Mdf панел монтаж правила за щайга и лепило

Панели от MDF - довършителни материали, които се произвеждат от дървообработващи отпадъци чрез метода за сухо пресоване на малки парченца при топлинно въздействие. Когато се загрява от чиповете, се освобождава лигнин - вещество, което служи като лепило. Панелите от MDF имат много положителни характеристики, те се различават по отношение на устойчивостта на влага и следователно могат да бъдат използвани за довършване на различни цели. Днес ще ви разкажем за възможните начини за монтиране на панелите.

Какво ви е необходимо за инсталиране - подготвяме материали и инструменти

За да инсталирате MDF панели, ще ви трябва редица инструменти, материали и консумативи. Закупуването на всичко необходимо трябва да започне с самите панели, които се предлагат на пазара в широка гама от цветове, структури и размери. Освен завършващия материал, ще ви е необходим нагревател. За инсталирането на панели можете да използвате различни нагреватели:

  • минерална вата;
  • полистиролова пяна;
  • penofol;
  • екструдиран полистирол.
Една от качествените характеристики на MDF панелите е повишената устойчивост на влага, която им позволява да се използват във всякакви помещения

Една от качествените характеристики на MDF панелите е повишената устойчивост на влага, която им позволява да се използват във всякакви помещения

Панелите се монтират върху щайга на дървени релси или метални профили. Ето защо предварително е необходимо да закупите дървени летви или поцинковани профили с ширина 40 мм и дебелина 20 мм. Дължината на релсите се определя индивидуално, в зависимост от размера на стената, която трябва да се облицова. За да монтирате панелите върху летвата, ще ви трябва самовинтни винтове, както и клеймери, с които можете да закрепите декоративните елементи един към друг. Клеймър често идват заедно с панели, в този случай не е необходимо да се купуват отделно.

За правилната и точна инсталация ще ви трябва следните инструменти:

  • plumb bob;
  • равнище;
  • рулетка;
  • маркер;
  • Площ;
  • мозайка или пишеща машина за панели за рязане;
  • отвертка или отвертка за самонарезни винтове;
  • удар и набор от тренировки.

Преди да започнете инсталацията, е необходимо да изберете подходящ кашон. Дървената рамка е лесна, ниска цена и изисква относително малък брой крепежни елементи. Но всички дървени елементи преди монтажа трябва да бъдат предварително третирани със специални предпазни средства, които трябва да предотвратяват гниене на материала, появата на гъби и мухъл. Различни импрегнации и антисептици се справят с това. Дървеното леене е подходящо само за помещения с нормална влажност, за завършване на кухнята, банята и тоалетните панели е по-добре да се използват метални профили.

Рамката, изработена от метални профили, е подходяща не само за довършителни повърхности със стенни панели, но и за монтаж на гипскартон. Поради малката сила, металната рамка не трябва да се монтира на пода, но за стените и тавана е дори по-добре от обикновения дървен лъч.

Подготовка на облицовъчни повърхности за монтаж на панели

След като сте закупили всички необходими материали, консумативи и инструменти, можете да преминете към първия етап от работите по облицовката - подготовката на подлежащите на почистване повърхности. Трябва да се уверите, че стените в стаята са подходящи за монтаж на панели.

Повърхностите със силни неравности и дефекти трябва първо да бъдат изравнени. Ако това не стане, качеството на инсталацията няма да е най-доброто.

Препоръчваме напълно да демонтирате старите фасети за облицовка от стените, като отстранете цялото покритие от самия материал. Особено важно е да се премахне порутени строителни материали, които не са добре поддържани на повърхността - пилинг тапет или разширени, всички в насипно състояние мазилка или боя, и таванни корнизи.

Сцената, която предхожда директно инсталирането на панели, е подготовката на почистените повърхности и монтажа на ламелите

Сцената, която предхожда директно инсталирането на панели, е подготовката на почистените повърхности и монтажа на ламелите

Демонтирането на стари облицовъчни материали позволява да се почисти стената и да се оцени разумно състоянието й. Много често повредите и нередностите са незабележими поради инсталираното покритие? и се появяват дефекти в стените след инсталирането на панелите. Освен това, за надеждно монтиране на ламелите върху чисти стени е необходимо много по-малко фиксиране.

Монтиране на ламелите върху подготвени повърхности

Независимо от вида на решетка, монтажните работи ще бъде да се приложи изцяло собствените си ръце, но първо трябва да се запознае с нюансите на закрепване дървена и метална конструкция. Най-важното в тази работа - надежден закрепване Металните елементи на субстрата с помощта на винтове или дюбели, пирони (дюбели и крепежни елементи на специален пирон). Специалистите препоръчват фиксирането на корпуса на скрепителните елементи в стената на дълбочина 35 mm и по-голяма.

С оглед на желаното задълбочаване ще е необходимо да се изберат подходящите закрепващи елементи. Ако дебелината на щайгата е 2 см, а дебелината на използвания панел е 1 см, тогава крепежните елементи трябва да са поне 6,5 см, а за предпочитане по-дълги. Диаметърът на закрепванията трябва да бъде избран в зависимост от плътността на стената: колкото по-силна е основата, толкова по-малък диаметър може да бъде използван. Най-добре е за облицовка на стени в къща или апартамент да се използват крепежни елементи с диаметър от 4 до 6 mm. При пробиване на отвори в стената под монтажа е необходимо да се вземе предвид диаметърът на тялото на винта, а не диаметърът на капачката му.



Първо, нека да разгледаме характеристиките на инсталирането на дървена щайга. На първо място, поставяме вертикални стойки по ръбовете на прозорците и отворите на вратите, а след това - 2 парчета във всеки ъгъл на стаята (така че да формират правилен ъгъл). След това вертикалните летви се монтират по стените на стъпки от 400-600 мм. Вертикалната инсталация на всеки елемент от ламелите трябва да се проверява с олово.

Добър резултат от облицовката може да се постигне само при настройване на нивото на летвата и съответствие с технологията на монтиране на самите панели

Добър резултат от облицовката може да се постигне само при настройване на нивото на летвата и съответствие с технологията на монтиране на самите панели

За да инсталирате багажника, той трябва да бъде прикрепен към стената и да е очертан с молив. След това трябва да направите дупка в стената за перфориране на релсата. Скоби трябва да се поставят на стъпки от 50-70 см. Във вътрешността на отворите са шофиране гнезда за крепежни елементи, след което маркирайте в предната позиция на устройствата за закрепване, и в диаметрите на отвора и на дърветата в 2/3 от диаметъра на инсталирана закопчалка. След това подпорите се поставят върху основата и се фиксират с винтове. По същия начин хоризонталните релси са прикрепени към стената. Стъпката между елементите на щайгата и закрепващите елементи също остава същата.

Рамката на профилите е сглобена почти толкова добре. Първо, стелажите се поставят в ъглите на стаята и в местата на отворите за врати и прозорци. След това в стените направете дупки за крепежни елементи и фиксирайте по стените вертикални профили като UD. Сега във вертикалните колони се поставят хоризонтални профили със стъпка от 40-50 см, след което напречните профили се закрепват към стълбовете и към самата повърхност. Металните елементи са свързани заедно с винтове за самозатягане.

Когато сте инсталирали клетката, можете да продължите с инсталирането на топлоизолатора. След като сте инсталирали нагревател с облицовка от вътрешни стени, можете да спестите от отоплението на къщата си през зимните месеци. В допълнение, топлоизолацията намалява вероятността от влага в кухините на кутията и затова предпазва помещенията ви от гъби и мухъл.

Монтирането на изолация е много проста. За да направите това, трябва да изрежете листове от ролката на изолацията, съответстващи на размерите на кухините в клетката. След това топлоизолационните плоскости се поставят в кухини и се фиксират със строителна пяна или силиконово лепило. Ако след монтажа са се образували значителни изпъкналости на сглобяема пяна, те се отстраняват с ножица.

Процедура за монтиране на MDF облицовката върху летвата

Препоръчва се да се започне инсталирането на облицовъчните материали от ъгъла. За да направите това, прикрепете плоча от MDF към ъгъла и проверете плътността на прилепването към рамката. След това проверете дали панелът е на нивото на сградата. Ако няма отклонения в хоризонтално и вертикално направление, ние закрепваме плочата MDF към рамката чрез самобръчковите винтове по цялата височина на конструкцията. В случай на неравномерно подреждане, преди фиксирането на панела, дървените пръти могат да се регулират с ренде или да се затегнат към стената.

Атрактивният изглед на стаята при монтажа на панелите върху лепилото се постига само чрез предварително подравняване на повърхностите

Атрактивният изглед на стаята при монтажа на панелите върху лепилото се постига само чрез предварително подравняване на повърхностите

Следващите панели са свързани с предишните Kleimers, които се вкарват в жлеба на монтираната плоча. Самите скоби са най-добре прикрепени към гредите. За свързване е необходимо да се натисне гребена на новия панел в вече инсталирания канал, контролирайки стегнатостта на годността му. Ако панелите не се вписват плътно и между тях има процепи, тогава гребена на тапицерията може да бъде изрязана с нож.

Щом се уверите, че новият панел приляга плътно към предходния, той може да се фиксира и върху щайгата чрез самобръчкови винтове по цялата дължина на рамката. Тази процедура продължава, докато има място само за един панел. Последната печка се притиска срещу предпоследния към стопера и се фиксира с винтове. Ако не се напасне напълно, първо се скъсява с електрическа мозайка или халс.

Отделно, споменете панелите за подреждане на склонове. Обвивката се извършва по описания по-горе начин, но самите панели могат да бъдат закрепени по или над склона. Тесните склонове, с широчина до 1,8 от широчината на използваните облицовъчни материали, обикновено са облицовани навсякъде, а по-широки склонове са облицовани.

Монтаж на облицовъчни материали върху лепило

MDF плочите могат да бъдат монтирани на лепило без дъски. Процедурата по монтаж на лепило изисква предварително подравняване на повърхностите, които ще бъдат покрити, тъй като гладкостта на стените пряко ще повлияе на привлекателността на помещението след ремонт. След изравняване, стените трябва да бъдат грундирани и да се прибавят само след като грундът е изсъхнал.

Следващата стъпка е да маркирате панелите с лентова мярка и да ги изрежете така, че да имат съответните размери. Освен това, лепилото се нанася директно върху стената или върху самите облицовъчни материали (в зависимост от вида на лепилния състав). След това панелът се поставя на стената и леко се притиска към основата, за да не се повреди външния слой. По същия начин се закрепва и следващият панел, а ставите между отделните елементи на покритието се запълват с уплътнител, който предпазва облицовката от влага и деформация.

Материалите от MDF са отлични за стените на жилищните помещения. Те ще създадат привлекателен образ за всяка стая, но изискват използването на специални фитинги, които ще покриват ъгловите фуги. И за да скриете пукнатините в близост до пода и тавана, трябва да използвате первази.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да се изгради основата на къща под камък?Как правилно да се изгради основата на къща под камък?
Стартиращ профил за PVC панели започваме фасадното облицованеСтартиращ профил за PVC панели започваме фасадното облицоване
Стенни стоманобетонни панелиСтенни стоманобетонни панели
Таванът на сандвич-панелите е лесен и надежденТаванът на сандвич-панелите е лесен и надежден
Пластмасов панел в банятаПластмасов панел в банята
Предимства и недостатъци на глинените панелиПредимства и недостатъци на глинените панели
Предимства на сандвич панели и техните недостатъциПредимства на сандвич панели и техните недостатъци
Панели от PVCПанели от PVC
Строителна технология с 3D панелиСтроителна технология с 3D панели
Пластмасови PVC панелиПластмасови PVC панели
» » Mdf панел монтаж правила за щайга и лепило
© 2021 BggeHat.com