Свържете сами котела за твърдо гориво

При планирането на монтажа на котела трябва да се има предвид, че самият котел е неразделен елемент на отоплителната система. Той генерира топлина, която протича през топлоносителя към отоплителните елементи. Водещата роля в отоплителната система се поема от комбинацията от налични връзки и устройството, благодарение на което котелът е свързан към топлоразпределителната мрежа. Цялата система като цяло е важна - радиатори, тръбопровод, тръбопроводи за котли на твърдо гориво, спирателни вентили.


Важни точки


За оптимално функциониране на отоплителната система е необходимо внимателно да се избере схемата на отоплението и на тръбопровода на котела. Инсталирането трябва да се извърши внимателно, като се обърне внимание на всички връзки и нюанси, тогава отоплителната система ще работи ефективно и не само може да донесе топлина, но и значително да намали разходите за гориво. Разбира се, нивото на разходите зависи повече от вида на котела, от неговия размер и площ на отопляемите помещения, от вида гориво. За да се намалят разходите, препоръчително е да изберете най-висококалоричното гориво, например антрацит или пелети (горивни гранули). Също така добра стойност за парите в торфените брикети. (Виж също: Отопление на дървена къща с бойлер за твърдо гориво)

Всяка отоплителна система има свойството да контурира - набор от тръбни връзки, по които се движи охладителната течност. Оптималната схема предполага наличието на два контура - малки и големи. Първата е предназначена за отопление на охлаждащата течност, обикновено с малък обем. След загряване на охлаждащата течност се активира голяма верига, която преминава през всички помещения и ги загрява. Тръбопроводът на котела е само малък контур. Благодарение на него можете да регулирате температурата, да изберете подходящия режим на работа и благодарение на лентата можете да премахнете възможността за прегряване на цялата структура като цяло. Компетентната и професионално планирана схема прави възможно да се откаже от инсталирането на автоматизация, чиято цена може да достигне цената на котела. Котлите за твърдо гориво за дома са популярни, защото работят просто и надеждно, а доброто свързване може да подобри техните свойства.

Котли на твърдо гориво за дома


Как работи лентата?


Лентата има няколко предназначения, но най-важната от тях е поддържането и поддържането на оптимален температурен режим в цялата отоплителна система, това е изключително важен момент, от който зависи функционирането на системата и безопасността на цялото оборудване. Един обикновен бойлер излъчва много топлина, докато изгаря много гориво. Може да има ситуация, при която топлината ще бъде твърде голяма, което е изпълнено с неприятни последици и дори проблеми.

Въпреки това, в присъствието на лента, такива ситуации не са ужасни. Прегрятата охлаждаща течност влиза в котела от малката верига. Въздухът е затворен в този момент от амортисьора и ако достъпът на кислорода е ограничен, тогава процесът на горене се забавя, поради което температурата постепенно започва да намалява. Това е процесът на регулиране на температурния режим. (Виж също: Разход на гориво на дизелови отоплителни котли)



Интересно! Правилно планираната лента помага да се спести гориво, като се използва малък контур.



Какви са задължителните схеми?


Четири схеми са популярни:



  • въз основа на естествената циркулация на охлаждащата течност;

  • с принудително движение;

  • класическа кабелна инсталация;

  • окабеляване с първични и вторични пръстени.


За да се разбере принципът на работа, е необходимо да се разгледа всяка опция поотделно, както и да се анализира в каква ситуация ще бъде най-ефективна всяка опция. Природната циркулация не предполага използването на автоматизация и допълнителни устройства, които работят от мрежата, всичко се извършва на ръка. Горелката се контролира визуално, подаването на гориво се регулира в съответствие с индикатора на термометъра, монтиран на тръбопроводната система. Важно е да се отбележи, че за този принцип на работа тръбите трябва да са с голям диаметър. Тази технология често се използва в тези области, където има проблеми с електроенергията.

пластмасови схеми

Принудителната циркулация се извършва чрез действието на специално монтирана циркулационна помпа, която придвижва охлаждащата течност през тръбите с еднаква дефинирана скорост. Този дизайн е с най-висока ефективност и е много ефективен и удобен за работа. Възможно е също да се регулира температурата на всеки радиатор отделно, което е несъмнено предимство. Съществуват обаче и недостатъци - когато захранването е изключено, помпата спира. Този фактор трябва да бъде взет предвид на етапа на проектиране, за да се осигури безопасна работа на системата. Можете да се защитите по два начина. Циркулационната помпа може да се монтира около циркулационната помпа, а при изключване системата ще работи на естествена циркулация. Възможно е също така да се инсталира алармена система. (Виж също: Карта на сайта)

Класическото окабеляване на колектора е сложно както на етапа на монтаж, така и от гледна точка на това, че: за ефективна работа са необходими специализирани инструменти, регулиращи налягането, температурата и други параметри. Професионалистите инсталират няколко устройства (разходомери) във всяка верига, за да определят обема на течността вътре в тръбата. Сложността на системата се допълва и от необходимостта да се инсталират различни допълнителни устройства - вентилационни отвори, изпускателни клапани, клапани, ключалки и т.н. Тази система е приложима само за големи съоръжения, в други случаи използването му е нецелесъобразно.



Разводът на първични и вторични пръстени се различава от другите в присъствието на няколко циркулационни помпи. Принципът на работа е прост - топлоносителят, нагрят до желаната температура, се движи по линията на малката верига, към която са свързани помпите. Помпите изваждат охлаждащата течност от веригата според нуждите. Това окабеляване се използва за сгради, в които има голям брой потребители.



ВАЖНО! Задачата на обвързването е да се осигури постоянен оптимален температурен режим.



Функции на лентата:



  • поддържане на постоянно оптимално количество охлаждаща течност;

  • поддържа желаната температура на системата;

  • Предпазвайте котела от прегряване в случай на прекъсване на електрозахранването или повреда на помпата;

  • осигуряване на непрекъсната работа на системата дори при изключително ниски температури;



НЕ! Недопустимо е използването на метални пластмасови и пластмасови тръби за създаване на тръбопровод на отоплителния котел. Лентата е направена само от незапалими материали. (Виж също: Какво определя икономиката на котела?)



прикрепване на котела за твърдо гориво от собствени ръце

В случай, че връзката на котела за твърдо гориво изглежда по-привлекателна опция, тогава трябва да помислите, че ще ви бъде полезно:



  • дренажни и сферични кранове;

  • манометър и термометър;

  • термична глава;

  • циркулационна помпа;

  • балансиращ кран;

  • преминаващи филтри;

  • съединителя;

  • тръби и ъгли;

  • закопчалки и скоби;

  • клапани: чрез, отделяне, въздух, обрат, безопасност и др.


Коминът може да бъде както класически, така и коаксиален. Ще бъде необходимо да се изгради тръбопровод, тръби и да се свърже всичко.


Нуждаем ли се от връзване в случайно затоплени къщи?


Твърди отоплителни котли изискват също така да даде задължителен, но при липса на необходимост от постоянно отопление, можете да изберете най-лесният вариант - естествената циркулация. В случаите, когато има нужда от постоянно отопление, трябва да изберете автоматизирани опции. Необходимо е качествено монтирани тръбопроводи и котли на твърдо самоделно чрез тръбопроводи може да се подобри тяхната ефективност няколко пъти и значително намаляване на разхода на гориво, което е самостоятелно направени дизайн обикновено е много висока. (Виж също: Котли на твърдо гориво със собствени ръце)

котли на твърдо гориво


Схеми за спешни случаи


Няма да е излишно да се притеснявате за подреждането на спешната схема. Техните видове са доста различни:



  • Доставяне на студена вода от водоснабдяването. Този метод се използва рядко, защото в повечето случаи водопроводът е снабден с електрическа помпа и когато електричеството е изключено, то също не работи;

  • циркулиращата помпа е свързана към независим източник на захранване, например батерия. Както показва практиката, основно този метод е безполезен, тъй като собствениците не контролират постоянното ниво на заряда на батерията;

  • да се създаде резервна верига, в която циркулацията да се извършва в съответствие с принципа на гравитацията, да се премахне топлината и да се включи след изключване на помпата;

  • две гравитационни вериги, които функционират в нормален режим на различни сегменти на отоплителната система. В случай на прекъсване на захранването, помпите се изключват и гравитационните вериги продължават да работят. Това е най-ефективната схема.


За постоянната и непрекъсната работа на отоплителната система като цяло е необходимо да се извършва редовна поддръжка на цялото инсталирано оборудване. Освен почистването на конвекционните канали и горивната камера е необходимо също така да се почисти тръбопроводната система. Особено това се отнася за малката контур на лентата. Ако обикновената вода се излива в тръби, тя може да доведе до утайка, която допринася за преждевременното унищожаване на тръбата и деактивира системата.

Отоплителната система е една от най-важните благоприятните фактори на всяка сграда, особено жилищен ваканционен дом или вила, така че трябва да се обърне внимание на поддържането на системи за поддържане на живота. За отопление не ви запозная с високите разходи по проект проектния капацитет на сцената, трябва внимателно да се изчисли на системата, както и да се съпоставят всички параметри, като по този начин ще бъде възможно да има визуална информация, от която можете да изберете вида на бойлер, вида на чембероване и подходяща схема за спешни случаи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на отоплителни котлиПолагане на отоплителни котли
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Изчисляване на частното отопление на къщатаИзчисляване на частното отопление на къщата
Монтиране на отопление от собствените си ръцеМонтиране на отопление от собствените си ръце
Монтаж на методологичните действия за отопление на котела и важни препоръкиМонтаж на методологичните действия за отопление на котела и важни препоръки
Топлинен акумулатор за отоплениеТоплинен акумулатор за отопление
Тръбни котли за отоплениеТръбни котли за отопление
Тръбопроводи на радиатори с полипропиленТръбопроводи на радиатори с полипропилен
Видове отоплителни котлиВидове отоплителни котли
Независимото предимство и недостатъци на отоплителната система за домаНезависимото предимство и недостатъци на отоплителната система за дома
» » Свържете сами котела за твърдо гориво
© 2021 BggeHat.com