Как да използвате ефективно котел за отопление?

Не всеки знае, че пълната ефективност на отоплителния котел ще бъде само ако изчисляването на капацитета на котела е извършено правилно. Разбира се, ако нямате възможност да направите сами изчисления, нямате правилното желание, винаги ще има професионалисти във вашия бизнес. Но можете сами да определите силата: трябва да следвате ясен алгоритъм.

Ако имате многоетажна сграда без прозорци с двоен стъклопакет и изолация на строителни материали, тогава средната необходима мощност за отопление е 41 W, на базата на кубически метър от площта на къщата. Ако стените на къщата са покрити с полистирол, а на прозорците с двоен стъклопакет се вижда енергоспестяващ филм, а след това достатъчно за отопление трябва да бъде 20 вата. Но ако вашият дом се намира на 1-вия етаж или под покрива на многоетажна сграда, тогава изискваната мощност е 50 вата. Същата енергия за отопление ще е необходима, ако къщата ви се намира в северния студен ъгъл на многоетажна сграда. (Виж също: Разход на гориво на дизелови отоплителни котли)

Но не го вземайте с избора на котела: трябва да запомните, че указанието показва максималната му площ. Не е необходимо котелът да работи в рамките на възможностите му. В този случай към вашите изчисления е необходимо да добавите още 20. Оказва се, че ако имате нужда от 10 kW за нормално отопление на къщата, тогава потърсете бойлер с мощност 12 kW.


Елементи за изчисляване на мощността


Как да се изчисли силата на отоплителен котел и изберете отопление оборудване, ако не знаете друга функция: зависимостта на силата на отоплителната система и обема на пещта. Всъщност всичко е съвсем просто: според законите на физиката, газът може да изгори напълно или не. Ако пещта е твърде голяма, тогава целият натрупан газ ще бъде охладен от въздуха, което означава, че ще освободи по-малко топлина. Ако пещта е твърде малка, газът ще изгори без остатъци поради недостиг на кислород.

Ако събирате цялата информация по-горе в едно изречение, тогава ефективен отоплителен котел: надеждна, икономична, висококачествена, перфектно подбрана система за отопление, която може да затопли дома ви в рекордно време до оптималната температура. (Виж също: Използване на електрически бойлери)


Отопление на дървена къща


Минават векове, но техниката на изграждане на дървени къщи не се променя: таван греди, стени от кръгли трупи и греди - най-лошият кошмар на висококачествени водопроводни. И това не е, че специалистът не обича къщата си построена от дърво: той не можеше да понесе мисълта, че рано или късно, всички трупи са сухи, което ще доведе до неизбежното свиване на къщата.

И причината за това явление е отоплителния котел, при който естествено има прегряване на дървото, което може да доведе не само до пукнатини в къщата, но и до "счупените" краища на сградата. В същото време няма значение дали отоплителните котли и "Ok" работят в къщата: никой не може да премахне физическите свойства на дървото. Единственият изход в такива ситуации е да се осигури еднаква степен на свиване на сградата. За да преведете тези планове в реалност, трябва да разглобявате различни видове отоплителни системи.

Важен фактор е очакваната температура, с която ще отоплявате новия си дом. Само равномерно разпределение на температурата в цялата къща ще даде необходимия резултат: къщата ще "седне" равномерно. (Виж също: Кой електрически бойлер е най-подходящ за отопление на селска къща?)

Но също така и за равномерно нагряване, има ограничения: поддържа температура от 16 ° C в дървена къща е необходимо, за да може един ден покрива не ще се срине на главата си. Ако правилно загряване дома им, няма да помогне на всеки силен дървен материал или уреждане на бойлер или комин чист: всички жилища могат да бъдат покрити с пукнатини. малък избор на добра система за отопление за отопление дървена къща: от каквото и да е било направено, какви материали да не бъдат инвестирани в нея, независимо дали това е пластмаса, неръждаема стомана, омрежен полиетилен или полипропилен: свойства на дърво, за да топли температури извеждат ясно.


Конструктивни решения


За да се спести по някакъв начин ситуацията, строителите по време на инсталирането на отоплителни системи в дървени къщи правят "плъзгащи" крепежни елементи, които са вид компенсатори, поставени на всички видове нагоре. В дървена къща, полагането на скрит хоризонтален тръбопровод не е по-лесно от поставянето на котли. Но минус отворената "пътека" на тръбопроводите понякога не само не е естетически приятна, но е напълно неподходяща. За да се предотвратят такива "инциденти", просто е необходимо да се консултират дизайнерите на къщата, което ще помогне да се поставят тръбопроводи не само бързо, но и без загуба за появата на дома. Способността да "изсъхне" практически пред очите ни показва, че всички "жици" на отоплението трябва да бъдат добре изолирани и недостъпни за невежи граждани.

отоплителни котли в къщата

Но не само "горещите" тръби трябва да бъдат покрити с изолационен материал: "студените" тръби също се нуждаят от задължителна топлоизолация, за да се спасят жилищата. Ако тръбите за подаване на студена вода не са изолирани, тогава е напълно възможно да се овлажни дървения материал. (Виж също: Къде използват петролни котли?)



Известно е, че най-топлите етажи осигуряват най-равномерното затопляне на къщата. Подовите или суспендираните газови котли не дават същия резултат: не само стойката под бойлера, която помага, но и регулирането на капацитета на отоплителната система.

След това още от времето на съветското управление се добави още една корекция към "командването" на отоплителните системи: топла подове. В момента, не всеки строител знае същността на термина плетене на DVD котел, но той е добре запознат с подреждането на топло подовете, тяхната цел и инсталация.


Ново решение - топло подове


Каква е причината за тази популярност на топли подове? Фактът, че монтажа и ремонта на такива отоплителна система е съвсем проста, тя не може да отнеме доста време, тъй като ремонт на котли DKVR, което само по себе си прави "подземен" отоплителната система на силен конкурент на пазара на жилища и комуналните услуги. (Виж също: Как да изберем котел за отопление на твърдо гориво)

Устройството на съветската отоплителна печка е толкова достъпно, че ако е необходимо, собственикът на къщата може самостоятелно да провери целостта на отоплителната система и при необходимост да добави необходимите секции към някоя от батериите. Като правило, батериите - като част от радиаторната система, се поставят директно под прозореца, като по този начин "блокират" всички най-вероятни източници на студ през зимните месеци.

Каква е сферата на действие на такъв нагревател? Всъщност тя е доста ниска: само няколко квадратни метра, въпреки че температурата, създадена в мястото на въздействието на нагревателя, може да варира до 70 ° C, което задейства физическите процеси в действие. Отопляемият въздух, в съответствие със законите на физиката, се втурва нагоре, бавно се издига до тавана по стената, до мястото на радиатора. Тъй като топлият въздух се охлажда, той се придвижва към противоположната стена, по която бавно се спуска, и едва тогава отново се движи в топла батерия.

Но ако погледнете този процес от другата страна, се оказва, че студеният въздух, който отделя цялата топлина на стените и тавана, отново се движи на студения под към акумулатора. Оттук и заключението, че човек винаги ще замръзва краката си: топлият въздух не се изправя. Такава теория накара учените да спорят, в резултат на което се появиха топли подове.


Предимства на топло подовите настилки


Трябва да започнем с факта, че топлият под равномерно загрява няколко десетки квадратни метра, като същевременно намалява температурата на "заетия" топлоносител, което ви позволява да намалите температурния градиент.

топла подове в къщата

Оказва се, че въздухът над пода се загрява почти едновременно, което дава възможност да се изключи появата на чешми в къщата. От пода въздухът постепенно отделяше топлина към стените и тавана. Това е просто разликата между батериите, топлата подове не нарушават законите на физиката: краката са в постоянна топлина и главата е в приятна прохлада.

Но освен изброените предимства на топъл под, има и други:



  • 100 осигуряващ пълен уютен комфорт на отоплението в сравнение с други отоплителни системи.

  • Температурата на нагревателя постоянно е по-близо до нула, което предпазва нагревателя от "прегряване".

  • Отсъствието в къщата на радиатори, намразени от сърцето, които поради неправилен външен вид трябва да бъдат украсени от собствениците в по-подходящ вид.

  • Топлинната регулация има доста широк спектър от функции.

  • Използвайте водния под за предвидената цел в продължение на 50 години.

  • инсталирането на отоплителна система, топлата под не изисква специални умения или умения, което предполага евентуален ремонт на локалните неизправности на нагревателя от самия собственик.


Недостатъците на топло подовете включват:



  • Постоянното излагане на помещение, където е активирана подовата отоплителна система, може да доведе до обостряне на сърдечно-съдовите заболявания.

  • Топъл под не може да бъде покрит с почти никакъв генитален материал. Причината е фактът, че декоративният материал не позволява "циркулиране" на въздуха около стаята. Тези материали включват линолеум, гранит и самонивелиращи се подове, както и ламинат и други килими, които имат специален знак в инструкциите.

  • Необходимо е то да бъде загрято в рамките на 3-5 часа, а преди това домакинството ще трябва да пострада и да се примири с тежестта на климата.

  • Невъзможността да се инсталира топъл под, без първо да се повдига пода с 6-10 см.


Също така, ако е възможно, експертите съветват закупуване на мебели от естествено дърво в къща с топъл под. В края на краищата, качеството на пластмасата не винаги ви позволява да си купите евтин стол, който ще излъчва вредни пари след загряване. Но в топлите подове има неоспоримо плюс: краката никога няма да замръзнат през зимата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на броя на радиаторитеИзчисляване на броя на радиаторите
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Изчисляването на изхода на котела осигурява максимална ефективност на оползотворяването на топлинатаИзчисляването на изхода на котела осигурява максимална ефективност на оползотворяването на топлината
Разход на газ за отопление на къщатаРазход на газ за отопление на къщата
Изчисляване на изхода на котелаИзчисляване на изхода на котела
Изчисляване на радиаториИзчисляване на радиатори
Отоплителни системи в жилищни сградиОтоплителни системи в жилищни сгради
Автономно парно отоплениеАвтономно парно отопление
Най-икономичния електрически бойлерНай-икономичния електрически бойлер
Важни въпроси при избора на котел за отопление на къщатаВажни въпроси при избора на котел за отопление на къщата
» » Как да използвате ефективно котел за отопление?
© 2021 BggeHat.com