Чертежи на покрива

Чертежи на покрива

Изграждането на покрива се счита за крайния етап на изграждането на къщата. Колко работа ще бъде направена по построяването на покрива, засяга живота на къщата, комфорта и безопасността на живеещите в нея. Чертежите на покривите като неразделен елемент на строителния проект трябва да бъдат извършени правилно и избрани в съответствие с много фактори, които ще разгледаме по-долу.

чертеж на покрива

Изчертаване на устройство за конструкция на покривни ребра

Ако сравним всички структурни елементи на една къща, можем да заключим, че покривът, заедно с неговите функции, превишава други важни компоненти. Ето защо, за да се изгради покрив, е необходимо да се положат много усилия. Но преди да преминете към директни работи, разработчиците трябва да направят проект с всички необходими чертежи и изчисления.

Възможни варианти на покриви

Проектирането на покриви се предхожда от избора на подходящ дизайн, който при определени условия ще се покаже по най-добрия възможен начин. Най-добре е да обмислите всички възможни варианти, да прецените плюсовете и минусите и да останете най-добре. Преди всичко трябва да изберете покрив, съобразен с метеорологичните условия в региона, което ще ви помогне да изберете правилните строителни материали и покриви.

За региони, които се характеризират със силни пориви на вятъра, няма да се направят високи покриви, тъй като прекомерното натоварване от вятъра може да доведе до унищожаване.

покривна конструкция

Варианти на покриви с различни форми и дизайн

Ако на земята преобладават силни снеговалежи, тогава покривна конструкция трябва да бъде високо и стръмно, което ще помогне за бързо отстраняване на снега и предотвратяване на изтичането на покрива.

Както показва практиката, плоските покриви изпълняват функциите си много по-зле от тези за едноетажните, двуетажните или четиристепенните покриви, така че те се използват много по-рядко за защита на жилищни сгради. Стените покриви се оказаха в действие без проблеми, премахвайки атмосферните валежи под формата на сняг и дъжд.

Тези особености позволяват настилките на покрива, за да се предотврати образуването на отломки и валежи на къщата, което влияе положително на дълготрайността на покрива.

Оформление на покрива могат да имат отделни функции, които могат да бъдат въведени от дизайнери, разработване на проект у дома, Това обаче не трябва да засяга способността на покрива да изпълнява основните си задължения:

  • Осигуряване на надеждна защита на дома;
  • Надеждно утаяване на атмосферните валежи.
чертеж на покрива

Различни чертежи на покривното устройство

Чертежи на покрива

Чертежите са неразделна част от всеки строителен проект и те са директно монтирани върху тях. Рисуване от неквалифицирани хора може да доведе до грешки в инсталацията или проблеми при работата на покривите. Дори разчитането на строителните кодекси и правила, както и използването на строителна литература, не достатъчно опитните дизайнери могат да направят много грешки.

За да се предпазите от излишни загуби на време и пари, най-добре е първоначално да поръчате проекта от специалисти и да бъдете спокойни за качеството на поръчаните услуги. Парите, изразходвани за проекта, най-вероятно ще се изплатят заради качеството и дългия живот на покрива.

Чертеж на чертежа

Проектирането на покривите започва с изчисляването на кофражната система. система за покривни покриви Първо, те се определят с формата на гредите, тяхната ширина, както и разстоянието между отделните елементи, за които:

  • Необходим наклон;
  • Кой покривен материал ще бъде използван;
  • Климатичните условия в определен район.

След това трябва да определите броя на елементите в кофражната система. Структурата на ребрата може да бъде наклонена или висяща. Окачените конструкции на кофражната система се поддържат от външни стени, а наклонените структури се фиксират с помощта на колони.

Важен етап в проектирането на покрива е изборът на щайгата. Облицовката може да бъде непрекъсната или междинна. Твърди типове покриви се използват за полагане на мек покрив и междинен слой или вълнообразен покрив. При изчисляване на щайгата е необходимо да се има предвид наклонът на релсите на покрива и използвания покривен материал.

кофражна система

Схемата на системата за покривни рамки

Също така при проектирането на покрива е необходимо да се осигурят крепежни елементи и подсилващи елементи, ако е необходимо.
Някои разработчици предвиждат монтирането на лопатки за времето на покривите им. Понастоящем този елемент е станал само декоративно допълнение към къщата и за да се определи посоката и силата на вятъра в нашата цифрова ера, рядко се използва.

Състав на чертежите на покрива

Проектите на покриви за къщи трябва да съдържат изчисления на кофражната система, което помага да се разбере колко покривът е в състояние да издържи наложените върху него натоварвания. Освен това проектите трябва да съдържат следното:

  • Изчертаване на съседството на покрива с парапета;
  • Чертеж на покрива, прилежащ към парапета, без профилът на натиск;
  • Планът на използваните покривни конструкции, план на покрива
  • План за свързване на кънки;
  • Планът за отпадни води;
  • Изтегляне на weathervanes, ако те са предоставени.


Според чертежа, без никакви проблеми е възможно да се определи вида на покрива:


  • Едностепенна покривна конструкция;
  • Изграждане на покрив;
  • Изграждането на четирикрилен (тангентен) покрив.

Най-често срещаните видове покриви

Разгледайте типовете покриви, които най-често се срещат в частни къщи, и ще разберем характеристиките на техните структури.

Едностепенна конструкция на покрива

Такива покриви се считат за много лесни за монтаж и най-често едноетажният покрив е оборудван с къщи, разположени в южните райони с ниско количество на валежите. Ние описваме предимствата и недостатъците на такива конструкции:

  • Спестяващи материали;
  • Лесна инсталация;
  • Ниско тегло и съответно малко натоварване на покрива на седлото на основата;
  • Отлична устойчивост на пориви на вятъра;
  • Лоша устойчивост на натрупване на атмосферни валежи;
  • Непривлекателност.

За да подготвите чертеж трябва да знаете такива параметри като размерите на сградата, наклона на покрива, вида покривен материал. Височината на кофражната система зависи не само от ъгъла на покрива. Ако наклонът на покрива ще надхвърли стените поради структурните особености на къщата, този факт също трябва да се вземе предвид.

Броят на гредовете зависи от размерите на сградата, а стъпалата между тях трябва да бъдат избрани въз основа на раздел от тях, използван за строителството.

седалков покрив

Чертежи на еднопосочно покривно устройство

Допълнителните подсилващи елементи, като подпори и напречни ребра, предотвратяват увисването на системата под тежестта на покрива.

При избора на готови чертежи за покрив на седалка трябва да се внимава да се гарантира, че те съдържат цялата информация за конструктивните елементи. В допълнение, чертежите трябва да показват начините за закрепване на покривните елементи един към друг, което ще бъде много полезно за инсталиране.

Изграждане на покрив

С двоен покрив най-много проекти и оформление на къщи. Защо са толкова популярни, нека се опитаме да го разберем:

  • Сравнително ниска цена;
  • Привлекателност в сравнение с покривало;
  • Отлична устойчивост на валежи;
  • Лесна инсталация.

Конструкцията на рампата се състои от греди, греди, марулат и гребен. За конструкцията на покривало, на което се налагат по-сериозни изисквания за надеждност, чертежите се допълват с писти, подпори и опори.

покрив от дъб

Схемата на покривната система

Съществуват разновидности на покривало, което е едно от тях къщи с мансарден покрив. Мандарните покриви често имат счупени рампи, за да увеличат полезното пространство под покрива, необходимо за комфортен живот.

При проектиране на скатен покрив на къщата, намираща се в северната част на региона, с характерни обилни валежи през зимата, трябва да има стръмни рампи и стоманобетонна конструкция, съцветие система.

Разглеждайки се наоколо, можете лесно да намерите пример за неправилно проектиран покрив на фронтон, а индикаторът ще представлява голямо количество сняг на покрива.

Изграждане на покрив от типово покритие

Благодарение на покрива на тазобедрената къща къщата се превръща в по-привлекателна и уникална. Освен това, благодарение на дизайна с четири наклони, покривът става напълно течащ, а пориви с всякаква сила не се страхуват от него. Покрив като покрив се нарича поради наличието на крайни рампи с триъгълна форма - бедрата. широк покрив Помислете за предимствата на покрива с четири наклона:

  • Липсата на съпротивление срещу вятъра, което допринася за широкото използване на бедрените покриви във ветровити райони;
  • Оригинален външен вид;
  • Благодарение на покрива на таза фасадата на къщата е добре защитена от атмосферни валежи;
  • Без проблем, може да се построи покрив за тавана организирайте жилищно таванско помещение.

Нека да обсъдим недостатъците на покрива с четири наклона:

  • Сложността на инсталацията, ако я сравнявате с фронтон покрив;
  • Цената на тавана на тазобедрената покривка е по-висока от покривната плоча;
  • Възможно е да възникнат известни трудности, когато мансарден план под покрива на бедрата. Поради факта, че дизайнът предполага наличието на четири кънки, полезното пространство ще бъде скрито повече в сравнение с покрива на стената.

За конструкцията на таванския покрив е необходимо внимателно изчисление, подготовка на конструкцията и необходимите чертежи. Проектът трябва да отразява характеристиките на региона, разходите за всички необходими материали и сложността на инсталацията.


Проектът на таванския покрив трябва да изчисли площта на бъдещия покрив, благодарение на което ще стане ясно колко покривен материал ще бъде необходим. Проектирането и създаването на чертеж на четири-наклонен покрив не е лесна задача и е малко вероятно неподготвените строители да могат да го направят. Най-добре е да се повери дизайна на такъв комплекс при изграждането на покриви на специалисти, които няма да се притесняват за качеството.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разположението на покрива на къщатаРазположението на покрива на къщата
Къща-рисунки с таванско помещениеКъща-рисунки с таванско помещение
Списък на програмите за изчисляване на покрива на къщатаСписък на програмите за изчисляване на покрива на къщата
Покривен материал, който е по-добре да избиратеПокривен материал, който е по-добре да избирате
Как да изградим етапите на покриваКак да изградим етапите на покрива
Формата на покрива и изборът на херпес зостерФормата на покрива и изборът на херпес зостер
Основни типове покривиОсновни типове покриви
Видове покривиВидове покриви
Покрития и покривиПокрития и покриви
Шполен покрив и видовете муШполен покрив и видовете му
» » Чертежи на покрива
© 2021 BggeHat.com