма площ - по-широка. Ъгълът на наклона на стълбището - пространството между двете места - трябва да бъде между 26 и 45 градуса. Оптималната стойност е 23-37 градуса.

Конструкциите, които имат спомагателна стойност, както и помещенията за изработка и избите, имат наклон от 33 до 36 градуса. Колкото по-малко място има, толкова по-стръмни ще бъдат стълбите. Ако не е възможно да осигурите наклон на стълбата повече от 23 градуса, препоръчваме да промените структурата на рампата за по-голямо удобство. Но при стойност, по-голяма от 45 градуса, е по-добре да изберете стълба или сгъваем аналог.

Всички стъпки трябва да са с еднакъв размер, а за първия и последния - изключения, за да може да се напише равномерно количество стъпки. Според ГОСТ стандартната височина на стъпалата на която и да е стълба е в диапазона от 12 до 25 см. В многофамилни къщи с няколко етажа този индикатор не трябва да надвишава 19 см. подреждане на стълби минималният брой стъпала трябва да бъде най-малко 3 броя, в противен случай конструкцията се заменя с рампа. Препоръчваният максимален брой стъпки в похода е 16, в противен случай е необходимо или да се увеличи височината на стъпалата, или да се промени конструкцията на стълбата.

Стълбата трябва да бъде оборудвана с ограда, особено ако къщата има деца

Стълбата трябва да бъде оборудвана с ограда, особено ако къщата има деца

Разстоянието от стъпалата до тавана трябва да бъде най-малко 2 м. Стълбището трябва да бъде охранявано, въпреки че могат да бъдат построени някои модерни конструкции без тях. Ако има малки деца, разстоянието между елементите на оградите трябва да се сведе до минимум. Препоръчва се да се запечата с втвърдено или плексиглас. Оградата трябва да е здрава и да е проектирана за тегло повече от един цент. Оптималната височина на оградата с парапет трябва да бъде 90-100 см, за деца се препоръчва да се направи допълнително парапет на височина от 70 до 75 см. Необходимо е да се осигури осветление на конструкцията на тъмно.

Интересно! За да се побере в стаята стълба, която има стандартни размери, е необходимо разстоянието до тавана да е кратно на 15.

Изчисляване на основните структурни елементи

Можете да изчислите правилния размер на стъпката, като разберете дълбочината на протектора и височината на стъпалото. Стъпалото на стълбите пряко влияе върху безопасността и удобството при използване на конструкцията. Безопасна конструкция се счита, ако сумата от тези два показателя е 46 см: 26 + 20, 28 + 18 и други подобни. Това е така наречената формула за безопасност, а идеалната стойност е показателят 29 + 17. На практика, обаче, не винаги е възможно да се реализират оптималните размери на стъпалата на стълбата в съответствие с дадените стойности.



В този случай се препоръчва да използвате формула Blondel, която се основава на средната човешка стъпка:

b + 2h = 60 ... 65 cm, където

b е ширината на протектора;

h е височината на стъпалото.

Можете да разгледате индикаторите, препоръчани от съвременните автори на специалната литература, които дават данни за височината и ширината на стъпалата на стълбището, в зависимост от височината на пода и константната ширина на протектора:

Можете да разгледате индикаторите, препоръчани от съвременните автори на специалната литература, които дават данни за височината и ширината на стъпалата на стълбището, в зависимост от височината на пода и константната ширина на протектора:

Височина на пода, ммБрой етапиВисочина на стъпалото, ммШирина на протектора, mm
2250

(Мазета)

12118260
13173260
250014179260
14179290
275015183260
16172260
16172290
300017176290

Важно! Максималната допустима дълбочина на издатината в жилищната конструкция не трябва да надвишава 32 см!

Не е толкова трудно да се изчисли броя на стъпките независимо. Необходимо е за това да се знае височината на стаята. Тази стойност трябва да бъде разделена на височината на стъпката. Ако окончателният вариант има дробна стойност, се взема само цялата част. В този случай, както бе споменато по-горе, е позволено да се направи нестандартна първа или последна стъпка. В някои случаи е изграден специален подиум под стълбището, чиято височина е избрана така, че общият брой стъпала да е пълен без закръгляване.

За да се изчисли дълбочината на стъпките, се взема индикатора за средната стъпка на човек. Тя има стойност 63 см. От тази фигура е необходимо да се изважда двойната височина на стъпалото. Често, структурите са оборудвани с протектор - това е специален пластир за стъпалото, изработено от масивно дърво с дебелина 50 мм.

За да се изчисли площта на стаята, която ще бъде разпределена към стълбите, е необходимо да се прехвърли структурата в равнината. Тя ще има формата на правоъгълник, едната страна на която е равна на избраната ширина на марша, а втората - проекцията на нейната дължина. Изчислете втория индикатор не е трудно. За тази цел дълбочината на стъпките трябва да бъде умножена по броя им.

Сега можете да изчислите дължината на стълбата. Квадратът от тази стойност е равен на сумата от квадратите на ширината на похода и прожекцията на неговата дължина. Точната стойност ще бъде равна на квадратен корен на получения резултат. В този случай частичната част от стойността трябва да бъде отхвърлена. Определяйки ъгъла на наклон, е необходимо да се знае стойността на синуса на правия ъгъл на съотношението на височината на пода към дължината на стълбата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стълби към втория етаж в частна къща Ръководство за производство и самостоятелно монтажСтълби към втория етаж в частна къща Ръководство за производство и самостоятелно монтаж
Дървени стълби към втория етаж стъпка по стъпка обучение за изчисляване и производствоДървени стълби към втория етаж стъпка по стъпка обучение за изчисляване и производство
Ние правим сгъваема стълба на тавана с люкаНие правим сгъваема стълба на тавана с люка
Как да направите стълба от дома до мазетоКак да направите стълба от дома до мазето
Бетонните стълби не могат да бъдат по-безопасни!Бетонните стълби не могат да бъдат по-безопасни!
Металната стълба със собствен дизайн и качество на ръце зависи само от васМеталната стълба със собствен дизайн и качество на ръце зависи само от вас
Програма за проектиране на стълбище до втория етажПрограма за проектиране на стълбище до втория етаж
Стълби към втория етаж на къщатаСтълби към втория етаж на къщата
Стълбата на металната рамка как да създадете красив дизайн?Стълбата на металната рамка как да създадете красив дизайн?
Местоположение на стълбите в къщатаМестоположение на стълбите в къщата
» » Размерите на стълбището се поддават сами на всички нюанси
© 2021 BggeHat.com