Видове топли подове

Използването на топъл под, позволява да осигурите най-удобните температурни условия в стаята, като промените параметрите по свое усмотрение. Системата може да се използва като ефективно допълнение към отоплението на радиатора и за пълна подмяна на отоплението.

Видове топли подове

Видове топли подове

Водните и електрическите сортове на топлия под са налице за продажба. Електрическите системи, от своя страна, се класифицират в следните подтипове: кабел, филм и сърцевинен под. Кой вариант бих предпочел / а? За това по-нататък.

Видове топли подове и техните характеристики

Видове топли подове и техните характеристики

Подгряван под вода под

Технология на монтаж на топла вода

Технология на монтаж на топла вода

Работата на системата се основава на циркулацията на охлаждащата течност - водата вътре в уреда. Възможността за подаване на вода от решетката и от централизирана отоплителна система е налична. Директно циркулацията на водата се осигурява от силите на помпата, която задължително се намира в такива системи. Разбира се, има версия на конструкцията на подово отопляем под, без да се използва помпа с използване на гравитационни закони, но е подходяща само за помещения с малка площ.

Приблизителна схематична картина, обясняваща устройството и работата на пода с отопление на водата

Приблизителна схематична картина, обясняваща устройството и работата на пода с отопление на водата

Под

Под

предимства

  1. Относително ниски разходи за споразумението.
  2. Относителна евтиност на охлаждащата течност.

недостатъци

  1. Необходимостта от стриктно спазване на технологията и от изключителна предпазливост в процеса на пълнене връзки, така че да не се повредят елементите на системата.
  2. Невъзможност за подреждане на системата в градски апартамент. Към днешна дата изпълнението на този вид работа е забранено, защото когато водата циркулира през топлия под, тя се връща на други потребители (съседи) в охладено състояние, което причинява много неудобства.
Подът за топла вода може да се монтира във всякакъв тип помещения с източник на топла вода

Подът за топла вода може да се монтира във всякакъв тип помещения с източник на топла вода

Електрическо парно отопление с кабел

Електрическо парно отопление с кабел

Електрическо парно отопление с кабел

Монтажна лента

Монтажна лента

В сърцето на системата са проводниците, изработени от специални сплави. Съставът на сплавите е избран по такъв начин, че електрическата енергия ефективно "се превръща" в топлина. За да се регулира количеството произведена топлина, системата е оборудвана със специален терморегулатор.

Подът на кабелите ще продължи много дълго

Подът на кабелите ще продължи много дълго

предимства

Сред основните предимства на кабелните електрически отоплителни системи са следните:

  • Дълъг експлоатационен живот, много по-висок от този за горепосочената водна система;
  • относително ниски оперативни разходи. Електричеството обаче е много по-скъпо от водата, а кабелната версия на системата консумира ресурси в сравнително малки количества.

недостатъци

Съществуват и такива слабости в системата:

  • генериране на електромагнитно излъчване по време на работа. Действителни за най-евтините модели. В качествените системи този показател не надвишава допустимите граници;
  • големи разходи за инсталиране на системата.

При избора на отоплителен кабел предпочитайте продукти, които имат сертификат ISO 14000 - този документ е гаранция за екологичната безопасност на системата. Освен това, помолете продавача да представи сертификат за KIMA. При отсъствието на тези документи, се препоръчва да се въздържат от закупуване на кабел.

Структурата на отоплителния кабел

Структурата на отоплителния кабел

Филмово отопление

Филтриран електрически подгряван под

Филтриран електрически подгряван под

Дизайнът на системата се основава на специален филм за загряване с въглерод. Когато се включи в мрежата, системата започва да генерира инфрачервени лъчи с паралелно разпределение на аниони. Функциите на емитера в тази система са прикрепени към специална паста на въглеродна основа (въглерод). Прилага се върху материала в паралелни или извити ленти. В скъпите разновидности на системата пастата обикновено се прилага непрекъснато, което води до по-висока ефективност на нагряване.

Схема на връзката

Схема на връзката

Електрическото захранване се осигурява чрез медни сребърни проводници. Основните работни елементи на системата са запечатани с полиестерни слоеве. Захранването се регулира чрез термостат.

Филм топъл етаж ENERPIA FILM

Филм топъл етаж ENERPIA FILM

Филмовите системи са широко представени в асортимента на много производители на подобни продукти. На първо място, когато избирате марка, погледнете репутацията на производителя, отзивите за потребителите и личните предпочитания. Ако е възможно, привлечете подкрепата на специалисти. Знаещите хора ще могат да дадат реална оценка на задачите, възложени на отоплителната система, и ще помогнат да се избере най-добрият вариант.

предимства

Филтният инфрачервен топла под е лесен за монтиране със собствените си ръце

Филтният инфрачервен топла под е лесен за монтиране със собствените си ръце



Основното предимство на филмовия електрически топъл етаж е неговата гъвкавост по отношение на съвместимостта с довършителните материали. Над този филм могат да бъдат поставени плочки, линолеум, винилови панели, както и ламинат, килим и т.н.

Второто важно предимство на филмовите системи е възможността за подреждане на подвижното отопление на тяхна основа. Например филмът може да бъде прикрепен към гърба на килима и да се почисти, ако няма нужда от отопление.

Потребление на електроенергия от подовата настилка на филма

Потребление на електроенергия от подовата настилка на филма

недостатъци

Първо, основният недостатък на такава система се крие в големия брой скрити контакти. За по-нататъшното използване на топлата подова настилка е ефективна, надеждна и безопасна, преди да се използва системата за постоянна употреба, е необходимо тясно да се тества нейното изпълнение. Освен това полагането на покритието трябва да се извършва в строго съответствие с технологията.

На второ място, с подреждането на системата, има нужда от допълнителни финансови разходи за закупуването на съединители. Без тези продукти е невъзможно да се постигне качествен контакт между жицата и филма.

На трето място, ако върху топлия подът се поставят керамични плочки или други подобни материали, ще трябва да се похарчат допълнителни средства за полагането на замазката. В същото време се увеличава и потреблението на адхезивния състав - неговият слой не може да бъде по-тънък от 1,5 cm.

Ел

Ел

Ел

Едно от най-новите разработки на пазара на отоплителна техника. Тя се характеризира с високи показатели за надеждност и безопасност на околната среда. Системата е позната под псевдонима "интелигентен топъл под".

В сърцето на отоплителните - въглеродни пръти, свързани помежду си и свързани към терморегулатора и мрежата. За крайния потребител такъв топъл под в мат формат.

Разпределение на подовата настилка под плочката

Разпределение на подовата настилка под плочката

Схема за полагане на топъл под килима

Схема за полагане на топъл под килима

предимства

  1. Липса на трудности при мисълта за последващото обзавеждане. Системите на родовете се характеризират с саморегулиране, т.е. затваряйки тежки предмети, които не се страхуват, за разлика от "ближния". Прегряване и счупване на пръта електрически топъл под, защото това няма да се случи.
  2. Възможността за безпрепятствено изливане на замазка или различни лепилни смеси - работните елементи като такива контакти не са ужасни.
  3. Възможност за подреждане в помещения с висока влажност, на тераси и други открити пространства.
  4. Висока екологична ефективност в сравнение с други видове отоплителни системи.

    UNIMAT - саморегулиращ се топъл под

недостатъци

Основният недостатък на основния електрически топъл под, е високата цена.

Вторият голям недостатък е рискът от придобиване на фалшива. Системата има добри показатели за ефективност, поради което се радва на широка популярност сред потребителите. Безскрупулните производители активно използват това и произвеждат фалшификати. За лична безопасност поискайте от продавача да представи съответните сертификати за продукти.

Коя система да изберем?

Какъв етаж изберете?

Какъв етаж изберете?

При избора на конкретна отоплителна система трябва да се вземат под внимание много важни характеристики и допълнителни условия. На първо място, това е районът на отопляемата стая и характеристиките на нейното местоположение. Например, всяка система, включително водна система, е подходяща за използване в частна къща. Необходимо е да се подходи обективно към оценка на икономическата целесъобразност на прилагането на всеки достъпен вариант. Заедно с това, когато подът е подреден в апартамент, водната система не може да се използва в съответствие със законовите ограничения.

В същото време е необходимо да се направи правилна оценка на целта на изградената система. Ако ще се използва като допълнително отопление, чиято основна задача е да поддържате удобен микроклимат за собственика, можете да се ограничите до бюджетния филм на топъл под. Възстановяването на системата за последваща употреба като основно отопление, по-добре да се даде предимство на по-мощни сортове, например, отопление кабел или ако тя е частна къща, подово.

Таблица. Области и приложения на топъл под

Електрическа система Водоснабдителна система
Добавяне към основно отоплениеПълна подмяна на отоплението на радиатора
Отопление на бани, балкони, веранди и други подобни помещенияВ допълнение към основната отоплителна система, отопление на всички помещения (действително за частни къщи и други сгради, в които не е забранено да се използват такива съоръжения)
Временно бързо затопляне на пода в малки помещения
Градски апартаменти, в които няма възможност за подреждане на водна система
Монтиране на отопление без провеждане на свързани капиталови работи (действително за филмова версия)

При всички обстоятелства, приоритетът за потребителя следва да остане качеството на продуктите. Не вярвайте на подозрително евтините оферти на съмнителни производители. Дайте предимство на сертифицирани продукти от добре известни марки и след това няма да имате никакви проблеми с работата с поне един воден, дори електрически под, във всяка от неговите вариации.

Топъл подът винаги е удобен микроклимат и пълна липса на течения

Топъл подът винаги е удобен микроклимат и пълна липса на течения

Добър избор!

Видео - Кой електрически топъл подът е по-добър?

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
Как да изберем топъл под?Как да изберем топъл под?
Кой топлен под е по-добреКой топлен под е по-добре
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
» » Видове топли подове
© 2021 BggeHat.com