Дървени стълби със собствени ръце

В продължение на много години, високи сгради не са излезли от модата. Ако сте станали щастлив собственик на такава къща, а след това като никой друг, вие разбирате необходимостта от една interstorey стълба. Разбира се, можете да поръчате услуга в организации, за да инсталирате тези стълби, но това, уви, ще ви струва голяма сума. Дървени стълби със собствените си ръце ще ви струва много по-малко, затова бъдете търпеливи и отидете на работа.

Прокарайте дървена стълба на втория етаж със собствените си ръце

Прокарайте дървена стълба на втория етаж със собствените си ръце

Съществуват два основни вида стълбища:

  • стъпала;
  • спирални стълби.

Ако искате да използвате най-лесния вариант при проектирането на дървено стълбище у дома, стълбата за летене е само за вас. Можете да изберете като опция с един обхват и с няколко. Има общи правила за изчисляване на основните параметри, които могат да се използват за всеки вариант. Дори и да изберете най-простия тип едноетажна стълбищна стълба, ще имате приятна изненада с прекрасен дизайн. По-долу има винтова дървена стълба със собствените си ръце стъпка по стъпка инструкции.

За да се избегнат проблеми в бъдеще, е необходимо да се вземат предвид всички най-малки подробности, дори и в етапа на проектиране. Не забравяйте да обърнете внимание на ширината на бъдещото ви стълбище, не трябва да е твърде широка или твърде тясна.

Стандартната ширина на такава стълба е 1-1,5 метра. Особено внимание трябва да се обърне на хода на стълбата, а именно ъгъла на наклона му. Най-добрият вариант е да се наклоните под ъгъл от 30 до 45 градуса. Ако го направите по-голям, катерене на такава стълба ще бъде неудобно, а ако е по-малко, тогава дизайна ще се увеличи значително по дължина. Дълбочината на протектора не трябва да бъде по-малка от 30 сантиметра. Много е важно да обърнете внимание на този аспект, ако ширината на крака е повече от дълбочината на протектора, рискувате здравето и безопасността си. Също така в началния етап е необходимо да се вземе предвид броят на стъпките в походната стълба. Ако броят им е повече от 17-18, трябва да направите междинни сайтове за удобство.

За да изчислите броя на стъпките на бъдещата ви стълба, трябва да определите коефициента на дължината на походната стълба до височината на стъпалото. Височината на стъпалото е сумата от височината на стъпалото и ширината на протектора. Изчисляването на дължината на походната стълба е малко по-сложно. Първо, вземете началната точка на края на стълбището. Спомнете си теоремата на Питагор и изчислете хипотенузата на триъгълник с прави ъгъл, единият от чиито крака е представен от височината на стълбище, а другият - ширината му. При изчисляване не забравяйте гореспоменатия ъгъл на наклон до 45 градуса.

Що се отнася до височината на разстоянията, тя трябва да бъде на около 30 сантиметра над средната височина на човека, за да се избегнат възможни наранявания по горния стълб. От всяка стъпка до тавана трябва да се поддържа разстояние от 2 метра. Всички изчисления започват с измерването на стълбището, както и височината между етажите.

Какъв материал да избера за стълба?

Какъв материал да избера за стълба?

За да изградите самостоятелно стълба, трябва да изберете перфектно точно сплескано дърво, само по този начин можете да проектирате красиво и безопасно стълбище. След като материалът бъде избран, не забравяйте да го изсушите добре и след това покрийте повърхността на дървото с петна. Когато основата е напълно суха, нанесете лак с водоустойчиви качества върху него в около 2-3 слоя.

Ако говорим за материала по-подробно, първо дърво с ниско съдържание на влага не повече от 10. Ако не вземете този момент предвид, тогава по-късно ще срещнете проблем като скърцане със стъпки. Такъв грозен звук възниква от неправилното изсушаване на прекалено мокро дърво
Ако говорим за вида дърво, тогава стълбите са направени от достатъчно различни видове. За да спестите пари, можете да използвате евтини опции, като бреза, бор или пепел. Ако е възможно, вземете като материал елитни сортове - кедър, дъб или клен. Всеки сорт се различава от другия не само в цвят, но и в особеностите на неговата текстура.

Първо, обмислете възможностите за бюджетни материали:

  1. Може би ще започнем с бреза. Този вид дърво е доста лек и се характеризира с относителна липса на чист дървен материал поради своята хомогенна структура. За ценителите на красотата тази опция е малко вероятно да бъде по свое желание, но желаейки да спаси - точно така.
  2. В своята ценова категория, борът не е твърде различен от бреза. Този сорт има тъп сивкав оттенък, който се компенсира с доста изразен модел. Ако говорим за сила, то тук, бор, за съжаление, губи всички останали.
  3. Окончателният справедлив вариант на бюджета е пепелта. Въпреки ниската си цена, пепелта се характеризира с много приятен светъл цвят и високо качество на влакнестата структура. С този вид дърво е много лесно да се работи, и това предимство го направи много популярен.

Сега обръщайте внимание на по-скъпите и висококачествени материали:

  1. Ако сте човек, който предпочита едно нещо за цял живот, тогава дъбът определено ви подхожда. Този сорт се характеризира с много силни качества с лек жълтеникав оттенък. Разбира се, за такива характеристики се определя висока цена.
  2. Следващият траен материал е кленов. С неговите качества кленовът е длъжен да построи дървесна кора, която е абсолютно лишена от пори. Maple не може да абсорбира влагата, така че този материал се използва дори на улицата. С този материал е трудно да се работи, което се компенсира от неговата сила и надеждност.

Необходими части за дървена стълба с един мрамор

Необходими части за дървена стълба с един мрамор

Монтажът на дървена стълба с един поход също е подходящ за стълби с няколко разстояния. Необходимо е да се подготвят 4 основни части: релси (използвани за безопасност и удобство), стъпала и стъпала (хоризонтални и вертикални части на краката), наклонени (основата на стълбата с прорези под стъпалата).

Нека разгледаме по-подробно как да направим дървено стълбище със собствените си ръце? Първо трябва да подготвите всички части на стълбата.

  • Да започнем с косовари. Използвайте еднакви перфектно плоски дъски с дебелина над 4 сантиметра. Направете същите идентични части от тях, след което прорязайте дупките за следващите стъпки. Това ще бъде достатъчно лесно да се направи.
  • След това трябва да подготвите стъпките. Изберете полирана дъска не повече от 3 сантиметра. Извършените стъпки трябва да бъдат внимателно подготвени.
  • Подходите могат да се направят малко, тъй като те не са игра на определена роля в разпределението на товара.
  • Що се отнася до перилото, тогава е малко вероятно, че ще можете да ги направите сами като у дома, така че е по-добре да поръчате релсите, от които се нуждаете някъде. Има огромен избор от перила, така че определено може да се окажете подходящи за вкус.

Сглобяване на стълбищни клетки



Сглобяване на стълбищни клетки

Първо трябва да работите с горния лъч на тавана. Направете дупки за Косоварите. Ако не искате да направите сами дупки, можете да използвате специални метални спирачки, които са закрепени към вертикалната повърхност на припокриването. Това в първия, че във втория случай е необходимо да се осигури много надеждно закрепване. След това се придвижваме да работим на долния етаж. Необходимо е да се монтира дървото в пода, което ще служи като опора.

Следващата стъпка е инсталирането на стъпки. Това е доста проста стъпка. В дупките, които предварително сме подготвили в Косура, нанесете лепило. Непосредствено след това поставете в отворите на стъпалото и към всяка от тях прикрепете перфектно подравнените решетки към винтовете. Тънката полимерна лента се полага върху получената структура и след това стъпките се наслагват. Полимерната лента ще служи за предотвратяване на изпичането. За да бъде работата удобна и бърза, започнете да полагате стъпките от дъното.

Последният етап на строителството е монтаж на перила. Уверете се, че те са на едно и също ниво. Можете да проверите нивото с опъната въже. Прикрепете парапета с винтове или с винтове с самонарязващо се и след това трябва да се обработят с фуги. Следващата стъпка е фиксирането на перилата. Те може да не са непременно дървени, така че изберете по свое усмотрение.

Окончателна обработка на структурата

Окончателна обработка на структурата

След като сглобяването на стълбата е обявено за завършено, е необходимо да го полирате отново още веднъж, а най-важното е да раздробявате крайните фуги. След това трябва да покриете стълбата със специална защитна екипировка на няколко слоя. Защитните средства избират себе си, защото почти всички от тях имат не само защитни, но и естетически функции.

Ако искате да видите описанието на процеса по-подробно, просто намерете на нашия уебсайт: дървена стълба със собствени ръце видео стъпка по стъпка инструкции.

Характеристики на дизайна на спиралното стълбище

Характеристики на дизайна на спиралното стълбище

Ако сте ценители на "красивата", тогава не забравяйте да обърнете внимание на спиралните стълби. Очевидно е, че колкото по-красиво е стълбището, толкова по-трудно е да се направи. Функционалната особеност на този вид стълби се основава на факта, че такава стълба заема колкото е възможно по-малко пространство, но е необходимо повече усилия и точност за нейното инсталиране.

Най-оптималният вариант за спирално стълбище със собствени ръце е вариант с опорна стойка в центъра, на който стъпките са нанизани един по един. Те трябва да бъдат подготвени предварително, като са направили във всяка дупка диаметър, като стълб. За безопасност стълбът се бетонира в основата на пода, след което се поставят стъпалата, които се разделят с метални цилиндри. Между другото, можете да направите метално стълбище. На нашия уебсайт има описание как да създавате метална стълба. Последната стъпка отгоре трябва да бъде надеждно прикрепена към припокриването между етажите. Стълбът отгоре може да бъде покрит с дървена обшивка, която изглежда по-красива.

При проектирането на спирално стълбище е необходимо да се вземе предвид растежа на хората, живеещи в къщата. Между последната стъпка и тавана е необходимо да оставите разстояние от най-малко 2 метра. Освен това, за удобство, оставете разстояние два метра между вертикалните редици от стъпки. Що се отнася до стълбището, неговият оптимален размер е 80-100 сантиметра. Тези параметри са приложими за всички видове стълби.
Най-оптималната дълбочина на протектора варира от 15 до 35 сантиметра. При проектирането на спирални стълби в по-голямата част от случаите не се използва изравняване, но ако го направи, се препоръчва да ги направят в диапазона от 20-25 mm.

Липсата на под-стъпки предполага редица предимства:

  1. Много по-удобно е да се изкачвате по стълбата.
  2. Общата маса на конструкцията очевидно е намалена.
  3. Относителни спестявания.

С комбинацията от предимствата си спиралните стълби все още са ограничени във функцията си. Например, просто е невъзможно да се вдигнат големи мебели на такава стълба - невъзможно е да се разпръснат на двама души, които се разхождат към нея. Независимо от тези недостатъци, едно спирално стълбище, направено от вас, ще се превърне в чудесна и полезна украса за вашия дом.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стълби към втория етаж на къщатаСтълби към втория етаж на къщата
Местоположение на стълбите в къщатаМестоположение на стълбите в къщата
Метални стълби и техните видове, конструкции и материалиМетални стълби и техните видове, конструкции и материали
Чертежи на стълбиЧертежи на стълби
Железни стълби към втория етаж от металЖелезни стълби към втория етаж от метал
Топ 5 евтини стълби към втория етаж на икономичната класаТоп 5 евтини стълби към втория етаж на икономичната класа
Бетонови стълбиБетонови стълби
Дървени стълбища в интериораДървени стълбища в интериора
Дървени стълбиДървени стълби
Строителен материал и конструкция на стълбищаСтроителен материал и конструкция на стълбища
» » Дървени стълби със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com